arecky642 15.10.10, 00:27 Mam takie 2 pytania: Jak często pojawia się u was to uczucie ucisku w klatce piersiowej (jakby ktoś wam na klatce stanął) bo ja to miewam dość często. Jak często robicie USG tarczycy? Hashimoto od 7 lat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 15.10.10, 09:03 Taki ucisk może być związany z niskim poziomem magnezu.U mnie tak się objawiał.Jakie masz ostatnie wyniki potasu i magnezu ? Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 15.10.10, 22:34 Musiałbym zrobić badania żeby wiedzieć, ale nie jestem pewny czy o tym samym ucisku mówimy. Wiem, że taki objaw istnieje bo któraś z dziewczyn opisywała to identycznie tak jak ja to odczuwam. A może po prostu tak jest w tej chorobie? Odpowiedz Link
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 15.10.10, 23:10 Przy hashomoto wystepują rózne objawy.Dlatego bardzo wazne jest robienie badan i notatek(zwłaszcza na poczatku ,gdy wszystko sie miesza i nie wiemy jaka jest przyczyna takiego objawu.Oprócz ustawienia dla siebie na optymalnym poziomie dawki tyroksyny(tu znów duza rola notatek,mozemy sprawdzić jak czulismu sie na takiej dawce a jak na mniejszej czy wiekszej )musimy kontrolowac potas,magnez,witamine b12,ferrytynę i wit D.Wystepuja niestety braki .U niektórych mniejsze u innych bardzo duże..U siebie rozróżniałam 3 rózne zakłocenia (,uciski ,bóle gwałtowne bicie) pracy serca.Własnie z niedoboru wit b12,potasu i magnezu.Zeby sie dobrze poczuc trzeba zaiwestowac w badania .Dobrze jest sprawdzi ceny w różnych laboratoriach Odpowiedz Link
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 15.10.10, 23:14 A jakie masz ostatnie wyniki Ft3 i Ft4 ? Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 16.10.10, 01:56 ft3 i ft4 w tej chwili nie pamiętam, ale z tego co robiłem ostatnio to było wszystko w porządku, mam hashimoto od około 7 lat, ale nigdy nie robiłem ani B12 ani ferrytyny, ani niczego co tu napisałaś, zastanawia mnie dlaczego lekarze nie zalecają tego typu badań, przynajmniej moja lekarka nie zaleca, miewam różne objawy nawet przy wyrównanych hormonach więc może faktycznie mam braki czegoś tam innego Odpowiedz Link
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 16.10.10, 23:18 Radziłabym zrób badania i jeszcze znajdz wyniki podaj je i napisz datę.To co dla lekarzy jest dobre ,niekoniecznie jest dobre.Trzeba przeliczyć na procenty i porównać poziomy powinny byc mniej wiecej równe Ft4>Ft3 i oba powyzej 50%.Poczułam sie dobrze .gdy miałam przeszło 60% a naprawde dobrze przy 80% normy.Lekarze nie zalecaja bo wiekszosc z nich kiepsko sie orientuje w problemach zwiazanych z hashimoto Mój endo wmawiał mi nerwy,gdy skarzyłam sie na ucisk w klatce piersiowej i uczucie duszenia .A 2 dni póżniej pogotowie mnie zabrało bo potas poleciał i miałam objawy podobne do zawału. Mógł pmyslec,ale prościej było zrzucic na nerwy. Szkoda słow.Chcesz sie lepiej czuć weż sprawe zdrowia w swoje rece. Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 20.10.10, 02:54 Moje wyniki z 25.05.2010 wolne T4-FT4 20,54 9,00-20,00 hormon tyreotropowy 0,82 0,25-5,00 Dawka Euthyrox 125 (sobota i niedziela przerwa w braniu podobno dlatego że jest niewielka nadczynność). Czy robienie badań 2 razy do roku to nie za mało? Odpowiedz Link
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 20.10.10, 10:15 Przy hashimoto konieczne do ustalenia dawki są wyniki Ft3 i Ft4.Może tak być ,ze Ft4 jest bardzo wysokie- jak u Ciebie= ale jest kiepska przemiana i dalej nie jest zamieniane na Ft3 Miałam taka sytuacje .Ft4 było bardzo wysokie a Ft3 ponizej normy .Dzieki temu ,ze robiłam oba badania dało sie uchwycić ,ze przemiana siadła.Jestem na novothyrolu czyli dostarczam do organizmu już przerobione T3.Objawy niskiego Ft3 sa podobne do objawów przy anemii.Dlatego radziłabym zrobić Ft4 Ft3 wit B12 ferrytyne (nie żelazo)potas magnez.Troche to kosztuje i dobrze jest zorientowac sie w cenach w różnych laboratoriach.Najdroższe sa wit b12 i ferrytyna od 25 do 30 zł za kazdą hormony Ft3 i ft4 16-20 za każdy .Podaję ci jaki jest rozrzut w moim mieście,magnez 6zł potas 9zł.Jeżeli nie zrobisz badan nie będziesz wiedział co jest nie tak.Badanie oczywiście bez tabletki rano Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 20.10.10, 14:54 Może zrobię badania o których piszesz, ale na 90% wiem, że będą w normie (mówię o tych poza hormonami), cierpię na nerwice i to jest mój główny problem zdrowotny. Aczkolwiek nie wykluczam tego o czym piszesz dlatego postaram się zrobić chociaż tą ferrytynę. Lekarz nie zleca mi wszystkich hormonów (wynika to z chyba z tego, że w przychodni do której chodzę są jakieś limity niestety), mniejsza z tym najwyżej prywatnie zrobię ft3. Mam pytanie-ten Novothyral to czym się różni od Euthyroxu lub Letroxu? Jestem z Warszawy a ty? Tu jest wiele laboratoriów więc rozrzut cen też pewnie jakiś jest. Odpowiedz Link
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 21.10.10, 13:00 Wszystkie wyniki robie prywatnie,wiekszość z nas robi.Tylko nieliczni maja takie pakiety w swoich przychodniach,że dostaja skierowania.. Wiesz tak kiedyś pomyślałam ...Jak cos w samochodzie nawala to jakoś pieniądze się znajdują na naprawę.W koncu jestem wazniejsza od samochodu i dlatego moje badania maja pierwszenstwo.Dzieki temu udało mi się szybko wyjść z niedoczynności i to dwa razy.Raz ,gdy miałam Tsh=75 .drugi raz ,gdy przemiana nawaliła.Mam też za sobą 2 anemie ,z niedoboru żelaza i niedoboru wit B12.Potas i magnez kontroluję teraz co kilka mc. Ale poczatkowo- po tym jak zabrałą mnie karetka- robiłam co mc.Teraz już nie wydaje tylu pieniędzy ,poniewaz dzieki notatkom i doświadczeniu, już po objawach wiem czego mi brakuje Pytasz o novo. Napiszę to w duzym uproszczeniu Gdy zażywamy euthyrox dostarczamy do organizmu to co w badaniu jest Ft4.Tabletka powinna przerobiona być na Ft3. Gdy organizm zawodzi zażywamy novo,które składa sie z gotowego Ft3 i małej dawki Ft4. Niskie Ft3 powoduje kiepskie samopoczucie,objawy podobne do depresji ,brak siły żeby życ.Braki magnezu oprócz bólu w klatce piersiowej powodują poddenerwowanie,skurcze mięśni.Na opakowaniu pisze,że ma działanie uspokajające Bardzo zachęcam ,zebys zrobił te wszystkie badania bo inaczej diagnoza będzie niepełna.Mieszkam pod lesznem.W Lesznie cena witaminy waha się od 25 do 32 zł.Najtaniej jest w szpitalnym laboratorium Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 25.10.10, 00:11 Moje najwyższe TSH to było chyba 8 i to było na początku choroby, potem wyniki były coraz lepsze (na granicy normy bądź w normie), a ostatnio wręcz bywały wzorowe. Zdaję sobie sprawę, że niektóre objawy mogą pochodzić nie od nerwicy, a od braku B12 czy Magnezu dlatego postaram się zrobić niektóre z tych badań. Czy ten Novothyral to każdy może brać? Czy przejście z Euthyroxu na ten lek może sprawiać jakieś problemy? Skoro jest taki dobry czemu ciągle przepisuje się Euthyrox? Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 25.10.10, 01:44 arecky642 napisał: > Moje najwyższe TSH to było chyba 8 i to było na początku choroby, potem wyniki > były coraz lepsze (na granicy normy bądź w normie), a ostatnio wręcz bywały wzo > rowe. zacznij od zmiany toku myślenia. tsh nie ma znaczenia, na podstawie tego wyniku nie da się ustawić dobrej dawki. podstawa to badania hormonów tarczycy, czyli ft3 i ft4. dla przypomnienia tsh nie jest hormonem tarczycy, tylko przysadki. to co bierzesz w euthyroxie to t4, więc żeby wiedzieć ile tego co w tabletce krąży w Twoim organizmie musisz spojrzeć na ft4. T4 dzięki różnym innym substancjom zamienia się w ft3, a ft3 aktywnie działa w Twoich komórkach np. "włącza ogrzewanie" w organizmie, przyspiesza bicie serca i tak dalej. tsh po prostu jest, czasem reaguje i odzwierciedla poziom ft4, a czasem nie. > ten Novothyral to każdy może brać? novothyral jest dla tych, którzy mają problemy z przemianę ft4 do ft3. to znaczy, że po mimo wysokiego poziomu ft4 w organizmie ich poziom ft3 jest ciągle za niski. dlatego nie każdy może brać novothyral. >Czy przejście z Euthyroxu na ten lek może sprawiać jakieś problemy? może jeśli przyjmie go osoba, która nie powinna lub też przyjmie się go nie właściwie. Podobnie jak przy euthyroxie, gdybyś od razu, pierwszego dnia zażył 100mcg to samopoczucie nie byłoby dobre. >Skoro jest taki dobry czemu ciągle przepisuje się Euthy > rox? nie przepisuje się ciągle Euthyrox. Jak pisałam wyżej, novothyral nie każdemu pomoże. Poza tym, skoro większość lekarzy w tym kraju patrzy tylko na tsh, to jak mieliby leczyć novothyralem - przy tym leku tsh spada poniżej 0,0000..... i na jego podstawie nie można wyciągnąć żadnych wniosków. takie tsh przy novothyralu nie świadczy o nadczynności. a. Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 26.10.10, 01:23 Pisząc o dobrych wynikach miałem na myśli tsh, ft3 i ft4, wiem, że na podstawie samego tsh nie powinno się dobierać dawki. A czy moja dawka Euthyroxu nie jest przypadkiem za duża? (125). Pytam, bo ilekroć nie powiem jakiemuś interniście jaką dawkę przyjmuje to każdy mówi, że sporo. Ale co mam zrobić jak na tej dawce wyniki mam dobre. Przy dawce 100 też były dobre, ale nie tak dobre jak przy 125. Odpowiedz Link
aga_nie Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 21.10.10, 13:11 Jeśli chodzi o laboratoria to ceny potrafią się bardzo różnić. Ja w Warszawie korzystam często z laboratorium Alab (najtańsze jakie znalazłam do tej pory) oraz ostatnio czytałam o lab. Fryda - z tego jeszcze nie korzystałam ale warto porównać ceny. Pozdrawiam, Agnieszka ------------------- aga_mama_zosi to ja Odpowiedz Link
arecky642 Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 25.10.10, 00:12 aga_nie gdzie chodzisz do endo? Odpowiedz Link
milaemalka Re: 2 pytania odnośnie Hashimoto 26.10.10, 19:12 Zeby wiedzieć czy 125 to dużo czy za mało ,potrzebne sa wyniki Ft3 i Ft4 Odpowiedz Link