Dodaj do ulubionych

Mam hashimoto?

21.10.10, 16:44
Moja mama ma niedoczynność, siostra też. Obie nie robiły badania krwi na przeciwciała.

Ja zrobiłam, zacznę od hormonów:
TSH 5,76 norma 0,27-4,2
FT3 3,02 norma 3,1-6,8
FT4 14,7 norma 12-22

Immunologia

ATG 2057 norma poniżej 115
ATPO 550 norma poniżej 34

USG nie wykazało guzów, tylko ogniska hypoechogenne.

Przerażają mnie te przeciwciała. Czy to hashimoto? Wizytę u endokrynologa mam dopiero 9 listopada.
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Mam hashimoto? 21.10.10, 18:24
      Witaj Masz hashimoto.Zmiany hypoechogenne o tym świadczą i przeciwciaąła.Napisz jaką masz pojemnosć tarczycy.Nie czekaj na wizytę u endo -pewnie idziesz prywatnie.Tylko idz do rodzinnego .Jesteś w niedoczynności wysokie Tsh,Ft3 poniżej normy,słabiutkie Ft4.Powiedz ,jak sie czujesz ,weż skierowanie do endo na fundusz.Terminy sa pewnie odległe ale sie zapisz.Nigdy nie wiadoma ,który lekarz okaże sie lepszy.Lekarz rodzinny przepisze Ci pewnie euthyrox 25.To dawka na początek Pójdziesz do endo to dostaniesz wiecej.Nie ma żadnego uzasadnienia abys czekała z wprowadzeniem tyroksyny tak długo.Pierwsza dawkę też dostałam od rodzinnego.Nie wiem jaki jest Tój rodzinny lekarz ale piszę na wszelki wypadek .Nie daj sie spławić. Twója mama i siostra miały pewnie robione usg.Po nim tez można stwierdzić czy to hashimoto .Sprawa jest o tyle istotna ,ze jezeli mamy do czynienia z hashimoto wskazane są kontrolnie badania oprócz Ft3 i Ft4(sa wazne przy ustalaniu dawki niż) wit B12 ,ferrytyny (nie żelaza),potasu ,magnezu ,wit D.Niestety brakuje nam ich i trzeba sprawdzać. Acha i nie wydawaj pieniedzy na sprawdzanie co chwile czy przeciwciała spadły.Poczytaj o selenie u góry .
      • elsa33 Re: Mam hashimoto? 23.10.10, 15:35
        W usg stwierdzono: tarczyca niepowiększona o nieco obnizonej echogeniczności.

Płat prawy objętość ok 7,4 cm3
        płat lewy ok. 3,8 cm3
    • elsa33 Re: Mam hashimoto? 24.10.10, 12:01
      Ok , przeliczyłam moje wyniki na procenty wg kalkulatora. Zastanawiam się tylko dlaczego osobny kalkulator jest na FT3 a osobny na FT4 , procenty oblicza się chyba tak samo, w zależności od wprowadzonych norm? W każdym razie przydatne narzędzie.

U mnie wygląda to więc tak:

TSH 5,76 norma 0,27 - 4,2
      FT3 3,02 norma 3,1 - 6,8 (-2,16%)
      FT4 14,7 norma 12 - 22 (27 %)
      • elsa33 Re: Mam hashimoto? 24.10.10, 12:03
        Aha, ponieważ planuję ciążę, powiedzcie mi proszę jakie ryzyko jest dla dziecka, czy wogóle jest jakieś jak włączę leczenie?
        • aleksandra_01 Re: Mam hashimoto? 24.10.10, 14:07
          >Zastanawiam się tylko dlaczego osobny kalkulator jest na FT3 a osobny na FT4

po to, aby od razu mieć oba wyniki, ale mogłabyś równie dobrze wpisać tam cokolwiek z normą.

FT3 3,02 norma 3,1 - 6,8 (-2,16%)
          FT4 14,7 norma 12 - 22 (27 %)

a powinno być i jedno i drugie przynajmniej w połowie normy tj np. 52%
          choć to indywidualne, to jednak zazwyczaj najlepsze samopoczucie
          jest przy 70 - 80%

> Aha, ponieważ planuję ciążę, powiedzcie mi proszę jakie ryzyko jest dla dzieck
          > a, czy wogóle jest jakieś jak włączę leczenie?

oczywiście przy tych wynikach radziłabym nie zachodzić w ciążę,
          z resztą może to być w ogóle chwilowo niemożliwe.
          Gdy będziesz się leczyć i będziesz utrzymywać hormony tarczycy - ft3 i ft4
          na odpowiednio wysokim poziomie to będzie ok.
          ryzyko może być jeśli leczenie będzie przebiegać źle, np gdy ft3 będzie
          poniżej normy w czasie ciąży. widzisz, dziecko potrzebuje hormonów tarczycy,
          tak jak roślinka wody żeby żyć.

a.
          • elsa33 Re: Mam hashimoto? 24.10.10, 18:17
            Powiem wam, że ja mam ogólnie dobre samopoczucie, jedyny objaw to włosy, które akurat aktualnie wypadają mi o wiele mniej niż np dwa lata temu. 5 Lat temu urodzilam córkę, zaszłam w ciążę praktycznie od razu. Ciąża była modelowa, córeczka zdrowa. Nie mam pojęcia, jakie wtedy były moje wyniki, ale hashimoto muszę mieć w takim razie dziedziczne, bo moja mama i siostra mają, więc zakładam, że już wtedy wyniki były nienajlepsze.

Rozumiem, że takie wyniki mogą uniemożliwiać zajście w ciąże, lub donoszenie ciąży, ale czy powoduje to tylko ta choroba? Czy musi iść w parze z jakimś innym schorzeniem. Poza tym czy jakby nawet udało sie donosić ciążę, to czy możliwe są jakieś wady rozwojowe dziecka?
            • aleksandra_01 Re: Mam hashimoto? 24.10.10, 18:47
              > a zdrowa. Nie mam pojęcia, jakie wtedy były moje wyniki, ale hashimoto muszę mi
              > eć w takim razie dziedziczne, bo moja mama i siostra mają, więc zakładam, że ju
              > ż wtedy wyniki były nienajlepsze.

nie koniecznie. dziedziczysz nie chorobę tylko pewną do niej skłonność,
              która w odpowiednich warunkach może przemienić się w chorobę.
              Czynników jest wiele i do końca nie wiadomo dlaczego tak się dzieje.
              Hormonalne przełomowe momenty w życiu mogą mieć na to wpływ
              np. ciąża czy menopauza.

> Rozumiem, że takie wyniki mogą uniemożliwiać zajście w ciąże, lub donoszenie ci
              > ąży, ale czy powoduje to tylko ta choroba?

nie choroba. choroba to proces autoimmunologiczny, niszczenie tarczycy.
              Problemy powoduje efekt choroby czyli za mało hormonów tarczycy.

oprócz hormonów tarczycy warto pilnować poziomu ferrytyny, wit b12 i wit d

> schorzeniem. Poza tym czy jakby nawet udało sie donosić ciążę, to czy możliwe s
              > ą jakieś wady rozwojowe dziecka?

jeśli podczas ciąży dostarczysz dziecko wystarczającą ilość hormonów tarczycy
              i wszystkich innych substancji, które każda zdrowa kobieta musi dostarczyć,
              to powinno być ok. Najważniejsze jest pierwsze 10 tygodni.

może tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje wątpliwości:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,61834450,,Informacje_artykuly_i_linki_dla_ciezarnych.html?v=2
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98636168,98636168,Szwedzccy_lekarze_o_ciazy_w_Hashimoto.html
              a.
              • rosteda Re: Co moze sfalszowac wyniki? 24.10.10, 22:33
                Co może sfałszować wyniki?
                Autor: elsa33 24.10.10, 18:21
                Dodaj do ulubionych
                Odpowiedz cytując Odpowiedz
                A konkretnie czy tabletka nurofenu moze wpłynąc na wynik? Lub przeziębienie?
                wszystkie

• rosteda Re: Co moze sfalszowac wyniki? 24.10.10, 22:40
                  Witaj Elsa33
                  Jestes 3 dni na forum a juz zdazylas zalozyc 3 nowe watki.
                  Nowy watek mozna zalozyc wtedy jak nie znajdziesz odpowiedzi na forum i jego temat nie bedzie dotyczyl twojej choroby.
                  O sobie pisz prosze tylko w tym watku.
                  Odpowiedz na swoje pytania znajdziesz na forum.
                  Jesli nie znajdziesz na temat neurofenu to nalezy szukac przez google.
                  Na pytanie o ten lek nie wiem czy cos znajdziesz bo ja czytajac niemieckie strony jeszcze nic na jego temat nie czytalam.
                  Moze nie byl badany? Nie wiem.
                  A co pisze w ulotce?
                  • elsa33 Re: Co moze sfalszowac wyniki? 24.10.10, 22:59
                    Na różnych forach gazety jestem od 10 lat. Wychodzę z założenia, inny temat - inny wątek. Chcę uzyskać informację odnośnie tego co fałszuję wyniki, zadaję konkretne pytanie, to akurat nie dotyczy mojej choroby. Jeżeli ktoś będzie miał podobne, będzie mu również łatwiej znaleźć odpowiedź przez wyszukiwarkę. Nie założyłam trzech wątków o moich wynikach.
                    Zanim zakładam wątek korzystam z wyszukiwarki. Dziękuję za odpowiedź.
                    • elsa33 Re: Co moze sfalszowac wyniki? 26.10.10, 07:31
                      Ponawiam pytanie. Czy nurofen lub w ogóle stan zapalny w organiźmie może wpłynąć na wynik przeciwciał?

Czekam na wizytę u lekarza, ale jak myślicie, jaką dawkę tyroksyny zaleci lekarz, mając na uwadze że planuję ciążę? Czy w takim wypadku daje się od razu nieco podwyższoną dawkę? Czy zwiększa się dopiero w ciąży?
                      • aleksandra_01 Re: Co moze sfalszowac wyniki? 26.10.10, 18:06
                        > Ponawiam pytanie. Czy nurofen lub w ogóle stan zapalny w organiźmie może wpłyną
                        > ć na wynik przeciwciał?

nie wiem nic o nurofenie, ale
                        to właśnie działalność przeciwciał powoduje stan zapalny.

> Czekam na wizytę u lekarza, ale jak myślicie, jaką dawkę tyroksyny zaleci lekar
                        > z, mając na uwadze że planuję ciążę? Czy w takim wypadku daje się od razu nieco
                        > podwyższoną dawkę? Czy zwiększa się dopiero w ciąży?

żeby planować ciążę musisz mieć dobre wyniki, póki ich nie masz
                        to musisz postępować normalnie. tego leczenia nie da się przyspieszyć.
                        jedyne co możesz zrobić to zainteresować się swoją chorobą
                        i sama wszystkiego pilnować, nie zwalając całej odpowiedzialności na lekarza.

a.
                        • milaemalka Re: Co moze sfalszowac wyniki? 26.10.10, 19:24
                          Poczekaj z zachodzeniem w ciażę .Będziesz miała hormony przynajmiej na poziomie 50 % ,zobaczysz jak sie będziesz czuła, wtedy zacznij planowac.Na forum pisały kobiety,które poroniły,bo wyniki były niziutkie. Nawet jak lekarz zaleci wyższa dawke trzeba wprowadzac od niższej.Pisalam ci o tym.
                          • elsa33 Re: Co moze sfalszowac wyniki? 27.10.10, 13:03
                            Przeczytałam już wiele postów na tym forum i właśnie ciągle słyszę o tych 50% normy. Mój lekarz rodzinny twierdzi, że trzeba po prostu byc w normie. Po to jest ten przedział. Dlaczego większość z was uważa, że lepiej być bliżej górnej granicy niż dolnej?

Jeśli chodzi o samopoczucie to czuję się rewelacyjnie, nie mam żadnych objawów oprócz przyrostu wagi (7 kg w dwa lata) i wypadania włosów, bardziej mi wypadały jakieś dwa lata temu. Więc teraz mogę powiedzieć że jest dobrze. Także samopoczuciem nie mogę się sugerować.

Rodzinna przepisała mi euthyrox 25. Badania będę robić 6 listopada.

dzięki dziewczyny za odpowiedzi smile

• aleksandra_01 Re: Co moze sfalszowac wyniki? 27.10.10, 16:48
                              > Przeczytałam już wiele postów na tym forum i właśnie ciągle słyszę o tych 50% n
                              > ormy. Mój lekarz rodzinny twierdzi, że trzeba po prostu byc w normie. Po to jes
                              > t ten przedział. Dlaczego większość z was uważa, że lepiej być bliżej górnej gr
                              > anicy niż dolnej?

zapotrzebowanie na hormony tarczycy zmniejsza się z wiekiem, a jednak norma jest ta sama.
                              i w tej samej normie powinna mieścić się osoba 80 letnia i 20 letnia.

zauważ jak różny tryb życia prowadzą ludzie, ile energii potrzebuje kobieta, która
                              chodzi do pracy, zajmuje się domem, dziećmi i nie wiadomo czym jeszcze,
                              a ile energii potrzebuje kobieta, która jest już na emeryturze.
                              one obie muszą mieścić się w normie laboratoryjnej.

piszemy, że to jest kwestia indywidualna jaka dawka dla kogo pasuje.
                              jeśli np. teraz jesteś osobą bardzo aktywną, a później zaczniesz prowadzić
                              bardzo spokojny tryb życia, to dawka może wymagać zmiany.
                              podobnie przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych i utracie wagi.
                              mniejsza osoba potrzebuje mniej. i tak dalej.

zastanów się, jaką jesteś osobą, jaki tryb życia prowadzisz.

a.
    • elsa33 Re: Mam hashimoto? 04.11.10, 12:27
      Moje dzisiejsze wyniki po tygoniu kuracji euthyrox 25.

TSH 3,96 norma 0,27 - 4,2
      FT3 4,65 norma 3,1 - 6,8 42 %
      FT4 17,32 norma 12 - 22 53 %

Bardzo się cieszę, że się poprawiły. Jestem też ciekawa czy są podstawy do zwiększania dawki.
      • aleksandra_01 Re: Mam hashimoto? 04.11.10, 18:29
        elsa33 napisała:

> Moje dzisiejsze wyniki po tygoniu kuracji euthyrox 25.

badania można najwcześniej zrobić po 4 tygodniach na jednej dawce,
        a najlepiej po 6 tygodniach. to badanie które wykonałaś jest
        całkowicie niewiarygodne, niczego nie wnosi.

dodam, że badanie robimy przed tabletką.

> Bardzo się cieszę, że się poprawiły. Jestem też ciekawa czy są podstawy do zwię
        > kszania dawki.

podstawy do zwiększania były dawno, bo 25 to dawka wprowadzająca.
        czekać 4-6 tygodni warto dopiero biorąc 50 albo 75.

a.
        • elsa33 Re: Mam hashimoto? 04.11.10, 19:19
          No trudno i tak się cieszę, hormon dobrze się wchłania i nie widzę powodu żeby się martwić, że wyniki za 4 tygodnie będą gorsze. Idzie ku lepszemu, a że objawów nie mam żadnych, to w ogóle jestem super szczęśliwa. Zobaczymy co powie endokrynolog.
          • elsa33 Re: Mam hashimoto? 04.11.10, 19:20
            elsa33 napisała:

> No trudno i tak się cieszę, hormon dobrze się wchłania i nie widzę powodu żeby
            > się martwić, że wyniki za 4 tygodnie będą gorsze. Idzie ku lepszemu, a że objaw
            > ów nie mam żadnych, to w ogóle jestem super szczęśliwa. Zobaczymy co powie endo
            > krynolog.

AAA i badanie było robione przed tabletką

Doda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka