Dodaj do ulubionych

Joga a Hashimoto

11.01.11, 13:56
Mam Hashimoto i jestem w trakcie ustalania dawki Euthyroxu. Ze względu na kiepskie samopoczucie psychiczne rozważam zapisanie się na jogę, jednak dowiedziałam się, że pewne pozycje w jodze stymulują tarczycę(chyba poprzez większy napływ krwi do tego narządu). Zastanawiam się czy przy tej chorobie jest to wskazane. Nie chciałabym jeszcze pogorszyć swojego stanu. Jeżeli ktoś coś wie na ten temat proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • arronia Re: Joga a Hashimoto 11.01.11, 15:51
      Ciekawe pytanie. Wydaje (!) mi się, że przy Hashimoto żwawo działająca tarczyca, produkująca hormony, to jest coś dobrego?
      Mam taki filimik jogowy www.yogatoday.com/videos/953125801 Pobudza krążenie w okolicach tarczycy. Wzmacnia te rejonoy. Opisywane jest to jako coś pożądanego.
      Wiele razy tej lekcji nie robiłam, więc trudno mi ocenić skutki u mnie.
      • arronia Re: Joga a Hashimoto 11.01.11, 17:10
        PS
        A jeśli jednak pobudzanie tarczycy w ten sposób nie jest wskazane (na tej zasadzie co przyjmowanie jodu), to może można wyciągnąć wniosek, jakie ćwiczenia w jodze są niewskazane dla hashimociaków (jalandhara-bandha, przyciąganie brody do mostka) i je omijać?
    • arronia Re: Joga a Hashimoto 12.01.11, 18:42
      Przykładowa strona z wypowiedzią o jodze przy Hashimoto:
      www.yogawiz.com/askquestion/401/hashimoto-thyroid-yoga-remedy-i-am-6-months-pregna.html
      Tutaj:
      - jogę polecają, ale zaawansowaną tylko pod nadzorem instruktora (to chyba dotyczy każdego?)
      - Ujjayi Pranayama bardzo polecana, chyba że ktoś ma problemy z sercem i jednocześnie jest początkujący (chodzi o wstrzymywanie oddechu w tej praktyce)
      - polecana jest też Nadi Shodhana Pranayama, ale należy się jej uczyć pod fachowym przewodnictwem

Tu (www.nativeremedies.com/ailment/symptoms-of-hashimotos-thyroiditis.html) też joga jest polecana.

Nie robiłam jakichś większych poszukiwań, ale na razie nie trafiłam na cokolwiek o przeciwwskazaniach do jogi przy Hashimoto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka