Dodaj do ulubionych

Hashimoto na emigracji

06.04.11, 14:26
Witam,

mam cicha nadzieje, ze odezwie sie ktos kto walczy z tym chorubskiem na Wyspach. W zeszlym roku o tej porze mniej wiecej rodzina naklonila mnie do badan krwi, kiedy bylam na wakacjacj w Polsce, wyszlo podwyzszone TSH, zrobilam USG Tarczycy -diagnoza hashimoto. Musialam to powtorzyc tu w Szkocji, zajelo to troche czasu, ale lecza mnie od lipca, do teraz biore Levothyroxine 50 - co 3 miesiace powtarzam badania TSH i FT4, ostatnim razem (Grudzien) bylo to: TSH 2,9 a FT4 17,7 i dalej przepisaano mi ta samo dawke. Dzis odebralam kolejne wyniki i TSH 4.2 (norma do 4.0 ) i FT4 17. Kobieta dodala mi 25mg wiec od jutra zaczne brac 75mg. Wszystko mi sie unormowalo: okres, waga (przez rok przytylam 10kg), puchniecia itp. Od kilku tyg znow zaczelam czuc sie gorzej i wlosy znow zaczely mi wypadac. Boje sie,ze mnie moze zle lecza, a tu trudniej niz w kraju wywalczyc, czy porownac opinie. Zaczelam sie starac o dziecko, dopiero pierwszy cykl, nie wiem, jakie beda skutki tych staran. Nastepne spotkanie z endokrynologiem mam za 6 tyg, mam zbadac krew za 5 tyg, zeby endo mial swieze wyniki. Jakies rady? Jakas dieta, co powinnam co nie? Czuje sie taka niedoinformowana sad Dodam,ze mam 29 lat i obecnie waze 67 kg (przez ostani miesiac duzo cwiczylam i bylam na diecie typu zero slodyczy i nie objadam sie wieczorem) i schudlam 5 kg. Czy to moglo wplynac na pogorszenie sie wynikow? Przepraszam za chaotyczne pisanie ale jestem w pracy i wlasnie Was znalazlam , wiec nie moglam sie powstrzymac! Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i z gory dziekuje za pomoc. Pozdrowienia ze Szkocji, mocno mokrej aktualnie.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Hashimoto na emigracji 06.04.11, 21:14
      mochacino napisała:

Nie walcze na wyspach ale postaram sie odpowiedziec.

> co 3 miesiace p
      > owtarzam badania TSH i FT4, ostatnim razem (Grudzien) bylo to: TSH 2,9 a FT4 17
      > ,7 i dalej przepisaano mi ta samo dawke.

Kontrole i zwiekszanie dawki na poczatku leczenia powinny byc co 4-6 tyg.
      Przy czym badanie fT3 jest tak samo wazne jak fT4.

> Dzis odebralam kolejne wyniki i TSH 4.
      > 2 (norma do 4.0 ) i FT4 17. Kobieta dodala mi 25mg wiec od jutra zaczne brac 75
      > mg. Wszystko mi sie unormowalo: okres, waga (przez rok przytylam 10kg), puchnie
      > cia itp. Od kilku tyg znow zaczelam czuc sie gorzej i wlosy znow zaczely mi wyp
      > adac. Boje sie,ze mnie moze zle lecza, a tu trudniej niz w kraju wywalczyc, czy
      > porownac opinie.

Nie mozna powiedziec ze to jest zle leczenie, ale za bardzo rozciagniete w czasie i dlatego po 3 miesiacach jestes znowu w niedoczynnosci i stad to zle samopoczucie.

> Zaczelam sie starac o dziecko, dopiero pierwszy cykl, nie wie
      > m, jakie beda skutki tych staran. Nastepne spotkanie z endokrynologiem mam za 6
      > tyg, mam zbadac krew za 5 tyg, zeby endo mial swieze wyniki.

To juz troche lepiej.

> Jakies rady? Jaka
      > s dieta, co powinnam co nie?

NIe wolno jesc jodu, ani pokarmow zawierajacych duza ilosc jodu (owoce morza).
      Innej diety nie potrzeba.

> Czuje sie taka niedoinformowana sad Dodam,ze mam 29
      > lat i obecnie waze 67 kg (przez ostani miesiac duzo cwiczylam i bylam na dieci
      > e typu zero slodyczy i nie objadam sie wieczorem) i schudlam 5 kg. Czy to moglo
      > wplynac na pogorszenie sie wynikow?

Jesli odchudzanie w twoim przypadku mialoby jakikolwiek wplyw na wyniki to powinny one byc takie jak w nadczynnosci, a ty jestes w niedoczynnosci.
      Cukier nie jest niezbedny do zycia wiec unikanie jego jest dobra metoda.

> Przepraszam za chaotyczne pisanie ale jest
      > em w pracy i wlasnie Was znalazlam , wiec nie moglam sie powstrzymac! Pozdrawia
      > m Was bardzo serdecznie i z gory dziekuje za pomoc. Pozdrowienia ze Szkocji, m
      > ocno mokrej aktualnie.

Jesli nie dostajesz skierowan na badania co 4-6 tyg. to moze sprobuj pojsc do laboratorium i zrob badania prywatnie co jest mozliwe w wiekszosci innych panstw EU jak i tez w Polsce.
      Przy pobieraniu krwi tez mozesz powiedziec ze fT3 chcesz zrobic prywatnie i zeby pobrano wiecej krwi.
      • milaemalka Re: Hashimoto na emigracji 07.04.11, 00:44
        Bez kompletnych wyników(Ft3) bardzo jest utrudnione ustalenie prawidłowej dawki.Radziłabym Ci robić notatki jak sie czujesz.Kazdy ma swoje własne sygnały ,gdy dawka jest nieodpowiednia.Zapomina sie po jakimś czasie o wielu rzeczach a zapiski pozwalaja to uporzadkować. Przy hashimoto samopoczucie bywa kiepskie z powodu braków magnezu ,potasu ,wit b12,zelaza,witD.Podstawa jest ustalenie poziomów tarczycy na odpowiednim poziomie.Normy sa wazne . Skoro znalazłaś nas to poczytaj na spokojnie. W wyszukiwarce mozesz znależć wiele ciekawych rzeczy .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka