Dodaj do ulubionych

Wątek kobei- prośba o radę

03.09.11, 11:14
Witamsmile
Moja przygoda z Hasi zaczęła się od 03.2011. Leczyłam się u dr.Bobrowsiego w Krakowie
Objawy:
-wypadanie włosów
-trądzik
-słaba koncentracja
-stany depresyjne
-ospałość
-owłosienie, może nie jakieś strasznie dokuczliwe no ale jak na kobiete to raczej ponad normę
Zdiagnozował u mnie Hasi, niedoczynność i hiperprolaktynemię
03.2011
TSH 2,94 0,25-5
PRL 36,05 5-35
*1h po MTC 188,18
*2h po MTC 131,72
antyTG 499 <115
antyTPO <5

Leczenie:
-Euthyrox 50
-Bromergon 0,5/1

Na początku zauważyłam poprawę w nastroju ale włosy nadal leciały.

13.05.2011

TSH 0,754
FT4 49,45% 14,44 (9-20)
FT3 17,21% 4,74 (4-8,3)
PRL 14,62 (5-35)

Leczenie:
-Novothyral 37,5
-Euthyrox 12,5

Zero poprawy na tej dawce...

25.08.2011

TSH 0,34 (0,27-4,7)
FT4 49% 14,39 (9-20)
FT3 13,72% 4,59 (4-8,3)
PRL 31,89 (5-35)

Ferrytyna 16,32 (4,63-204)
Wit B12 486,4 (191- 663)

Pan dr bardziej przejął się moim niskim TSH niż FT3... z lektury forum wiem jednak że przy Novo na TSH się nie patrzy. Spytałam dlaczego takie niskie FT3, to powiedział mi że coś nie działa. No ale co? Można coś zrobić biorąc selen, dodatkowo żelazo cynk.Może badanie na candida, testy alergologiczne? Nie raczej nic. Jedyne co to kropelki z T3...W tej sytuacji to ja niewiele już Pani mogę pomóc.
Po długiej dyskusji przepisał mi:
-Novo 75 (przekonywał mnie żebym została na 37,5...)
-Bromergon 0,5/1
-Tardyferon fol 1xdzien

Proszę was o pomoc przy ustaleniu dawki bo nie wiem co sama mam zrobić, do lekarza już nie wrócę a niby był zachwalany nawet tutaj na forum. Badania zalecał mi co 2 3 mce-koszmar.

Obserwuj wątek
    • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 03.09.11, 11:18
      Dodatkowo biorę:
      -Omega 3 2g
      -Wiesiołek 2g
      -Cynk 15 mg
      - Merz Special

Cynku razem łącznie 20mg. Czy to nie za dużo?

Dzisiaj wzięłam 3/4 Novo 75 i 12,5 Euthyroxu
    • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 03.09.11, 11:30
      Dodatkowo mam badania z 03. 2011, robione były nie w określonych dniach cyklu- trzeba je powtórzyć? To był mój 24 dzień cylku, a cylke miałam nawet do 40 dni.
      -Dhea-s 367 (148-407)ug/dl
      -androstendion 2,2 (0,57-2,63) ng/ml
      -testosteron wolny 1,4 (0-4,1)pg/ml
      -estradiol 572pg/ml f.owulac(93-575)f.fol(18-147)f.lut(43-214)
      -CRP 0,2 (0-5)mg/l

Mam zamiar zrobić jeszcze badania na candida, boreliozę, 17 0h prg, kortyzol w dobowej zbiórce moczu.
      Możecie doradzić co jeszcze mogłabym zrobić? Wolę zrobić więcej badań i mieć pewność co mi jest.
      • aleksandra_01 Re: Wątek kobei- prośba o radę 03.09.11, 15:46
        zacznę od końca:

> Mam zamiar zrobić jeszcze badania na candida, boreliozę, 17 0h prg, kortyzol
        > w dobowej zbiórce moczu.

tylko po co? skoro i Ty i lekarz wiecie, że Twoim problemem jest niskie ft3.

> 25.08.2011

> TSH 0,34 (0,27-4,7)
        > FT4 49% 14,39 (9-20)
        > FT3 13,72% 4,59 (4-8,3)

> Dzisiaj wzięłam 3/4 Novo 75 i 12,5 Euthyroxu

i dobrze zrobiłaś. mogę zaproponować, abyś za 2 tygodnie zwiększyła do 100 novothyral
        i na takiej dawce poczekaj 4-6 tyg i ponów badania. tsh możesz nie badać i tak będzie
        poniżej normy i nic nie wniesie do ustalania dawki.

> Proszę was o pomoc przy ustaleniu dawki bo nie wiem co sama mam zrobić, do lekarza już nie wrócę

lekarz jest dobry i lepiej przy nim pozostań, bo obawiam się, że lepszego nie znajdziesz.
        przynajmniej umiał wprowadzić novothyral i otwarcie powiedział Ci, że lepiej nie może Ci pomóc.
        tylko to tsh, ale i tak lekarz wypadł dobrze. to jest doskonały punkt wyjścia do dalszej współpracy,
        teraz Ty możesz mówić lekarzowi co myślisz o swoich dawkach i jak się na nich czułaś itp.
        możecie się razem nauczyć czegoś nowego o tej chorobie.

> Badania zalecał mi co 2 3 mce-koszmar.

tzn, za rzadko czy za często?
        na początku leczenia najlepiej jest robić badania co 4 - 6 tyg bo i tak wiadomo, że dawkę
        trzeba będzie zmieniać. później gdy jest się bardziej stabilnym i lepiej zna się swoją chorobę
        można badać się rzadziej.

mam nadzieję, że tradyferonu nie bierzesz razem z hormonami?

>Cynku razem łącznie 20mg. Czy to nie za dużo?

nie wiem, ale ja biorę ostatnio 30mg i jest ok, co nie znaczy, że i u Ciebie musi tak być.

podsumowując, póki nie wyrównasz hormonów tarczycy nie ma większego sensu
        doszukiwać się innych chorób, chyba że coś ewidentnie na to wskazuje.
        objawy niedoczynności są czasem trudne do uchwycenia i mogą "udawać" wszystkie
        inne choroby. wiele osób na forum to przeszło - tzn leczenie innych chorób - kiedy później
        wreszcie odkrywali, że to hashimoto było przyczyną ich problemów zdrowotnych.

jak już bardzo chcesz robić badania to na pewno dobrze jest zbadać witaminę d,
        bo z dużym prawdopodobieństwem masz jej za mało. możesz też zbadać kwas foliowy.

a jeszcze co do ft3. docelowo może być tak, że będziesz musiała całkowicie przejść na novothyral,
        a jeśli i to nie pomoże, to istnieje możliwość sprowadzania do kraju samego czystego t3
        np. Cytomel. Bo euthyrox to samo T4, novothyral to T4 + trochę T3, a cytomel to samo T3.
        zwiększając sam novothyral możesz dojść do momentu w którym ft4 osiągnie górną granicę normy,
        a ft3 nadal będzie niskie, wówczas trzeba będzie rozważyć właśnie preparat z samym t3.
        zacznij brać selen, albo taki z tabletki albo z orzechów brazylijskich.

a.
        • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 03.09.11, 19:01
          Dzięki wielkie za odpowiedźkiss

Wolałąbym robić tak jak napisałaś co 6-8 tygodni bo może miałabym już lepiej unormowane hormony.
          A samej candidy nie warto zrobić? I tego kortyzolu w dobowej zbiórce? Ze względu na to niskie ft3.
          Rozumiem że Euthyroxu nie zwiększać?

Tardyferol biorę popołudniuwink Jestem na farmacji to takie rzeczy wiemwink

Jeszcze raz dziękujękiss
    • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 03.09.11, 19:24
      Aha i jeszcze czy jest sens brać ten bromergon?
    • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 05.09.11, 17:36
      up
      • rosteda Re: Wątek kobei- prośba o radę 05.09.11, 21:50
        No wlasnie, czy jest sens brac ten bromergon?
        Jesli kazda z nas bedac w niedoczynnosci miala albo ma podwyzszona prolaktyne ktora wraca do normy po wyjsciu z niedoczynnosci.
        Kup ksiazke ktora jest polecana na pierwszej stronie forum i poczytaj ja.
        Jako farmaceutka (albo studentka farmacji) to chyba czytalas ulotke i dzialania uboczne mysle.
        Czyz one sie nie pokrywaja z objawami niedoczynnosci, albo je wzmacniaja?
        Nastepna sprawa to niedobor zelaza (bardzo niska ferrytyna) - uzupelnilas to?
        Ale za to wzmacniasz sie cynkiem (zeby poprawic stan wlosow ), a czy wiesz ze wlosy wypadaja przy niedoborze zelaza tez.
        Poziomu cynku w krwince nie badalas bo laboratoria w Polsce tego nie robia (za drogie badanie jak mi powiedziano).
        Biorac cynk tracisz jeszcze wiecej zelaza bo cynk ma takie dzialanie i jesli nie uzupelnisz najpierw zelaza to o cynku mozesz zapomniec.
        Natomiast co jest wazne to powinnas brac selen.
        O jakich porach bierzesz te wszystkie suplementy?
        Omega3 mozesz sobie odpuscic jesli do pozywienia dodajesz olej (ale surowy).
        Merz specjal zawiera bialko soi gdzie soja dla nas jest nie polecana.
        Co do dawki to sie tez nie wypowiem bo za krotko sie leczysz i podalas za malo wynikow (tylko 2). Tak ze jak teraz zmienilas dawke i sie zastosujesz do tego co napisalam to zrob za 6 tyg. ponownie badania (bez tabletki przed pobraniem krwi) i wtedy bedzie widac co ci jeszcze potrzeba.
        • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 06.09.11, 12:42
          Mam takie samo zdanie na temat Bromergonu, ale mój lekarz się uparł i powiedział ze trzeba leczyć bo za wysoka prolaktyna. Bromergon znoszę bardzo dobrze no ale po co się tym faszerować na niedoczynnościwink i stwierdziłam że nie będę brać.
          Cynk biorę od niedawna także wielkiej szkody nie mógł mi wyrządzić.
          Biorę Tardyferon fol ale także od niedawna.

Biorąc cynk nie traci się bardziej miedzi niż żelaza? Cynk blokuje wchłanianie żelaza tak samo jak magnez.
          I w tym Merzspecial białko soi jest substancją wypełniającą i jest go 25 mg na jedną tabletkę, to raczej nie dużo i nie powinno zaszkodzić?
          Książka jak żyć z hasimoto jest dla mnie za bardzo filozoficzna, generalnie nie ma tam nic odkrywczego. Teraz będę zabierać się za lekturę Hope for Hasimothosmile

Rano 1h przed jedzeniem biorę Novo i Euthyrox.
          Po 2 śniadaniu:
          -omega 3
          -wiesiołek
          -merz
          -cynk

Po obiedzie:
          to samo bez cynku

Przed kolacją 30 minut wcześniej
          -tardyferon

Dzięki Rostedo za radykiss
          • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 06.09.11, 12:49
            Selen planuje brać już od jutrawink Mój lekarz nie widzi związku z selenem z przemianąbig_grin Gdyby nie to forum nigdy w życiu bym się nie dowiedziała że mam takie braki żelaza, morfologia mi wychodziła super tak samo żelazo a ferrytyna bardzo niska. Polscy endokrynolodzy powinni mieć obowiązkową lekturę tego forum.
    • kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 10.11.11, 21:17
      Wyniki po tygodniach na dawce 100 Novo

Ft3 6,18 4-8,3 50,7%
      Ft4 5,71 9-20 -29,91%

+ zrobiłam sobie kortyzol rano ok 7:30 14,92 6,2-19,4

Dodam że nie zauważyłam objawów nadczynności i też nie odczułam jakieś poprawy w samopoczuciu a włosy jak leciały tak nadal lecą.
      Nie wiem co teraz mam zrobić, doradźcie kochane forumowiczki bo sama nie wiem co o tym myśleć.

• kobeaa Re: Wątek kobei- prośba o radę 10.11.11, 21:18
        po ok 6 tygodniach miało byćwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka