Dodaj do ulubionych

PROSZĘ o pomoc w interpretacji...

19.10.11, 21:24
mam hashimoto, dostałam tego cholerstwa w ciąży... trzy mc temu urodziłam synka - dziś zrobiłam mu badania..
tsh 4,350
ft3 4,68
ft4 1,4
co oznaczają te wyniki? czy Mały też będzie chory? ps: idziemy do endo dziecięcego ale do tego czasu chciałabym wiedzieć czego się spodziewać... możecie pomóc w interpretacji? jakie badania powinnam mu jeszcze zrobić?
Obserwuj wątek
    • cherrie Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 10:46

musisz podac normy dla tych badan
      • sid8888 Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 15:03
        tsh 4,350 ulU/ml
        FT3 4,68 pg/ml
        FT4 1,40 ng/dl

będę wdzięczna za info - jestem zielona w tych sprawach.... a znacie może P dr. Korpysz Alicję - endokrynolog dziecięcy. do niej 29.10 idziemy
        • arronia Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 16:29
          Potrzebne są NORMY do tych wyników:
          TSH ...wynik..., norma od ..... do .....

Najlepiej, jakbyś od razu wpisała też wyniki FT3 i FT4 do kalkulatora (samodobro.host56.com), spisała procenty, które wyjdą i je również dopisała do wyników z normami:

FT3 ...wynik..., norma od ..... do ...., .... proc.
          FT4 ...wynik..., norma od ..... do ...., ..... proc.

Różne laboratoria mają różne normy, dlatego podajemy obowiązujące w tym konkretnym, w którym robiliśmy badania.

Procenty pomagają się zorientować, gdzie w ramach normy mieszczą się wyniki. Czy są przy dolnej granicy, w środku, czy przy górze normy. Procenty ułatwiają też porównywanie wyników robionych w różnych laboratoriach, z różnymi normami.

Na pierwszy rzut oka - TSH na pewno za wysokie. Ale liczy się też Twoje samopoczucie.
          Napisz, czy masz jakieś objawy, które łączysz z niedoczynnością tarczycy. I czemu zrobiłaś badania.
          • sid8888 Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 17:15
            ja mam w 99% zdiagnozowane Hashimoto (w ciąży mi wyszło) a wyniki nie są moje ale mojego 3 mc Synka - i o niego się martwię czy mu tego cholerstwa nie przekazałam...przesiewowe wyniki miał ok a ja w ciąży brałam eutyrox i teraz też...

ok normy w moim labie:
            tsh - 0,380-6,100
            ft3 2,30-4,20
            ft4 0,70-2,00
    • sid8888 Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 17:33
      to wyszło z kalkulatora u góry
      FT4 53.85% [wynik 1.4, norma (0.7 - 2)]

FT3 125.26% [wynik 4.68, norma (2.3 - 4.2)]
      • cherrie Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 19:17
        wg mnie wszystko ok
        • sid8888 Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 19:35
          strasznie się martwię... mam nadzieję, że będzie dobrze...
          • cherrie Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 20.10.11, 22:05
            lekarzem na tym forum chyba nikt nie jest, wiec diagnoza do lekarza nalezy, ale wyniki mieszcza sie w normie. Przynajmniej niedoczynnosci nie ma, a to najgorszy scenariusz. hashimoto to usg i p.ciala potrzebne do diagnozy.
            • sid8888 Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 21.10.11, 00:00
              a jakie przeciwciała?
              • djpa Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 22.10.11, 08:18
                Wyniki jak na takiego malucha wyglądają OK. Ale do endo idź dla spokoju i pewności, bo u dzieci są bardzo ważne objawy. Jeśli norma na fT3 jest dla dorosłych, to tym fT3 trochę powyżej normy u niemowlęcia też się nie masz co przejmować.

Przeciwciał dziecku nie rób. Niemowlętom się przeciwciał nie robi, bo w ich krwi krążą przeciwciała od mamy, oprócz ich własnych. Przeciwciała od mamy nie niszczą tarczycy dziecka.
                • sid8888 Re: PROSZĘ o pomoc w interpretacji... 31.10.11, 11:40
                  dzięki - byłam w sobotę i wszystko ok smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka