Dodaj do ulubionych

wyniki B12

03.12.11, 19:12
Wczoraj odebrałam wyniki B12 i ferrytyny
-B12-211(197-850
-ferrytyna-7,5(4,6-204)
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: wyniki B12 03.12.11, 20:42
      Oba wyniki strasznie słabe, choć w "normie" (ostatnio nie cierpię słowa "norma" w odniesieniu do wyników badań). Tłumaczy to twoje bóle mięśni i barków, o czym pisałaś wcześniej. Ja miałam trochę lepsze wyniki, ale czułam się kiepsko: bóle mięśni, tętno 96, podczas gdy normalnie mam 70-80, wejście po schodach na 3 piętro przyprawiało mnie o straszne osłabienie. To jest po prostu anemia. Suplementacja żelaza i witaminy b12, a także d3 (też miałam kiepski wynik, choć w "normie") oraz oczywiście hormon bardzo mi pomogły. Czuję się teraz znacznie lepiej. Być może potrzebne są ci zastrzyki z b12, nie znam się na tym, mnie pomagają tabletki, ale to podobno wiele osób z tabletek jej nie wchłania. Nie dostałam recepty na nic, bo lekarze twierdzili, że moje wyniki są dobre. Dzięki Bogu farmaceutka w aptece gdy pokazałam jej moje wyniki i powiedziałam o Hashimoto sprzedała mi wszystko bez recepty.
      • agusia7124 Re: Do mama dorota 03.12.11, 21:22
        Dzięki za odpowiedż smileMój endo przepisał mi (nie wiem czy nie za małą dawkę)zastrzyki raz
        w miesiącu 100 witaminy B 12.Na wtórna nadczynność przytarczyc kazał brać vigantoletten i calperos.U mnie przyczyną jest złe wchłanianie przez jelita.W ogóle to miałam częste biegunki i niestrawności po Glucohage(brałam na hiperinsulinizm),teraz mi zmienił lek na formetic.Co do wit.B12 też szybko się męczę,szybkie bicie serca ,kłopoty z pamięcią itp.Muszę tez porobić badania na reumatoidalne zapalenie stawów.Wynik CPK(jego niska wartość może świadczyć)o RZS.U mnie wynik 36(norma 29-168).Też słabiutko.Wszystko naraz.A tarczyca jeszcze walczy.Od paru lat mam bardzo wysokie ATPO,a Tsh oscyluje miedzy 0,86 a 1,5.
        • mama_dorota Re: Do mama dorota 03.12.11, 21:39
          Ale hormon przyjmujesz? Ja mam na razie 25-kę, badanie będę robić prawdopodobnie dopiero za miesiąc. U mnie diagnoza jest bardzo świeża.
          • agusia7124 Re: Do mama dorota 03.12.11, 21:49
            Endo dał mi kiedyś hormon na próbę w małych dawkach.Lecz po miesiącu miałam prawie nadczynność,więc mi odstawił.I tak czekam...aż przeciwciała mi ją wykończą.Teraz Atpo u mnie wynosi 445(norma do 35)
            • mama_dorota Re: Do mama dorota 03.12.11, 22:11
              Tę nadczynność stwierdził na podstawie wyników ft3 i tf4, samego TSH czy tylko objawów? Pytam, ponieważ wiele objawów anemii przypomina nadczynność, np. podwyższone tętno.

Poczytaj te wszystkie wątki o niedokrwistości. Naprawdę warto. Może tam znajdziesz coś o sobie/dla siebie. Ja stamtąd dużo się dowiedziałam, dlatego już wiem, że te wszystkie normy to trochę pic na wodę w naszym przypadku, ale lekarze tego nie wiedzą.
              • mama_dorota Re: Do mama dorota 03.12.11, 22:20
                Miałam na myśli te wątki przyklejone u góry. Najlepiej tam zadawać pytania, żeby podobne zagadnienia były w jednym miejscu.
                • agusia7124 Re: Do mama dorota 03.12.11, 22:37
                  Stwierdziła na podstawie tsh i hormonów.I ja po objawach czułam nadczynność.A objawy dobrze znam,gdyż po porodzie leczyłam się przez 3 lata na nadczynnoś.Teraz też FT-4 mam blisko górnej granicy normy,TSH 1,54.Dziwne..
                  • pies_z_laki_2 Re: Do mama dorota 04.12.11, 12:51
                    A trab robiłaś? Leczyłaś nadczynność? Dlaczego, na jakiej podstawie?

Endo przepisał ci wapń i wit D w tabletkach, czy wie o tym, że źle wchłaniasz? Czy sprawdził najpierw wapń we krwi i w moczu (dobowa zbiórka moczu)? Czy sprawdzałaś obie formy wit D? Ja mam za mało jednej, za dużo drugiej i za dużo wapnia w moczu. To może sugerować problem z przytarczycami, ale i osteoporozę w przyszłości. Może robiłaś densytometrię?

• agusia7124 Re: Do pies_z_laki_2 04.12.11, 21:03
                      Trab robiłam ok.rok temu(wyszło w normie).Nadczynność miałam kilkanaście lat temu,po porodzie(stwierdzono Gravesa-Basedowa,).Po trzyletniej kuracji metizolem miałam z tarczycą spokój,a ponad 4 lata temu zaczeło się hashimoto w euthyerozie.Wapń mam w dolnej granicy normy a wit.d nie robiłam.A kości i mięśnie nadal bolą(szczególnie nocą)
    • devilyn Re: wyniki B12 04.12.11, 15:23
      Ja przy takiej b12 już miałam serie kuj kuj no i konieczne żelazo na receptę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka