Dodaj do ulubionych

13-latka HashimotO

03.12.11, 22:45
wyniki mojej córki:
23.11.2011
TSH: 4,27 (0,3-6,2)
USG:gruczoł niejednorodny z obecnością licznych obszarów hypoechogenicznych i pasm zwłóknień o wzmożonym unaczynieniu.
cieśń o szerokości ok. 7 mm,
płat prawy o wym. ok. 18,8x28,0x59,9 mm
płat lewy o wym. ok. 19,5 x 35,2 x 65,2 mm)

Czy na podstawie tylko tych dwóch badań można postawić taka diagnozę.
Lekarz zalecił Eutyhrox 75 - czy to nie za duża dawka, nic nie mówił żeby zcząc od połowy itp.
Kolejna wizyta w styczniu.
podaje 1/2 ww. dawki
zrobilam dodatkowe badania ( w innym laboratorium)
na czczo po podaniu 1/2 Euthyrox 75
TSH: 2,04 (0,35-4,94)
fT4: 1,11 (0,70-1,48)
fT3: czekam na wyniki
antyTPO: 1733,20 (norma do 5)
nie wiem co czynić???
Obserwuj wątek
    • procesor Re: 13-latka HashimotO 03.12.11, 23:12
      pierwsze - nie panikować smile
      drugie NIGDY nie rób badań po tabletce! to strata czasu i pieniędzy
      badania robimy na czczo bez tabletki - a jak pobiorą krew to od razu można łyknąć

tarczyca jest powiększona, ale wyniki przeciwciał świadczą o zapaleniu czyli leczenie jak najbardziej
      chyba dobrze że dajesz pół tej dawki, bardzo dużo dostała od razu - a jak się czuje?
      nic nie piszesz o objawach u córki, a to jest istotne
      obserwuj jakie są zmiany po wprowadzeniu leku, warto to

to nie koniec świata, wiele osób lata choruje a nie wie o tym - i żyją smile
      ciesz się że już macie diagnozę i leczenie, będzie normalnie smile
      • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 05.12.11, 09:33
        córka czuje sie dobrze, oprócz powiekszonej tarczycy (,,widoczna gołym okiem") nie ma żadnych obajwów, które wskazywałyby na chorobę (trochę juz sobie o niej poczytałam)
        jeżeli chodzi o leczenie - po tygodniu podawania 1/2 Euthoryksu 75 nie widzę żadnych niepokojących symptomów.

nadal nie wiem czy ta dawka nie jest za duża ( a podaję 1/2 tego co przepisał lekarz)
        proszę o opinię osoby z doświadczeniem
        może powinnam jeszcze raz isc do lekarza z tymi wynikami

trzymajcie się cieplutko
    • mama_dorota Re: 13-latka HashimotO 04.12.11, 13:09
      Warto rozważyć, oprócz leczenia hormonem, wprowadzenie diety bezglutenowej, co może wyhamować chorobę i w znacznym stopniu zapobiec innym autoimmunologicznym, a także zmniejszać ryzyko niedoborów ważnych składników pokarmowych. Polecam tę książkę:
      aros.pl/ksiazka/leczenie-chorob-tarczycy-holistyczne-metody-poprawy-pracy-tarczycy
      Najlepiej mieć jeszcze tę:
      hashimoto.home.pl/pl/p/Jak-zyc-z-Hashimoto-Poradnik-dla-pacjenta/75
      W niej niewiele jest o diecie, ale bardzo dużo o objawach, psychice, leczeniu, reakcji organizmu na wprowadzenie hormonu. Stąd dowiedziałam się, ze to, co zdarzyło się u mnie, czyli gorsze samopoczucie 10 dni po wprowadzeniu hormonu, zdarza się i innym. Ważne, aby nie rezygnować z leczenia z tego powodu, bo potem wszystko wraca do normy i zaczyna się poprawa. O mnie już jest lepiej, niż kilka miesięcy temu, a leczenie zaczęłam miesiąc temu i po drodze był ten dołek.
      Obie książki się wzajemnie doskonale uzupełniają.
      • aleksandra_01 Re: 13-latka HashimotO 04.12.11, 13:51
        mama_dorota napisała:

> Warto rozważyć, oprócz leczenia hormonem, wprowadzenie diety bezglutenowej, co
        > może wyhamować chorobę i w znacznym stopniu zapobiec innym autoimmunologicznym,
        > a także zmniejszać ryzyko niedoborów ważnych składników pokarmowych.

dietę bezglutenową można wprowadzać TYLKO i WYŁĄCZNIE PO BADANIACH na nietolerancje glutenu!!!
        inaczej można pozostać na resztę życia bez diagnozy.

nie wiem czy dieta bezglutenowa może w jakikolwiek sposób zapobiec innym chorobom autoimmunologicznym. nie widzę związku między jednym a drugim, zważywszy jaka jest
        różnorodność chorób autoimmunologicznych.

a.
      • rosteda Re: 13-latka HashimotO 04.12.11, 14:40
        mama_dorota napisała:

> Warto rozważyć, oprócz leczenia hormonem, wprowadzenie diety bezglutenowej, co
        > może wyhamować chorobę i w znacznym stopniu zapobiec innym autoimmunologicznym,
        > a także zmniejszać ryzyko niedoborów ważnych składników pokarmowych.

Co za bzdury piszesz.
        Myslisz ze lekarze nie stosowaliby diety bezglutenowej w zapobieganiu chorob autoimmunologicznych?
        Toz to by byla najprostsza metoda aby sie tych chorob pozbyc a jednak tak nie jest.
        Dieta bezglutenowa jest wazny tylko i wylacznie u osob ktore maja nietolerancje glutenu i nic wiecej.

> Polecam t
        > ę książkę:
        > aros.pl/ksiazka/leczenie-chorob-tarczycy-holistyczne-metody-poprawy-pracy-tarczycy

No, ta ksiazke pisal laik i nic dziwnego ze ty udzielasz tak bzdurnych odpowiedzi jak wyzej.

> Najlepiej mieć jeszcze tę:
        > hashimoto.home.pl/pl/p/Jak-zyc-z-Hashimoto-Poradnik-dla-pacjenta/75

Ta ksiazke pisala lekarka wiec taich bzdur jak w pierwszej ksiazce w niej nie znajdziesz.

> Obie książki się wzajemnie doskonale uzupełniają.

Po tym jak odpowiadasz wcale nie mozna powiedziec ze sie te ksiazki uzupelniaja.
        • mama_dorota Re: 13-latka HashimotO 04.12.11, 21:27
          > Co za bzdury piszesz.
          Jak na opiekuna forum to mało merytoryczne są te twoje odpowiedzi. Bardzo chętnie dowiem się, dlaczego uważasz, że tę książkę pisał laik. Kilka razy już się tu na nią powoływałam, więc jestem bardzo zaskoczona taką opinią.

Bardzo cenią twoją wiedzę z zakresu diagnostyki, dawkowania itd, a także całe to forum, ale proszę o wyczerpujące wyjaśnienie co nie tak jest w tej książce i dlaczego uważasz jej autorkę za laika.
          • mama_dorota Re: 13-latka HashimotO 04.12.11, 21:41
            A tak z drugiej strony, to sama twierdzisz, że nie jesteś lekarzem, więc jesteś laikiem, nie znaczy to przecież, że nie znasz się na rzeczy, więc argument z laikiem jest trochę bez sensu. Podobnie z tym, że to lekarze się na rzeczy znają, a nie laicy. Nigdzie na świecie nie spotkałam jeszcze tylu negatywnych opinii o lekarzach, co tutaj, więc chyba jednak nie na wszystkim się znają, nawet ci dobrzy.

do aleksandra_01:
            Dzięki za przypomnienie o tym, że do diety bezglutenowej warto najpierw mieć diagnozę, to fakt. U mnie było na nią za późno, bo nie wiedziałam nic o celiakii, gdy zaczęłam glutenu unikać. Dla uzupełnienia, dopóki Rosteda nie wykaże, że ta książka jest bezwartościowa, lub nie skasuje moich postów - Sandra Cabot radzi zastosować dietę bezglutenową nie tylko na celiakię, ale i na Hashimoto.
          • mama_dorota Sandra Cabot nie jest laikiem 04.12.11, 22:26
            www.liverdoctor.com/index.php?page=about
    • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 09:17
      juz mam fT3: 4,11 (92,53-5,01)
      procentowe przeliczenie:
      TSH 36,82 %
      fT3 63,71%
      fT4 51,28%
      jakie wnioski, prosze o interpretacje, zwłaszcza odnośnie dawkowania leku.

pozdrówka
      • tratatka Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 11:10
        Ja mam 8-latkę z hashimoto. Jej wyniki to:
        TSH - 14,6 norma 0,25-5,0
        ft3- 49,46%
        ft4-24,68%
        Anty-TPO- 1648
        Anty-TG - 334,6
        Dostaje euthyrox - 37,5. Czy aż tyle powinna dostawać? Kompletnie się na tym nie znam, zastanawiam się, czy powinna to brać, może lepiej iść jeszcze do jakiegoś innego endokrynologa?
        pozdrowienia
        • aleksandra_01 Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 17:43
          witaj

może lepiej by było gdybyś założyła oddzielny wątek na pierwszej stronie forum
          z wynikami córki.

> TSH - 14,6 norma 0,25-5,0

nawet jakby patrzeć na samo tsh, to jest ono dużo za duże. czy lekarz nie widzi, że ono
          nie jest w normie?

> ft3- 49,46%
          > ft4-24,68%

i do tego słabe wyniki hormonów produkowanych przez tarczycę.
          ewidentnie widać, że Twoja córka ma o wiele za małą dawkę niż powinna przyjmować.

> Dostaje euthyrox - 37,5. Czy aż tyle powinna dostawać?

powinna dostawać pewnie ze dwa razy tyle, albo i trzy razy tyle.

Kompletnie się na tym ni
          > e znam, zastanawiam się, czy powinna to brać, może lepiej iść jeszcze do jakieg
          > oś innego endokrynologa?

warto by Twoją córkę ktoś leczył, bo teraz to o leczeniu nie można mówić,
          to raczej wegetacja. jak Twoja córka się czuje?
          a może zamiast szukać nowego lekarza sama trochę o tym poczytaj?
          w końcu to choroba na całe życie więc teraz zdobyta wiedza na pewno jeszcze wiele
          razy bardzo się przyda.

a.
          • tratatka Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 21:11
            O chorobie mojego dziecka wiem od dwóch tygodni i przez te dwa tygodnie niczym innym się nie zajmuję jak tylko poszukiwaniem wiadomości na ten temat... Euthyrox bierze od tygodnia, od dnia w którym wyszła ze szpitala, wcześniej miała żadnych objawów choroby, a to wyszło przy rutynowych badaniach kontrolnych. Po pełnej diagnostyce okazało się, jest również chora na nieklasyczny wrodzony przerost nadnerczy, uczę się więc o dwóch chorobach i pewnie szok w jakim się znajduję powoduje, że twoja odpowiedź delikatnie mówiąc sprawiła mi przykrość... żeby nie powiedzieć wyprowadziła z równowagi. Bardzo łatwo jest oceniać innych i się mądrzyć. Lekarz, który leczy moją córkę, wnosząc po tym co piszesz, dokładnie wie co robi, bo coś wspominała o zwiększeniu dawki, ale mamy o tym porozmawiać na piątkowej wizycie. Myślałam, że mi się przesłyszało, no ale jednak tak ma widocznie być skoro stopniowo co kilkanaście dni zwiększa jej dawkę - zaczęła od 25. Dziękuję za odpowiedź. Nie będę zakładać wątku, nic tu po mnie póki co.
            • hashi-tess Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 22:57
              tratatka napisała:

uczę się więc o dwóch chorobach i pewnie szok w jakim się znajduj
              > ę powoduje, że twoja odpowiedź delikatnie mówiąc sprawiła mi przykrość... żeby
              > nie powiedzieć wyprowadziła z równowagi. Bardzo łatwo jest oceniać innych i się
              > mądrzyć.

rozumiem Twoje rozgoryczenie z powodu choroby córki,
              ale nie rozumiem dlaczego tak ostro potraktowałaś Aleksandrę,
              kt. posiada wiele empatii, wiedzy i taktu,
              skoro sama piszesz, cytuję:

"Dostaje euthyrox - 37,5. Czy aż tyle powinna dostawać? Kompletnie się na tym nie znam, zastanawiam się, czy powinna to brać, może lepiej iść jeszcze do jakiegoś innego endokrynologa? "

Lekarz, który leczy moją córkę, wnosząc po tym co piszesz, dokładnie
              > wie co robi, bo coś wspominała o zwiększeniu dawki, ale mamy o tym porozmawiać
              > na piątkowej wizycie. Myślałam, że mi się przesłyszało, no ale jednak tak ma wi
              > docznie być skoro stopniowo co kilkanaście dni zwiększa jej dawkę - zaczęła od
              > 25. Dziękuję za odpowiedź. Nie będę zakładać wątku, nic tu po mnie póki co.
              • tratatka Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 23:16
                No właśnie, skoro sama piszę... i zadaje pytanie, na które znajduję odpowiedź po przeczytaniu tych postów. Już wiem, że mój endokrynolog postępuje właściwie...
                Faktycznie byłam niezmiernie okrutna, a co do znaczenia słów empatia i takt... hmmm

• hashi-tess Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 23:27
                  wiesz, nie chcę z Tobą dyskutować n/t empatii i taktu,
                  ale Twój pierwszy post znajduje się w czyimś wątku,
                  czy to jest takt?
                  Empatia w Twoim wykonaniu..........hmmmm............
            • aleksandra_01 Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 08:55
              Witaj

> O chorobie mojego dziecka wiem od dwóch tygodni i przez te dwa tygodnie

widzisz to jest magia rozmów przez forum. mój błąd że nie zapytałam jak długo leczy się Twoja
              córka i Twój błąd , że o tym nie napisałaś. Ja to odebrałam tak, jakby ona leczyła się od
              dłuższego już czasu i nadal miała złe wyniki.

> mądrzyć. Lekarz, który leczy moją córkę, wnosząc po tym co piszesz, dokładnie
              > wie co robi, bo coś wspominała o zwiększeniu dawki, ale mamy o tym porozmawiać
              > na piątkowej wizycie.

czyli dobrze wyszło, bo wiesz przynajmniej, że lekarz postępuje dobrze.

a.
              • tratatka Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 13:04
                Jest dokładnie tak jak mówisz...
                Dzięki za pomoc i mam nadzieję, że przy kolejnych wątpliwościach będę mogła zwrócić się do Ciebie o radę.
                PS
                Odebrałam wyniki syna, 6 lat, też ma HAshimoto, to jakaś zarazasmile ?
      • aleksandra_01 Re: 13-latka HashimotO 06.12.11, 17:38
        > fT3 63,71%
        > fT4 51,28%
        > jakie wnioski, prosze o interpretacje, zwłaszcza odnośnie dawkowania leku.

mogłaby brać jeszcze trochę więcej brać. ft4 jest nadal stosunkowo niższe od ft3,
        czyli nadal jest więcej potrzebne niż organizm ma do wykorzystania.

a.
        • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 10:03
          do: Aleksandra_01
          Lekarz przepisał dawkę Euthoryxu - 75 na podstawie TSH i USG (tak jak na początku watku), nie widząc badań, które zrobiłam później.
          Na własną rekę podawać zaczęłam tylko 1/2 tableki.
          Piszesz, że możnaby zwiększyć jeszcze trochę dawkę (troche to ile???)
          Dodam jeszcze raz, że te późniejsze badania były robione po podaniu leku, na czczo.
          pozdrówka
          lulubajka
          • nebiru Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 10:49
            Badanie hormonów możemy robić nawet po obiedzie. Nie ma to żadnego znaczenia.
            Nie można jednak przed badaniem brać euthyroxu czy innego leku "tarczycowego".
            A skoro po badaniu chcemy zażyć euth.. to musimy być na czco. Bo lek się bierze na pusty żołądek.
            • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 11:34
              czyli wyniki badań mogę sobie w ,,buty wsadzić", są niemiarodajne
              p
              lulu
              • nebiru Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 12:10
                Ja jestem dopiero początkująca ale sądzę, że TSH oraz anty TPO i anty TG są miarodajne (bo one się wolno zmieniają- znaczy z duzym opoóźnieniem czasowym) natomiast fT3 i fT4 po podaniu leku będa zafałszowane. Ale z pewnością odpowie ci na to ktoś bardziej doświadczony.
                • procesor Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 12:35
                  tak jest
                  tsh ma dużą bezwładność i zmienia się wolno, nie zalezy od tego czy akurat przyjęło się dawkę leku
          • aleksandra_01 Re: 13-latka HashimotO 07.12.11, 18:56
            Lekarz przepisał dawkę Euthoryxu - 75 na podstawie TSH i USG (tak jak na począt
            > ku watku), nie widząc badań, które zrobiłam później.
            > Na własną rekę podawać zaczęłam tylko 1/2 tableki.
            > Piszesz, że możnaby zwiększyć jeszcze trochę dawkę (troche to ile???)

czyli teraz Twoje dziecko bierze 37,5? Jeśli tak to ja bym proponowała jednak
            zwiększyć do tych 75. To będzie nieco więcej niż "trochę" ale umknęło mi
            wcześniej, że robiłaś badania po tabletce. Można powiedzieć, patrząc na te
            wyniki, że gdyby były bez tabletki to byłyby dużo niższe. czyli jest większa
            niedoczynność niż to teraz widać. Po zwiększeniu dawki proponowałabym
            zbadać hormony tarczycy po około 6 tyg. bez tabletki, nawet tylko dla siebie.
            Na początku leczenia lepiej częściej robić badania, bo wtedy najbardziej
            zmieniają się dawki.

a.
    • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 20.12.11, 11:05
      Witajcie,
      szukam informacji odnośnie problemów wychowawczych z dziećmi chormi na hashimoto. Niedawno sobie uswiadomiłam, że odkąd pamiętam córka miała problemy z zachowaniem w szkole, uczy się dobrze ale zachowanie pozstawia wiele do życzenia, w domu tez nie mamy za wesoło w tym temacie. Czy po włączeniu leczenia mogę spodziewać sie poprawy.
      pozdrawiam
      lu
      • hashi-tess Re: 13-latka HashimotO 20.12.11, 18:32
        lulubajka napisała:

uczy się dobrze ale zachowanie pozstawia wiele do życzenia, w
        > domu tez nie mamy za wesoło w tym temacie. Czy po włączeniu leczenia mogę spodz

mówisz o:

- zniecierpliwieniu
        - agresji
        - brak podporządkowania
        - chęci współpracy
        - zmęczenie?
        • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 21.12.11, 10:45
          W szkole: według opini nauczycieli jest arogancka, nieposłuszna, wprowadza zamieszanie w czasie lekcji; jak jest jakaś afera w klasie (np.: ucieczka z lekcji) moje dziecko jest najczęściej jej inicjatorem. W grupie rówieśniczej jest liderem, ale wykorzystuje to negatywnie, np.: od dzisiaj ne gadamy z basią i nie gadają (ocena z zachowania: nieodpowiednia)

W domu z kolei jest często rozdrazniona, od rana ma fochy, robi na złość i nam i młodszej siostrze, jest nieposłuszna, proszona o cokolwiek ma tysiac wymowek, ze nie teraz, nie ona...

Tak to mnie więcej wygląda. Wiem, że te zachowanie to może byc wynik naszych błedów rodzicielskich (pobłażanie, brak konsekwencji)
          Czy choroba dodaje tu swoje 5 groszy? Może ktos ma podobnie.

serdeczności
          l.
          • djpa Re: 13-latka HashimotO 21.12.11, 12:06
            Nie ma idealnych rodziców - ja takich nie spotkałam.

A i dzieci są bardzo różne. Niektóre są od urodzenia grzeczne, a inne są zbuntowane i to nie jest wina czy zasługa rodziców - nie zawsze. Widziałam ciekawe rodziny z 2-3 dzieci. Niby dzieci podobnie wychowywane, ci sami rodzice, a zachowanie dzieci - kolosalnie różne.

Zobaczysz niebawem, czy coś się zmieni czy nie w zachowaniu córki. Choć moim zdaniem, leczenie powinno coś pomóc na rozdrażnienie i samopoczucie córki, powinna być też bardziej chętna do pomocy innym. Przynajmniej tak to działa u mojego synka z niedoczynnością. Ale on ma dopiero 6 lat.
    • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 09.01.12, 08:53
      mam nowe wyniki badań mojej córy:
      TSH - 0.37 (0,35-4,94) 0,37%
      fT3 - 4,10 (2,53 - 5,01) 63,31 %
      fT4 - 1,28 (0,70 - 1,48) 74,36%
      od 10 grudnia bierze Euthyrox 75 wczesniej połowę tej dawki- przez jakieś dwa tygodnie

czy TSH nie jest za nisko? proszę o interpretację

pozdrawiam cieplutko
      lulubajka
      • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 11.01.12, 11:00
        z wynikami (powyżej) byłam u endo, przepisała Eutyhrox 75 jednego dnia i letrox 50 - drugiego dnia, za trzy m-ce mam zrobic corce tylko TSH, bo według endo pozostałe badania są zbędne.
        co Wy na to?
        pozdrawiam
        • procesor Re: 13-latka HashimotO 11.01.12, 12:49
          pierwszy raz widze żeby ktoś leczył równocześnie i letroxem i euthyroxem
          ciekawe
          wolałabym równą dawkę codziennie, na jedno wyjdzie w przedziale czasu smile
          ja bym poprosiła pediatrę o receptę na Euth. 125 i dawała codziennie połówkę
          i szkoda że kontrola dopiero za 3 miesiące - może za 6 tygodni sama skontrolujesz?
          • procesor Re: 13-latka HashimotO 11.01.12, 12:55
            jakoś nieprzytomna jestem
            oczywiście zrób jej sama ft4 i ft3 - bo tsh które pewnie jest przyczyną zmniejszenia dawki przez lekarkę to nie jest miarodajny wskaźnik, zwłaszcza dla chorych przyjmujących hormony!
            gdyby mnie leczyli na podstawie tsh to bym się czołgała a nie żyła

i jak się da to może znaleźć inną endo... lepszą smile
        • milaemalka Re: 13-latka HashimotO 11.01.12, 13:31
          Kierowałałabym sie przede wszystkim samopoczuciem córki i wynikami Ft3 i Ft4.Porozmawiaj z nią ,ze to bardzo ważne aby dokładnie opisała jak sie czuje.Opisz to - najlepiej w rubrykach data obok -wyniki i dawka.Za miesiąc powtórz badania i ocenę samopoczucia.Wyniki rób tak jak dotychczas.Lekarze bardzo często próbuja nas leczyć na podstawie samego Tsh,nie zwracaj na to uwagi.Gdybym tego słuchała nie doszłabym do zdrowia nigdy.
          Jestem przeciwniczka skakania z dawką .Lepiej brac codziennie tyle samo.Poprosiłabym lekarza rodzinnego o recepte na 50 i 25 euthyroxu.Jedna 50 i 1/2 z 25 daje codzienie 62,5 .Tak jak średnia 50+75na dwa dni(125:2=62,5).
          Zmniejszenie dawki -choc wyniki są w porządku-może miec sens. Łatwiej zwiększać dawke i wolniej wychodzić z niedoczynności niż wpasc w nadczynność polekową i z niej wychodzić.
          Jesli chodzi o kłopoty z córki zachowaniem mysle,że nakłada sie na nie dodatkowo burza związana z dorastaniem.Buntuje się ale tak naprawdę potzrebuje kogoś z auturytetem na kim mogłaby sie oprzec.Nie wiem jakie w waszej rodzinie panują układy.U nas nie staralismy sie nigdy byc kolegami dzieci.Rodzice to rodzice.Kochaja ,pomagają ,wymagają.Nigdy nie okłamałam moich dzieci.Szli do dentysty czy na zastrzyk.To mówiłam przed wejściem,będzie bolało ale to jest konieczne.Będziesz dzielny(a) to kupimy póżniej ..i tu ustalaliśmy co.
          Dzieci zawsze wiedziały co im wolno a co nie.Piszesz,ze moze jesteście mało konsekwentni.To postaraj sie to powoli zmienić.Konsekwencja jest konieczna.Daje dzieciom poczucie bezpieczenstwa.Jezeli dziecko nie ma z góry ustalonych granic to próbuje co mu wolno.Chce wiedziec jak daleko moze sie posunąc zanim dorosli zareagują.
          Nigdy nie byłam zwolenniczka kar cielesnych.Pamiętam jak syn prosił,żeby mu spuścić lanie.Nic z tego .Zawsze jest coś na czym dziecku najbardziej zalezy i czego możemy zabronić jeżeli zle sie zachowuje.
          Pamietam wypowiedz psychologa w telewizji.Jeżeli mozemy dzieciom na coś pozwolic to nie zabraniajmy.Jeżeli dziecko skrytkujemy to postarajmy sie w tym dniu znalezc dwie rzeczy za które mozemy pochwalic.Nigdy nie krytykujmy za duzo w jednym dniu.Ile krytyk od jednej osoby np żony moze zniesć mąż w jednym dniu? załóżmy,że dziecko moze mniej znieść.Nie odrywajmy dziecka od zabawy,zeby coś zrobiło.Mozemy poprosic ale nie rozkazujmy.Zadna zona nie wysyła męza do sklepu,gdy oglada mecz.Dla dziecka zabawa jest tym czym dla niego mecz. Musze powiedziec,ze ta wypowiedz dała mi duzo do myslenia
          • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 13.02.12, 11:12
            witam,
            mam świeże wyniki córki (od 4 tygodni: 1 dzień: Ethyrox 75 drugi dzień: Letrox 50; wcześniej Euthyrox 75 przez 1 miesiąc)
            TSH 1,512 (0,35 - 4,94) 25,32%
            fT3: 3,02 (2,53 - 5,01) 19,76%
            fT4: 0,98 (0,70 - 1,48) 35,90 %
            wyniki pogorszyły się,
            czy wrócić do większej dawki?
            wizyta u endo dopiero w maju
            samopoczucie bez zmian
            proszę o interpretację
            dodam, że córka dostała pierwszą miesiączkę parę dni przed badaniem, i miała trochę stresu związanego z zawodami sportowymi.

pozdrawiam
            lulubajka
            • procesor Re: 13-latka HashimotO 13.02.12, 12:36
              wróciłabym do poprzedniej dawki
              nie ma co czekać, na tej dawce pewnie dalej będą spadać, zimą jest chyba większe zapotrzebowanie na hormony
              nadal nie mogę pojąć że lekarz daje dwa leki z tej samej bajki zamiast jednego - czemu raz Euthyrox a raz Letrox??
            • alva_alva Re: 13-latka HashimotO 13.02.12, 12:58
              Hej,

ja bym wróciła do 75, ale może jednego leku, a nie dwóch jednocześnie, bo to rzeczywiście jest dziwne.

TSH u młodych osób lepiej jak jest przy dolnej granicy normy, niż na gorze. Ja zdecydowanie lepiej się czuję jak jest przy dolnej granicy.

lulubajka napisała:

> witam,
              > mam świeże wyniki córki (od 4 tygodni: 1 dzień: Ethyrox 75 drugi dzień: Letrox
              > 50; wcześniej Euthyrox 75 przez 1 miesiąc)
              > TSH 1,512 (0,35 - 4,94) 25,32%
              > fT3: 3,02 (2,53 - 5,01) 19,76%
              > fT4: 0,98 (0,70 - 1,48) 35,90 %
              > wyniki pogorszyły się,
              > czy wrócić do większej dawki?
              > wizyta u endo dopiero w maju
              > samopoczucie bez zmian
              > proszę o interpretację
              > dodam, że córka dostała pierwszą miesiączkę parę dni przed badaniem, i miała tr
              > ochę stresu związanego z zawodami sportowymi.
              >
              > pozdrawiam
              > lulubajka
              • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 07.04.12, 12:40
                wyniki mojej córki z wczoraj (od około 6 tygodni Euthyrox 75)
                TSH 0,957 (0,350 - 4,940) 13,22 %
                fT4 1,15 (0,70 - 1,48) 57,69 %
                fT3 3,46 (2,53 - 5,01) 37,50%
                Ferrytyna 23,02 (13 - 150)
                samopoczucie: bóle kolan (córka trenuje hip hop - może jest przeciążona?), zimne kończyny, rozdrażnienie, suche włosy,

Mam pytanie czy fT3 nie jest za niskie? Ewentualnie jak je podnieść? Czytałam o selenie, czy 13-latka może to brać jeżeli tak to w jakich dawkach.
                Czy ferrytyna ma wpływ na przemiane fT4 w fT3?
                pozdrawiam
                lulu
                • lulubajka Re: 13-latka HashimotO 11.04.12, 09:16
                  właśnie odebrałam wyniki pozostałych badań córki:

Vit D3 (metabolit25(OH) 19,30 (20-60)
                  Vit B12 589,20 (191 - 663)
                  lulu
                • procesor Re: 13-latka HashimotO 11.04.12, 20:15
                  nie jestem pewna jak to powinno wyglądac u nastolatki
                  ale chyba jej potrzeba więcej hormonów do funkcjonowania niż nam starszym? smile

z całą pewnością ferrytyna ma wpływ na poziom ft3
                  lekarz pewnie powie że jest w normie więc wystarczy i nie trzeba suplementować żelaza ale chyba warto podnieść ten poziom, o selenie poczytaj, było na forum sporo
                  ja akurat jakoś różnicy po selenie nie widziałam (ferrytynę i B12 mam wysoko w miarę) więc go nie biorę
                  ale moje ft3 nie chciało rosnąć i skończyło się na Novothyralu

na pewno wzbogacenie diety w żelazo i selen naturalny nie zaszkodzą
                  zastanawiałbym się też nad minimalnym zwiększeniem dawki np. o 6,25 i sprawdzeniem czy to cos polepszy w samopoczucie i wynikach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka