21.02.12, 11:03
Witam. Jestem tu nowa i nie wiem od czego zacząc, bo mam tak wiele pytań i przeraza mnie ta sytuacj, ale od poczatku:
w wieku 18 lat okrutnie wypadały mi włosy, kiedyś miałam piekny gruby warkocz a teraz to co mam na głowie to połowa tego co było. Wypadały tak sobie 2 lata i nikt nie mogł mi pomóc. Lekarze dawali jakies szampony, smierdzące masci i nic. sad Ale po jakims czasie przeszło. Wszystko wydawało się ok. Miałam sucha skóre ale myslałam ze mało wody pije i to dlatego. Po slubie zaczeła mi się strasznie psuc cera. 2 lata walcze z trądzikiem, zjadłam juz przy tym tonę antybiotyków i nic. Od prawie 2 lat nie zabezpieczamy się z męzem a dziecka nie ma. Od jakiegoś czasu cierpię na wzdęcia i zaparcia ale uwazałm ze zle się odzywiam.
27.12.2011 przeziebiłam się poszłam do lekarza po L4 a ten stwierdził ze nie podoba mu się moja szyja i zebym moze usg tarczycy zrobiła. 14.02.2012 dostałąm diagnozę autoimunologiczne zapalenie tarczycy. I nagle wszystko zaczeło mi się układac! Jestem przerazona, nie wiem co mam teraz zrobic i co leczyć.
Dostałam euthyrox 25 (1,5 tab). Od czego zaczac?? Za 2 mies ide powtórzyć badania ale chciała bym sobie pomoc juz dzis. Nie chce przytyć i martwią mnie te zaparcia. Iść do dietetyka??
Leki biorę od tygodnia. Poczekac az leki zadziałają i tradzik minie, czy iśc do dermatologa z informacja ze mam to co mam i zeby w oparciu o to mnie leczył??
Starac się o dziecko dalej czy wstrzymac się do poki nie unormuja mi sie hormony i lekarz nie ustali odpowiedniej dawki dla mnie? Powinno miśc do ginekologa (bo nie byłam rok wiec trzeba by badania zrobic) ale nie wiem czy iść do gin-endokrynolog czy gin-połoznik bo chce zajajśc w ciąze i chce miec kogoś kto zajmie się mna od dziś do dnia porodu.

Czuje się jak dziecko we mgle. Co robic a czego nie robic? Jaki życ? Co mi wolno a czego nie? Zawsze byłam nerwowa, wszelkie stresy przechodziłam cięzko: mdlałam, miałam tiki nerwowe. Nie sadziłam ze to może miec takie konsekwencje...

Będe bardzo wdzęczna za wszystkie rady, informacje.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Nowa 21.02.12, 13:16
      Witaj!
      Na początek pierwsza rada - zachowaj spokój! Z Hashi można dobrze żyć i mieć zdrowe dzieci smile

Po drugie zanim zaczniesz się miotać po lekarzach czy dietetykach, poczekaj na wysycenie organizmu hormonem, zobaczysz, że wiele objawów ustąpi, ze strachem włącznie smile Najpierw możesz się czuć dość kiepsko, bo nie każdy dobrze znosi świadomość choroby przewlekłej, ciągłe badania, podnoszenie dawek i inne niedogodności, ale potem będzie już tylko lepiej. A im więcej będziesz czytała na temat, tym pewniejsza i spokojniejsza się będziesz czuła. Szczególnie wątki dziewczyn starających się o dziecko i dziewczyn w ciąży.

Teraz spokojnie łykaj hormon (na czczo! z wodą i na 0,5 godz. przed śniadaniem!) i zapisuj dokładnie wszystkie wyniki badan, objawy, dawki, wszystkie szczegóły, które pomogą ci potem skojarzyć zasady terapii. Pilnować swojego stanu będziesz sama, bo zrobisz to lepiej, niż jakikolwiek lekarz (mający dla ciebie tylko 5 minut...). Nie martw się, będzie dobrze smile

Podaj na forum dokładne wyniki badań z normami, proszę. I trzymaj się ciepło smile
      • marina111 Re: Nowa 22.02.12, 10:35
        smile dzięki. Chyba troszke ochłonełam. Na początkujakoś to do mnie nei dotarło ale kiedy po kilku dniach zasiadłam przed komputerem to mi się wyć chciało. Przeraziłam się. Jak wroce do domu to sprawdze wyniki i je tu podam. Narazie te cyferki są dla mnie zupełnie obce.
        Teraz od kiedy wiem co mi jest zaczynam kojarzyć rozne swoje objawy. Do tego zaczełam tez rozumiec opowiesci rodziców o mojej babci której coś było ale nikt tak naprawde nie umie powiedziec co. Podobno jestem do niej bardzo podobna i coś czuje ze ona musiała cierpiec na to samo tylko 30 lat temu nikt tego nie rozpoznał.
        Powoli wrzucam na luz. Ide dziś do dietetyka bo dobra dieta napewno mi nie zaszkodzi. Z reszta lekarzy się chyba wstrzymam do kolejnego badania krwi czyli na poczatku kwietnia. Leki powinny juz chyba do tego czasu zadziałać.
        • hashi-tess Re: Nowa 22.02.12, 10:59
          marina111 napisała:

> Leki powinny juz chyba do tego czasu zadziałać.

euthyrox nie jest lekiem tylko syntetycznym hormonem.
          Zażywasz go bo tarczyca choruje i nie jest wstanie
          zaspokoić potrzeb Twojego organizmu.
          • milaemalka Re: Nowa 22.02.12, 12:17
            Dopóki jestes w niedoczynnosci żadne diety nie pomogą.Nie pomogą maści na cerę .Euthyrox uzupełni braki i wtedy wszysko zacznie wracac do normy
            • marina111 Re: Nowa 22.02.12, 16:03
              Dziewczyny skoro tyle wiecie to podpowiedzcie: czytałam ze nie powinnam jesc soli jodowanej, ryb, owoców morza. To prawda?
              Po za tym jesli orhanizm nasyci się hormonami to ustapia wzdęcia, zaparcia itp?

A co z ginekologiem? Iśc do zwykłego czy szukać ginekologa endokrynologa? Ale z drugiej strony boje się zeby on nie zaczoł leczenia na swoją reke i tak ginekolog bedzie mnie leczył po swojemu a endokrynolog po swojemu
              • aleksandra_01 Re: Nowa 23.02.12, 19:07
                > Dziewczyny skoro tyle wiecie to podpowiedzcie: czytałam ze nie powinnam jesc so
                > li jodowanej, ryb, owoców morza. To prawda?

generalnie tak, gdyż nadmiar jodu może na nas źle wpłynąć np wywołując rzut choroby.
                ale to też jest kwestia indywidualna, jak kto reaguje na jod.

> Po za tym jesli orhanizm nasyci się hormonami to ustapia wzdęcia, zaparcia itp?

zaparcia powinny ustąpić, natomiast wzdęcia prawdopodobnie mają inną przyczynę. nie tolerancja laktozy może?

> A co z ginekologiem? Iśc do zwykłego czy szukać ginekologa endokrynologa? Ale z
                > drugiej strony boje się zeby on nie zaczoł leczenia na swoją reke i tak gineko
                > log bedzie mnie leczył po swojemu a endokrynolog po swojemu

zależy na kogo się trafi. ja wolę mieć oddzielnych specjalistów.

a.
              • pies_z_laki_2 Re: Nowa 24.02.12, 02:17
                Jeden specjalista musi wiedzieć o tym, co robi drugi i to ty im musisz służyć za pośrednika w przekazywaniu informacji o twoim stanie zdrowia i terapii.

A owoce morza - nie są zakazane, ale duze ilości ryb oceanicznych są niezalecane. Tylko powiedz szczerze, jak dużo ryb oceanicznych (czy innych krewetek) jesteś w stanie zjeść? więc nie przesadzajmy, ani w jedną, ani w drugą stronę. jeśli się jednak boisz, to pozostają ryby słodkowodne smile

Moja endo mówiła, że zaparcia i wzdęcia pochodzą od obniżonego metabolizmu na poziomie komórkowym. Że przejdą z czasem. Na wszelki wypadek przejdź na lżejszą niż do tej pory dietę, więcej warzyw i owoców, więcej wody i ziółek, mniej cukru i tłuszczu (oliwę i olej lniany jest ok). Zamiast mleka pij jogurt albo maślankę, zamiast bułek, jedz chleb z pełnego przemiału albo z ziarnami, zamiast wieprzowiny jedz indyka i ryby, zamiast słodyczy jedz owoce, zamiast słonej wędliny ze sklepu jedz pieczone w domu mięsa / pasztety itd itp. Możesz mieć nietolerancje, możesz mieć niedobory witamin czy innych składników odżywczych, to powinno minąć jak organizm dojdzie do siebie. A jeśli nie minie, to potrzebna będzie suplementacja żeby uzupełnić niedobory.
                • marina111 Re: Nowa 28.02.12, 15:47
                  Jutro mijają 2 tyg jak biore euthyroks. Cera się jak by troszkę poprawiła (nie zapeszajmy). Jem na okrągło amarantusa zeby zwiekszyść ilośc błonnika no i faktycznie jest minimalna poprawa. Wzdęcia ciągle mam i martwi mnie to. Byłam u dietetyka i jutro ide ponownie po dietę. nie mniej jednak od tyg staram się jesc ostrozniej i sensowniej.
                  Cięgle pojawia się uczucie kluchy w gardle. Ciągle mam suchą skure ale poniewaz mam świadomośc ze tak jest to staram sie bardziej o nią dbać.

Dziękuję za wszelkie informacje. Czuje sie chyba troche spokojniejsza. Ciągle jeszcze nie wrzuciłam tu badań bo mam problem z internetem w domu. Pamiętam tylko że miałam TSH na poziomie 0,08 a minimum to 0,07. Ciągle sa to opce dla mnie cyferki i nie do końca je jeszcze rozumiem. sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka