Dodaj do ulubionych

PRENATAL CLASSIC już tylko z jodem --

18.04.12, 13:30
zapasy starej wersji prenatalu (bez jodu)

Niestety --napisałam do firmy z pytaniem czy ja dobrze widze, że jedyny preparat wit bez jodu - został w niego wzbogacony?

Dzisiaj dostałam odp ---że tak . Zamieszczę odp jak tylko uzyskam na to zgodę przedstawiciela firmy

Smutne pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: PRENATAL CLASSIC już tylko z jodem -- 19.04.12, 13:25
      Wściekli się, czy jak? Sól z jodem, suplementy z jodem, gdzie się nie zwrócić, tam dodatek jodu! Nic dziwnego, że zapanowała epidemia chorób tarczycy...
      • myrtille Re: PRENATAL CLASSIC już tylko z jodem -- 07.05.12, 08:40
        Też chciałam ostatnio sobie kupić i niestety tylko z jodem. Bezsens lekki bo przecież jest już prenatal complex bodajże co ma w składzie jod.
        • agrataka Re: PRENATAL CLASSIC już tylko z jodem -- 08.05.12, 20:00
          a Elevit? Zażywa ktoś z Was. Tylko on chyba jeszcze bez jodu.
          • rosteda Re:Bodymax plus tez juz z jodem 08.05.12, 21:49
            Bardzo dobrze sie po nich czulam ale od prawie roku nie kupuje bo producent tez dolozyl jod (sprawdzam zawsze ulotke w aptece) chociaz w internecie tego nie podaja.
            • myrtille Re:Bodymax plus tez juz z jodem 09.05.12, 13:56
              No to co jeszcze zostało bez jodu?
              Muszę koniecznie brać witaminy, bo czuję się coraz słabiej
              • agrataka Re:Elevit? 10.05.12, 00:19
                ponawiam: tego Elevitu nikt nie bierze może?? Bo gdzieś wyczytałam, że jest bez jodu, ale nikt tu nie pisze o nim. myrtille może sprawdź te witaminki - i a nóż będą dobre smile
                • bebelu Re:Elevit? 10.05.12, 12:20
                  Owszem jest bez jodu, ale cena fatalna sad pozostaje chyba tylko falvit.
                  • myrtille Re:Elevit? 10.05.12, 13:39
                    Byłam dziś we wszystkich aptekach w moim mieście ale wszystkie były z jodem też. Nawet falvit.
                    Kupiłam jakiś femibion vital mama, ale za dużo to on tam nie ma. Ale ja wapń biorę osobno ze względu na dietę beznabiałową i magnez też osobno więc chociaż cokolwiek niech mam dodatkowo w tych witaminach
                    • bebelu Re:Elevit? 10.05.12, 20:13
                      Zwykły falvit jest bez jodu - chyba że coś się zmieniło, za to falvit mama jest z jodem.
                      • smoru1 Re:Elevit? 10.05.12, 22:54
                        Mnie endo wyzwała, jak brałam Falvit, kurcze, to mamy problemsad
                        • sto-krotka13 Re:Elevit? 13.05.12, 17:10
                          A dlaczego "wyzwała"??? Coś z nim nie tak?
                  • neluta Re:Elevit? 28.11.12, 09:09
                    Elevit prenatal ma większe dawki witamin i minerałów niż falvit, np żelaza wit D czy wit B 12, wkleję skład:

Składnik Zawartość
                    witamina A 3600j.m.
                    witamina B1 1,55mg
                    witamina B2 1,8mg
                    witamina B6 2,6mg
                    witamina B12 4mg
                    witamina C 100mg
                    witamina D3 500j.m.
                    witamina E 15mg
                    pantotenian
                    wapnia 10mg
                    biotyna 200mg
                    nikotynamid 19mg
                    kwas foliowy 800mcg
                    wapń 125mg
                    magnez 100mg
                    fosfor 125mg
                    żelazo 60mg
                    cynk 7,5mg
                    miedź 1mg
                    mangan 1mg

Czy któraś z was go już próbowała, tak na dłużej? Ja mam taki zamiar, żelaza ma prawie tyle w składzie co tardyferon, a tardyferon i falvit na 1mc wychodzą razem ok 55zł. Tylko ciekawe jak z wchłanianiem tego preparatu, hmm
                    • devilyn Re:Elevit? 28.11.12, 09:21
                      Ja w piątek mam wizytę u gina i spytam się czy mogę to już brać, wszak dziewczynki rosną w brzuszku.
                      • aada1 Re:Elevit? 28.11.12, 09:37
                        Prenatal Classic też miał 60 mg żelaza. Ehh ja go bardzo dobrze tolerowałam zostały mi dwa listki jeszcze. Po wyleczeniu anemii ja go profilaktycznie łykałam sobie co drugi dzień. Teraz jestem w kropce nie wiem co kupić.
                        Proszę dajcie znać jak idzie u Was Elevit ...
                        Po Falvit odbija mi się okropnie , nie mogę tego łykać. Cena jego też poszła w górę, wrrrr.... taki super tani też nie jest. Zawsze bardziej opłacało mi się kupować Prenatal duża paczkę i trzy miesiące miałam z głowy.
                        • muktprega1 Re:Elevit? 28.11.12, 09:58
                          Uważam, ze dobrze przyswajalne przez organizm są produkty chelatywne i najlepiej przyswajalne, wspomagając się witaminowo używam OLIMP Vita-Min Multiple Sport
                          Chyba mogę podać pierwszą lepszą stronkę:
                          www.megapower.pl/olimp-vitamin-multiple-sport-60-kap-blistry-p-2078.html
                          Tam są osobne kapsułki z witaminami bez jodu i osobne z minerałami (z jodem niestety), którymi można wspomóc rodzinę bez Hashi smile
                        • neluta Re:Elevit? 28.11.12, 10:21
                          Ja po falvicie mam się ok - zdrożał w sumie - ale za 30 zł można kupić 60tabl co starcza na 2mce. Tyle że tego żelaza ma dla mnie przymało... no i znalzałm w necie ten elevit . Można go kupić w większym opakowaniu 100tabl za ok 112 zł to chyba najtaniej stacjonarnie (przez apteki doz). Nie wychodzi dużo taniej niż mała paczka ok 35 zł/30tabl.

DEVLIN jedno mnie zastanawia - ma dużą dawkę witaminy A a z tego co czytałam będąc w dwupaku, to witamina ta nie jest polecana ciężarnym (tzn nie w dużych ilościach). Przykładowy cyt. z parenting.pl "admiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A. Przedawkowanie witaminy Apowoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz choroby układu krążenia." Nie pisał tego lekarz tylko dietetyk, ale czytałam więcej na ten temat i może zapytaj devlin lekarza co on na to??
                          pozdrawiam neluta
                          • devilyn Re:Elevit? 28.11.12, 12:55
                            Zobacz jakie ma zalecenia:
                            Zaleca się rozpoczęcie przyjmowania preparatu na miesiąc przed planowaną ciążą, a następnie kontynuację w okresie ciąży i karmienia piersią.

Wskazania: Preparat przeznaczony dla kobiet planujących zajście w ciążę, kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią: w profilaktyce niedoborów i leczeniu następstw niedoborów witaminowo-mineralnych, w zapobieganiu niedokrwistości z niedoboru żelaza i kwasu foliowego oraz w celu zmniejszenia zagrożenia wystąpienia niedomknięcia cewy nerwowej u płodu oraz innych wrodzonych wad rozwojowych płodu.

ze str doz.pl
                            • neluta Re:Elevit? 28.11.12, 14:33
                              zgadza się smile ja bym zapytała gina co sądzi o tej wit A z czystej ciekawości, a tu proszę jest ulotka w pdfie dla ciekawych:
                              www.elevit.pl/Pobierz/26/elevit-ulotka.pdf
                              • devilyn Re:Elevit? 28.11.12, 17:14
                                Dawka wit. 3600 jm jest małą dawką. Poszukam przeliczników.
                                • neluta Re:Elevit? 28.11.12, 20:46
                                  Chyba faktycznie mała dawka, właśnie sprawdziłam na capivicie a+e i tam jest 30 000 j.m. vit A!
                                  To chyba ten sam przelicznik.
                              • hashi-tess Re:Elevit? 28.11.12, 20:36
                                na mojej pierwszej wizycie u immunologa
                                otrzymałam zalecenie zażywania wit. A+E
                                z selen i cynkiem włącznie.
                                • devilyn Elevit 31.12.12, 13:59
                                  Biorę Elevit, jest niezły tzn bardzo mi się morfo po nim poprawiła. Najlepiej kupować opakowanie 100 tabletek.

Tylko na jednej str znalazłam, że wchodzi w interakcję z tyroksyną, ale i tak ja biorę na noc.

Mogę polecić.
                                  • przeciwcialo merz special drage 31.12.12, 20:04
                                    testował ktoś?
                                    • devilyn Re: merz special drage 02.01.13, 12:53
                                      Jak dla mnie ma słaby skład.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka