Dodaj do ulubionych

Mała tarczyca?

26.04.12, 21:02
Wyniki badań:

cholesterol ldl 176
cholesterol calkowity 228
cholesterol hdl 47
trijglicerydy 234

tsh - 7,46
ft4 - 0,83
aTPO <0,5
aTG 2,18

ciśnienie krwi 90/60

wynik USG - prawy płat 9x10x19mm w jego obrębie hypoechogeniczne guzki śr 2mm i drobne zwapnienia
lewy płat 9x8x22mm jednorodny powiększony węzeł chłonny szyjny lewy - 6mm o wyglądzie odczynowym.

Czy macie podobny problem z waga? Jem ciągle gotowaną kapustę z piersiami z kurczaka, albo niesolone ziemniaki z jogurtem... Już nie wiem co jeść żeby schudnąć... przy takim odżywianiu udało mi się w końcu przestać tyć... Mam dopiero 27 lat. I powiedzcie mi w końcu jakie są prawidłowe rozmiary tarczycy?
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Mała tarczyca? 26.04.12, 21:42
      podaj normy do wyników badań
      masz diagnoze czy szukasz?
      leczysz/nie leczysz?

jedzenie dużej ilości kapusty przy chorej tarczycy to nie najlepszy pomysł smile

na oko - za wysokie TSH za niskie ft4 i za mała tarczyca
      norma objętości tarczycy to 13-18ml
      • leekroo Re: Mała tarczyca? 27.04.12, 08:20
        normy ft4 0,7 - 1,48
        aTPO <5,61
        aTG <4.11
        TSH 0,35-4,94

cholest calk 140-200
        cholest LDL <115

Mam wizytę dopiero na 9 maja, i nie wiem jak z tą swoją dietą. Bo nigdzie nie znalazłam artykułu o odżywianiu przy neidoczynności. Powiedz mi dlaczego kapusta odpada? Ja po prostu biorę tabelę kalorii i patrzę co ma poniżej 50kcal i to po prostu jem... ;/
        • procesor Re: Mała tarczyca? 27.04.12, 10:19
          kapustne przy Hashi sa niewskazane, nie zabiją nas tongue_out ale lepiej sie ograniczać i ponoć właśnie lepiej gotowane niż surowe
          chodzi o produkty zwane powszechnie wilotwórczymim poczytaj

na forum jest polecana książka o Hashi - nie mam jej więc nie wiem czy tam jest o diecie
          ale amatorsko tłumaczono tu też fragmenty książki "Diet cure" i tam było o tym co jeść i nie tylko
          zaraz poszukam...
          • procesor Re: Mała tarczyca? 27.04.12, 10:23
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88508490,88508490,z_ksiazki_Julii_Ross_Diet_cure_.html
            twoje wyniki pokazują że masz niedoczynność
            może to nie Hashimoto bo brak przeciwciał - ale mała tarczyca może jednak wskazywac że jednak tak
            przy takim tsh bez problemu powinnaś dostać leczenie bo już wyszło poza normę
            • leekroo Re: Mała tarczyca? 28.04.12, 09:22
              Z tymi guzkami i zwapnieniami, po otrzymaniu leczenia powinno się wszystko wchłonąć?
    • pies_z_laki_2 Re: Mała tarczyca? 27.04.12, 23:56
      Po uregulowaniu hormonów tarczycy tusza sama automatycznie powinna dojść do normy.
      Ale musisz zmienić dietę. Potrzebujesz teraz dużo białka (jajka, chude mięsko, ryby, domowe wędliny) , dużo witamin (warzywa i owoce), dużo antyoksydantów (zielona herbata), mało węglowodanów, mało glutenu, mało cukru i mało konserwantów. Zamiast słodkiego mleka jogurty naturalne, ew. z owocami przygotowanymi w domu. Zero tłuszczy utwardzanych, zamiast tego oliwa i oleje, w tym lniany.
      • leekroo Re: Mała tarczyca? 28.04.12, 09:27
        Dieta w sumie do ogarnięcia. Nigdy nie jadłam za dużo słodyczy ze względu na wagę. Może nie jestem potężna, bo przy 160wzrostu ważę 68kg, ale mi i tak się ciężko robi jak na 3cie piętro wchodzę. Mam nadzieję że po rozpoczęciu leczenia schudnę, w sumie pierwszy raz w życiu by ot było wink
        • pies_z_laki_2 Re: Mała tarczyca? 29.04.12, 18:53
          Ciężko na schodach to pewnie od wysokiego cholesterolu, a ten pewnie od niedoczynności tarczycy. W każdym razie ja tak miałam, a teraz mam mniej więcej ok, mimo że niespecjalnie cokolwiek zmieniałam w sposobie odżywiania (chodzi mi o produkty, które ponoć podnoszą poziom cholesterolu, nie jadałam i nadal nie jadam smalcu, masła ledwie ociupinkę, itd itp).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka