Dodaj do ulubionych

kortyzol i ACTH

17.08.12, 23:45
Pomóżcie mi, proszę. W maju zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. W lipcu dostałam się wreszcie do endo i po zrobieniu zleconych wyników okazało się, że mam hashimoto. Dzisiaj zrobiłam usg które wykazało, że tarczyca generalnie bez zmian, ale w prawym płacie mam guz długości 15mm. Zastanawia mnie jednak coś innego... Dlaczego endo kazała zbadać mi poziom kortyzolu i ACTH. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej materii?
Obserwuj wątek
    • alva_alva Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 07:52
      Chciała sprawdzić czy nie masz kolejnej choroby autoimmunologicznej pod postacią choroby Addisona- pierwotna niedoczynność nadnerczy lub wtórnej niedoczynności nadnerczy z powodu niedoczynności przysadki, wtedy ACTH jest poniżej normy.
      Jakie są wyniki kortyzolu i ACTH? ACTH szybko się rozpada. To badanie należy robić w labolatorium przy szpitalu, gdzie surowica po pobraniu odpowiednio szybko wędruje do badania. Inaczej wyniki mogą być zafałszowane.
      • kayleigh17 Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 11:01
        Wynik kortyzolu: 196,2 ug/l (62,0 - 194,3 ug/l)
        wynik ACTH: <5 pg/ml (<46)
    • pies_z_laki_2 Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 12:40
      Prawdopodobnie zasugerowały jej to twoje wyniki i / lub dolegliwosci. Robiłaś jakieś badania, tak? Podaj wyniki razem z normami.
      I podaj opis usg, szczególnie wielkość / objętość tarczycy.
      • kayleigh17 Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 19:39
        Wyniki z 02.07.2012
        TSH 5,910 ulU/ml (0,270 - 4,200)
        fT4 16,1 pmol/l (12,8 - 20,4)
        fT3 4,8 pmol/l (4,0 - 6,8)
        dostalam wtedy Euthyrox 25
        27 lipca po wizycie u endo zrobiłam kolejne badania:
        TSH 4,260 normy jak wyżej
        anty-TPO 217,7 IU/ml (<34)
        kortyzol 196,2 ug/l (62,0 - 194,3)
        ACTH <5,0 pg/ml (<46)
        Opis usg: gruczoł dobrze ograniczony, niepowiększony. Wymiary: PP - 14x11x33, PL - 14x13x34, cieśń do 3 mm. W płacie prawym pojedynczy lity hypoechogeniczny guz długości 15 mm.
        To wszystko co mam. Moja endo na moje pytania odpowiada bardzo lakonicznie, albo wcale... Nie wiem co to wszystko oznacza...
        • alva_alva Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 21:53
          A co to za norma przy ACTH? Nie może być mniej niż, musi być dolna granica, bo jeśli ACTH jest poniżej dolnej granicy, to wskazuje to na wtórną niedoczynność nadnerczy z powodu niedoczynności przysadki. W sumie, kortyzol jest nawet ciut powyżej normy, więc niedoczynności nie ma.Kortyzol był robiony rano?
          • kayleigh17 Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 22:51
            Wyniki robiłam ok 8 rano. Zastanawia mnie właśnie ten wynik, bo wydał mi się dziwny.
            • alva_alva Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 23:14
              Dolna norma jest ok, 8 chyba, ale to w innych jednostkach, bo górna granica jest chyba ok 70. Ja mam ACTH poniżej dolnej granicy, stąd akurat pamiętam. Musi być dolna i górna granica, nie ma przy ACTH czegoś takiego jak mniej niż.
              • kayleigh17 Re: kortyzol i ACTH 18.08.12, 23:24
                wyniki robione były w Szczecinie, przy Arkońskiej. Robiłam je pierwszy raz i zdziwiło mnie że nie ma podanej normy od do...
    • oculasinistri Re: kortyzol i ACTH 11.06.16, 13:34
      Cześć czołem,

Mam zwiększone wydalanie wolnego kortyzolu z moczem (214 n. do 208). Od kilku lat dziwne objawy jak przy niedoczynności tarczycy, przede wszystkim nawet teraz latem lodowate stopy i dłonie. Za to jak wyjdę na upał momentalnie się pocę i staje się drażliwy (i jeszcze wiele innych objawów) Cukier i cholesterol pod kurek, mimo, że jestem szczupły. Brak libido, porannych wzwodów. Kiedyś jeden endokrynolog przepisał mi T4 i po tym przy niektórych dawkach czułem się bombowo, jeśli stosunek T3 i T4 był na poziomie 50%. W grudniu byłem u endokrynologa i badaniach krwi. THS równe 1, T3 ok 70% normy a T4 ok 30%. Tarczyca w usg cacy. Hormonów tarczycowych już nie biorę. Testosteron badany 3 lata temu ponad normę, prolaktyna w normie. USG jamy brzusznej okej. Z braku laku i poprawy a właściwie diagnozy poszedłem do psychiatry, który przepisał mi "inteligentne" psychotropy. Brałem je dwa lata, mimo zwiększania dawek nie wyeliminowałem nurtujących mnie objawów. Leki więc odstawiłem. Łykam B12 w postaci metylokobalaminy 1g dziennie. Anemii nie mam. Od kilku lat od rana miewam bóle na poziomie oczu, zatok (zatoki czyste, robiłem RTG) które nie mijają po lekach p.bólowych. I zapytuję, czy taki np guz/gruczolak przysadki może delikatnie wydzielać np. kortyzol nie dając typowych oznak choroby Cushinga. Czytałem też o zmęczeniu nadnerczy ale nie potrafię poskładać do końca sensu tego zjawiska, skoro kortyzol mam wysoki.

Pozdrawiam
      • laura.phys Re: kortyzol i ACTH 11.06.16, 19:41
        Jesli masz przemeczone nadnercza, to pierwsza faza tego "przemeczenia", to zwiekszone wydzielkanie kortyzolu tzw ostatnie podrygi zdychajacej ostrygi, potem juz kortyzol spada i jest niski, bo nadnercza sa juz niewydolne. To jest cos innego niz autoimmunologiczna choroba Addisona.
        Zmeczone nadnercza zdarzaja sie przy problemie z tarczyca.

Jesli masz takie objawy jakp iszesz to sprawdzilabym przede wszystkim wydzielanie insuliny (krzywa 3 pyunktowa insulinowa z krzywa 3 punktowa glukozowa).

Lykasz aktywna forme b12, czy sprawdzales jej poziom? Duze dawki witamin b brane bez kontroli tez maja skutki uboczne, np rozdraznienie

Proponuje bys sprawdzil tez poziom hormonow tarczycy ft3 i ft4 oraz THS, zobaczysz jak sie maja po odstawieniu hormonu.

Przy Cushingu mialbys wmiare chude konczyny i otylosc brzuszna, nalana twarz i rozstepy, skaze krwotoczna na skorze i znacznie wyzsze opziomy kortyzolu mysle.
        Guz przysadki kortyzolu nie wydziela. Wydzielanie kortyzolu jest stymulowanie przez ACTH - hormon wydzelane przez przysadke. Mozna zbadac poziom ACTH i wykonac odpowiedni test na wydzielanie ACTH.

Skonsultuj sie z dobrym endokrynologiem, bo raczej nie zdarza sie by problem z tarczyca przeminal i by mozna bylo przerwac suplementacje h. tarczycy od tak.
        • oculasinistri Re: kortyzol i ACTH 12.06.16, 19:12
          Cześć,

Dziękuję za odpowiedź. TSH bez brania hormonów, równe jest 1, FT3 i FT4 w normie, procentowo o 40% więcej FT3. USG okej. Endokrynolog stwierdził, że to na pewno nie tarczyca. Słuchać czy zmienić endokrynologa?
          Witaminę B12 łykam i na razie nie odstawiam póki jej nie wybiorę. Mam po niej zdecydowanie lepszy humor i kondycję psychiczną. Jak się skończy zobaczę jak to na mnie wpłynie.
          Wykluczamy wobec tego Cushinga, bo to zdecydowanie nie mój typ objawów ;p .
          Co do zmęczonych nadnerczy. Ile może trwać taki stan? Bo ja się bujam ze wszystkim już z 7my rok. Jak pójdę do endokrynologa i wspomnę mu o zmęczeniu nadnerczy to mnie wyśmieje czy raczej nie ? tongue_out
          Co do badania ACTH - mówisz o hamowaniu deksametazonem? Bo to da się załatwić.

Pozdrawiam
          • laura.phys Re: kortyzol i ACTH 14.06.17, 19:24
            Ja skonsultowalabym sie z innym lekarzem. Jak a masz krzywa insulinowa i glukozowa?
      • dzosz88 Re: kortyzol i ACTH 11.05.17, 16:23
        Witaj. Mam dokładnie takie same objawy i również nie wiem, co jest ich przyczyną. Czy udało Ci się coś zdiagnozować ?
        • gladiator90 Re: kortyzol i ACTH 13.06.17, 21:44
          Też mam podobny problem kortyzolu też ponad normę i problemy z potencja . Udało sie coś ustalić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka