Dodaj do ulubionych

badania laboratorium

10.10.12, 18:57
Szukałam informacji na ten temat, ale za wiele nie znalazłam - jak to w końcu jest, badania robimy rano, przed tabletką, przed jedzeniem, czy może przed śniadaniem, ale po tabletce?

Ja na początku robiłam po tabletce ale na czczo, dopóki pewna lekarka nie powiedziała, że tarczycowe można i po jedzeniu, nawet po południu. Znowu ostatnio jak byłam, od rejestrującej pani z okienka usłyszałam, że TSH musi byś rano.
Obserwuj wątek
    • madzialala19 Re: badania laboratorium 10.10.12, 19:50
      Przed tabletką, przed śniadaniem, rano, na czczo.
    • nebiru Re: badania laboratorium 10.10.12, 20:05
      Gdy nie bierzesz hormonów to badanie mnożna zrobić kiedykolwiek. Ja swoje pierwsze badanie robiłam o 18.
      Natomiast nie ma sensu robić badania po połknięciu hormonu. Badanie robisz przed tabletką no i dlatego musisz być i na czczo (bo je się pół godziny po połknięciu hormonu). Tak naprawdę jedzenie nie ma tu znaczenia, chodzi tylko o to by nie zażyć tabletki przed pobraniem krwi
      • elliee Re: badania laboratorium 10.10.12, 21:46
        to moje starsze wyniki nieco zafałszowane. No cóż, człowiek całe życie się uczy, dobrze, ze chociaż ostatnio zrobiłam jak trzeba...
      • elliee Re: badania laboratorium 10.10.12, 21:47
        a i jeszcze jedno - jak często robimy badania jeśli jesteśmy w trakcie ustalania dawki?
        • madzialala19 Re: badania laboratorium 11.10.12, 07:32
          Ja pierwsze badanie zrobiłam po tygodniu brania Euth25. Nie miałam badań "startowych" pokazujących ile sama z siebie tarczyca produkuje ft 3 i 4(a szkoda). Badania robię co 4-6 tygodni. Powodzenia! smile
          • elliee Re: badania laboratorium 11.10.12, 17:00
            (nie)dziękujęsmile
    • pies_z_laki_2 Re: badania laboratorium 11.10.12, 15:08
      Badania rano i bez tabletki, bo wtedy mamy najniższy fizjologicznie poziom hormonów tarczycowych.

Tu masz materiał może nie stricte medyczny, ale autorką zaleceń jest bardzo poważana dr endo:- warszawa.naszemiasto.pl/archiwum/1860982,leczenie-niedoczynnosci-tarczycy-nie-jest-wcale-uciazliwe,id,t.html
      • elliee Re: badania laboratorium 11.10.12, 17:00
        ooo, dziękuję, zabieram się do czytaniasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka