Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników proszę o poradę

15.11.12, 16:58
hej dziewczyny
Moje wyniki tsh 1,010 norma 0,350-4,940 ft3 3,13 norma1,71-3,71 ft4 0,97 norma 0,70-1,48
antyTG 8,21 norma 4,11 .Wiem że przeciw ciała są ponad normę i prawdopodobnie to haszimoto wizyte mam we wtorek u endokr.Mam pytanie czy to może być przyczyną że nie zachodzę w ciąże o którą bardzo długo się staram czy to może być kluczowe ,jestem po 3 inseminacjach na naturalnych cyklach ponieważ ją mam pęcheżyk jest ładnie rośnie pęka sam endometrium ładne jestem po hsg,które wykazało widoczne cechy niedrożności prawego jajowodu zrobiono laparoskopie mam w dokumentacji opisane jajowody drożne ,nigdy nie pojawiła się ciąża nie wiem czego się czepiać czy tych przeciw ciał i to jest powód czy jajowodów.Rozważam in vitro ale wiem że tarczyca musi być ok bo inaczej nie mam co startować do zabiegu .Czy z tymi przeciw ciałami ja mam wogóle szanse na zdrowe dziecko,czy poprostu przestać się już starać a walcze długo o to nie mam sił jużsad
Obserwuj wątek
    • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 15.11.12, 18:34
      Dziewczyny Proszę was napiszcie wiem że są tutaj osoby które się znają na tymsmile
      • rosteda Re: interpretacja wyników proszę o poradę 16.11.12, 00:04
        Niedoczynnosc tarczycy moze byc przyczyna bezplodnosci.
        Ale czy ty masz niedoczynnosc?
        Na podstawie jednych badan tarczycy nie zawsze sie to uchwyci.
        Radzilabym zrobic jeszcze raz badania TSH, fT3 i fT4 i przeciwaciala anty-TPO (ktore sa bardziej odpowiedzialne za Hashimoto) i to w innym laboratorium.
        To laboratorium w ktorym robilas badania pracuje starymi metodami - norma TSH prawie 5 to za wysoko. A norma fT4 jest bardzo niska 1,48.
        Obowiazkowo tez zrobic USG tarczycy.
        • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 16.11.12, 14:01
          Ja to sie juz gubie TPO mam 3,62 norma jest do 5,61 i ginekolog stwierdził haszimoto wizyte u end.mam we wtorek zrobie usg powtarzać może za jakiś czas to wszystko kosztuje dzięki za odpisanie
          • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 16.11.12, 22:43
            Internista może wystawić skierowanie na badanie tylko tsh, ale endo ma prawo wystawić skierowanie na tsh, fT4 i fT3, a także na badanie p.ciał atpo i atg. Poproś też o morfologię z rozmazem i elektrolity. Badałaś ostatnio inne hormony?

Czy będziesz robić usg przez wtorkową wizytą, czy endo zrobi usg w czasie wizyty? Dopilnuj, żeby przy usg był dokładny opis tarczycy z wymiarami / objętością gruczołu.
            • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 17.11.12, 20:58
              hej
              usg bedzie robione podczas wizyty u endokryn.hormony mam porobione lecze sie u lekarza który zajmuje sie niepłodnośćią i nie mam juz siły ich powtarzać w kółko nawet wybrałam się do innego ginekologa by zerknoł innym okiem powiedział ze badania nie są złe jedynie co to przeciw ciała i te jajowody niby ok.są ale dla komórki jajowej może być już tak nie ok.Morfologia plus rozmaz maiałam badaną wiele razy ponieważ jestem pod kontrolą hematologa z powodu obniżonych wbc białych krwinek wszelkie badania miałam badania hiw przeciw ciała kardiol.cna tarczyce też tam wyniki tez są w normie jeżdziłam co miesiąć pożniej co pól roku teraz raz na rok tylko dla kontroli mam wynik konsultacji narazie pani doktor nie poszeża diagnostyki nie ma przeciwskazan do leczenia endok.i ginekol.takze rozmazu nie powtarzam tam mam robione na kase chorych.
              • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 17.11.12, 21:20
                Może jedno z drugim ma związek przez te przeciwciała moje wbc sie obniza tak sobie myśle jak w styczniu bede u hemt.to zapytam o to chodzi że mnie się nigdy nie udało zaciążyc szukam przyczyny ?i stara sie w koncu o te dwie kreseczki
            • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 20.11.12, 18:35
              Dziewczyny czy z moimi podwyższonymi przeciw ciałami powinnam brać leki i mam zapisane Letrox 50 ale mam brac poł tabletki po eutyroxie 25 czułam sie fatalnie boje sie ze moje tsh sie pokreci jak bede brac leki no ale cóż musze spróbować i moja end.potwierdziła ze moze to utrudniać zajscie w ciąże .Dodatkowo mam sobie brac selen co wy na to
              • bebelu Re: interpretacja wyników proszę o poradę 21.11.12, 09:43
                Cześć, witaj na tym forum smile.
                Skoro już wcześniej miałaś problemy z przyjmowaniem syntetycznej tyroksyny to może spróbuj zacząć od ćwiartki tabletki i pooobserwuj się przez kilka dni. Jeśli nie będziesz miała efektów ubocznych to zwiększ do połówki. Po 4- 6 tygodniach na 25 mg zbadaj TSH, Ft3 i Ft4. Samo TSH często jest bardzo niemiarodajne i dlatego badamy wolne hormony. Uważam, ze Twoje Ft4 jest dość niskie i potrzebujesz suplementacji. A przeciwciała często obniżają się po ustawieniu dawki.
                Inna sprawa, że wiele osób na forum skarżyło się na początku przyjmowania hormonu na różne nieprzyjemne skutki uboczne, ale po tygodniu lub dwóch wszystko przechodzi. Jeśli nie przejdzie to trzeba zbadać nadnercza.
                • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 21.11.12, 15:48
                  Cieszę się ze odpisałaś uwierz mi bardzo strasznie się boje tych leków tzn.efektów ubocznych ale dziś zaczełam brać pól tabletki zobaczymy oby było dobrze chodzi mi o samopoczucie zrobiła mi usg i potwierdziła ze powinnam leki przyjmować .Wczesniejsze usg ci opisywałam to jest podobne .Wiesz co obawiam się i ja ja pytałam czy biorąc leki moje TSH może się pokręcic a wiem ze do zajscia musi być 1 1,5 odpowiedziała ze tak może być a nie musi ,boje sie ze mi to sie dowali i gorzej bedzie,ze staraniami a juz i tak pod góre jest.Zapytałam również czy to może mi utrudniać ZAjscie powiedziała ze tak może być ale czytając forum przeważnie dziewczyny się wypowiadają ze nie utrudnia a gorzej z podtrzymaniem jej .Wiele pytań mnie nurtuje nie znam odpowiedzi i przynajmniej jestem świadoma tego teraz ze kiedykolwiek jakimś cudem udało by mi się zajść muszę być pod dobrą opieką endokryn.i ginekol. Na razie odsuwam temat zajścia czasami boję się że tego nigdy nie doczekam przecież może być i tak no cóż narazie biore leki pierwszy dzień do tego selen i zobaczymy jak będzie .Bardzo dziękuje za to że odpisałaś
                  • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 23.11.12, 00:00
                    > strasznie się boje tych leków tzn.efektów ubocznych

No to odważna dziewczynka z ciebie, skoro jednak mimo strachu karnie łykasz tabletki smile

Nie bój się, nic strasznego ci się nie stanie, a wręcz przeciwnie. Teraz będzie tylko lepiej, a jeśli dużo czytasz i pytasz, to już za chwileczkę sama będziesz wiedziała o swoim Hashi tyle, ile trzeba smile
                    • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 23.11.12, 17:23
                      hej
                      Łykam łykam narazie jest ok nic mi sie nie dzieje 3 dzień łykańia hi hi hi po 6 tyg.powtórze badańia oby nie wczesniej smile zobacze czy moja cera się polepszy bo tak to dziadostwa mi wychodzą a z dzidziusiem hmmmm? może w kncu to da jakiś efektsmile
                • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 21.11.12, 15:53
                  A jeszcze jedno kazała brać poł tabletki przez 3 miesiące i zrobić tsh ft3 ft4 tzn.ona kazała zrobic tsh i ft4 ale ja sobie dołoże i ft3 smile
                  • bebelu Re: interpretacja wyników proszę o poradę 21.11.12, 18:35
                    Skup się na wolnych hormonach, TSH - nawet jeśli mocno spadnie nie będzie miało wpływu na zajście i utrzymanie ciąży, ale Ft4 i Ft3 tak i na nie patrz po zrobieniu wyników, ale nie po 3 miesiącach tylko po 6 tygodniach (zwłaszcza jeśli coś się będzie działo w samopoczuciu).

Jak już zaczęłaś od połowy tabletki i nic się nie dzieje, to pozostań na takiej dawce przebadaj się tak jak pisałam.
                    • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 21.11.12, 19:49
                      Dobrze po 6 tygodniach powtórze te badania nawet sama dla siebie zeby wiedziec jakie są wyniki i obym dobrze sie czuła bardzo dziękuje za poradysmileodezwe sie tutaj jakby było coś nie tak czytam was często mało sie wypowiadam ponieważ nie mam takiej wiedzy poprostu nie znam sie na tym pozdrawiam
                      • niunia.n123 Re: interpretacja wyników proszę o poradę 30.11.12, 17:42
                        Hej
                        Dziewczyny chciałam was zapytać czy branie tyroksyny może opóżnić okres miałam wczesniej regularne nie opóżniała się wręcz przeciwnie przychodziła w terminie a tu teraz ciszasmile dodam, że ciąża to na pewno nie jest
                        • niunia.n123 Re: ciąg dalszy wyników Proszę o poradę 18.02.13, 16:41
                          Witam was ponownie przypomne ze mam haszimoto i bardzo długo staram sie o dziecko jestem na połowce Letrox 50 dzis odebrałam wyniki a więc tsh 0.758 norma 0.27-4.2 ft3 3.71 norma 2.57-4.43 ft4 1.42 norma 0.93-1.70 jutro mam drugą wizyte u endokrynologa
                          • niunia.n123 Re: ciąg dalszy wyników Proszę o poradę 18.02.13, 20:55
                            podbijam temat proszę o odpowiedz
                            • niunia.n123 Czy ktoś pomaga tutaj w interpretacji 19.02.13, 14:05
                              proszę o odpowiedz
                          • procesor Re: ciąg dalszy wyników Proszę o poradę 19.02.13, 15:13
                            przelicz wyniki na procenty i podaj poprzednie dla porównania
                            no i napisz o objawach/samopoczuciu

nie zawsze na forum jest ktoś kto akurat ma czas na odpowiedzi lub czuje się na siłach
                            smile
                            • niunia.n123 Re: ciąg dalszy wyników Proszę o poradę 19.02.13, 19:09
                              ft4 63.64procent ft3 61.29 procent biore polowke letrox od momentu brania lekow czuje sie duzo lepiej nie jestem spiaca wiecznie mam wiecej sily na wszystko .
                              • muktprega1 Re: ciąg dalszy wyników Proszę o poradę 19.02.13, 22:05
                                > ft4 63.64 %, ft3 61.29 %

Wyniki masz idealne, fajnie, że tak reagujesz i że czujesz się lepiej
                                • niunia.n123 Re: ciąg dalszy wyników Proszę o poradę 20.02.13, 13:27
                                  Dzięki za odpowiedz lekarka zostawiła mnie na tej samej dawce i rozsmieszyła mnie bo kazała robić samo tsh a mnie sie krzyczeć chce ze ja tsh zawsze miałam koło 1 jedynie te przeciw ciała poza normą ale ja i tak bede robic ft3 ft4 hi hi hi do kompletu wyniki w normie a dziecka jak nie ma tak niema
                                  • niunia.n123 Re: Do hashi-tess 08.08.13, 11:49
                                    Witam to mój starszy wątek obecnie nie dam rady napisać dokładnych wyników gdyż jestem na wakacjach i nie mam przy sobie wyników jak wrócę to napiszę .
                                    • niunia.n123 Re: Do hashi-tess 08.08.13, 12:07

Niepłodność
                                      wyniki badań Odpiszcie
                                      Autor: niunia.n123 15.11.12, 20:16
                                      Dodaj do ulubionych Skasujcie
                                      Odpowiedz cytując Odpowiedz
                                      hej dziewczyny
                                      Moje wyniki tsh 1,010 norma 0,350-4,940 ft3 3,13 norma1,71-3,71 ft4 0,97 norma 0,70-1,48
                                      antyTG 8,21 norma 4,11 .Wiem że przeciw ciała są ponad normę i prawdopodobnie to haszimoto wizyte mam we wtorek u endokr.Mam pytanie czy to może być przyczyną że nie zachodzę w ciąże o którą bardzo długo się staram czy to może być kluczowe ,jestem po 3 inseminacjach na naturalnych cyklach ponieważ ją mam pęcheżyk jest ładnie rośnie pęka sam endometrium ładne jestem po hsg,które wykazało widoczne cechy niedrożności prawego jajowodu zrobiono laparoskopie mam w dokumentacji opisane jajowody drożne ,nigdy nie pojawiła się ciąża nie wiem czego się czepiać czy tych przeciw ciał i to jest powód czy jajowodów.Rozważam in vitro ale wiem że tarczyca musi być ok bo inaczej nie mam co startować do zabiegu .Czy z tymi przeciw ciałami ja mam wogóle szanse na zdrowe dziecko,czy poprostu przestać się już starać a walcze długo o to nie mam sił już
                                      Szukam starych wątkow by napisac jak najwiecej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka