Dodaj do ulubionych

Dziwny problem

16.11.12, 20:53
Witam. Lecze sie na tarczyce od 4 lat.

Obecnie przyjmuje dawke 6x75 a 1x100. Taka dawka jest juz od ok. 8 miesiecy. Pierwsze TSH wynisilo 0,9, po ok.4 mies. 0,5. Hormony tarczycy byly w gornej granicy normy.Teraz nagle TSH wyszlo 0,018. Czyli duzo ponizej normy. Co moze byc przyczyna? Dawka nie byla zmieniana. Przeszlam na diete, ale dopiero od 2 tyg. Czy to moze byc przyczyna tak duzego spadku?

Dawniej gdy wpadalam w nadczynnosc mialam wszystkie jej objawy ( m.in. tetno powyzej 100/ min). Teraz nic...

pomozcie Hashimotki smile
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: Dziwny problem 17.11.12, 09:06
      Dlaczego nie zrobisz fT3 i fT4? Od razu byś wiedziała czy wpadasz w nadczynnośc a czy tylko organizm wysycił się hormonem i przysadka nie musi pobudzac tarczycy do pracy. Przeciez podobno przysadka to taki poganiacz niewolników (czli tarczycy) i wydziela (?) TSH czyli "bat na tarczycę". Jesli masz równowagę hormonalną w organiźmie to co ma poganiać?
      • ashieta Re: Dziwny problem 17.11.12, 11:37
        nie chcialam robic ft3 i ft4 bo troche szkoda mi pieniedzy, zeby robic co 3 miesiace. wiec robie co drugie pobranie krwi.

musze zrobic usg, czy przypadkiem nie wyhodowalam sobie jakiegos guzka autonomicznego....
    • pies_z_laki_2 Re: Dziwny problem 17.11.12, 17:41
      Zacznij badać tylko fT4 i fT3, bo tsh mówi o tarczycy tylko pośrednio i już wiele hashimotek się przejechało na tym, że ich lekarz opiera się tylko na tsh...

Poza tym czy widziałaś kiedy tarczycę, która wydziela raz w tygodniu inną ilość T4? Ja nigdy. Sugeruję wyrównać dawkę tyroksyny na jednolitą cały tydzień, ale nie na podstawie tsh, a właśnie fT4 i fT3.

Nadczynności nie można stwierdzić, jeśli jedynym jej wyznacznikiem miałoby być tsh. I jak sama słusznie zauważasz, nie da się nadczynności przegapić...
      • ashieta Re: Dziwny problem 17.11.12, 21:04
        niestety nie da sie u mnie wyrownac tarczycy stosujac jednolita dawka. to 25 mikrogramow raz w tygodniu robi u mnie olbrzymia roznice. Dopiero stosujac ta dawke mam ft3 i ft4 naprawde przy samej gornej granicy ( oba sporo powyzej 80%)

tym bardziej, ze tsh jest bardzo stabilnym hormonem i ono jest wydzielane w odpowiedzi na ogolna usredniona ilosc hormonow tarczycy. Nie wyobrazam sobie brac np 1,25 tabletki dziennie.
        • muktprega1 Re: Dziwny problem 17.11.12, 21:26
          > niestety nie da sie u mnie wyrownac tarczycy stosujac jednolita dawka. to 25 mi
          > krogramow raz w tygodniu robi u mnie olbrzymia roznice

Ha, no to większość z nas myśli i doświadcza akurat odwrotnie, odpowiedz sobie na pytanie - czy zdrowa tarczyca wyrzuca 1 x w tygodniu 25 mkg więcej jednorazowo??

> tym bardziej, ze tsh jest bardzo stabilnym hormonem i ono jest wydzielane w odp
          > owiedzi na ogolna usredniona ilosc hormonow tarczycy.

Hormon przysadki mózgowej działa jakby z opóźnieniem, a badanie świadczy o jej poziomie sprzed ok 1- 2 miesiąca. Mam chorą tarczycę, więc badam poprzez obserwację Ft3 i Ft4

>Nie wyobrazam sobie brac
          > np 1,25 tabletki dziennie.

A ja sobie jak najbardziej wyobrażam i biorę do podziału właśnie 1/4 z 25, tak samo przy wprowadzaniu zmian powoli dołączam lub obniżam o najniższą możliwą dawkę. Pozdrawiam smile
        • alva_alva Re: Dziwny problem 17.11.12, 23:39
          Jeżeli masz Ft4 chociaż na odpowiednim poziomie, a przy tym TSH tak niskie, to masz niedoczynność przysadki w zakresie TSH. Należy wtedy zbadać inne hormony przysadkowe, żeby sprawdzić czy nie ma innych niedoczynności.

Nie ma czegoś takiego jak wysycenie organizmu syntetyczną tyroksyną, która wychodzi w badaniach laboratoryjnych w granicach normy, na skutek czego przysadka sobie przestaje produkować TSH. Jeśli Ft4 jest powyżej 50% normy i mieści się jednocześnie w górnej granicy normy, a TSH jest znacznie poniżej normy, to jest to niedomoga przysadki.
          • muktprega1 Re: Dziwny problem 18.11.12, 09:46
            Hm..... kłóci się to co napisała alva-alva z wiedzą jaką wyniosłam z forum, np wypowiedź Pieska w innym wątku na temat TSH:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103521512,136549064,Re_UPDATE.html
            • alva_alva Re: Dziwny problem 18.11.12, 13:35
              A z czym sie dokłądnie kłóci, bo nie zauważam? Piesek pisze, że TSH nie jest dobrym wskaznikiem samopoczucia i ma rację, bo jeśli Ft4 i Ft3 są na dobrych poziomach, a TSH na zerowym prawie,to na TSH się nie patrzy, bo ono i tak nigdy nie będzie wysokie w takiej sytuacji.
              Zobaczyłabys to dopiero jak na dłoni jak byś wpadła w niedoczynność i miała Ft3 i Ft4 dużo poniżej normy, a TSH nadal zero. Ja tak własnie mam, gdyż ja na początku miałam pierwotną niedoczynność tarczycy Hashimoto, czyli moje TSH było wysokie jak FT4 i Ft3 było niskie- klasycznie, a potem zrobiła się niedomoga przysadki i moje TSH jest zawsze zero, nawet w bardzo dużej niedoczynności, gdy Ft3 i Ft4 są dużo poniżej normy. Na skutek tego mam rozpoznaną także wtórną niedoczynność tarczycy. Ja mamw ogóle zespół autoimmunologicznej niewydolności wielogruczołowej. Najpierw bylo Hashimoto, potem niedoczynność przysadki w zakresie TSH, więc doszła wtórna niedoczynność tarczycy, do tego niedoczynność przysadki w zakresie ACTH, więc wtórna niedoczynność nadnerczy, bo nie ma co popędzać nadnerczy do produkcji kortyzolu.Doszła także niedoczynność w zakresie FSH i LH, na skutek czego doszło do wtórnej niewydolności jajników. Do tego niewydolność wysp trzustkowych.
              • muktprega1 Re: Dziwny problem 18.11.12, 22:37
                > Zobaczyłabys to dopiero jak na dłoni jak byś wpadła w niedoczynność i miała Ft3
                > i Ft4 dużo poniżej normy, a TSH nadal zero.

Nieraz byłam w niedoczynności, mam swoją tabelę od 2008 roku i przy wynikach od 20-30 % nigdy nie miałam TSH blisko 0, a zawsze powyżej normy, podobnie w przypadku wysokich Ft4 i Ft3 od 6% do 170 % W moim przypadku TSH w ogóle nie ma dla mnie znaczenia, no chyba że byłabym młodą kobietą i chciała zaciążyć smile
                Tylko widzisz u Ciebie jest problem zdrowotny bardzo złożony i wielogruczołowy, więc na pewno każda z nas różni się w reakcjach organizmu, trudno tu o uogólnienie.
                • alva_alva Re: Dziwny problem 19.11.12, 21:18
                  Twoja przysadka produkuje za dużo TSH więc. To także wskazuje na patologię przysadki. Należy sprawdzić inne hormony przysadkowe, czy nie ma ich za dużo. Jeśli by było za dużo, nalezy zrobić rezonans.
            • pies_z_laki_2 Re: Dziwny problem 18.11.12, 14:54
              Co wcale się z niczym nie kłóci smile
              ===
              Re: UPDATE
              pies_z_laki_2 11.06.12, 09:34 Odpowiedz
              > za to THS trochę przerażające.

Że takie niskie? A objawy nadczynności masz? Nic o nich nie piszesz, więc zakładam. że nie. A poziom hormonów tarczycy masz taki jak trzeba? Widać, że jest w miarę ok. Wygląda na to, że z takim poziomem wolnych hormonów czujesz się dobrze, a tsh znowu nie jest dobrym wyznacznikiem dobrego samopoczucia.
              ===

Zauważ, co napisałam. Że znowu pojawiła się Hashimotka, u której niskie tsh nie jest wyznacznikiem nadczynności, to znaczy dziewczyna ma bardzo niskie tsh, a jej samopoczucie nie wskazuje na sugerowaną tym wynikiem nadczynność. Czyli że opieranie się w orzekaniu o nadczynności tylko na niskim poziomie tsh mija się z celem (dochodzenie do eutyreozy), a ja bym to nazwała nawet błędem.

Jednocześnie powodem niskiego tsh i niskich hormonów może być niedomoga przysadki, albo w ogóle jakiś problem szerszy na osi podwzgórze - przysadka - tarczyca. ale na tym się kompletnie nie znam, więc nie podpowiem nawet co trzeba by było sprawdzić i jak.

I nie chodzi teraz o straszenie kogokolwiek czymkolwiek, tylko głośno się zastanawiam z czego może wynikać taka konstelacja wyników. Nie w tym konkretnym przypadku nawet, tylko ogólnie.
              • alva_alva Re: Dziwny problem 18.11.12, 16:44
                Nie może wynikać, tylko wynika z niedoczynności przysadki, a niedoczynność przysadki może mieć wiele źródeł. Może nawalać podwzgórze, może być jakiś guz, który uciska, przerost przysadki lub jej zanik, zapalenie na tle autoimmunologicznym itd, ale dalsza diagnozą takiej sytuacji zajmuje się już szpital, tak jak u mnie.
                • ashieta Re: Dziwny problem 18.11.12, 17:44
                  brzmi to troche strasznie. Poki co nie bede podejrzewac problemow z przysadka.

Troche czytalam teraz o tarczycy. Jednym z prawdopodobnych wyjasnien moze byc moja dieta. Na jednej ze stron znalazlam, ze glodowka moze powodowac obnizenie TSH. Moja dieta ostatnio byla naprawde baaardzo restrykcyjna.

Moze tez przez to niejedzenie spadlo zapotrzebowanie mojego organizmu na hormony tarczycy ( malo jem, prawie sie nie ruszam), wiec przemian w moim organizmie jest malo. I dlatego poprzednia dawka Euthyroxu jest nadmierna.

Sprobuje teraz przejsc na 75 N i przed wizyta u endo powtorze jeszcze wyniki, poszerzone o fT3 i fT4.
                  • alva_alva Re: Dziwny problem 18.11.12, 18:14
                    Nie masz co podejrzewać problemów z przysadką, tylko raczej je masz. Ja w momencie jak TSH miałam zero przy ft4 i ft3 poniżej normy ,ważyłam 41 kg i w szpitalu podejrzewano mnie o anoreksję w pierwszym momencie. Moja waga wynikała z celiakii oraz braku insuliny.
                    Nieco teraz przybrałam, ale TSH dalej zero. Akurat waga na to TSH nie ma raczej aż tak dużego wpływu jak np. na hormony tropowe, czyli FSH i LH.
                    Zwróć uwagę endokrynologowi na to TSH, zrób następnym razem cały komplet, czyli TSH, Ft4 i Ft3. Jeśli TSh dalej będzie tak niskie, powinnaś dostać skierowanie na wszystkie inne hormony przysadkowe. Jeśli któryś wyjdzie za niski należy ustalić tego przyczynę, bo to nie jest od niczego.
                    • neluta Re: Dziwny problem 19.11.12, 11:06
                      Zgadzam się z Alvą-alvą. Tez miałam podobny problem ft3 ft4 i tsh poniżej normy, też podejrzewam przysadkę ale to jeszcze u mnie nie zostało przebadane...
                      Alva skąd jesteś? Tzn w jakim mieście chodzisz do Endo?
                      • alva_alva Re: Dziwny problem 19.11.12, 21:15
                        Jestem z kujawsko pomorskiego, a leczę się w Bydgoszczy, w Klinice Endokrynologii i Diabetologii.
                        A ty?
                        • neluta Re: Dziwny problem 20.11.12, 07:21
                          Nie żartuj smile z nieba mi spadłaś kobieto. Mam do Bydgoszczy co prawda jakieś 140km ale gdybym miała szukać endo to właśnie tam albo w wawie, ale do wawy mam 180 więc jeszcze dalej. Aktualnie szukam endo. Kogo możesz polecić? Raz badał mnie prof. dr hab. n. med.
                          Roman Junik wydawał się ok (na izbie przyjęć miałam z nim do czynienia). Chciałabym się wybrać prywatnie, z mama i moim bratem który jako 3ci w rodzinie ma niskie h. tarczycy... w zasadzie tylko ft4 (tsh oczywiście 1,3 idealne) ale poziom 9% wymaga co najmniej uwagi uncertain dopiero co się biedny zbadał... mamy taki problem rodzinny. Sorki dziewczyny za offtopa. Powiedz jacy ją tamtejsi lekarze, i czy orientujesz się czy leczą syntetyczną t3? Przejechałam się na kilku endo i obawiam się wywalania kasy w błoto.... pozdrawiam
                          • alva_alva Re: Dziwny problem 20.11.12, 21:23
                            Leżałam w Juraszu, więc u Junikasmile Podaj maila, to napiszę na priva, chyba, że mogę na pocztę gazetową?
    • ashieta Re: Dziwny problem 22.11.12, 19:01
      powtorzylam i rozszerzylam badania. Wyniki:

Tsh 0,02 (0,27-4,2)
      fT4- 1,71 ( norma do 1,7) 100,5%
      fT3 3,73 (2-4,4) 85%

Troche mi ulzylo, ze nie wyglada to jednak na problemy z przysadka smile

Biore obecnie 6*75 i 1*100. Co radzicie robic? Nie mam zadnych objawow nadczynnosci, ale w najblizszym czasie chcialabym zaczac starac sie o dzidziucha smile
      • nebiru Re: Dziwny problem 22.11.12, 19:24
        Tak tez sądziłam od samego początku. Lekarz który mnie zdiagnozował tyle razy mi powtarzał, że jeśli nie będę badać się w porządnym laboratorium to wyniki mogą być różnie interpretowane, że już wiem że w razie dziwnych wyników trezeba zrobić badanie powtórne zamiast panikowac i wymyślać inne problemy.
        Jesli chodzi o Twoje dawki to z pewnością bardziej doświadczone koleżanki doradza by stosować jedną dawkę i jeśli jest za mała to stopniowo ją zwiększać o dawkę którą dobrze znosisz (ja zwiększam o 6). U Ciebie chyba to 100 jest zbędne, ale poczekaj na rady tych doświadczonych
        • ashieta Re: Dziwny problem 22.11.12, 20:02
          Chyba wroce do 7x75. chociaz juz kiedys bralam ta dawke i TSH mialam 2,3. Pozniej zwiekszylam do 6x75 i 1x100 i przez 9 miesiecy mialam idealne wyniki. Z jakiegos powodu moj organizm potrzebuje teraz mniejszej dawki. Znacie jakis powod? Bo jedyne co mi przychodzi do glowy, to jakis autonomiczny guzek tarczycy, ktory sam wydziela hormony. Moze poprawilo mi sie wchlanianie z tabletek.... Jutro mam USG i wizyte to sie wypytam smile
      • alva_alva Re: Dziwny problem 22.11.12, 21:02
        ashieta napisał(a):

> powtorzylam i rozszerzylam badania. Wyniki:
        >
        > Tsh 0,02 (0,27-4,2)
        > fT4- 1,71 ( norma do 1,7) 100,5%
        > fT3 3,73 (2-4,4) 85%
        >
        > Troche mi ulzylo, ze nie wyglada to jednak na problemy z przysadka smile

Jak nie wygląda na problemy z przysadką? Oczywiście, że wygląda. Czy nie widzisz, że Twoje Ft4 wynosi 100 % normy, czyli jest równo z górną granicą, a TSH wynosi zero praktycznie? Przecież Twoje TSH wskazuje na megamega nadczynność, której nie potwierdza ani Ft4 i ani Ft3. Nie widzisz różnicy między normą do 0,27 , a 0,02? Przelicz sobie ilu krotnie masz wynik TSH poniżej normy przy FT4, które w sumie mieści się w górnej normie, więc nie ma tutaj mowy o tak dużej nadczynności na jaką wskazuje TSH.
        Gdybyś przestała brać tyroksynę na kilka dni, to by ci ona spadała do dolnych granic, a Twoje TSH by nadal zapewne było 0,02. Masz niedoczynność przysadki jak byk! Nalezy zbadać inne hormony przysadkowe i sprawdzić czy nie ma innych braków.
        Objawów nadczynności nie masz z prostego powodu, bo nie jesteś w żadnej nadczynności tarczycy, tylko masz niedoczynność przysadki i TSH jest zafałszowane.
        >
        > Biore obecnie 6*75 i 1*100. Co radzicie robic? Nie mam zadnych objawow nadczynn
        > osci, ale w najblizszym czasie chcialabym zaczac starac sie o dzidziucha smile
        • ashieta Re: Dziwny problem 22.11.12, 21:23
          rok temu gdy bralam taka sama dawke mialam TSH 0,05 a po zmniejszeniu dawki o 25 tygodniowo ( czyli 3,5 mikrograma dziennie) wzroslo do 2,5. Widocznie moja przysadka bardzo gwaltownie reaguje na zmiane dawki.
        • hashi-tess Re: Dziwny problem 22.11.12, 21:51
          alva_alva napisała:

> Objawów nadczynności nie masz z prostego powodu, bo nie jesteś w żadnej nadczyn
          > ności tarczycy, tylko masz niedoczynność przysadki i TSH jest zafałszowane.

o ja cie............
          mocne!

To ja i wiele innych hashimotek też mamy chorą przysadkę.
          Normalnie żyję w nieświadomości.

A tak poważnie Alva,
          proszę napisz/daj link gdzie to wyczytałaś.
          • alva_alva Re: Dziwny problem 22.11.12, 23:12
            Ft w górnej granicy można odczuwać jako nadczynność i mieć objawy,ale bez przesady też.

Co do wyczytania,to sama mam właśnie niedoczynność tarczycy częściowo pierwotną w wyniku Hashimoto i wtórną w wyniku niedoczynności przysadki- diagnoza sprzed miesiąca , po wyjściu ze szpitala. Na początku była pierwotna. TSH rok temu przy Ft4 poniżej dolnej granicy normy wynosiło 6. Teraz w październiku sama widziałaś ile wynosił moje TSH przy Ft4 poniżej dolnej granicy- praktycznie zero. Obie myślałyśmy, że to błąd laboratorium. Jednak nie. Trafiłam do szpitala miesiąc temu z powodu cukrzycy autoimmunologicznej i przy okazji wyszła właśnie niedoczynność przysadki w zakresie TSH,ale nie tylko, bo przez cztery miesiące padło FSH, LH i ACTH nadal utrzymuje się niziutko. TSH miałam już za nisko w czerwcu, tyle,ze w czerwcu jak byłam pierwszy raz w szpitalu nie do końca byli tego pewni,bo właśnie Ft4 było przy górnej granicy normy, a TSH zero. Jakiś czas temu wydawało mi się, żę jestem w nadczynności i zmniejszyłam dawkę, a potem doszła nieświadoma wpadka z glutenem i tyroksyna się przestała wchłaniać, wyniki ft4 spadły drastycznie, a TSH? Nic, zostało na poziomie zero. Dopiero przy tej sytuacji widać jak na dłoni, że TSH nie rośnie nawet przy Ft4 poniżej normy.Nikt z Hashimotek nie przerwie brania tyroksyny na własne życzenie, a mnie się to zdarza od czasu czasu musowo z powodu glutenu i wtedy ewidentnie widać, że przysadka nie produkuje TSH, nawet jak brakuje tyroksyny.
            W każdym podręczniku z endokrynologii o tym wyczytasz, w rozdziale pdt. oś podwzgórze- przysadka- tarczyca.

Owszem, wiele Hashimotek ma chorą przysadkę, ma prawdopodobnie niedoczynność przysadki na tle autoimmunologicznym w zakresie albo samego TSH albo także innych hormonów, tylko , że to się rozwija latami i długo można o tym nie wiedzieć póki nie ma drastycznych objawów.Może być izolowany niedobór TSH, czyli tylko jednego hormonu. Skoro i tak Hashimotki biorą tyroksynę, to nawet jak w między czasie pada przysadka w zakresie TSH, to nie czują różnicy, bo i tak tyroksyna jest dokładna z zewnątrz. Jeśli jest to tylko niedoczynność w zakresie TSH, to w takim wypadku nie ma to większego znaczenia.Może mieć znaczenie jak ktoś np. nie może zajść w ciąże- wtórna niedoczynność jajników z tytułu braku FSH i LH albo ma mdłości, słabość mięśni,duszności, niskie ciśnienie, bóle brzucha- może oznaczać wtórną niedoczynność nadnerczy na skutek braku ACTH.Brak hormonu wzrostu w naszym wieku także nie jest raczej szkodliwy, więc tego nie odczujemy.Brak prolaktyny w okresie bez karmienia także nie będzie zbyt odczuwalny. Najbardziej odczujemy braki FSH, LH i ACTH. Jeśli widać niedobór TSH i dochodzą inne objawy, to należy podejrzewać, że na braku samego TSH się nie kończy, tak jak niestety u mnie.
            Natomiast izolowany niedobór TSH zdarza się często i nie jest szkodliwy u osób, które i tak już biorą tyroksynę na skutek pierwotnej niedoczynności tarczycy.
        • procesor Re: Dziwny problem 22.11.12, 22:40
          hmmm
          może to nie meganadczynność ale jednak poziom 100% ft4 większość osób odbiera jako nadczynność
          sama powyżej 90% ft4 mam bardzo przyspieszone tętno

wypowiadasz sie bardzo kategorycznie choć mał danych mamy tak naprawdę
          a ty od razu - niedoczynność przysadki na pewno!
          • alva_alva Re: Dziwny problem 22.11.12, 23:17
            Skoro przysadka produkuje za mało TSH w stosunku do ilości ft4, no to co to jest innego? Nie ma innego gruczołu, który mógłby tutaj nawalić. Nadnercza albo trzustka TSH ci nie wyprodukują. Raczej nie ma innych opcji. Może być niedoczynność na tle autoimmunologicznym albo innym, np. ucisk guza, ale najczęściej u osób z Hashimoto jest właśnie na tle autoimmunologicznym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka