Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników_Lublin

14.12.12, 13:00
Witam, w tym tygodniu wykonałam badania krwi, ponieważ miej więcej od sierpnia br. nie najlepiej się czuję. Ciągle jestem zmęczona, chce mi się spać i czuję się opuchnięta (szczególnie rano twarz i nogi).
Moje wyniki:
anty-TPO - wynik pow. 1000 (norma 0-35)
TSH - wynik 1.1 (norma 0.55-4.00)
FT4 37.59% - wynik 15.71 (norma 11.5 - 22.7)
FT3 43.67% - wynik 4.81 (norma 3.5 - 6.5)
Mam również aktualne badanie krwi, moczu i cukru - te wyniki są w normach.

Moja mama ma zdiagnozowną chorobę Hashimoto od kilku lat.
Mam również objawy typowe dla Hashimoto: glebokie zmeczenie,slaba energia, zmeczenie, apatia, potrzeba dlugiego snu (wiecej niz 8 godzin), problem rano z zalapaniem rytmu dnia, alergie (wziewna), bol miesni i stawow, obnizone libido, bole glowy, duże zmęczenie, ospałość, ociężałość, częste bóle głowy (w szczególności migreny), niskie libido, bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem, trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień, opuchniete powieki i twarz, ogolne zatrzymanie wody w organizmie, -tendencja to ziebniecia, szczegolnie w dlonie i stopy, niemoznosc schudniecia, niskie cisnienie krwi.

Szukam dobrego endokrynologa w Lublinie, który postawi ostatecznie diagnozę i rozpocznie leczenie, ponieważ ciężko mi funkcjonować z tymi wszystkimi dolegliwościami.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • znakzapytania16 Re: Prośba o interpretację wyników_Lublin 14.12.12, 13:37
      Tak jak Ty jestem nowa na forum..szukam, czytam i słucham mądrych rad.
      Zaraz pewnie ktoś Ci doradzi co i jak, ale z tego co już zdążyłam poczytać, to wynik anty-TPO - wynik pow. 1000 (norma 0-35) jest znaczący!
      podobno o dobrych endo niezwykle trudno...ale na górze forum masz listę polecanych i niepolecanych- moze kogoś ze swojego regionu znajdziesz. Zyczę Ci powodzenia. swoją drogą gdybyś poszła do endo z tymi objawami, to pewnie zleciłby tsh...norma, no i byłoby po sprawie. gdyby był bardziej kumaty to ft3 i ft4- norma...i znowu po sprawie. a tu taka niespodzianka- niemiła...robiłaś USG tarczycy- z ciekawości pytam
      Zdrowy żebrak jest szczęśliwszy niż chory król...
      • marti613 Re: Prośba o interpretację wyników_Lublin 14.12.12, 13:44
        Usg tarczycy jeszce nie robiłam, ale jak lekarz rodzinny zobaczył badania, to swierdził, że na pewno będzie potrzebne wykonanie tego usg. Szukam na razie lekarza edndokrynologa. Przeglądałam już na forum opinie o lekarzach endo w Lublinie i są tak różne, że trudno się na któregoś zdecydować.

Pozdrawiam ....
        • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników_Lublin 16.12.12, 02:18
          Zrób koniecznie usg tarczycy, albo oddzielnie, albo może znajdziesz endo który ma usg w gabinecie i robi badanie w czasie wizyty...
    • znakzapytania16 o i proszę 14.12.12, 13:40
      Lublin - dr. Marek Niewiedzioł
      Autor: margerytka1 24.09.12, 16:10
      Dodaj do ulubionych
      Odpowiedz cytując Odpowiedz
      Popieram. Po każdej wizycie jestem pod wrażeniem osobowości doktora. Jest niesamowitym człowiekiem, na mnie kojąco działa sama jego obecność, ma coś w sobie ciepłego i przyjaznego. Pacjentowi okazuje szacunek, wstaje zza biurka, otwiera drzwi przed wychodzącą osobą i zaprasza kolejną...

Tłumaczy wszystko, rysuje nawet obrazki flamastrem na białej tablicy. Odpowiada na wszystkie pytania, nie wywyższa się. Nie mam poczucia, że jestem głupim pacjentem przy mądrym wszystkowiedzącym lekarzu.
      Leczy człowieka, a nie wyniki. To znaczy wyciąga wnioski z zależności między poszczególnymi wynikami, historią wyników i samopoczuciem. Bardzo uważnie słucha i wypytuje o symptomy.
      Sam podkreśla, że lubi, jak pacjent czyta na temat swojej choroby, bo wtedy mu się łatwiej z nim rozmawia, współpracuje.

Przypisując leki, zwraca uwagę na ich cenę, czyli czasem przypisze lek o tym samym składzie chemicznym, ale tłumaczy, że jest tańszy.

Gdyby nie on, już bym się chyba czołgała, albo w ogóle nie chodziła do pracy, bo moje wyniki często są tuż przy granicy normy. A dla niego jest ważne to jak się czuję i nie traktuje norm jako sztywnych granic.
      • agnesssa0 Re: o i proszę 14.12.12, 16:46
        witam wszystko wskazuje na hashimoto. wybierz dobrego lekarza, ktory przepisze l-tyroksyne zrob bad wit D, B12, ferretyne
        • alva_alva Re: o i proszę 16.12.12, 11:38
          Na USG tarczycy może dać skierowanie w takiej sytuacji rodzinny.Ja dostałam skierowanie od rodzinnego, aby iść już z USG do endokrynologa.
    • marti613 Prośba o interpretację wyników_Lublin 17.12.12, 13:55
      Hemoglobina 12,8 (12,0-16,0)
      Hematokryt 36,0 % (38-45) poniżej normy
      MCH 30,3 (27-31)
      MCHC 35,6 (31-36)
      • marti613 Prośba o interpretację wyników_Lublin 17.12.12, 14:13
        Z badania hematokrytu wynika, że muszę koniecznie wykonać badanie ferrytyny.
    • marti613 Prośba o interpretację wyników_Lublin 17.12.12, 14:07
      Bazocyty 0,01 (0,05-1,95), wynik poniż. normy
      Bazocyty - Granulocyty zasadochłonne (BASO)
      Liczba bazocytów zwiększa się w stanach alergicznych, białaczce szpikowej, przewlekłych stanach zapalnych przewodu pokarmowego, niedoczynności tarczycy.
      Obniżone wartości mogą pojawić się w ostrych infekcjach, gorączce reumatycznej, nadczynności tarczycy, zapaleniu płuc.

Neutrocyty 2,19 (2,25-7,35), wynik poniż. normy
      Wzrost stężenia występuje w zakażeniach miejscowych i ogólnych, urazach, utracie krwi, zawale mięśnia sercowego, chorobach metabolicznych, hematologicznych, nowotworach.
      Zwiększoną ich wartość można zaobserwować u osób palących i kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Spadek liczby neutrocytów spotykany jest głównie w zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pierwotniakowych.
      • marti613 Prośba o interpretację wyników_Lublin 17.12.12, 14:16
        Neutrocyty (%) 51,7 (50-70), też niski wynik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka