Dodaj do ulubionych

Jestem załamana :( pomożecie?

30.01.13, 15:44
Pomożecie mi w dobraniu dobrej dawki?
Przez 4 lata było super, TSH niziutkie, Ft3 i Ft4 w górnej granicy normy. Schudłam 17 kg urodziłam dziecko, wrócilam do wagi sprzed ciąży i było super.
Aż odezwały się wrzody żołądka, dostałam Emanera i wydawałoby się że wszystko w porządku żołądek przestał boleć. Okazuje się że ten lek zaburza gospodarkę hormonalną - lepiej go nie bierzcie.
No i zaczęła zaburzać mi się miesiączka, cały czas kontrolowałam hormony i jeszcze w listopadzie były ok. Na uregulowanie miesiączki dostałam Nuvaring - krążek dopochwowy, a po tym zaczęło się, przytyłam w tydzień 4 kg i pomimo, że jem 1100 kcal dziennie - od tygodnia nie spadłam na wadze ani pół kg.
Zrobiłam badania i co? Ft3 4,27 ( norma 4-8,30)
Ft4 16,83 ( 10,60 - 19,40)
TSH <0,05 ale ono się nie zmienia odkąd zaczęłam brać Novothyral.
Zawsze przeszkadzało mi niskie FT3, do tego kręci mi się w głowie ( pewnie znowu prolaktyna mi skoczyła), wredna jestem jak nie powiem kto.
Dotychczas po ciaży brałam 175mg Euthyroxu i 40mg Ti-TRE ( T3 z Włoch).
Lekarz mówi żebym podniosła i brała 60 mg Ti-tre oraz 150 mg Euthyroxu. Ale może powinnam też szukać przyczyny jakiejś innej kurcze? Tylko gdzie? Zastanawiam się czy w ogóle obniżać ten Euthyrox? A wy jak mi radzicie?
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: Jestem załamana :( pomożecie? 30.01.13, 17:35
      Robiłaś kiedykolwiek badania ferrytyny , B12 i witaminy D3?
      Jeśli nie to zrób.
      Oprócz wrzodów masz jakieś inne problemy z układem pokarmowym? Problemy z wchłanianiem?
      Czy lekarz który przepisał Ci Krążek dopochwowy mówił, że stosując hormonalną antykoncepcję trzeba zwiększyć ilość przyjmowanej tyroksyny o 25 mg?
      1100 kcal to bardzo mało dobowo toż to prawie głodówka. Tak drastyczna dieta nie spowoduje, utraty kilogramów w tydzień wręcz przeciwnie efekt będzie odwrotny. Być może taka głodówka jest odpowiedzialna za rozregulowanie miesiączki u Ciebie ? Myślałaś o tym?
      Jaki jest Twój wzrost i waga aktualnie?
      Musisz zrobić badania o których pisałam na początku to potwierdzi albo wykluczy anemie u Ciebie.
      Anemia jest odpowiedzialna u nas za zła przemianę i niski poziom FT3
      • alva_alva Re: Jestem załamana :( pomożecie? 30.01.13, 17:46
        Odpowiedz na pytanie skąd się wziął Twój spadek hormonów tarczycowych jest dosyć prosta. Lek na żołądek , który bierzesz, zaburza po czasie wchłanianie innych leków. Nie wolno go brać za długo. Przestań go brać, a wchłanianie się polepszy, nie tylko tyroksyny, ale także innych leków.
        Czy po tym leku Emanera poprawiło ci się z żołądkiem?
        • muktprega1 Re: Jestem załamana :( pomożecie? 30.01.13, 20:38
          FT4 70.80% [wynik 16.83, norma (10.6 - 19.4)]

FT3 6.28% [wynik 4.27, norma (4 - 8.3)]

No tak przemiana ewidentnie kuleje, poszłabym w kierunku jaki proponuje Aada, bo Ft4 jest na dobrym wysokim dobrym poziomie. Tą trójkę D3, ferrytyna, B12 badamy najpierw chcąc ustalić przyczynę. A selen 200 łykasz na poprawę przemiany właśnie??
          • milaemalka Re: Jestem załamana :( pomożecie? 31.01.13, 02:15
            Ewidentnie musisz zwiekszyc T3.Nie znam Twojego leku-biorę novothyral -ale uważam,ze powinnas zmniejszyc dawkę euthyroxu. Dopóki ft3 nie pójdzie w górę nie schudnisz nawet pól kg choćbys sie głodziła Przy hashimoto odchudzanie sie to bardzo zły pomysł.Podnieś Ft3 a waga pójdzie w dół.
            • muktprega1 Milamelko 31.01.13, 09:44
              Nigdy nie proponujemy łatwego przejścia na Ft3 w sytuacji, gdy nie zrobiliśmy nic, aby podnieść przemianę, Koleżanka ma wysoki poziom Ft4, wiec na pewno nie tu przyczyna. Najpierw przyjmujemy selen w odpowiednio wysokiej dawce, który ma duży wpływ na przemianę organizmie Ft4 w Ft3.
              Dziewczyna nie robiła żadnych badań (klasyka - D3, ferrytyna, B12) i może mieć np anemię chorób przewlekłych i tu może leżeć przyczyna złej przemiany, a Ty proponujesz włączenie dodatkowo Ft3. Trzeba mieć do tego jakieś podstawy, a tu ich nie ma.
              Co oczywiście nie wyklucza, że po badaniach może się okazać, że masz rację, ale na razie to ruletka, gra w ciemno!
    • pies_z_laki_2 Re: Jestem załamana :( pomożecie? 31.01.13, 18:30
      Witamy w klubie Hashimotek smile

Tak sobie myślę, że:
      - łykasz bardzo wysokie dawki hormonów tarczycowych, masz już niewielką możliwość ew. podnoszenia dawek. W takich wypadkach rozważa się wdrożenie suplementacji naturalnymi hormonami z suszonej tarczycy zwierzęcej. Gdzie się leczysz? W Polsce? Poczytaj o preparacie pod nazwą Armour, zapytaj o to swojego endo...
      - masz objawy niedoczynności, co przy twoich wynikach jest zadziwiające.
      - łykasz też IPP - czyli (w skrócie) zaburzasz wchłanianie leków, które potrzebują kwaśnego środowiska, hormonów też. "Okazuje się że ten lek zaburza gospodarkę hormonalną - lepiej go nie bierzcie." - to nie tak, mechanizm jest inny...
      - masz wrzody? co dokładnie i na jakiej podstawie stwierdzono? - czyli na pewno masz też niedobory spowodowane kiepskim działaniem śluzówki czyli kiepskim wchłanianiem składników odżywczych, a może i krwawieniem z wrzodów? Koniecznie zbadaj ferrytynę i B12.
      - mimo suplementacji T3 masz na bardzo niskim poziomie - czy to tylko skutek łykania IPP? A może bardziej stanu śluzówki w układzie pokarmowym? Ale w takim razie miałabyś też niskie fT4, a ten hormon masz na poziomie wysokim, więc się wchłania... Chyba, że badasz się nie na czczo, a PO łyknięciu tabletki z tyroksyną? Napisz dokładnie jak to wygląda?
      - twoje wyniki mogą być skutkiem braków witamin i mikroelementów potrzebnych organizmowi do konwersji T4 na T3, ale dlaczego masz tak niskie T3, skoro łykasz taką dawkę? Zużywasz na bieżąco całą połkniętą porcję, czy w ogóle nic się nie przyjmuje i wydalasz wszystko?
      - "No i zaczęła zaburzać mi się miesiączka, " - na tym się nie znam, ale tu potrzebny by był dobry endokrynolog-ginekolog, może dziewczyny coś podpowiedzą...

Przytycie 4 kg to drobiazg, poza tym zapewne nie o tycie chodzi, a raczej spuchnięcie (zatrzymywanie wody), więc nie rozumiem, dlaczego przeszłaś na tak drastyczną dietę? To już głodówka, a nie dieta... Ile ważysz, że aż tak się traktujesz?

Opisz dokładnie swoją dietę, tryb życia, może trenujesz jakieś sporty, masz stresującą pracę, co zwiększa zapotrzebowanie na T3? Chorujesz jeszcze na coś? Masz w rodzinie jakieś choroby przewlekłe? Jak długo łykasz IPP? Ile?
      • milaemalka Muktprego 01.02.13, 12:30
        Lekarz zalecił jej podniesienie dawki t3 i obniżenie euthyroxu .Myślę,że powinna go posłuchac zanim będzie sie czuła całkiem żle.Nie zawsze wyrównanie wszelkich braków poprawia przemianę.A Ft3 ponizej normy skutkuje tragicznym samopoczuciem.Spróbowałabym podnieść FT3 i jednoczesnie sprawdzac co trzeba uzupełnić
        • muktprega1 Re: Muktprego 01.02.13, 17:51
          Tak Milamelko, masz rację, nie doczytałam tej info w nawiasie Koleżanki:

> brałam 175mg Euthyroxu i 40mg Ti-TRE ( T3 z Włoch)

że przecież już bierze T3, a ja się tak "zapowietrzyłam", bo uważałam, że suplementuje tylko Ft4 smile
          Czasami uciekają mi takie małe dopiski i wtedy interpretacja zupełnie inna wychodzi, to na pewno na karb Hashi można zwalić wink przepraszam
      • sanpja Re: Jestem załamana :( pomożecie? 01.02.13, 13:15
        4 kg to nie dużo, ale 4 kg w tydzień to bardzo dużo. Gdybym nie zareagowała w miesiąc miałabym 16.
        Po przytyciu ważę 80 kg przy wzroście 168. To dużo za dużo. Nie mogę dopuścić do tego aby ważyć znowu 93 kg. Teraz jak trzymam dietę to przynajmniej nie tyje.
    • sanpja Nie mam anemii 01.02.13, 13:13
      Badałam ferrytynę, mam dość wysoką 186 ( normy 5-203), selen łykam juz od dawna. D3 nie badałam, zbadam.
      Emanera już nie biorę z jakieś 2 miesiące.
      Po Emanera stan żoładka się poprawił bardzo. Potem przeszłam na Nolpazę. Jej też już nie biorę z miesiąc.
      Od wczoraj biorę dodatkowo 1 tabletkę 20 mg T3 , euthyroxu na razie nie obniżyłam.
      Za 3 tygodnie zrobię badania wszystkiego od nowa i zobaczymy.
      • milaemalka Re: Nie mam anemii 01.02.13, 23:51
        Nie wiem co bierzesz i czy to zawiera i ile T4.Uważaj,zeby Ft4 nie poszło jeszcze w górę. Pamietam,że jakieś 4-5 lat temu dokladałaś novothyral.Tez jakos wtedy zaczełam go stosować Sanpja czy Ty masz witamine b12 na dobrym poziomie? Pytam w związku z zoładkiem
        Nie warto sie głodzic,zeby miec figure.Żołądek może to odchorowac.
        • aada1 Re: Nie mam anemii 08.03.13, 12:17
          Sanpja zobacz sobie na pocztę smile
    • florencja29 Re: Jestem załamana :( pomożecie? 18.06.13, 11:42
      Nie czytałam całego watku, tylko Twój post.
      Spróbuj innego leku (oczywiście pod kontrolą lekarza) zamiast Emanery.
      Mam duże problemy z żołądkiem (refluks) i od ładnych paru lat - biorę Nolpazę.
      Ze 2 lata temu gastrolog przepisał mi na próbę Emanerę i wzięłam tylko jedną tabletkę - tak sie źle po niej czułam, że więcej jej nie wzięłam.
      A wspomniana Nolpazę biorę w zasadzie na stałe od 6 lat i nie odczuwam w zasadzie skutków ubocznych, może oprócz suchości w jamie ustnej, a na pewno nie mam wahań wagi
      • hashi-tess Re: Jestem załamana :( pomożecie? 18.06.13, 13:55
        Refluks to.jeden z objawow niedoczynnosci
        Jesli w dalszym ciagu ten problrm ci dokucza moze oznaczac. Ze jestes na zle ustawionej dawce hormonu
        Albo jestes spamerem.
        Mam nadzieje
        Ze nie
      • pies_z_laki_2 Re: Jestem załamana :( pomożecie? 19.06.13, 13:33
        > A wspomniana Nolpazę biorę w zasadzie na stałe od 6 lat i nie odczuwam w zasadz
        > ie skutków ubocznych, może oprócz suchości w jamie ustnej, a na pewno nie mam w
        > ahań wagi

Niemożliwe. Naprawdę od sześciu lat łykasz IPP? I bez skutków ubocznych?
        A jakie masz wyniki badań (róznych, nie tylko morfologia i trójka tarczycowa)? Jak wchłaniają się te składniki odżywcze, które wymagają kwaśnego środowiska, a które zaburzane jest przez IPP właśnie? Poczytaj np. tu:
        - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18924330

Jeszcze nie spotkałam lekarza, który przepisuje stosowanie IPP przewlekle tylko na refluks, nie zalecając przy tym żadnych innych działań, jak choćby szukanie przyczyn refluksu czy zalecenie zmiany diety i trybu życia. Bez tego przewlekłe łykanie IPP to strzał we własne kolano...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka