Dodaj do ulubionych

Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacji :)

24.06.13, 13:49
Witajcie!
Czytam Was już od hmm... lat, dzięki Wam, zmieniłam leczenie, poczułam się lepiej, jestem bardziej świadoma, suplementowałam B12, wdrożyłam Novothyral. Jestem Wam bardzo wdzięczna za to, że jesteście i pomagacie smile
W końcu postanowiłam napisać o swoich wynikach, ponieważ ostatnio czułam, że powinnam chyba obniżyć dawkę na lato. Zrobiłam badania i rzeczywiście - trzeba by było obniżyć, ale nie wiem co, żeby nie namieszać?

Aktualnie zażywam Novothyral 75 i Letrox 100.

TSH - 0,005 (0,27-4,20)
fT3 - 4,37 (2,00- 4,40) czyli 98,75%
fT4 - 1,74 (0,93 - 1,70) czyli 105,19%

Witamina B12 - 199,60 (191,00 - 663)
Ferrytyna - 111,10 (13,00-150,00)

Bardzo serdecznie proszę Was o radę, wydaje mi się, że powinnam obniżyć dawkę Letroxu, ale wolałabym się upewnić, do obecnej dawki dochodziłam metodą prób i błędów bardzo długo. Czułam się na niej dobrze przez rok.
Teraz nie tylko czuje się rozedrgana, ale bolą mnie mięśnie, stawy, głowa, nie mam na nic siły, moje myśli spowija mgła, nie potrafię pracować, skupić się na niczym, mimo tak wysokich wyników i tak niskiego TSH - zasypiam na stojąco. Nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 24.06.13, 21:17
      Witaj :
      > fT3 - 4,37 (2,00- 4,40) czyli 98,75%
      > fT4 - 1,74 (0,93 - 1,70) czyli 105,19%

No tak, Twoje wyniki wraz z samopoczuciem ewidentnie świadczą o nadczynności polekowej, przekroczone zwłaszcza Ft4, współczuję, bo w swojej "karierze Hashimoto" smile też miałam takie jazdy i nie ustrzegłam się błędów.
      Jak już zapewne wiesz dążymy do poziomy 60-90% obydwu hormonów, sprawa indywidualna.

> Bardzo serdecznie proszę Was o radę, wydaje mi się, że powinnam obniżyć dawkę L
      > etroxu, ale wolałabym się upewnić, do obecnej dawki dochodziłam metodą prób i b
      > łędów bardzo długo.

I tak samo "cofanie dawki" będzie się odbywać niestety, albo do endokrynologa się udaj, albo sama na własną odpowiedzialność próbuj.
      Sama przyjmuję osobno Tyroksynę (T4) oraz Thybon (T3) bardzo trudno jest ustalić optymalną dawkę obydwu, a zmniejszałam lub zwiększałam jeden parametr o marną 6 i hormony się rozjeżdżały zupełnie nielogicznie z pn widzenia człowieka smile
      Na taki wynik endo na pewno podpowie - ile zniżyć dawkę i którą, spróbuj nawet telefonicznie.
      Myślę równocześnie co sama zrobiłabym w takim przypadku (akurat dobieram sobie dawkę sama), chroniąc serce, obniżyłabym docelowo o 12 tyroksynę, a za 4 tyg zbadała proporcje Ft3 i Ft4, jeśli tak jak piszesz "jestem bardziej świadoma".

Twoja ferrytyna ma przyzwoity poziom, natomiast B12 (a piszesz, że suplementowałaś - ile i kiedy?) kiepski poziom (używam tego samego przelicznika co do Ft3 i Ft4) :
      B12 1.82% [wynik 199.6, norma (191 - 663)]
      Zawsze warto zrobić D3, powodzenia, daj znać jaką decyzję podejmiesz
      • betka-kredka Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 24.06.13, 22:32
        Bardzo dziękuję za pomoc smile
        Do tej pory - ostatnie badanie w lutym, proporcje były idealne, samopoczucie także.
        Ponieważ dawno już tak dobrze mi nie było, to moja głupota zagłuszyła rozsądek i w okolicach kwietnia/maja, kiedy poczułam, że można by lekko zejść z dawki, bo idzie lato i jakaś inna się robię, ciągnęłam na tej samej.
        Nie mam dobrego lekarza, dawkuję sobie sama, posiłkując się wiedzą z forum, recepty wypisuje mi lekarka rodzinna, wie, że się leczę i nie robi problemów, z tym, że kiedy recepta jest od rodzinnej - płatna 100%.
        B12 suplementowałam pół roku temu, wymusiłam na rodzinnej, choć oczywiście było kazanie, że to onkogenne jest i mam na granicy normy, to po co mi to?
        Dostałam zastrzyki 500 mikrogram, dwa opakowania. Nie chciała mi dać 1000. Wyniki trochę się polepszyły, niewiele, ale że przychodnię mam zupełnie w innym kierunku niż pracę, to po jednej serii zrejterowałam uncertain
        Zaczęłam jeść mięso, żeby jakoś tę B12 dostarczyć, selen, cynk. Jak widać, mięsem tych braków nie nadrobię. Czy witaminę B12 można przyjmować w innej formie niż zastrzyki? Gdyby tak było, to na pewno bym brała, zastrzyki rozwalają mi grafik wink

O witaminie D już czytałam, ciągle zapominam zrobić to badanie. Pójdę po B12 , to się ukłuję jeszcze raz.

• rosteda Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 24.06.13, 23:20
          Ja bym zmniejszyla Novothyral o 1/4 tabletki i za miesiac zrobila badania.
          Jesli zmniejszy sie tylko tyroksyne to fT3 pozostanie nadal tak samo wysokie a fT4 duzo nizsze.
          • betka-kredka Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 25.06.13, 11:47
            Na razie zmniejszyłam Letrox o 1/4, zastanawiałam się nad 1/8 ale ostatecznie uciachałam ćwiartkę. Boję się przy Novothyralu majstrować, bardzo źle się czułam onegdaj zarówno schodząc z dawki, jak i wchodząc na nią. Czy jeśli obetnę samą 4, to i 3 lekko nie spadnie?
            • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 25.06.13, 12:18
              > Czy jeśli obetnę samą 4, to i 3 lekko nie spadnie?

Możliwe, że tak, ale przy niskim poziomie B12 możliwe, że nie. Przy niedoborach konwersja T4 do T3 jest na ogół kiepska, skoro łykasz Novo to widocznie twoja konwersja nie była skuteczna, a sytuacja jest podobna, skoro nadal masz niską wit. B12. Czyli jeśli konwersja szwankuje, to T4 słabo się zmienia w T3, a więc wpływ dawki T4 na T3 jest mniejszy, niż gdybyś miała konwersję dobrą. Tak sobie to tłumaczę, mam nadzieję, że to logiczne, czyli prawidłowe myślenie...
              • betka-kredka Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 25.06.13, 12:41
                Uhm, od jutra biorę B12 w zastrzykach, zbadam też witaminę D3.
                Na razie będę brała 75 Letroxu i patrzała czy coś się zmienia, jeśli nie będzie lepiej - przytnę też i Novo.
                Tak, konwersja w zasadzie nie przebiegała, 4 się podnosiła, a 3 stała w okolicach 10%, dopiero tutaj dowiedziałam się o Novothyralu i wymusiłam go na lekarzu. Kurcze, żeby człowiek musiał sam dochodzić wiedzy na temat swojego leczenia...
                Dziękuję za wytłumaczenie smile
                • hashi-tess Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 25.06.13, 18:15
                  przeczytaj jeszcze raz post Rostedy.
                  Ja też twierdzę, że obniżenie tylko T4
                  nie jest dobre. Dlaczego? - wytłumaczył Piesek.
                  • muktprega1 dobre B12 26.06.13, 12:13
                    Na znanym portalu aukcyjnym All...o kupuję (wiedza z forum) o sprawdzonym skutecznym działaniu kropelki podjęzykowe B12 amerykańskiej firmy Puritans Pride (również dobre D3)
                    Bardzo ładnie podnoszą poziom niedoborów i wtedy nie jesteś uzależniona od recepty smile
          • betka-kredka Polepszyło się 02.07.13, 14:48
            Spieszę donieść, że zmniejszyłam Novo i Letrox - oba o 1/4 czuję się dużo lepiej po kilku dniach na nowej dawce. Dobrze, że Was posłuchałam.

Dziękuję dziewczyny smile
            • betka-kredka Re: Polepszyło się 26.07.13, 09:03
              Wcale mi nie jest lepiej sad
              Ponieważ zaczęłam zasypiać zaraz po przyjściu z pracy, spuchłam i mam podpuchnięte oczy, tydzień temu podniosłam z powrotem Letrox do 100. Nie wiedzę skutków w postaci trzepotania serca, drżenia rąk czy czegokolwiek, co mogłoby świadczyć o nadczynności. Natomiast opuchlizna się trzyma, mam nalaną twarz, zapuchnięte oczy, cała jestem spuchnięta jak balon, nie widzę kostek u nóg, nie wiem co robić sad
              Dodam, że mam koszmarne zapalenie zatok i biorę antybiotyk, nie wiem czy to może mieć związek?
    • hashi-tess Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 26.07.13, 10:07
      obniżyłaś tylko T4, a T3 zostawiłaś na tym samym poziomie.
      Prawdopodobnie FT4 spadło, a FT3 stało się wyższe.
      Stąd masz takie a nie inne objawy.
      Nie przeczytałaś co napisała Rosteda i Piesek,
      a teraz cierpisz.
      Jest jeszcze jedna opcja Twojego złego samopoczucia.
      Ponieważ nie napisałaś kilku wcześniejszych wyników
      trudno było ocenić czy nie masz rzutu choroby.
      Jeśli tak, to obniżenie T4 było niepotrzebne.

Co zrobić?
      Jest kilka możliwości, ale nie chce mi się pisać bo i tak
      zrobisz po swojemu.

Pozdrawiam
      życząc zdrowia i dobrych decyzji w sprawie dawkowania.
      • betka-kredka Re: Wyniki - bardzo proszę o pomoc w interpretacj 26.07.13, 12:21
        Obniżyłam oba, pisałam wcześniej, że robię 3/4 z obu dawek.
        Letrox obniżyłam na 75 (ze 100) oraz Novothyral z 75 na 56,25.
        Objawy nadczynności przeszły, jednak czułam się bardzo słabo, sennie, więc tydzień temu wróciłam do Letroxu 100, Novo pozostawiając dalej na 3/4 tabletki.
        Jestem ogólnie rozbita, czuję ucisk szyi, jakbym miała powiększoną tarczycę, z nosa raz ropa z krwią, raz woda, z oczu non stop łzy (nie jestem alergikiem, przynajmniej do tej pory nic mi nie wiadomo). Wiem, że teraz najbardziej dają mi popalić zatoki, ale od strony tarczycowej też nie jest dobrze, nie wiem czy to ma jakiś związek?
        Moja twarz zaczyna wyglądać tak jak wtedy, kiedy zaczęłam chorować - blada, woskowa, opuchnięta, z podpopuchniętymi oczami, taka brzydka i niezdrowa sadsadsad

Robić badania?

Wcześniejsze wyniki od roku miałam na jednym, stałym poziomie, z niewielkimi wahnięciami, ft3 i ft4 na poziomie 70-90%, tsh zawsze poniżej normy ok. 0, 05- 0,10. Wszystko wyglądało już tak fajnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka