Dodaj do ulubionych

hashimoto pomocy

20.08.13, 11:50
Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co robić Byłam z wynikami u dwóch endokrynologów i każdy mówi co innego. Co do jednego są zgodni ze to hashimoto. Ale interpretacje wyników są różne.
Proszę pomóżcie Oto moje wyniki:Biopsja - wole guzowate z cechami przewlekłego zapalenia , liczne guzy! FT3-4,01 , FT4- 11,22 , TSH 1,18 , TG- 161,8 , TPO- 9,92 Fosfor, wapń w porządku. Nie mam włączonego leczenia. nie wiem co robić? Czy szukać kolejnego endo, czy czekać?
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: hashimoto pomocy 20.08.13, 12:04
      Podaj normy do wyników
      • izusia47 Re: hashimoto pomocy 21.08.13, 12:41
        normy do FT3 ( 3,95-6,80) kalkulator (2,11%)
        FT4 (12,00- 22.00) kalkulator ( -7,8%)
        TSH (0,27 - 4,20)
        • hashi-tess Re: hashimoto pomocy 21.08.13, 13:22
          czy któryś medyk zaopatrzył ci w recepte na l-tyroksynę
          czy Cię po prostu olali?
          • izusia47 Re: hashimoto pomocy 21.08.13, 13:44
            niestety żaden nie podjął leczenia. Totalnie mnie olali.
          • izusia47 Re: hashimoto pomocy 21.08.13, 20:37
            Witam bardzo serdecznie i proszę o pomoc. W styczniu stwierdzono u mnie zakrzepicę. Leczona jestem acenocumarolem. Lekarz rodzinny skierował mnie na badania szukając przyczyn. Po zrobieniu USG tarczycy stwierdzono liczne guzy i zostałam wysłana na biopsję . Wynik biopsji to "wole guzowate koloidowe z cechami przewlekłego zapalenia". Badane guzy 12 i 14mm srednicy.
            Po zrobieniu USG przez endokrynologa dowiedziałam się że guzów jest bardzo dużo i trzeba je obserwować. Moje wyniki to:
            FT3 - wynik 4,01(norma 3,95-6,80)= 2,11%
            FT4 - wynik 11,22 (norma 12,00 - 22,00) = -7,8 %
            TSH - wynik 1,18 (norma 0,27 - 4,20)
            Wapń wynik 2,45 (norma 2,20 - 2,65)
            Fosfor wynik 0,99 (norma (0,81 - 1,45)
            Anty TG wynik 161,8 (norma 0,0 - 115)
            Anty TPO wynik 9,92 (norma 0,0 - 34,0)
            Kalcetonina wynik 2,4 (norma 1,0 - 4,8 )
            CEA wynik 0,851 (norma do 3,400)
            Byłam u dwóch endo i jedna pani stwierdziła hashimoto bez potrzeby włączania jakichkolwiek leków, druga zaleciła żeby zastanowić się nad operacją i nie używać określenia hashimoto.
            Nie wiem co robić. Czytam fora , książki na temat tej choroby i mam pustkę w głowie. Zaczęłam tyć, przytyłam już 10 kg. Mam suchą skórę i ciągle mi zimno Zdarza się również że jestem osłabiona i zmęczona. Proszę o pomoc bo nie wiem czy szukać kolejnego endo czy czekać na następne USG ?
            • muktprega1 Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 00:11
              Witam bardzo serdecznie i proszę o pomoc. W styczniu stwierdzono u mnie zakrzep
              > icę.

Z jakiego powodu miałaś zakrzepicę? Po operacji, złamaniach?

> FT3 - wynik 4,01(norma 3,95-6,80)= 2,11%
              > FT4 - wynik 11,22 (norma 12,00 - 22,00) = -7,8 %

> Byłam u dwóch endo i jedna pani stwierdziła hashimoto bez potrzeby włączania ja
              > kichkolwiek leków

Twoje wyniki wyją do tyroksyny, nie rozumiem po raz któryś - jak można szkodzić tak pacjentowi? Dr nie widzi wyników Ft4 poniżej normy??

> Wynik biopsji to "wole guzowate koloidowe z cechami przewl
              > ekłego zapalenia"

być może powstało po nieleczonej i nierozpoznanej chorobie tarczycy:
              pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_tarczycy_Hashimoto
              Gdzie Ty mieszkasz? Może ktoś na Twoim terenie pomoże znaleźć normalnego lekarza z wiedzą? Boże, coraz trudniej o takich

• izusia47 Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 08:45
                Żadnego złamania nie miałam , operacji też nie ,tak po prostu z dnia na dzień noga zaczęła boleć i puchnąć Stwierdzono zakrzepicę Lekarz szukał powodów i tak wyszła tarczyca. Zaczęłam chodzić do lekarzy(prywatnie) i tak jak pisałam bez efektów. Lekarzy szukałam w internecie i wybrałam tych którzy mają najlepszą opinię. Niestety efektów nie ma
                • hashi-tess Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 09:21
                  lekarze, którzy nie dali Ci rp. na l-tyroksynę, przy takich poziomach hormonów!!!
                  są do odstrzału.
                  Wpisz ich do bazy niepolecanych endo.
                  Napisz skąd jesteś, to może znajdziemy Ci sensownego endo.
                  Forum może pomóc Ci w ustalaniu dawki l-tyroksyny,
                  ale receptę musisz dostać w realu.
                  • natder Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 10:44
                    Na Twoim miejscu wróciłabym do któregoś z tych endokrynologów - najlepiej z kimś, z mężem, tatą, tylko nie na pełną wizytę za kasę tylko na bezczela wlazłabym z jakimś pacjentem i poprosiła o zaświadczenie na piśmie o odmowie przepisania Ci leku.
                    Im będziesz bardziej zdenerwowana i im więcej szumu zrobisz i złej reklamy takiemu lekarzowi tym lepiej.
                    Powiedz, że lekarz rodzinny który Cię skierował do endokrynologa poprosił o takie zaświadczenie kiedy przekazałaś mu opinię specjalisty, że pomimo ft4 poniżej normy nie ma u Ciebie konieczności wdrożenia suplementacji tyroksyną.
                    Sądzę, że to powinno pomóc.

Jak z Twoim lekarzem rodzinnym?
                    Przy takim FT4 powinien dać ci receptę na tyroksynę...

Aż się nie chce wierzyć że lekarz olewają pacjenta z zakrzepicą.
                    • izusia47 Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 11:02
                      Lekarz rodzinny przeczytał informację od endokrynologa i dołączył do dokumentacji.
                      Jestem z Cieszyna ale tu żaden endokrynolog nie przyjmuje prywatnie ,a na fundusz nie ma szans, bo już w lutym nie było zapisów na ten rok.
                      • natder Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 11:31
                        Współczuję!
                        Musisz znaleźć dobrego endokrynologa, popatrz w liście polecanych ale sądzę, że będziesz mieć problem - bo Twoje TSH wg norm jest idealne a mało który lekarz zechce spojrzeć na FT4. Z drugiej strony Hashimoto masz już zdiagnozowane i prędzej czy później będziesz musiała hormony tarczycy suplementować. Nie próbuję nawet zrozumieć czym kierują się lekarze odmawiając zapisania hormonu osobie, która ma Hashimoto i tak duży niedobór FT4. To doprowadzi do tego, że za chwilę choroba przeczołga Cię po podłodze....

Jak się czujesz? Robiłaś forumowy test na niedoczynność?
                        www.chorobytarczycy.eu/test#0
                        Obstawiam, że Twoje TSH zacznie rosnąć. Jak skoczy w górę łatwiej będzie o receptę na Euthyrox. Mądrzy lekarze dają tyroksynę przy TSH większym od 2, ale są i takie egzemplarze że nie dostaniesz leków dopóki TSH nie wyskoczy z widełek.

My wiemy, że nie należy czekać z leczeniem aż tak się stanie ale niestety lekarze często mają nas, nasze wyniki i nasze samopoczucie tam, gdzie słońce nie dociera. Oni mają swoje wytyczne odnośnie leczenia i sztywno się ich trzymają. Nie masz jakiegoś zaprzyjaźnionego farmaceuty? Może wyżebrzesz w jakieś aptece Euthyrox 25??
                        Czytaj o Hashimoto, ucz się swojej choroby, bo jak widzisz, na specjalistów nie zawsze - a raczej rzadko - można liczyć...
                        • izusia47 Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 11:56
                          Może nie wiem jak to jest czuć się lepiej. Moje samopoczucie jest takie samo jak przed diagnozą. Jeszcze mnie nie przeczołgało. Objawy są męczące i dobrze by było polepszyć sobie zarówno stan fizyczny i psychiczny.
                          • procesor Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 12:28
                            do Bielska Białej masz rzut beretem i nie wierzę że tam prywatnie nie znajdziesz choc jednego sensownego endo, poszukaj tam też na NFZ
                            • izusia47 Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 21:09
                              własnie w Bielsku byłam u endo i miał być sensowny
                          • hashi-tess Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 14:03
                            w bielsku na głównej ulicy obok mc donalda
                            przyjmuje sensowna endo. Byłam i rozmawiałam.
                            • izusia47 Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 21:11
                              czy pamiętasz ulicę albo nazwisko endo
                              • hashi-tess Re: hashimoto pomocy 22.08.13, 22:18
                                spróbuję odpowiedzieć Ci jutro.
                                Ja tam byłam jako osoba towarzysząca i niebardzo
                                pamiętam nazwisko lekarza. Była to kobieta.
                                Gabinet mieści się, jak już pisałam, obok mc donalda
                                przy ulicy w kierunku szyndzielni. Jechałam od strony katowic,
                                Zamek sułkowskich był po prawej stronie drogi.
                                Przykro mi, że tak dziwnie opisuję, ale w Bielsku bywam
                                bardzo rzadko i nie znam nazw ulic.
                              • aleksandra_01 Re: hashimoto pomocy 24.08.13, 23:50
                                Witaj,

nie ma innej możliwości, musisz znaleźć endokrynologa, który zacznie Cię leczyć.
                                Rzeczywiście dobrze jest na wizytę zabrać ze sobą kogoś... hm bezczelnego. Trudno to inaczej ująć.
                                I trzymaj się konkretów, faktów. Jeśli endokrynolog powie, że nie wdroży leczenia to zapytaj
                                dlaczego nie, jeśli powie, że wyniki masz dobre to powiedz, że przecież jeden jest poniżej normy,
                                jeśli lekarz powie, że to nie istotne, bo ważne jest tsh to zasugeruj aby lekarz poszukał przyczyny
                                niskiego tsh przy niskim ft4 bo to nie jest logiczny stan organizmu. To jest (powinno być) połączone,
                                jedno rośnie, to drugie maleje i na odwrót.
                                Jeśli lekarz zasugeruje operacje/ obserwacje to też zaplanujcie razem jakiś harmonogram.
                                konkretne daty kiedy masz co robić. Nie pozwól by Cię odesłano z tekstem "trzeba obserwować", bo to nic nie wniesie do Twojego stanu. Obserwować, ale czekając na co? Jaki moment ma być dla lekarza znaczący? itd.
                                Zrób sobie listę pytań przed wizytą.
                                A może zaproponuj, że na próbę będziesz brać hormony tarczycy i może guzki się będą zmniejszać. To się czasem zdarza, bo tarczyca zostaje zwolniona ze swojej funkcji i może odpocząć.

Musisz być cierpliwa i konsekwentnie dążyć do leczenia bo innej drogi nie ma.
                                Jeśli nie zrobią Ci operacji to będziesz musiała brać hormony tarczycy, a jak Ci zrobią operację to tak samo będziesz musiała je brać. Tarczyca się jakoś cudownie nie zregeneruje.

Powodzenia.
                                Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka