Dodaj do ulubionych

prosba o interpretacje wyników

13.10.13, 10:31
Witam. Lekarz dermatolog z powodu wypadających włosów zlecił przeprowadzenie badań. Wyniki z czerwca: TSH 3,770 ( 0,280-4,300), anty-tpo 501 (0-34)
z wynikami udałam się do endokrynologa, który po usg tarczycy stwierdził zapalenie gruczołu i ponowne badania za miesiąc,
Wyniki z lipca: TSH 2,04 (0,27-4,2),anty tpo 512 (0-34) , FT4 1,33 (0,93-1.7) ,FT3 3,09 (2,57--4.43) .Po kolejnej wizycie endokrynolog kazał powtórzyć badania za trzy miesiące i dopiero pojawić się na wizycie. Oczywiście powtórzyłam badania ale po miesiącu ,gdyż bardzo źle się czuję: wieczne zmęczenie, zaciskanie w klatce piersiowej ,nerwowość i włosy wypadające garściami. Wyniki z września: TSH 3,12 (0,27-4,2) ft4 1,28 (0.93-1,7) anty tpo- 439 Proszę o interpretację wyników Dziękuję
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: prosba o interpretacje wyników 13.10.13, 12:58
      ja raczkuję na tym forum, ale chyba moge Cię powitać w elitarnym gronie hashimotek.

czy dostałaś jakies leczenie? moim zdaniem powinnaś być już suplementowana tyroksyną. ja zaczęłam przyjmowac tyroksynę przy TSH 3, 35, wtedy też dostałam diagnozę hashimoto akurat w okresie niedoczynności, i pierwsza receptę na hormon tarczycy.

przeciwciała masz wysokie, usg nie pozostawia wątpliwości . przelicz jeszcze wyniki wolnych hormonów na procenty - kalkulator masz na głównej stronie forum. to wiele powie.
      • kala_270 Re: prosba o interpretacje wyników 13.10.13, 15:40
        Endo nic nie przepisał, kazał się pokazać za kilka miesięcy z nowymi wynikami badań .Chyba czas zmienić lekarza, czytając wątki na forum mam wrażenie że dopadło mnie Hashimoto.
    • pies_z_laki_2 Re: prosba o interpretacje wyników 15.10.13, 06:40
      Witamy smile
      Tak, mądra dziewczynka smile Pan doktor jest ze starej szkoły i chyba nigdy nie miał w rodzinie chorego z niedoczynnością tarczycy, nie zdaje sobie sprawy jak to jest, no i że wyjść z zaawansowanej nedoczynności jest znacznie trudniej... Czekać? Tyle miesięcy? Pewnie czeka, aż przekroczysz magiczną granicę tsh 10...

Uciekaj od niego, może znajdziesz mądrego internistę, do wdrożenia suplementacji nie musisz mieć endo. Ważne, żeby zacząć, bo takie tsh dla młodej kobiety jest za wysokie i może doprowadzić do powikłań związanych z niedoczynnością. (Jakby co, to badania robimy rano i przed łyknięciem tyroksyny, to ważne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka