Dodaj do ulubionych

hashi + borelioza

16.10.13, 15:04
Witam. W lipcu br. wykryto u mnie podwyższone przeciwciała anty-TG (norma przekroczona prawie 3-krotnie), ponadto miałam przekroczone ft3 (117% normy) przy TSH 1,83 (32,24% normy). Endokrynolog stwierdził na podstawie wykonanego Usg, iż tarczyca jest troche za mała i widać w niej zmiany zapalne, cytuje "nie jest to obraz zdrowej tarczycy". Lekarz stwierdził, że skoro TSH jest w normie to nie wprowadzi leczenia. Od tego czasu co miesiąc sprawdzam hormony, które raz maleją, raz rosną, pojawiają się cały czas w innej kombinacji, ale cały czas są w granicach normy. W miedzy czasie dowiedziałam się, że choruję na 3-letnią boreliozę, która najprawdopodobniej przyczyniła się do powstania problemów tarczycowych. Ponieważ problemy z tarczycą zostały wykryte u mnie zupełnie przypadkowo i bardzo wczesnie, zastanawiam sie jak długo może trwać proces zapalny, który zniszczy moją tarczycę na tyle żeby wprowadzić leczenie. Czy są tutaj jakieś osoby, u których Hashi było wykryto tak wcześnie? Ile czasu upłyneło u Was od postawienia diagnozy do wprowadzenia leczenia?
Obserwuj wątek
    • kareczka Re: hashi + borelioza 16.10.13, 15:23
      Ja mam borelioze od dwoch lat, problemy z tarczyca zaczely sie niedawno, a moze i szybciej tylko mi ft3 wtedy nikt nie badal.
      Jeden z doktorow od bb mowi, ze co drugi jego pacjent ma tarczyce chora.
      Jak sama pewnie wiesz, borelioza lubi mieszac.
      • freekani Re: hashi + borelioza 16.10.13, 16:20
        Byłam kiedyś z moim rumieniem we włosach nad karkiem u dermatolog. Zleciła badania, które się nazywają "borelioza p/ciała IgG", "borelioza p/ciała IgM" - wyszły negatywnie. Temat umarł, dostałam steryd do smarowania - a rumień jak był tak jest - czasem bardziej czerwony czasem mniej. Już ponad rok.
        Może się orientujesz, czy te badania wystarczą, żeby wykluczyć boreliozę?
        • kareczka Re: hashi + borelioza 16.10.13, 16:43
          Freekani, napisz do mnie na priv. Te badnaia co oni robia to o kant du..rozbic
        • qwerty090 Re: hashi + borelioza 16.10.13, 18:12
          Pewnie elisa, która jest g. warta Ewentualnie Western Blott - nieco lepszy, ale i tak zawodny. Mi akurat wychodzi borelioza zwawsze i wszędzie niezależnie od testu, ale wiele osób mocno się zdążyło pochorować zanim zostały zdiagnozowane przez fałszywie negatywą elisę/WB.

W "Jak żyć z Hashimoto" piszą, że pewne infekcje wyzwalają chorobę Hashimoto. Boreliozy nie wymienili ale możliwe że ona też od nich należy. Z tego co pamiętam pies z łąki (?) pisała tu to samo co ktoś wyżej, że mnóstwo pacjentów jej lekarza z boreliozą ma Hashi.

Ja miałam kleszcza w wieku 7-8 lat, objawy niedoczynności pojawiły się gdzieś w wieku 15 (depresja, straszne puchnięcie nóg i rąk, podkrążone oczy, z roku na rok coraz więcej). Leczyłam boreliozę dużymi ilościami antybiotyków, teraz nie jestem pewna czy cały ten czas głównie nie dawała mi w kość właśnie tarczyca, a nie krętki.
        • ka-sia26 Re: hashi + borelioza 16.10.13, 18:30
          U mnie badanie WB wyszło ujemnie, dopiero badanie KKI wykonane w Instytucie Reumatologii w Warszawie wyszło dodatnie. Polecam równoległe forum o boreliozie, tam są wszystkie informacje o dostępnych badaniach i ich wiarygodności.
          Czytałam w wielu publikacjach medycznych, że borelioza może powodować hashimoto. Jednak nie wiem, czy skutecznie wyleczona borelioza spowoduje, że proces zapalny tarczycy przy hashi zatrzyma się i objawy hashi znikną? Czy ktoś po wyleczeniu innej choroby towarzyszącej hashimoto zauważył, że hormony się uspokoiły?
          • kareczka Re: hashi + borelioza 16.10.13, 19:13
            Moja znajoma ktora miala anty TPO bardzo wysokie, tak wysokie, ze powtarzali dwa razy w labie badanie, dzis nie ma zadnych przeciwcial, leczyla sie antybiotykami prawie dwa lata.
            • znakzapytania16 Re: hashi + borelioza 16.10.13, 20:02
              Boże !
              Dzięki Ci, w końcu ktoś poruszył ten temat. Już myślałam, że mam coś z głową.
              Ja najpierw zaczęłam tyć, bardzo dużo, bo z niezwykle szczupłej osoby- waga 41 kg, nagle zrobiło się 58! W ciągu 7-9 miesięcy. Potem doszły biegunki. Potem bóle gardła.
              Po roku wyszła borelioza. Leczyłam sie dwa lata złożoną antybiotykoterpią. Schudłam strasznie. dalej źle się czułam, bałam się nawrotu. Ktoś powiedział- zbadaj tarczycę. to był 2010 rok. Usg wykazało, że objętość jest 8. Olałam. Dalej było kiepsko, czasem bardzo. Wędrówki po lekarzach, objawy jak przy bb.
              W końcu w styczniu 2013 zaczęłam leczenie. W tym czasie 6 osób, które leczyły bb zdiagnozowały u siebie hashi.
              No i co? co było pierwsze? czy borel była? WB mam zupełnie negatywne w obu klasach już od 2 lat, nie ma śladu nawet żadnego paska.
              Mam obawy,że ostatni rok antybiotyków był zupełeni bez sensu, bo to było już hashi. Mało tego, w kwietniu tego roku objawy typowe dla borel, zniknęły w ciągu jednog dnia po zwiększeniu dawki. .......Dziwne, nie?
              Może połowa tych osób które prywatnie leczą bb latami, wcale jej nie mają, a objawy daje tarczyca....? Coraz bardziej jestem tego pewna...
    • asia9915 Re: hashi + borelioza 17.10.13, 12:00
      Dołączam do klubu. Ja też chorowałam na boreliozę jakieś kilkanaście lat temu. Z 10 lat później stwierdzono u mnie Hashi. Nie maiłam pojęcia że może być jakiś związek tych chorób...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka