12.11.13, 16:16
Dziewczyny mam pytanie czy którejś z was pomógł w zaciążeniu acard oczywiście mam haszimoto i bardzo ciężko mi zaciążyć .Lekarz ginekolog stwierdził ze to przez haszimoto ,czy któraś z was brała acard dużo czytałam też o encortonie że pomaga ?
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Acard 12.11.13, 17:21
      A to nie jest na rozrzedzenie krwi? Jakieś takie mam skojarzenie.
    • lettina Re: Acard 12.11.13, 17:58
      zależy co jest problemem przeszkadzającym zaciążeniu. u mnie była to wysoka prolaktyna i pomógł dostinex - zaszłam w drugim cyklu.

acard - masz problemy z gęstością krwi?
      • niunia.n123 Re: Acard 13.11.13, 11:18
        No właśnie nie wiadomo co jest powodem ,że się nie udaję lekarz stwierdził ze haszimoto utrudnia immunologia czy jakoś tak ,gęstość krwi jest ok i właśnie nie rozumiem skąd ten acard chociaż znalazłam post dziewczyny która właśnie wypowiada się na temat acardu że jej pomógł i zaciążyła .
        • madzialala19 Re: Acard 13.11.13, 11:53
          Brałam acard profilaktycznie na początku ciąży z powodu podwyższonych d-dimerów w pierwszej ciąży (niestety, poronionej). Z perspektywy 2 lat stwierdzam, że miałam zakrzepicę spowodowaną hiperstymulacją-brałam wtedy clostilbegyt, a ponieważ mam takie PCOS-owe jajniki, to nawet taki "słaby" lek mógł to u mnie spowodować.

Wydaje mi się, że acard i encorton trzeba brać profilaktycznie jeśli podchodzi się do inseminacji i in vitro. Wtedy najczęściej jest wspomaganie mogące zwiększać sprawy zakrzepowe.

Przy hashi może występować zespół antyfosfolipidowy (opisane w książce "Jak żyć z hashimoto"), ale on chyba bardziej powoduje poronienia niż trudności z zagnieżdżeniem zarodka. Wtedy bierze się acard, a potem włącza zastrzyki clexane.

Moim zadaniem, aby zajść w ciążę muszą być ładne poziomy ft3 i 4, musi być owulacja (którą może zaburzać za wysoka prolaktyna, a tu i tak jest powiązanie-tarczyca nieuregulowana, to i prolaktyna w lesie). No i bardzo ważna sprawa to WITAMINA D3. Ostatnio czytałam o tym w gazetce "Będę Mamą". Jest bardzo ważna przy zagnieżdżaniu zarodka.

Nie wiem na jakim jesteś etapie, co już robiłaś i co leczyłaś, ale wydaje mi się, że trzeba w czasie starań:
          -badać ft3 i 4, utrzymać w miarę wysoki poziom,
          -zbadać poziom 25(OH) witaminy D3, jeśli jest niski-suplementować (ja skoczyłam z poziomu 25% na 70%, skończyły się przeziębienia, no i udało się zajść w ciążę po prawie 4 latach starań smile),
          -zbadać hormony: prl, fsh, lh w odpowiednim dniu cyklu,
          -monitoring owulacji,
          -ja miałam robioną laparoskopię i bardzo dobrze, bo okazało się, że endometrioza też się zapewne przyczyniła do niepłodności sad
          Jeśli Ci się jeszcze chce czytać po moim przydługim poście, to tu masz fajnie opisane wink : rozrodczosc.pl/ptmr/uploads/docs/Algorytmy_w_nieplodnosci_06_05_2011.pdf
          • niunia.n123 Re: Acard 13.11.13, 12:08
            Ja jestem na etapie Stop bo juz nie wiem co dalej poszłam do ginekologa tydzien temu zeby profilaktycznie sie przebadac zrobił usg i oczywiście tam jest wszystko ok.Ja jestem po 4 inseminacjach gdzie byłam wspomagana tylko progesteronem owulacje mam swoja potwierdzoną wielokrotnym monitoringiem, teraz nierobie monitoringu to nie wiem czy kazdy cykl jest owulacyjny jestem po hsg laparoskopi biore letrox na haszimoto .Na tej wizycie przepisałmi acard zdziwiona byłam kazał brac i sie starać dodam ze mam 31 lat i czas ucieka iwsumie teraz mnie dopadło brzeziębienie i tak czytam po necie własnie tej witaminy nie badałam napewno są braki mając haszimoto. Dzieki za odpisanie
            • madzialala19 Re: Acard 13.11.13, 13:10
              Niunia, a czy ten lekarz jest specjalistą w leczeniu niepłodności?
    • pies_z_laki_2 Re: Acard 13.11.13, 15:48
      > biore letrox na haszimoto

A może napiszesz cokolwiek więcej na temat? Jak długo wiesz o Hashimoto, jakie masz wyniki badań tarczycowych, jak długo, ile i kiedy łykasz ten Letrox, czy sprawdzałaś niedobory, jak się czujesz?
      • niunia.n123 Re: Acard 14.11.13, 11:13
        haszimoto stwierdził ginekolog od niepłodności na podstawie przeciwciał i usg co endokrynolog potwierdził i przepisał letrox 50 połówkę nie mam przy sobie wyników ale ja juz opisywałam o sobie tutaj ,obecnie jestem przeziębiona i nie mam na nic sił .Jak długo wiem o haszimoto ? chyba 2 lata a tyroksyne oczywiscie biorę rano naczczo i za pół godziny sniadanie po 4 godzinach czasem więcej biorę selen foik i kwasy omega 3 i ten acard zadziwiający a lekarz który mi go przepisał to zwykły ginekolog byłam na kontrolnej wizycie bo do lekarza od niepłodnosci byłam w lutym na 4 inseminacji przypuszczam jakbym teraz pojechała namawiał by mnie na in vitro .Za miesiąc konczą mi sie leki bede badac tsh ft3 ft4 wiem ze cała trojka jest bardzo ważna w dawkowaniu .Miałam laparoskopie hsg monitoring wszystkie wymazy robine badania na tocznia zespół antyfosfolipidowy przepraszam za to słowo napewno zle je napisałam bo pisze z głowy a obecnie nie moge zajrzec do badan tam wszystko wyszło w normie hiv tez badany fererytryna są braki brałam zelazo w tabletkach ale nie było szału .Poprostu chciała was zapytac o ten acard zdziwiona byłam czemu akurat taki lek narazie go nie biore przez to przeziebienie okropne.Pozdrawiam was dziewczyny dzieki za odpisanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka