Dodaj do ulubionych

Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :)

15.11.13, 20:18
Dzisiaj zrobiłam badanie USG i według lekarki nie wygląda to na Hashimoto. I według niej nie ma też żadnych powodów do niepokoju. I sama nie wiem już co o tym myśleć. Na razie czekam na wizytę u endokrynolog. Ale zacznę od początku.

Badania na tarczycę robiłam profilaktycznie, na zasadzie "aby się przebadać" (ok 7 miesięcy po urodzeniu dziecka). Wyniki wyszły następujące:
TSH - 2,8 mU/l norma (0,27-4,2)
FT4 - 14,7 pmol/l norma (12-22)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej - 8 IU/ml (norma <34)
P-ciała p/tyreoglobulinie - 609 IU/ml (norma 115)
Niepokojący był wysoki cholesterol LDL.

Po około 3 tygodniach zrobiłam tylko badanie na TSH. Wynik 1,97.

Po wizycie u endokrynolog zaczęłam łykać Letrox50 w dawce 1/2 tabletki rano. W międzyczasie czekałam na USG.

Po wizycie USG.
Dwupłatowy gruczoł tarczycowy, niepowiększony, typowo położony.
Płat prawy 37,5x16,4x14mm
Płat lewy 36,1x16,8x15,5mm
Cieśn 2,8 mm
W prawym płacie drobny normoechogeniczny guzek w otoczce hypo, słabo unaczyniony na obwodzie.
W lewym płacie dwa guzki dobrze unaczynione obwodowo.
Pozaguzkowy miąższ nieco niejednorodny, o prawidłowym unaczynieniu. Węzły chłonne szyjne w okolicy tarczycy niewidoczne.

Za miesiąc mam wizytę u endokrynolog i już sama nie wiem co myśleć.

Z góry ogromnie dziękuję za Waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 15.11.13, 20:44
      agnieszka77_11 napisała:

> Dzisiaj zrobiłam badanie USG i według lekarki nie wygląda to na Hashimoto. I we
      > dług niej nie ma też żadnych powodów do niepokoju. I sama nie wiem już co o tym
      > myśleć. Na razie czekam na wizytę u endokrynolog. Ale zacznę od początku.
      >
      > Badania na tarczycę robiłam profilaktycznie, na zasadzie "aby się przebadać" (o
      > k 7 miesięcy po urodzeniu dziecka). Wyniki wyszły następujące:
      > TSH - 2,8 mU/l norma (0,27-4,2)

Już wtedy miałaś za wysokie TSH. Nie powinno być wyższe niż 2, a Ty miałaś prawie 3.

> FT4 - 14,7 pmol/l norma (12-22)

FT4 27.00% [wynik 14.7, norma (12 - 22)] ft 4 na bardzo niskim poziomie. Szkoda, że nie zrobiłaś też ft3, wtedy można porównać i mieć pełniejszy obraz pracy tarczycy.

> P-ciała p/peroksydazie tarczycowej - 8 IU/ml (norma <34)
      > P-ciała p/tyreoglobulinie - 609 IU/ml (norma 115)

ponad 5-krotnie przekroczona norma, a lekarz twierdzi, że nic się nie dzieje? Tak podniesione przeciwciała świadczą o toczącym się procesie zapalnym o podłożu autoimmunologicznym. Czyli przeciwciała zjadają Twoją tarczycę.

> Niepokojący był wysoki cholesterol LDL.

Tak jest przy niedoczynności tarczycy.
      >
      > Po około 3 tygodniach zrobiłam tylko badanie na TSH. Wynik 1,97.

Samo TSH nic nie daje sad To hormon przysadki mózgowej. Aby sprawdzić wydolność tarczycy należy badać ft3 i ft4.

>
      > Po wizycie u endokrynolog zaczęłam łykać Letrox50 w dawce 1/2 tabletki rano. W
      > międzyczasie czekałam na USG.

I słusznie.

>
      > Po wizycie USG.
      > Dwupłatowy gruczoł tarczycowy, niepowiększony, typowo położony.
      > Płat prawy 37,5x16,4x14mm
      > Płat lewy 36,1x16,8x15,5mm
      > Cieśn 2,8 mm

Oczywiście, że tarczyca niepowiększona!!! Bo nie masz jej już połowy!

wymiary i objętość prawego płata: 37.5 mm x 16.4 mm x 14 mm → 4.305 ml
      wymiary i objętość lewego płata: 36.1 mm x 16.8 mm x 15.5 mm → 4.70022 ml

objętość całej tarczycy: 9.00522 ml

Norma dla dorosłej zdrowej kobiety to 13-18 ml.

Swoją drogą, kto tych durnych radiologów uczy takich opisów. Jak czytam tarczyca niepowiększona, to mi się gorąco robi tongue_out
      > W prawym płacie drobny normoechogeniczny guzek w otoczce hypo, słabo unaczynion
      > y na obwodzie.
      > W lewym płacie dwa guzki dobrze unaczynione obwodowo.
      > Pozaguzkowy miąższ nieco niejednorodny, o prawidłowym unaczynieniu. Węzły chłon
      > ne szyjne w okolicy tarczycy niewidoczne.
      >

Na tym się nie znam. Tu muszą się wypowiedzieć dziewczyny doświadczone w temacie guzków. Ja miałam guzek hypoechogeniczny, który okazał się węzłem chłonnym smile Nie ma co panikować, będzie dobrze smile
      > Za miesiąc mam wizytę u endokrynolog i już sama nie wiem co myśleć.

Masz ewidentnie chorą tarczycę, a właściwie tę część, która z niej została. Powinnaś bezwzględnie przyjmować leki. Masz jeszcze w domu Letrox? Jeśli tak, zacznij go przyjmować. Jeśli dobrze znosisz wprowadzanie tyroksyny, weź połówkę z 50, jeśli nie to 1/4. Tak przez kilka dni, sukcesywnie dochodząc do 50. Moim zdaniem, ta dawka i tak będzie dla Ciebie za niska.

A jak się czujesz? Masz jakieś objawy?
      Zrób test:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      Oznacz również ft3 i ft4. TSH możesz sobie darować.

Powinnaś również zbadać ferrytynę, b12 i wit. d3. Przy niewydolności tarczycy cierpimy na niedobory w tych grupach.

>
      > Z góry ogromnie dziękuję za Waszą pomoc.

Będzie dobrze. Zacznij przyjmować leki. Jeśli ich nie masz, spróbuj wyciągnąć receptę od rodzinnego. Na Twoim miejscu absolutnie nie czekałabym miesiąca. To Twoje zdrowie, masz je tylko jedne smile
      • agnieszka77_11 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 15.11.13, 20:58
        Ogromne dzięki za opinię wink

Z jednej strony przeraziłaś mnie, ale z drugiej uspokoiłaś, bo wiem na czym stoję. Niestety w przypadku lekarzy nie zawsze można liczyć na tak rzetelną pomoc jak na tym forum.

Letrox biorę cały czas do następnej wizyty u endokrynologa. W sumie do drugiego endokrynologa, bo pierwszą lekarkę zmieniłam ze względu na to, że według niej nie było potrzeby robienia jakichkolwiek badań poza TSH. Mam nadzieję, że ta druga okaże się bardziej kompetentna i zleci mi wszystkie potrzebne badania włącznie z tymi o których wspomniałaś. Na pewno będę naciskać.

Mam jeszcze pytanie. Czy jest to niedoczynność tarczycy wynikająca z Hashimoto? Przeciwciała wyszły, a według lekarski od USG nie jest to Hashimoto.
        • gala_dali83 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 15.11.13, 21:45
          Co do przeciwciał to nie jestem pewna. Niedawno urodziłaś dziecko. Po porodzie kobiety cierpią często na poporodowe zapalenie tarczycy. Z tego co czytałam, mogą temu towarzyszyć przeciwciała. Ale ja się na tym kompletnie nie znam. Muszą się tu wypowiedzieć bardziej doświadczone dziewczyny.

Niemniej jednak ja bym się skłania ku Hashi - masz pomniejszoną tarczycę i wysokie antyTG. Dodam, że ja mam bardzo podobne wyniki do Ciebie - zarówno objętość, jak i przeciwciała, i mam zdiagnozowane Hashi. Nie mam natomiast podwyższonych przeciwciał antyTPO.

Tak czy siak, będzie dobrze smile Nie ma co się bać - musisz tylko walczyć o swoje smile

A Ty ten ostatni wynik miałaś robiony już na leku? Bo jeśli tak, to już pokazuje, że jest za wysoki - osoby przyjmujące syntetyczny hormon tarczycy nie powinny mieć TSH wyższego, niż 1.
          • agnieszka77_11 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 15.11.13, 22:01
            Oba TSH robiłam zanim zaczęłam przyjmować leki.

I kurczę najgorsze w tym wszystkim jest to, że o tej niedoczynności dowiedziałam się z przypadkowych badań, które robiłam z czystej ciekawości. A co byłoby gdybym ich nie zrobiła.
            Oczywiście, pewne objawy niedoczynności miałam. Ale zmęczenie zwala się na przepracowanie, na dzieci, a bóle mięśni na brak ruchu itp Szkoda, że takie badania nie są wykonywane profilaktycznie u każdej kobiety. Zaoszczędziłoby to wiele zdrowia każdej z nas. Tak sobie myślę, że z tą niedoczynnością mogę się męczyć od dłuższego czasu, ponieważ pewne objawy pasują mi do tych jakie zaobserwowałam już wcześniej.
          • agnieszka77_11 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 15.11.13, 22:12
            Gala, a czy masz dzieci? A jeżeli tak czy u nich z tarczycą wszystko w porządku?

Ja o tej mojej "niespodziance" dowiedziałam się dopiero po 2 ciąży dlatego było to dla mnie o tyle przerażające, że mogłam sprzedać coś moim dzieciom.
            Syna (4,5 lata) przebadałam:
            TSH 2 (norma 0,85-6,5)
            FT4 19,06pmol/l (norma 12,1-22)
            FT3 6,49 pmol/l (norma 3-9,1)
            P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 6,82 IU/ml (norma <34)
            P-ciała p/tyreoglobulinie 26,t IU/ml (norma <115)
            Chyba na razie wszystko ok.

Drugie dziecko jest jeszcze zbyt małe i szkoda mi go kłuć, a te standardowe TSH robią w szpitalu. Jednak za jakiś czas będę musiała to przebadać.
            • gala_dali83 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 16.11.13, 11:49
              Mam syna, ma 3 lata. Na razie badałam tylko TSH. Ma ok. Obserwuję go, na razie żadnych objawów. Rozwija się prawidłowo. Ale pewnie trzeba by już robić pełną diagnostykę. Tylko ja się strasznie boję sad

Twoje dziecko ma bardzo ładne wyniki, także tylko się cieszyć smile
              • agnieszka77_11 Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 16.11.13, 12:22
                > Twoje dziecko ma bardzo ładne wyniki, także tylko się cieszyć smile

Jedno ma dobre, ale muszę przebadać także drugie. Tylko za jakiś czas bo na razie ma 9 miesięcy i nie chcę męczyć. Też się straszliwie boję tych badań, ale chyba lepiej dmuchać na zimne.
                • rosteda Re: Po badaniu USG - Co myślicie? Pomożecie? :) 19.11.13, 21:36
                  Up.
    • agnieszka77_11 Po wizycie u 2 lekarza 05.12.13, 09:35
      Cały czas biorę Letrox50 w ilości 1/2 tabletki.

Drugi lekarz stwierdził, że nie mam niedoczynności tarczycy, ponieważ moje wyniki mieszczą się w normie, a wcale nie jest tak, że ft4 ma być bliżej górnej granicy. Powiedział nawet, że jest to bzdura.
      Dodatkowo wykluczył Hashi ze względu na to, że nie mam podwyższonego poziomu przeciwciał ATPO (natomiast ATG może świadczyć o zapaleniu poporodowym). Hashi wykluczyła też lekarka, która wykonywała mi USG tarczycy.
      Mam zrobić biopsję guzka.
    • agnieszka77_11 Kolejne badanie - pomożecie zinterpretować? 12.01.14, 17:29
      Nadal jestem na Letroxie50 (1/2 tabletki). Ostatnie wyniki:

TSH 1,770 µIU/ml (norma 0,27 - 4,2)
      FT3 2,87 pg/ml (norma 2 - 4,4)
      FT3 36.25%
      FT4 1,16 ng/dl (norma 0,93 - 1,7)
      FT4 29.87%

Według lekarki wyniki są w normie i są dobre. USG - tarczyca pomniejszona z guzkami.
      Już sama nie wiem co o tym myśleć. Czy mam drążyć temat dalej? Czy moje wyniki wskazują na niedoczynność?

Żelazo/Farratyna 73,0 µg/dl (norma 33 - 193)
      Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG)
      Cholesterol 167,00 mg/dl (norma 115 - 190)
      Cholesterol HDL 73,00 mg/dl -
      Cholesterol LDL, wyliczany 85,20mg/dl -
      Trójglicerydy 44,00 mg/dl - 150 W normie
      Morfologia ogólna - wszystko w normie
      • gala_dali83 Re: Kolejne badanie - pomożecie zinterpretować? 12.01.14, 18:10
        Zwiększ dawkę. Na razie spokojnie do 50. Twoje wyniki świadczą o niedoczynności - ft3 wyższe od ft4, oraz za wysokie TSH (u osób biorących syntetyczną tyroskynę powinno oscylować od 0,3 do 1,0).

Zmień lekarza, a póki co sama zadbaj o siebie. Masz niedoczynność, i to ewidentnie widać w wynikach. niestety, jak pokazuje zarówno Twój przykład, jak i innych osób na tym forum, lekarze są niedouczeni, lekceważą nas. Musisz więc zadbać o siebie sama.

Badałaś żela, czy ferrytynę? Bo to nie to samo. I nie wiem, jak odczytać ten wynik.
        • agnieszka77_11 Re: Kolejne badanie - pomożecie zinterpretować? 12.01.14, 19:10
          gala_dali83 napisał(a):

> niestety, jak pokazuje zarówno Twój przykład, jak i innyc
          > h osób na tym forum, lekarze są niedouczeni, lekceważą nas.

Niestety, a to już druga lekarka sad I jak się spytałam o to czy mam niedoczynność to powiedziała, że nie. Że wyniki na to nie wskazują. Że są w normie. Że patrzy się na TSH, a nie na FT3/FT4. FT3/FT4 zrobiłam zresztą we własnym zakresie.

Chyba jednak żelazo:
          Żelazo / Fe 73,0 µg/dl (norma 33 - 193)
          Hemoglobina 13,8 g/dl (norma 12 - 16)
          • gala_dali83 Re: Kolejne badanie - pomożecie zinterpretować? 12.01.14, 19:30
            No niestety jest to pewien już standard sad Ja mam za sobą 4 lekarzy, więc spokojnie smile

Samo żelazo nic nie mówi - tzn. mówi o tym, jaką masz dietę, czy produkty spożywane przez Ciebie są bogate w żelazo. Powinnaś natomiast zrobić ferrytynę, by sprawdzić jak to żelazo jest przyswajane przez organizm.

Do pakietu badań jeszcze: b12 i d3. Tu też często mamy braki. Warto je uzupełniać, by lepiej się czuć, i by syntetyczna tyroskyna dobrze się wchłaniała smile
    • agnieszka77_11 Po biopsji 27.01.14, 10:46
      Guzki okazały się guzkami koloidowymi.

Endokrynolog stwierdziła, że generalnie nie mam żadnych problemów. Tarczyca jest mniejsza (9ml), ale to według niej albo efekt poporodowego zapalenia tarczycy albo taka jest moja uroda. Natomiast ona nie widzi nic niepokojącego i nie ma konieczności brania hormonów.
      Czy powinnam raz jeszcze zrobić badanie przeciwciał tarczycowych, aby sprawdzić czy ich ilość się nie powiększa?
      • agnieszka77_11 Re: Po biopsji 29.01.14, 12:19
        Podpowiecie? wink Czy warto robić raz jeszcze badanie przeciwciał?
        • wierka-5 Re: Po biopsji 30.01.14, 13:07
          Przeciwciała nie zawsze są obecne i jeśli sie ma już diagnozę nie warto ich robić.
          To nie jest tak,ze tylko anty TPO świadczy o hashimoto, czasami ludzie mają hashimoto bez przeciwciał( W około 10% przypadków)
          Tsh około 2 przy leczeniu to zbyt dużo i do tego poniże 50% hormony tarczycy.

Nie zgadzam się z wypowiedzią gala-dalii dotyczącą róznicy w poziomie Ft4n i Ft3, bo jej nie ma (przypominam Ft4 29% fT3 36%) WIĘC PROSZĘ NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁĄD

Trudno mi powiedzieć czy Ty agnieszka masz hashimoto zależy to od tego jak się czujesz,
          Nie leczymy wyników tylko złe samopoczucie.
          • agnieszka77_11 Re: Po biopsji 31.01.14, 12:27
            Byłam u dwóch endokrynologów i żaden z nich nic nie widzi. Sama nie wiem czy jest sens iść do trzeciego. Ostatnia doktor powiedziała, że wyniki mam dobre, bo TSH w normie (do 2,5 jest podobno ok), bo w biopsji nie wyszło zapalenie tarczycy. Że nie ma potrzeby, żebym w ogóle łykała Letrox, nawet w tej małej dawce. Mam mniejszą tarczycę, co według lekarki może być moją urodą, a przeciwciała tarczycowe występują nawet u zdrowych ludzi.

Może niepotrzebnie robiłam te profilaktyczne badania, bo tylko zaczynam szukać jakiegoś uzasadnienia tej małej tarczycy i przeciwciał. Czy warto wybrać się do kolejnego endokrynologa? Czy rzeczywiście moje wyniki nie są dobre?

• agnieszka77_11 Re: Po biopsji 31.01.14, 13:32
              I jeszcze jedna rzecz. Moja ostatnia endokrynolog powiedziała, że objętość tarczycy zależy także od wzrostu czy wagi, a do mojej postury taka tarczyca nie jest tarczycą aż tak bardzo małą.
              • ola_dom Re: Po biopsji 31.01.14, 14:20
                Myślę, że najważniejszą sprawą w tej chwili jest Twoje samopoczucie - jeśli test na niedoczynność mówi o rzeczach zupełnie Ci obcych, to może faktycznie nie ma sensu PÓKI CO drążyć tematu tarczycy,
                ale na pewno warto sprawę badać w miarę regularnie, bo tarczyca już jest mała (a co do postury - norma mówi o wartościach 13-18, więc widełki są dość szerokie i mieszczą różne "rozmiary" kobiet), do tego są przeciwciała - być może po porodzie - ale właśnie dlatego warto tę tarczycę sprawdzić znowu za jakiś czas;
                no i na pewno zwracać uwagę na samopoczucie - wskazówki, na co zwracać, najłatwiej znaleźć właśnie w teście na niedoczynność.
                • agnieszka77_11 Re: Po biopsji 31.01.14, 17:33
                  dzięki za odpowiedzi. umówiłam się na wizytę do kolejnego lekarza. zobaczę co teraz usłyszę.
                • wieslawawie Re: Po biopsji 06.02.14, 11:13
                  podczytuję Was i mam pytanie .Jak obliczacie procenty przy wynikach hormonów?
                  • pies_z_laki_2 Re: Po biopsji 12.02.14, 04:24
                    Wiesławie, zerknij na głównej stronie forum w przyklejonych na górze wątkach na temat kalkulatora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka