Dodaj do ulubionych

wyniki a dostosowanie dawki

27.01.14, 17:10
Cześć dziewczyny. Dzisiaj odebrałam swoje wyniki ft3 i ft4 i chyba nie są najlepsze. Przeliczyłam je na procenty ft4-37% a ft3-16. Obecnie biorę 25letrox, jedną tabletkę selenu 100, witaminy i żelazo 28mg. Myślicie, że dobrym pomysłem będzie branie połówki 75 czyli 37,5? Nie chciałabym skakać z dawkami zbytnio. Nie wiem też czym mogłabym poprawić tą przemianę ft4 w ft3.. Boję się, że jak zwiększe dawkę to róznica mięcy ft4 i ft3 będzie jeszcze większa, a wtedy bardzo źle się czuje..Chciałabym Was też zapytać co sądzicie o tym, że niedoczynność tarczycy wpływa na prolaktynę u kobiet? Odkąd mam takie niskie wyniki moja prolaktyna się podniosła i jest troche ponad norme. Ginekolog powiedziała, że to przez tarczyce. Zastanawiam się czy jak wyrównają się moje ft4 i ft3 to prolaktyna też wróci do normy. Jeśli wiecie coś na ten temat dajcie mi znać. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: wyniki a dostosowanie dawki 28.01.14, 09:09
      justi.ne95 napisał(a):

> Cześć dziewczyny. Dzisiaj odebrałam swoje wyniki ft3 i ft4 i chyba nie są najle
      > psze. Przeliczyłam je na procenty ft4-37% a ft3-16.

Podaj proszę wyniki z normami. Masz jakieś poprzednie wyniki?

Obecnie biorę 25letrox, jed
      > ną tabletkę selenu 100, witaminy i żelazo 28mg.

Jak długo jesteś na tej dawce, jak się czujesz? masz objawy, jeśli tak, to jakie? A przede wszystkim - jaką masz diagnozę?

Czy robiłaś ferrytynę, b12 i d3? One wpływają na przemianę. Dlaczego łykasz żelazo?

Myślicie, że dobrym pomysłem bę
      > dzie branie połówki 75 czyli 37,5? Nie chciałabym skakać z dawkami zbytnio. Nie
      > wiem też czym mogłabym poprawić tą przemianę ft4 w ft3.. Boję się, że jak zwię
      > ksze dawkę to róznica mięcy ft4 i ft3 będzie jeszcze większa, a wtedy bardzo źl
      > e się czuje..

Chciałabym Was też zapytać co sądzicie o tym, że niedoczynność tar
      > czycy wpływa na prolaktynę u kobiet? Odkąd mam takie niskie wyniki moja prolakt
      > yna się podniosła i jest troche ponad norme. Ginekolog powiedziała, że to przez
      > tarczyce.
      I ginekolog ma rację.

Zastanawiam się czy jak wyrównają się moje ft4 i ft3 to prolaktyna t
      > eż wróci do normy. Jeśli wiecie coś na ten temat dajcie mi znać. Z góry dziękuj
      > ę za pomoc.

Powinno tak być smile
      • justi.ne95 Re: wyniki a dostosowanie dawki 28.01.14, 17:55
        ft3 norma od 2.50 do 5.40, a ft4 od 0.80 do 1.60. Wcześniej moje wyniki były w granicy ft4 80% a ft3 20%. To chyba jednak dość spora różnica.. Na dawce 25 jestem od kilku miesięcy. Czuję się bardzo źle. Jestem słaba i senna. Włosy ciągle wypadają, skóra sucha i nie wygląda korzystnie, chociaż nawilżam ją codziennie. Mam problemy z koncentracją i pamięcią. Nic mi się już nie chce kiedy wracam ze szkoły. Mam ochotę tylko spać. Jak byłam u endo to powiedział, że mam hashioto i niedoczynność. Wtedy przepisał letrox 25, ale zbytnio jakoś nie dociekał jakie mam obiawy,nie powiedział nic konkretnego. Potem poszłam do innego żeby się upewnić, że to na pewno to i drugi kazał mi brać witaminy.. a wyniki wskazywały na niedoczynność. Właśnie dlatego już nie poszłam do niego drugi raz. Mam wrażenie, że większość dziewczyn tutaj na forum ma większą wiedzę na temat niedoczynnści niż lekarze.. Badałam sobie ferrytyne i wyszła w dolnej granicy, właśnie dlatego biorę żelazo. Dzisiaj byłam u lekarza i przepisał mi euthyrox 75. Czy to jes możliwe żeby letrox gorzej się wchłaniał niż euthyrox? Wcześniej, kilka miesięcy temu brałam euthyrox i wyniki były wyższe.. Chyba, że moja tarczyca coraz gorzej pracuje.. Zamówiłam sobie selen ( ten z Niemiec polecany tutaj) i dalej będę wcinać żelazo. Może to coś da.
        • wierka-5 Re: wyniki a dostosowanie dawki 30.01.14, 12:22
          Ustawiaj dawkę na jednym preparacie najlepiej na eutyrokcie bo ma więcęj dawek.
          Porównywanie wyników z przed kilku miesięcy na tej samej dawce nie ma sensu.
          Na razie nie zwracaj tak wielkiej uwagi na róznicę Ft4 do Ft3 przy ustalaniu dawki niekiedy Ft4 jest wyzsze od Ft3. Twoje 25 to mało nic więc dziwnego,ze po czasie wyniki spadły.
          Pisz uzywajac odstępów, bo tak ciurkiem żle sie czyta.
          • justi.ne95 Re: wyniki a dostosowanie dawki 05.02.14, 17:39
            Byłam u lekarza. Zmieniłam Letrox na Euthyrox 75, który dziele sobie na pół. Do tego zamówiłam sobie ten selen niemieckiej firmy i wcinam codziennie dawkę 200 oraz żelazo. Myślicie, że za miesiąc będzie już widać jakąś poprawę czy poczekać dłużej i wtedy zrobić nowe badania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka