04.02.14, 11:11
witam!Mam pytanie dotyczące bólu szyi.Mam guzki tarczycy i prawdopodobnie hashimoto.Szyja boli mnie co jakiś czas od kilu lat a od paru miesięcy prawie co miesiąc i trwa około tygodnia.Ból nie jest na wysokości tarczycy tylko wyżej(w miejscu gdzie mierzy się tętno) i promieniuje do ucha.Boli przy dotykaniu i ruchu głową.Proszę o radę czy to może być spowodowane chorobą tarczycy.
Obserwuj wątek
      • monia_757 Re: Ból szyi 04.02.14, 11:51
        U laryngologa byłam z tym jakieś 5 lat temu i nic nie stwierdził.Powiedział, że może to od kręgosłupa ale ból jest z przodu szyi więc pomyślałam o tarczycy.
    • procesor Re: Ból szyi 04.02.14, 17:22
      dobra

      robiłaś badania? jakei wyniki? kiedy?
      u jakich lekarzy byłaś, kiedy i co sugerowali?
      sama opis bólu gardła - najwyraźniej węzły chłonne ci dokuczają a przyczyn może być wiele

      dlaczego piszesz że prawdopodobnie masz Hashi i guzki? skąd wiesz i czym to potwierdzono i czemu sie nie leczysz?
      a moze leczysz???
      bardzo mało informacji podajesz, tak to sobie możemy zgadywać.... smile
      • monia_757 Re: Ból szyi 05.02.14, 11:18
        Miałam robione usg w 2011 r.i wtedy wykryto u mnie guzki.Ostatnie usg miałam w maju tamtego roku guzki były ale małe ok 4mm,największy 8mm,dlatego endokrynolog kazał brać 1,5 tabletki euthyroxu25 bez biopsji . Prawy płat tarczycy miał wymiary 19x19x45 mm a lewy 15x20x45 mm.Patologicznych węzłów chłonnych w otoczeniu naczyń szyjnych nie stwierdzono.
        Ostatnie moje wyniki z marca 2012r.
        TSH 2,05(norma0,3-4,2) a w styczniu 2014r TSH 2,49
        FT4-15,18(norma 12-22)
        FT3-4,25(norma 3,1-6,8)
        p.ciała anty TPO<10(norma 0-35)
        Od 2011 r mam podwyższone OB, w styczniu 2014r. miałam 31.
        Endokrynolog po 2 latach leczenia oznajmił mi,że to prawdopodobnie hashimoto.Od paru miesięcy dokucza mi kołatanie serca.
        Czy po takich wynikach można stwierdzi, że to haschimoto?
        Jestem z okolic Elbląga, może ktoś poleci mi dobrego endokrynologa (może być z Olsztyna czy Gdańska).
        • wierka-5 Re: Ból szyi 05.02.14, 14:18
          Do rozpoznania jaka jest przyczyna choroby tarczycy potrzeba jeszcze raz zrobic Usg z pełnym opisem, przeciwciała anty TG no i nowe wyniki tarczycowe , a nie 2 letnie.
          Te stare są kiepskie i byc może obecne są jeszcze gorsze. TSH to trochę mało w każdym razie u osoby leczonej powinno być na dole normy, a Twoje wzrasta w stosunku do wyniku poprzedniego.
          Ze względu na kołatanie serca warto zrobić poziom witaminy B12 i ferrytyny
          Dawka którą bierzesz jest minimalna.
          • monia_757 Re: Ból szyi 05.02.14, 17:44
            czy mozesz mi wyjasnic co to znaczy usg z pelnym opisem.Na wyniku mam napisane : tarczyca o prawidlowej echogenicznosci.Czy jeszcze cos powinno byc w opisie?
            • wierka-5 Re: Ból szyi 06.02.14, 12:19
              Powinny być wymiary i echogeniczność.
              Przy hashimoto echogeniczność jest obniżona.
              Na Twoim miejscu powtórzyłabym to badanie jeszcze raz
    • zamostkowa Re: Ból szyi 06.02.14, 22:40
      Mam całkowicie wyciętą tarczycę i też miewam takie bóle. Endo stwierdzili, że nie ma to związku z tarczycą (choćby dlatego, że jej nie mam) i wysłali mnie do laryngologa. Ten zlecił usg laryngologiczne szyi ( w tym ślinianki) oraz na rtg kręgosłupa szyjnego. Może idź do laryngologa? Trzeba też pamiętać, że większość Polaków ma kłopoty z kręgosłupem i ból szyi może sygnalizować problemy z jego odcinkiem szyjnym.
    • niikitaa Re: Ból szyi 09.02.14, 18:35
      koleżankę jak tak bolała szyja to okazało się, że ma podostre zapalenie tarczycy - ale u niej to od razu hormony zaczęły szaleć i chudła bardzo, miała gorączkę - więc chyba u ciebie to nie to samo

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka