Dodaj do ulubionych

Spadek wagi

15.05.14, 10:48
Od wizyty u lekarza minął prawie miesiąc /diagnoza Hashimoto, wcześniej diagnoza niedoczynność tarczycy/ i czuję się troszkę lepiej.
Biorę od 16.04.14 zwiększoną dawkę euthyrox 75, nie stosuje dawek pn-pt 100, so-nd 75.
Ogólnie jest lepiej, mam więcej energii / znowu biegam i sprawia mi to przyjemność.../, budzę się wypoczęta do pracy. Jest jeden minus zeszczuplałam 2 kg / od 16,04/ nie zmieniając diety.
Trochę mnie to martwi bo jestem osobą z natury bardzo szczupłą / po zimie ważyłam 50 kg / 167 cm i bardzo się cieszyłam..../ a tutaj znowu 48kg....Czy to możliwe, że euthyrox działa tak na mój organizm, że chudnę.
Pani endokrynolog na ostatniej wizycie stwierdziła, że już na pierwszej wizycie powinna mi rozpisać terapie lekową na 25, 50, 75 wtedy poziom TSH był by dzisiaj niższy, ale jestem bardzo szczupła...

24.05.2014 idę zrobić badania / prywatnie.../ i zastanowię się czy podnieś dawkę do 100...
Jakie inne badania powinnam zrobić oprócz TSH, wit. D3, wit. B12?
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Spadek wagi 15.05.14, 20:08
      Moze masz problem z celiakią.
      Zlec badania pod tym kątem.
      • freekani Re: Spadek wagi 22.05.14, 14:20
        Jakie to badania?
        • ola_dom Re: Spadek wagi 22.05.14, 15:02
          tutaj:

www.celiakia.pl/diagnoza/
          jest szczegółowo opisane.
    • pies_z_laki_2 Re: Spadek wagi 19.05.14, 16:49
      > Biorę od 16.04.14 zwiększoną dawkę euthyrox 75, nie stosuje dawek pn-pt 100, so-nd 75.

Nie rozumiem. Było 5x100 plus 2x75, a teraz jest 7x75, czyli mniej, a ty piszesz, że zwiększyłaś dawkę? Nie rozumiem sad
      • sar-na7 Re: Spadek wagi 21.05.14, 14:45
        W maju 2013 zrobiłam sobie kontrolne badania / takie ogólne bo czułem się kiepsko, myślałam że to przesilenie wiosenne - poprosiłam nawet lekarza rodzinnego o Multiwitaminę.../
        Objawy były dla Pani doktor typowe dla okresu wiosennego / przemęczenie, znużenie, drażliwość, brak koncentracji - tę tłumaczyłam sobie nadmiarem zadań przy kończonym przez moja firmę projektem i nadgodzinami bo przecież każdy ma ograniczoną wydajność; do tego wypadające włosy, łamliwe paznokcie i spadek wagi z 50 do 47kg.
        Pani doktor dodatkowo zleciła TSH.

Wyniki :
        Morfologia ok / mimo, że jestem wegetarianką zawsze mam dobre wyniki krwi.../
        Niestety TSH - 15, 47

dostałam skierowanie do endokrynologa bo norma sporo przekroczona-
        termin szybki bo za tydzień.

Wizyta trwała ok 15 min, diagnoza niedoczynność
        Recepta na euthyrox - pierwsze dwa tygodnie dawka 25, a potem przez kolejne miesiące 50.
        Następna wizyta po 9 miesiącach/ dostałam otwarte skierowanie na badania TSH iTPO , które miałam zrobią przed samą wizytą.
        Po trzech miesiącach zrobiłam sama prywatnie TSH / skierowanie od endo zostawiłam na badania przed samą wizytą ,było ono z otwarta datą..../ bo poczułam się lepiej i chciałam mieć potwierdzenie , że to dzięki tym hormonom.\
        Wynik TSH 5,68
        Czułam się nieźle...Wróciła koncentracja, zniknęła senność i drażliwość, apetyt, ogólnie czułam się pełna energii.
        I tak do marca....Czyli znowu to samo...Senność, drażliwość, brak koncentracji, włosy zaczęły znowu wypadać, paznokcie się łamać, skóra przesuszać...
        Wizyta u lekarza rodzinnego , badania:
        TSH 7,65
        poprosiłam o żelazo wyszło 46, 4 - pani doktor stwierdziła, że w normie i nic nie przepisała....

17.04.2014 wizyta u endokrynologa

z wynikiem TPO 218+
        i TSH 7,65
        diagnoza Hashimoto
        pani doktor podwyższa dawkę do 75 pn- pt, a 100 zaleca na so-nd....
        następna wizytę mam w listopadzie...
        Pani doktor nie dała mi żadnego skierowania...bo sprawa jest oczywista....
        Skoro to Hashimoto zrobiłam we własnym zakresie USG
        Wynik:
        Prawy płat o wym 33x10x9
        lewy płat o wym 29x12x8
        Echostruktura gruczołu jednorodna, cieśń niepogrubiała....

Dawka od endokrynologa wydała mi się dziwna...takie skoki hormonów ...dlatego intuicyjnie i za radą kogos z forum biorę na razie 75.

24.05 .14 idę zrobić prywatnie badania
        i wtedy zobaczę czy podnieś dawkę....
        co oprócz TSH powinnam zrobić?

• chomisiu_nowy Re: Spadek wagi 22.05.14, 18:09
          I to jest całe USG, czy nie przepisałaś całego wyniku?

Jeśli zaś chodzi o dawkę, to pomięzy 75 i 100 jest jeszcze dawka pośrednia - 88, nie w każdej apterce, ale zwykle, jak jest zapotrzebowanie, to ściągają z hurtowni w ciagu 1-2 dni.
          • sar-na7 Re: Spadek wagi 23.05.14, 07:58
            To jest cały opis do trzech zdjęć.

chomisiu_nowy napisała:

> I to jest całe USG, czy nie przepisałaś całego wyniku?
            >
            > Jeśli zaś chodzi o dawkę, to pomięzy 75 i 100 jest jeszcze dawka pośrednia - 88
            > , nie w każdej apterce, ale zwykle, jak jest zapotrzebowanie, to ściągają z hur
            > towni w ciagu 1-2 dni.
        • sar-na7 Re: Spadek wagi 23.05.14, 08:03
          Czy faktycznie moje żelazo jest w normie / jak mówi Pani lekarz.../ i nie chce mi dać na nie recepty ...A może powinnam kupić coś bez recepty? Czytałam, że wypadające włosy to moze byc sktutek niedoboru żelaza...
          ja mam 46,4 a norma to 37-145, może ktoś ma wiedzę w tym temacie....?
          sar-na7 napisała:

• pies_z_laki_2 Re: Spadek wagi 26.05.14, 23:33
          > z wynikiem TPO 218+ i TSH 7,65
          (...)
          > pani doktor podwyższa dawkę do 75 pn- pt, a 100 zaleca na so-nd....
          > następna wizytę mam w listopadzie...
          > Pani doktor nie dała mi żadnego skierowania...bo sprawa jest oczywista....

Uciekaj od tej endo jak najdalej, bo na tobie oszczędza, a nie powinna. Przy stawianiu diagnozy i ustawianiu dawki (w dodatku przy tak wysokim tsh) nie zlecić podstawowych badań tarczycowych to duży błąd, wizyta co pół roku, to jeszcze większy błąd, a zalecanie dawek w kratę to jakies nieporozumienie (szczególnie nie mają uzasadnienia większe dawki w wolne dni, kiedy masz niższe zapotrzebowanie na hormony, a niższe dawki w tygodniu pracy, kiedy zapotrzebowanie masz o wiele wyższe! To nielogiczne, nieprawdaż?)

Czy dostałaś od endo zaświadczenie o chorobie przewlekłej? Jeśli nie, to idż do niej bez kolejki i przypomnij, że bez takiego zaświadczenia internista nie może kontynuować leczenia i wypisywać recept na hormony konieczne do życia!

> Skoro to Hashimoto zrobiłam we własnym zakresie USG

To obowiązek endo wypisać skierowanie na usg tarczycy!!! Nie twój kaprys, tylko endo ma obowiązek dokonczyć diagnostykę!!! A więc badania OBU!!! p.ciał (atpo i atg), usg tarczycy i trójkę tarczycową, czyli tsh, fT4 i fT3. To podstawa, bez tego nie można postawić pełnej diagnozy "bo wiadomo". Nie, na oko to nic nie wiadomo... tongue_out

> Wynik:
          > Prawy płat o wym 33x10x9
          > lewy płat o wym 29x12x8
          > Echostruktura gruczołu jednorodna, cieśń niepogrubiała....

W jakich jednostkach są te wymiary?
          Jeżeli w mm to masz P.P 1,485 ml, P.L. 1,392 ml razem 2,877 ml, co przy normach dla kobiet 13-18ml jest ciutkę mało. Chyba, że coś źle liczę.
          Ale jeśli faktycznie masz taką małą tarczycę, to twoja obecna dawka jest za mała, bo tak niewielka tarczyca jak widać po samym poziomie tsh nie jest w stanie wyprodukować hormonów tarczycowych w wystarczających ilościach, jak na twoje potrzeby.

Tylko że ty nie sprawdzałaś poziomu hormonów tarczycowych, a tylko pośrednio hormon pochodzący z przysadki, a wcale nie jest powiedziane, że przysadkę masz sprawną...

Zerknij sama na podane wymiary tarczycy:
          "Prawidłowe normy wymiarów tarczycy wynoszą:
          płat: długość - 50-60 mm, szerokość - 20-25, grubość 15-20
          cieśń: długość 15-20, grubość 5-10"
          - zapytaj.echirurgia.pl/pyt1550.htm

> Dawka od endokrynologa wydała mi się dziwna...takie skoki hormonów ...dlatego
          > intuicyjnie i za radą kogos z forum biorę na razie 75.

Słusznie, że uznałaś dawkę za dziwną, ale niesłusznie łykasz za niską dawkę. Przy takim tsh plus takich objawach, w dodatku przy zaniku tarczycy dawka 75 jest za niska!

> 24.05 .14 idę zrobić prywatnie badania
          > i wtedy zobaczę czy podnieś dawkę....
          > co oprócz TSH powinnam zrobić?

Wybacz, nie zaglądałam tu kilka dni, a teraz to już pewnie zrobiłaś badania... Napisz co wyszło?

Ale jeśli czytałaś nasze forum, to wiesz, że badamy nie żelazo (pokazuje ile żelaza zjadamy w posiłkach), a ferrytynę (magazyn żelaza). No i morfologia, bo skoro żelazo masz nisko, to pewnie ma to odbicie też w wielkości i jakości krwinek.

Ale najważniejsze, to znaleźć inną endo, taką co się tobą zajmie, a nie zignoruje...
          • sar-na7 Re: Spadek wagi 27.05.14, 16:41
            Dzięki za odpowiedz.
            Oczywiście wymiary tarczycy są w mm, przepraszam za nieścisłość.
            Zaplanowałam zrobienie nowych wyników na 24.05 / w soboty nie pracuję.../, ale niestety dzień wcześniej dostałam miesiączkę, więc poczekam kilka dni, żeby dojść do siebie. Gdzieś czytałam, ze nie powinno się robić w tym czasie żadnych badań. Dopiero tydzień po ...
            Z endokrynolog ciężka sprawa mamy w naszym mieście dwóch / drugi leczył moją znajomą na nadczynność a miała niedoczynność - totalna katastrofa..../.
            Rozglądam się za jakimś lekarzem w innym mieście...
            Pewnie wizyty prywatne u mojej Pani doktor były by częstsze, może nawet każdego miesiąca i jakieś sugestie odnośnie badań także by były, ale prywatnie do niej na pewno nie pójdę.

Zastanawiam się nad większa dawką 100, ale po pierwsze czuje się ostatnio bardzo dobrze:
            brak senności, energia od rana do wieczora, paznokcie mniej kruche, skóra mniej sucha, rozdrażnienie zniknęło a wróciła koncentracja. Znowu mam siłę i przyjemność z biegania.
            Czy możesz mi napisać czy w moim przypadku mogę przejść / przy źle dobranej dawce leku../ w nadczynność?
            • pies_z_laki_2 Re: Spadek wagi 31.05.14, 00:27
              > Czy możesz mi napisać czy w moim przypadku mogę przejść / przy źle dobranej dawce leku../ w nadczynność?

Zawsze i w każdym przypadku tak może się zdarzyć. Ale przy twoich obecnych wynikach (tsh ponad 7) i maleńkiej tarczycy do nadczynności baaaardzo ci daleko, na razie martwiłabym się tym, że powinnaś wyjść z NIEDOczynności...

• sar-na7 Re: Spadek wagi 27.08.14, 15:27
                Od maja jestem na 100 euthyroxu...
                Moje wyniki z wczoraj :

TSH 3 gen. 0,133 ulU/ml / 0,27 - 4,2/
                FT4 16,5 pmol/l /12 - 22 /
                FT3 4,8 pmol/l / 3.1 - 6.8/

Ferrytyna ( ICD-9:L05) 40, 72 ng/ml /13,00 - 150, 00/

Czy powinnam zmniejszyć dawkę leku?
                Może zrobić jakieś inne badania?
                • sar-na7 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 27.08.14, 18:06
                  FT3 45%
                  FT4 45, 95%

To dobrze?
                  Może brać połowę z tabletki 100 i połowę z 75? Byłoby 87,5 ...
                  Sama nie wiem co z tym zrobić...
                  I ferrytyna ? Pewnie to jest powód wypadania włosów....

Ktoś może mi pomóc?
                  • hashitess Re: Spadek wagi wyniki w procentach 27.08.14, 21:41
                    tak, brak ferrytyny powoduje wypadanie włosów.
                    Ilość tyroksyny w/g mojej wiedzy jest jeszcze za niski.
                    Jednak nic nie piszesz o samopoczuciu i trudno coś konkretnego
                    napisać.
                    • sar-na7 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 28.08.14, 08:49
                      Czuję się od miesiąca rewelacyjnie:

Wróciła doskonała koncentracja, energia i brak znużenia.
                      Włosy wypadają ale już nie tak jak jeszcze dwa miesiące temu....
                      Cera i skóra super bez wyprysków przesuszenia.
                      Zniknęło rozdrażnienie i ogólne zniechęcenie.....

Jest super....i chciałabym ten stan zatrzymać....

Martwi mnie tylko to, że w przeciągu 4 miesięcy TSH spadło z 7,65 na 0,133...
                      Lekarz zalecił dawkowanie idiotyczne pn-pt 100, so- nd 75....
                      Zażywałam przez pierwszy miesiąc 75 a potem przeszłam na 100...tera zastanawiam się przy tak niskim TSH czy nie zmniejszyć dawki do 87.5 czy nawet 75 bo boję się tego, że wpadnę w nadczynność.
                      U mnie stwierdzona na samym poczatku niedoczynność a dopiero na 9 miesiącach Pani endo stwierdziła, że to Hashimoto....
                      • hashitess Re: Spadek wagi wyniki w procentach 28.08.14, 09:25
                        sar-na7 napisała:

> Czuję się od miesiąca rewelacyjnie:
                        >
                        > Wróciła doskonała koncentracja, energia i brak znużenia.
                        > Włosy wypadają ale już nie tak jak jeszcze dwa miesiące temu....
                        > Cera i skóra super bez wyprysków przesuszenia.dawkę
                        > Zniknęło rozdrażnienie i ogólne zniechęcenie.....
                        >
                        > Jest super....i chciałabym ten stan zatrzymać....

extra.
                        A Ty chcesz zmniejszyć dawkę tyroksyny.

>
                        >
                        >
                        > Martwi mnie tylko to, że w przeciągu 4 miesięcy TSH spadło z 7,65 na 0,133...

to jest efekt działania tyroksyny, którą codziennie zażywasz.
                        W czym problem?

> Lekarz zalecił dawkowanie idiotyczne pn-pt 100, so- nd 75....

fatalne zalecenie.

> Zażywałam przez pierwszy miesiąc 75 a potem przeszłam na 100...

i dobrze zrobiłaś.

tera zastanawiam
                        > się przy tak niskim TSH

mam pytanie:
                        czy Ty masz chorą tarczycę, czy przysadkę mózgową?
                        Ja nie oznaczam TSH od lat i żyję.

>czy nie zmniejszyć dawki do 87.5 czy nawet 75 bo boję > się tego, że wpadnę w nadczynność.

nadczynność to po pierwsze objawy, a drugie to wysoko
                        przekroczone hormony tarczycy FT4 i FT3.

> U mnie stwierdzona na samym poczatku niedoczynność a dopiero na 9 miesiącach Pa
                        > ni endo stwierdziła, że to Hashimoto....

P. dr jest opieszała w zleceniu badań, ale z reguły tak jest.
                        Najpierw niedoczynność, może być też nadczynność w chorobie
                        autoimmunologicznej jaką jest hashimoto.

• sar-na7 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 29.08.14, 08:16
                          SUPER !!!
                          Bardzo, ale to bardzo dziękuję za wsparcie i wyczerpujące odpowiedzismile)

U mnie z przysadką ok, niektórzy nawet twierdzą, że jestem inteligentna...wink
                          Ale w naszej służbie zdrowia pracują różni ludzie, Pani w laboratorium stwierdziła, że wyniki ok...
                          Tylko TSH za niskie i trzeba zmniejszyć lekko dawkę....
                          I jak tu nie zwariować ? wink

Czuję się bardzo dobrze i dopóki tak będzie dawka pozostanie bez zmiansmile

Najważniejsze, że zniknęło to ciągłe uczucie zmęczenia, senność i rozdrażnienie, włosy wypadają /w zasadzie parę sztuk rano/, ale jak podniosę ferrytynę wszystko powinno wróć do normy ...

Co ja bym zrobiła bez Waszego doświadczenia...
                          Następna wizyta u endo 13.11.14 - wtedy znowu zrobię badania, i mam nadzieję, że wszystko ponownie będzie dobrze.
                          Jeszcze raz dziękuję, odezwę się znowu ...
                          • dona0987 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 10.09.14, 20:43
                            Sar-na, proszę potwierdź, że jesteś chuda przy niedoczynności. Bo jak czytam wszędzie, niedoczynność to kłopot z nadwagą itp. A ja też jestem straszny chudzielec, przy wzroście 172 ważyłam 56 kg, a po tych obecnych kłopotach z żołądkiem już prawie 50. Chodzący szkielet. Skóra sucha jak u staruszki, włosy suche, oczy wiecznie suche i z dyskomfortem.
                            • sar-na7 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 13.09.14, 17:23
                              Tak, jestem bardzo szczupła, ale /ponoć/ wyglądam zdrowo....
                              Nigdy gruba nie byłam, ale zdarzały się małe wahania w drugą stronę / mega stres.../ przy wzroście 167 cm / 44 kg - zaznaczam, że jadłam w tym czasie to co zwykle....

Jedyny wzrost wagi / krótkotrwały .../ nastąpił jakieś 20 lat temu kiedy przeszłam na wegetarianizm i wtedy ważyłam jakiś czas 53 kg....

Najlepiej czuje się i wyglądam gdy ważę 50 kg.
                              Ja mam zdiagnozowane Hashimoto i ponoć w tym przypadku z wagą jest inaczej - nie tyje się tak bardzo...

Ty ważysz naprawdę niewiele, może powinnaś coś z tym zrobić, co na to lekarz rodzinny?
                              Może warto zadbać o żołądek ...
                              • dona0987 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 13.09.14, 19:58
                                No właśnie bujam się z problemem chudnięcia od lipca. Po infekcji gardła, antybiotyku, zaczęły się problemy z nudnościami itd., niejedzeniem, chudnięciem, do tego doszły jakieś bóle w klatce, żołądka po jedzeniu. gastro wykazała przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, kazali mi się skonsultować z psychiatrą sic!
                                Szukam dalej, przy okazji wyszło Hashimoto, które prawdopodobnie nie jest sprawcą. Chyba czeka mnie kolonoskopia.
                                • sar-na7 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 14.09.14, 07:50
                                  A może masz to co ja kiedyś, zrobiłam gastroskopię, antybiotyk od gastrologa i przeszło....Może nie potrzebna jest wizyta u psychiatry...Chociaż tego typu problemy z żołądkiem maja na pewno jakieś podłoże psychiczne / stres/.

Helikobakter ? objawy

Sama bakteria nie daje żadnych objawów. Jednak jej obecność w układzie pokarmowym zwiększa produkcję kwaśnego soku żołądkowego. W wyniku tego dochodzi do podrażnień żołądka, nadżerek i stanu zapalnego. Wówczas dopiero pojawiają się objawy.

Przewlekłe i nawracające bóle w podbrzuszu.
                                  Nudności i bezustanne wymioty (często nawet po ?głodówce?).
                                  Zgaga.
                                  Wzdęcia.
                                  Odbijanie się pokarmów nie tylko po posiłku.
                                  Zaburzenia apetytu. Pojawiają się często w wyniku reakcji organizmu na złe samopoczucie. Dlatego, wiele osób zakażonych helikobakterem gwałtownie chudnie. Brak apetytu może powodować też osłabienie i zawroty głowy.

• pies_z_laki_2 Re: Spadek wagi wyniki w procentach 15.09.14, 02:52
                              > Skóra sucha jak u staruszki, włosy suche, oczy wiecznie suche i z dyskomfortem.

Sprawdziłaś może poziom wit. D3 25oh? U mnie te same objawy (książkowe w niedoczynności tarczycy) minęły po oznaczeniu sporego niedoboru D3 i po rozpoczęciu leczenia tego niedoboru sporymi dawkami D3 w kapsułkach (tabletki Vigantoletten 1000jednostek powodowały u mnie tylko i wyłacznie ból żoładka...).
                              Jednocześnie przeszło mi wieczne uczulenie na słońce (pokrzywka), teraz mogę się opalać do woli, tylko nie robię tego, bo nie lubię smile

> przy okazji wyszło Hashimoto, które prawdopodobnie nie jest sprawcą.

Prawdopodobnie właśnie jest, a nie "nie jest". Ileż to z nas słyszało od lekarzy sakramentalne "to nie od tarczycy"... a dzikim fartem dolegliwości mijają po uzupełnieniu poziomu hormonów tarczycowych (plus wyjście z niedoborów spowodowanych przeciez niedoborami HT)...

> Chyba czeka mnie kolonoskopia.

Słusznie, zawsze warto sprawdzić wcześniej, profilaktycznie. Ale z drugiej strony szukamy wielu chorób, a to najczęściej (na szczęście) tylko niedoczynność tarczycy... Poczytaj na jakie procesy w organizmie mają wpływ HT, sama zobaczysz, że jakiego objawu nie wymyślisz, to niemal każdy może być pośrednio albo bezpośrednio "od tarczycy" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka