04.01.17, 22:05
Hej, Co polecacie na suche oko ? Szczególnie rano mam suche, piekące oczy.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: suche oko 04.01.17, 23:10
      ustawienie FT4 i FT3 powyżej 60% normy..

Podejrzewam, że suche oko to jeden z wielu objawów niedoczynności,
      które powodują brak dobrego samopoczucia.
      Kiedy ostatnio oznaczałaś trójcę tarczycową?
      Sprawdzałaś czy masz niedobory ferrytyny, wit. B12, wit. D3?
      • hashimoto5000 Re: suche oko 05.01.17, 08:59
        U mnie jest tak że FT4 jest na poziomie ok 100% a FT3 ok 50 % przy TSH ok 1. Jak dowiedziałem się o hashi to miałem TSH ok 20 FT3 ok 60% a FT4 ok 10%. Teraz jestem na E137. Hashi już mam 4 rok. Odkąd zacząłem brać hormon miałem spore otępienie które minęło. Jednym z objawów, który pozostał i który mnie wkurza to suche oko. Z moich obserwacji myślę, że to może być z powodu za wysokiej dawki hormonu. Podawanie zbyt dużej dawki blokuje receptory coś jak hamulec metaboliczny. Jak byłem na wyższej dawce E144 to latem spada mi TSH do ok 0,3 nie czuje się wcale lepiej, pojawiają się czasami fascykulacje. Oko może trochę jest bardziej nawilżone. Ferrytyna dosyć nisko ale długo nie sprawdzałem. D3 na początku miałem 13 ale biorę i brałem 2000 lub 4000 UI. B12 3/4 normy. Suplementuję B-complex i wit D3. Zespołu Sjogrena nie mam sprawdzałem przeciwciała ANA-hep2.
    • ostas123456 Re: suche oko 25.04.22, 14:02
      Dzień dobry,

Utworzyłem bardzo fajne forum dla ludzi z zespołem suchego oka z Polski smile
      www.zespol-suchego-oka.mojeforum.net/
      zapraszam do dołączenia, możecie też namawiać innych ludzi z suchymi oczami do dołączenia smile
      można omawiać na tym forum co pomaga z tą chorobą a co nie, jak sobie z tym radzić, itp. smile
      forum może być fajne bo ma trochę bardziej uporządkowaną strukturę niż forum dyskusyjne gazeta, w których wszystkie wątki o dowolnej tematyce pojawiają się w jednym ciągu, co może utrudnić szukanie informacji i czytanie
      moim zdaniem na forum chyba łatwiej znajdywać, czytać i omawiać poszczególne tematy

poprawiam pozycjonowanie tego forum w wyszukiwarce google
      jak sporo ludzi będzie się udzielać na tym forum i będzie duża aktywność to to forum powinno się niedługo pojawić dość wysoko w wyszukiwaniach google, może nawet jako pierwszy link smile
      Zachęcam do dołączenia do tego forum, razem możemy sporo rozkminić jak poradzić sobie z tą chorobą smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka