werblinka
13.08.21, 08:38
Cześć wszystkim. Jestem tu zupełnie nowa, pierwszy raz robiłam badania tarczycowe i nie wiem co o nich myśleć. Moje złe samopoczucie zaczęło się kilka miesięcy temu ale od 2 miesięcy mam nieprzyjemne objawy: poranne biegunki, bóle głowy trwające całe dnie, zawroty głowy, silne osłabienie, bóle i drżenia mięśni. W morfologii i badaniach moczu wszytko ok, jedynie poziom potasu obniżony. Bez sugestii lekarza zrobiłam badania:
TSH 0,92 (0,27-4,2)
Ft3 3,32 (54,24%) (2,04-4,4)
Ft4 1,22 (36,36%) (1-1,6)
Anty TPO 110,80 (0-34)
Wit D3 23 (30-80)
Badanie USG
Gruczoł tarczycowy niepowiększony o wymiarach: prawy płat 47x16x15 vol 6,0 ml; lewy płat 48x13x16 vol 5,2 ml
Miąsz tarczycy hipoechogeniczny o niejednorodnej echostrukturze z plamistymi obszarami obniżonej echogniczności, grubszym nieregularnym obrysem bez cech wzmożonych przepływów naczyniowych. W biegunie dolnym płata prawego hipoechogeniczna lito-płynowa zmiana ogniskowa z zaznaczonymi obwodowymi przepływami naczyniowymi 11x5x7 CCxAPxLR w biegunie górnym płata lewego izoechogeniczna lita zmiana z zaznaczonymi hipoechogenicznym obwodem i wewnętrzną przestrzenią płynową bez ewidentnych przepływów naczyniowych 11x7x10 mm CCxAPxLR. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone z zachowanymi wnękami węzłowymi.
Byłam na wizycie prywatnej u endokrynologa z której jestem bardzo niezadowolona, ledwo spojrzał na wyniki i stwierdził że moje objawy nie są związane z tarczycą, nie dał mi też żadnych wskazówek ani porad co dalej, stwierdził że na razie nic nie będziemy z tym robić.
Sama zaczęłam zażywać Wit D3 4000j, magnez, Wit b complex, potas. Przestałam jeść gluten, nabiał i cukier.
Czy takie wyniki ft3 i ft4 mogą być podstawą do leczenia hormonami? Jakie jeszcze badanie wykonać?
Z góry dziękuję za pomoc i wsparcie