Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

13.08.21, 08:38
Cześć wszystkim. Jestem tu zupełnie nowa, pierwszy raz robiłam badania tarczycowe i nie wiem co o nich myśleć. Moje złe samopoczucie zaczęło się kilka miesięcy temu ale od 2 miesięcy mam nieprzyjemne objawy: poranne biegunki, bóle głowy trwające całe dnie, zawroty głowy, silne osłabienie, bóle i drżenia mięśni. W morfologii i badaniach moczu wszytko ok, jedynie poziom potasu obniżony. Bez sugestii lekarza zrobiłam badania:
TSH 0,92 (0,27-4,2)
Ft3 3,32 (54,24%) (2,04-4,4)
Ft4 1,22 (36,36%) (1-1,6)
Anty TPO 110,80 (0-34)
Wit D3 23 (30-80)

Badanie USG
Gruczoł tarczycowy niepowiększony o wymiarach: prawy płat 47x16x15 vol 6,0 ml; lewy płat 48x13x16 vol 5,2 ml
Miąsz tarczycy hipoechogeniczny o niejednorodnej echostrukturze z plamistymi obszarami obniżonej echogniczności, grubszym nieregularnym obrysem bez cech wzmożonych przepływów naczyniowych. W biegunie dolnym płata prawego hipoechogeniczna lito-płynowa zmiana ogniskowa z zaznaczonymi obwodowymi przepływami naczyniowymi 11x5x7 CCxAPxLR w biegunie górnym płata lewego izoechogeniczna lita zmiana z zaznaczonymi hipoechogenicznym obwodem i wewnętrzną przestrzenią płynową bez ewidentnych przepływów naczyniowych 11x7x10 mm CCxAPxLR. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone z zachowanymi wnękami węzłowymi.

Byłam na wizycie prywatnej u endokrynologa z której jestem bardzo niezadowolona, ledwo spojrzał na wyniki i stwierdził że moje objawy nie są związane z tarczycą, nie dał mi też żadnych wskazówek ani porad co dalej, stwierdził że na razie nic nie będziemy z tym robić.

Sama zaczęłam zażywać Wit D3 4000j, magnez, Wit b complex, potas. Przestałam jeść gluten, nabiał i cukier.

Czy takie wyniki ft3 i ft4 mogą być podstawą do leczenia hormonami? Jakie jeszcze badanie wykonać?
Z góry dziękuję za pomoc i wsparcie
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 13.08.21, 15:15
      Potrzebny dobry endo, który zwróci uwagę na mniejszy poziom FT4 od FT3,
      co mówi o niewydolnej tarczycy. Ten stan potwierdza usg.
      Nie odpuszczaj; szukaj dobrego endo bo Twoje samopoczucie
      będzie ciągle będzie leciało w dół.
      Dobrze, że podjęłaś uzupełnianie niedobrów, które w niedoczynności
      tarczycy zawsze występują. Będziesz mniej cierpiała.

Pochwal się, jeśli znajdziesz endo.
      • werblinka Re: Prośba o interpretację wyników 11.11.21, 14:14
        Hashitess bardzo dziękuje za wsparcie. Dzięki Tobie nie odpuściłam tematu i znalazłam endokrynologa który wprawdzie niechętnie ale na próbę przepisał mi Letrox. Zalecił dawkę 37,5 przez trzy miesiące (przez pierwsze dni 18,75).
        Przez pierwsze 2-3 tygodnie na dawce 37,5 samopoczucie było o wiele lepsze, najważniejsze że skończyły się poranne codzienne biegunki które męczyły mnie przez 3 miesiące. Po około miesiącu samopoczucie pogorszyło się więc postanowiłam zrobić badania, oto wyniki:

Przed leczeniem:
        TSH-0,92
        Ft3-54,24%
        Ft4 – 36,36%

Po 5 tyg na dawce 37,5:
        TSH- 0,943
        Ft3 – 29,24%
        Ft4 – 46,67%

W zwiąku ze spadkiem poziomu Ft3 postanowiłam sama zwiększyć dawkę hormonu do 50.

Po 4 tyg. Na dawce 50:
        TSH- 0,694
        Ft3 – 55,08
        Ft4 – 53,33

Wciąż odczuwam takie objawy jak: bóle głowy, osłabienie, kołatanie serca, uczucie duszności, bardzo silne skurcze i drżenia mięśni – przypuszczam iż jest to związane z niedoborem magnezu który suplementuję w dużych ilościach od kilku miesięcy. Ponadto suplementuję potas, Wit d3, Wit B12 i selen.

16.08.21
        Wit B12 301,30 (191-663) 23,21%
        Ferrytyna 71 (13-150) 42,34%

29.10.21
        Wit B12 499,90 (191-663) 65,25%

Chciałabym zwiększyć dawkę letroxu do 62,5, może wtedy hormony osiągnęły by ok 70% co przyczyniło by się do poprawy samopoczucia i poprawy przyswajania magnezu. Dobrze myślę? Ponadto myślę o badaniu wapnia całkowitego, wapnia zjonizowanego i parathoromu – niedobór wapnia również może objawiać się skurczami i bólami mięsni. Zastanawiam się nad ponownym badaniem ferrytyny z powodu silnego wypadania włosów.
        Proszę o poradę jak dalej postępować, z góry bardzo dziękuję.
        • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 15.11.21, 21:51
          muszę zapytać bo to ważne:
          czy badania są wykonane przed porannym codziennym wzięciem tabletki hormonu?
          • werblinka Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.21, 07:23
            Oczywiście, wszystkie badania przed wzięciem tabletki
        • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.21, 17:30
          Podobno jest tak, że z niedoczynności tarczycy wychodzi się tak długo
          jak ona długo trwała.
          Masz w tej chwili troszkę wyższe FT3 od Ft4 i stąd może być
          nienajlepsze samopoczucie.
          Wydaje mi się, że trochę za szybko wchodziłaś na wyższe dawki T4.
          Proponuję abyś przez najbliższe kilka tygodni pozostała
          na obecnej dawce. po tym czasie ponów badania hormonów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka