07.01.05, 09:53
Odebralam dzis wyniki i jstem naprawdę wściekla. TSH- 6,79 , ATPO-606. Leczę
się już póltora roku, a ciagle nie mogę tego wyrownać ! moje nastroje jak na
hustawce, uczyć sie nie moge itp. opieka lekarska to fikcja, zarejestrowali
mnie dopiero na 18 lutego. a co do tej pory? dalej mam tyć? I jak często
badać poziom TSH? Och, mam tego dosyć.
Obserwuj wątek
    • aagata4 Re: TSH 07.01.05, 14:22
      Witaj...

Ja tez mam dosyć swojej tarczycy ... prawdopodobnie przez nią strace kolejne
      dziecko - a i tez nie jestem pewna czy to tylko przez nią, wiec czeka mnie dużo
      innych i drogich badań ...

Czy mogłabys powiedziec jak sie leczysz? i czy robisz tez badania FT3 i FT4

Z tego co sie orientuje to przeciwciał lekarze nie chca leczyć... natormiast
      leczą tylko tarczycę podając euthyrox lub inne podobne leki ... Leczenie polega
      na dobraniu odpowiedniej dawki leku i kontrolowaniu własnie TSH i FT3 i FT4 co
      miesiąć az sie dobierze właściwą dawkę... Póxniej robi sie badania kontrolnie co
      pół roku lub co rok - zależy od lekarza ...

pozdrawiam

Agata
    • tess-hashi Re: TSH 07.01.05, 16:31
      proszę Cię bardzo poczytaj dokładnie tę stronę. ona nauczyła mnie wiele.
      hermes.umcs.lublin.pl/users/anna/postulaty.htm#begin
      I po pierwsze nie możesz się tak denerwować, bo całe to leczenie idzie w parę i
      tylko obciążasz dodatkowo wątrobę.
      uwierz mi, kiedy ja się wyciszłam, kiedy zrozumiałam, że tak naprawdę nic
      wielkiego się nie dzieje, że tak naprawdę to nie jest taka okropna choroba, to
      moje wyniki i samopoczucie bardzo się poprawiły.
      Yak samo szalałam jak Ty. wydawało mi się, że wyniki powinne być super, a one
      były straszne. I tak naprawdę to nie wyniki, a Twoje samopoczucie jest
      najważniejsze. Oczywiście powinnaś umieć odczytywać prawidłowo sygnały wysyłane
      przez Twój organizm. Jeszcze raz poczytaj powyższy link i napewno znajdziesz
      coś nowego co Ci umknęło lub nie doczytałaś.

Przy tak wysokim TSH powinnaś zwiększyć hormonu. Zmnierz sobie temp. ciała
      rano, a zobaczysz jak bardzo jest niska. Po zażyciu zwiększonej
      dawki /euthyroxu o 25mg - ja bym tak zrobiła/ temperatura napewno po 2 lub 3
      dniach wzrośnie o 1 czy dwie kreski, a Twoje samopoczucie napewno się poprawi.
      Oczywiście rozumiem, że moja opinia jest tylko moją opinią, a decyzja będzie
      Twoja.
      Jednak czekanie do 18 lutego to baardzo długi okres czasu. Idz prywatnie,
      szkoda zdrowia.
      P/c ciałami tak się też nie przejmuj. ja ich mam 30 000. ja wiem, że to żadna
      pociecha, ale wiesz mi można z tym żyć.
      Życzę dużo spokoju. tess
      • nikita181 Re: TSH 07.01.05, 18:13
        Jesteś kochana, Tess, dzieki bardzo. zaraz to poczytam, ale i tak zrobię jak
        mowisz. Prywatnie iśc do endo, to u mnie też nie jest proste, małe miasto, ale
        dowiem sie jakie są szanse. jakby nie to forum, bylabym zdana sama na siebie.
        Przykro mi z powodu twojej ciąży, Agata, glowa do gory, na pewno jest jakiś
        sposob, tylko trzeba go znaleźć. Na forumowiczki możesz liczyć, na pewno
        odezwie się ktoś, kto ci pomoże. Pozdrawiam
    • to-ja-007 Re: TSH 13.01.05, 15:49
      Jaka masz dawke leku?

Niestety przy Hashimoto nie da sie niczego na dluzej/ na stale "wyrownac".

W normalnym zdrowym procesie pracy tarczycy T4 przemienia(przeksztalca) sie w
      T3. U patientow np. Hashimoto niekiedy ta przemiana nie nastepuje tak jak nalezy
      i dlatego wielu po zmienieniu preparatow z mono na "kombi" (zawierajace T3+T4
      np. novothyral) czuja sie o wiele lepiej.

A moze wystarczy zmiana producenta ..... czasami preparaty z T4 w zaleznosci od
      producenta so roznie przez roznych pacjentow tolerowane.

pozdrawiam
      ulka
      • lu74 pytanie o "kombi" preparaty 13.01.05, 19:20
        Ulu, czy Ty (lub ktorakolwiek z Was - Drogie Forumowiczki) stosowala/stosuje,
        ktorys z preparatow "kombi"?
        Jesli tak, czy odczuwalyscie roznice w samopoczuciu?

Pozdrawiam,
        Lu
        • to-ja-007 Re: pytanie o "kombi" preparaty 14.01.05, 19:52
          Ja jeszcze nie stosowalam. Myslalam troche nad tym bo biorac tylko T4 - mam
          wrazenie ze pamiec mi siada.
          pozdr.
          ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka