Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

14.04.05, 17:54
Zadalam juz to pytanie na forum -choroby tarczycy-ale tam nikt nie odpisuje,a
wiec je ponawiam rowniez tutaj.Czy przy niedoczynnosci tarczycy pocicie sie w
nocy?Moze to jakies inne hormony zaczely jeszcze zle pracowac?Bardzo prosze o
odpowiedz,bo sie denerwuje.Mam 33 lata.
Obserwuj wątek
    • no_sense Re: Mam pytanie 14.04.05, 18:20
      ja bardzo mało się pocę - czy to w dzień, czy w nocy. leczysz się? może masz za
      wysoką dawkę?
    • to-ja-007 Re: Mam pytanie 14.04.05, 18:43
      Nie.
      Ja tez - tak jak no-sense, jak mam niedoczynnosc to sie nie poce.
      Dlugo tak masz?
      • monika1009 Re: Mam pytanie 14.04.05, 19:36
        Jutro wybieram sie na powtorne badania tarczycy i morfologie.Ostatni poziom tsh-
        4.2 ale nie biore zadnych lekow.Co to moze byc?
    • to-ja-007 Re: Mam pytanie 14.04.05, 19:57
      Sprawdzilam w necie ze przyczyn moze byc sporo.
      Jak sama napisalas - przyczyna moga byc problemy z hormonami kobiecymi.
      W tej grupie jest tez menopauza ale na nia jestes za mloda.

Z najpowaznijeszych przyczyn to bialaczka ...
      Dlatego musisz to skonsultowac z lekarzem, bo nie ma zartow.

pozdrawiam
      ula
      • hela1980 Re: Mam pytanie 15.04.05, 10:09
        pojawia sie pytanie, jak duze sa to poty??? jesli zlewne i po prostu budzisz
        sie cala mokra to nalezy zrobic morfologie koniecznie Z ROZMAZEM i OB oraz
        koniecznie powtorzyc hormony!!!!miewasz goraczki lub stany podgoraczkowe?
        • monika1009 Re: Mam pytanie 15.04.05, 10:59
          Witam Cie Hela.Z tymi moimi potami nocnymi jest roznie. Pierwszy raz to chyba
          ze 2 lata temu -trwa to 2 tygodnie i spokoj.Potem za pol roku i tak jest do
          dzisiejszego dnia.Jestem spocona cala i to takim zimnym potem albo tylko tyl
          glowy.Stany podgoraczkowe mialam czesto bedac malym dzieckiem ,pozniej mialam
          troche obnizona a teraz zawsze mam 36.6.Wlasnie wrocilam z laboratorium i
          wyniki odbiore wieczorem.Przez 5 lat regularnie sie badam i zawsze mimo tych
          potow wychodzily ok.Moze to na tle nerwowym albo hormonalne?
        • iwotlen Re: Mam pytanie 15.04.05, 11:09
          Witaj Moniko,
          Kiedy nie miałam jeszcze zdiagnozowanej niedoczynności oraz Hashi przez wiele
          lat miałam w nocy poty, ale tylko jakby wokół szyji. To było straszne. Po
          rozpoczęciu leczenia niedoczynności objawy te znacznie się zmniejszyły.
          Niestety nie wiem czy jest to związane z Hashi czy też może z tarczycą. Na
          pewno nie miało to związku z hormonami płciowymi. Podobny objaw obserwuję u
          mojego 17 letniego syna - którego aktualnie diagnozuję ma podwyższone TSH.
          Kiedy mój syn był małym dzieckiem, a objawy te były b. silne - pediatra
          sugerowała, że jest to charakterystyczne dla alergików.
          Pozdr. IWO
          • monika1009 Re: Mam pytanie 15.04.05, 11:14
            Dzieki wielkie za odpowiedz.Tez jestem alergikiem na roztocza.Martwie sie
            troche ale tak jak pisalam -badam sie regularnie i jestem dobrej mysli ,ze to
            nie jakas straszna choroba mi sie przyplatala.
            • monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 11:55
              Witam i prosze o spojrzenie na moje wyniki;
              morfologia-ok
              OB-8
              FT3-3.39 norma 1.50-4.50
              FT4-0.75 norma 0.70-1.90
              Tsh-0.810 norma 0.400-4.000
              Cholesterol-213 a norma 150-200

Teraz to juz nie wiem co o tym myslec,gdyz TSH spada mimo,ze nie biore zadnych
              lekow.W 2001r Tsh-4.200 a wiec powyzej normy,T3 i T4 tez w normie.Po miesiacu
              zrobilam ponownie Tsh i bylo 3.200 a wiec spadlo mimo ,ze nie bralam lekow.PRL-
              tez w normie a Tg-Ab wyszlo 92.00 wiec blisko gornej granicy
              W 2002 r TSH-2.280,T4 i T3 w normie
              W 2004 r TSH-1.100

A wiec jak widac u mnie Tsh samo spada i teraz jeszcze FT4 jest w dolnej
              granicy normy.Zaczelam ten watek tym ,ze od czasu do czasu silnie poce sie w
              nocy-nieraz cala jestem mokra a nieraz tylko tyl glowy.Jezeli jestescie w
              stanie mi pomoc to bardzo prosze o odpowiedz
              • aada1 Re: Mam pytanie 16.04.05, 12:28
                Witaj smile
                Poty w nocy nie będą raczej związane u Ciebie z tarczycą...TSH nasz bardzo
                ładne, ono co prawda systematycznie spada ale dalej jest w normie. USG tarczycy
                robiłaś? Wynikiem FT4 to teraz się nie martw.
                Cholesterol masz ciut za wysoko, w jakim jesteś wieku? Badania kardiologiczne
                robiłaś? Zbadaj sobie poziom hormonów kobiecych.
                Oprócz potów występują jakieś dodatkowe niepokojące objawy u Ciebie. Od kiedy
                tak się pocisz?
                Pozdrawiam Ada
                • monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 13:17
                  Witam Cie i jednoczesnie dzieki wielkie ,ze odpisalas.Usg tarczycy robilam 2
                  lata temu i bylo ok.Wlasnie nigdy nie robilam hormonow plciowych-mam 33 lata-i
                  moze faktycznie tu jest przyczyna.Poce sie od kilku lat ale tylko jakis czas i
                  potem jest spokoj.Wiesz,zaczelam sie zastanawiac,czy to spadajace tsh-mimo,ze
                  nie biore lekow- i to niskie FT4 nie jest powodem choroby przysadki.Czesto w
                  nocy poci mi sie wlasnie tyl glowy.Jak myslisz?
                  • monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 13:22
                    Co do moich objawow to zalozylam kiedys na tym forum watek-Witam i prosze o
                    pomoc-on jest teraz na 2-iej stronie.Jak mozesz to przeczytaj .
                    • aada1 Re: Mam pytanie 16.04.05, 14:51
                      Witaj
                      Prolaktynę badałaś? Jest OK?
                      Jeśli idzie o chroby przysadki...hmmmm, masz zawroty głowy, problemy z
                      utrzymaniem równowagi, rozlegulowananą miesiączkę, albo jej brak?
                      Jeśli TSH i FT4 jest poniżej normy może to oznaczać dysfunkcję przysadki lub
                      podwzgórza. Jednak Ty nie masz się czym martwić, badania są w normie...smile
                      Byłaś albo jesteś alergikiem?
                      Ada
                      • aada1 Re: Mam pytanie 16.04.05, 15:04
                        Monia, czytałam Twój poprzedni wątek. Wiesz nie ma co gdybać, dalej masz te
                        dodatkowe objawy o których pisałaś?
                        Rozlegulowane hormony kobiece też mogą dać do wiwatu...Gdzieś ty musi tkwić
                        problem Twojego złego samopoczucia.
                        Jak z Twoim ciśnieniem. Cukier badałaś?
                        Ada
                        • monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 15:40
                          No wiec tak-prolaktyne badalam wtedy gdy moje TSH wynosilo 4.2 a wiec
                          dawno.Zamierzam to badanie powtorzyc ale Pani z laboratorium zasugerowala mi,ze
                          warto zrobic prolaktyne z obciazeniem.Zawroty glowy mam ,ale nie tak czesto jak
                          kiedys i tak samo jest z utrzymaniem rownowagi.Co do miesiaczki to jest
                          regularna ale dlugo trwa bo nawet do 10 dni-moja gin.stwierdzila ,ze chyba taka
                          moja uroda.Alergie mam na roztocza.Cukier-ok,cisnienie-niskie.
                          We wtorek odbiore wyniki TPO i TG ale nie wiem czy one wyjasnia moj
                          problem.Aada1 napisz mi jakie mam zrobic hormony plciowe-w jakie dni cyklu?
                          Napisz rowniez czy te moje wyniki nie swiadcza o jakims gruczolaku przysadki-
                          naczytalam sie troche i sie mocno przestraszylam.Dzieki za odpowiedz
                          • aada1 Re: Mam pytanie 16.04.05, 18:24
                            Monia zrób sobie jeszcze aktualną porolaktynę. Wynik będzie napewno dobry a Ty
                            się uspokoisz. Do pełnej diagnozy odnośnie gruczolaków musiałabyś zrobić
                            tomografię lub rezonans. Wiesz nie będziemy gdybać - gdyby babcia miała wąsy
                            to ...hi hi hi- no sama wiesz.
                            Tak mi się cosik wydaję,że problemem u Ciebie będą hormoniki kobiece.
                            Okres nie powinien trwać 10 dni, to napewno nie jest taka Twoja uroda- zmień
                            ginekolog. Twój lekarz nie ma pomysłu jak Cię dalej poprowadzić.
                            Ada

• monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 15:48
                        Tak ,ale przy nastepnym badaniu moze sie okazac,ze Tsh I Ft4 beda juz ponizej
                        normy.Widzisz sama jak to spada u mnie
                        • monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 16:11
                          Dodam jeszcze,ze zanim ze mna zaczelo sie cos zlego robic to strasznie uroslo
                          mi owlosienie na lydkach.Zawsze mialam gladkie nogi i to byl dla mnie szooookk.
                          • aada1 Re: Mam pytanie 16.04.05, 18:11
                            Witaj Monia smile
                            Monia musisz iść do gin- endok. Lekarz wyjaśni Ci najlepiej jakie badania
                            powinnaś zrobić i w jakim dniu cyklu. U mnie wszystko jest OK więc się tym
                            tematem nie interesuję. Jeśli chodzi o mikrogruczolaki przysadki to ma je mama
                            mojej koleżanki( nie są u niej do operacji) bierze na to Bromergon. Jej wynik
                            prolaktyny( badanie robione zawszwe w 23 dniu cyklu) był bardzo ale to bardzo
                            wysoki. A zaczeło sie od bardzo silnych migren i wogóle nie była w stanie
                            utrzymać równowagi ( przewracała się).
                            Monia wejdz sobie w Google i wbij prolaktyna wszystko Ci się ładnie wyświetli.
                            Monia co bierzesz na alergię? może u Ciebie te poty są polekowe.
                            Możliwe ,że leki wchodzą ze sobą w jakąś interakcję. Bierzesz jakieś sterydy?
                            Ada
                            • monika1009 Re: Mam pytanie 16.04.05, 18:27
                              Glupio to zabrzmi ale nic nie biore na ta alergie.
                              Bardzo Ci dziekuje za poswiecony mi czas i rady.Jak tylko odbiore TPO i TG ide
                              ze wszystkimi badaniami do lekarza.Z tego co czytalam to bardzo trudno jest
                              trafic na dobrego.Jestem z Warszawy.Moze ktos mi poleci jakiegos specjaliste?
                              • aada1 Re: Mam pytanie 16.04.05, 19:58
                                Monia,alergię powinnaś leczyć. To może być przyczyna Twoich potów.
                                Byłam alergikiem więc wiem co to znaczy. Nie jestem z Warszawy więc nie mogą Ci
                                nikogo polecić. Zapytaj dziewczyn tu na Forum- pomogą!
                                Pozdrawiam Cię serdecznie. Odezwij się jak już bedziesz coś wiedziała smile)
                                Trzymam kciuki.
                                Ada
                              • iwotlen Re: Mam pytanie 16.04.05, 22:39
                                Witaj Moniko,
                                Wydaje mi się że powinnaś zacząć od lekarza ginekologa-endykrynologa, bo to
                                rzeczywiście może mieć związek z innymi hormonami (te długie miesiączki). Ja
                                leczę się u dobrej gin-endo którą moge polecić w przeciwieństwie do endo-
                                tyreologa, którego cały czas poszukuję. Jeśli jesteś zainteresowana to podam Ci
                                namiary na priv. Moja gin-endo zdiagnozowała u mnie Hashi i ma duże pojęcie o
                                hormonach tarczycy i przysadki. Ale nie prowadzi leczenia tarczycy. Nie martw
                                się jeśli masz podwyższoną PRL to nie zawsze oznacza gruczolaka. Ja mam wysoka
                                PRL, robiłam rezonans i nie mam gruczolaka. Mam koleżankę która ma gruczolaka i
                                leczy go farmakologicznie. Pozdr. IWO
                                • monika1009 Re: Mam pytanie 17.04.05, 12:37
                                  Witam.Jak mozesz to podaj mi namiary na gin-endokrynologa
    • to-ja-007 ad owlosienie 18.04.05, 11:25
      Monika
      Jesli jeszcze rozmaz bialych krwinek masz tez ok - to raczej to jest sprawa
      zwiazana z hormonami.

Napisalas, ze owlosienie nasililo sie zanim te wszystkie objawy wystapily.
      Jesli wystepuje nadmierne owolosienie lub generalnie cos z wlosami sie zmienia -
      to odpowiedzialne moga byc jajniki albo nadnercza.
      Jesli to jajniki to wystepuje albo nadmiar testosteronu albo niedobor estrogenu,
      ktory powoduje, ze poziom testosteronu "wzglednie" jest wiekszy niz wczesniej.
      Jesli to bylyby nadnercza to bada sie poziom DHEAS.
      Podwyzszona prolaktyna tez powoduje obnizenie estrogenu wiec moze ta prolaktyna
      u Ciebie skacze?

Aha - Ada ma racje 10-dniowa miesiaczka to nie jest norma, mozna sie od tego
      nabawic anemii ....
      Niskie fT4 i tsh moze sie wiazac z tym ze na poczatku Hashimoto mozna miec
      okresy nadczynnosci przeplatane z okresami niedoczynnosci, a tsh zawsze z
      opoznieniem reaguje na zmiane poziomu hormonow ...

pozdrawiam
      ula
    • to-ja-007 ad cholesterol 18.04.05, 11:28
      Podwyzszony cholesterol to czesto jedne z objawow niedoczynnosci .....
      • monika1009 Re: ad cholesterol 18.04.05, 17:08
        Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.Odezwe sie po zrobieniu kolejnych badan i
        wizycie lekarskiej.Jeszcze raz wielkie dzieki ,pozdrawiam.Monika
        • nitca Re: nocne poty... 09.05.05, 22:38
          Witaj Moniko
          Przypomnialam sobie o Twoim problemie czytajac jeden z artykulow o chloniaku.
          Nie chce Cie straszyc, ale moze warto zachowac czujnosc.
          Moga sie pojawiac takie objawy:
          -niewyjasniona goraczka
          -nocne poty
          -stale znuzenie
          -niewyjasniona utrata wagi
          -swedzaca skora
          -zaczerwienione zmiany skorne
          -powiekszone slinianki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka