Dodaj do ulubionych

niskie TSH

26.04.05, 11:32
TSH spadło mi za bardzo, według endo powinnam mieć ok. 1, a teraz po
kilkumiesięcznej dawce 125 mg eltroxinu mam 0,45. Chyba za mało? I wciąż nie
chudnę, przez ostatnie trzy miesiące przytylam 10 kilo, nie wiem dlaczego.
podobno jak sie hormon ustabilizuje to sie chudnie? Chyba nie ja... A co do
anemii- ja mam sklonnosci od dziecka, wiec jak czuję sie slabo i widze oznaki
anemii, robie badania- mam wtedy ok.9% hemoglobiny, a teraz po tygodniu
brania leku mam 13,7 ! w życiu tyle nie mialam . Moja norma to 11. ten lek to
sorbifer durules. na recepte. Polecam, szybko stawia na nogi.
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: niskie TSH 26.04.05, 15:36
      Powinnaś skoro nie chudniesz zrobić badanie ft3 i to koniecznie bedziesz
      wiedziła na czym stoisz bo ten hormonik odp za przemianę materii może z tym
      masz problem
      • nikita181 Re: niskie TSH 26.04.05, 19:15
        dzięki bardzo, jutro lecę sprawdzić.
    • aada1 Re: niskie TSH 26.04.05, 19:22
      Hejka
      Wiesz ja zaczęłam lecieć z wagi po 7 miesiącach brania leku. Nie było to tak od
      razu...smile+ dieta oczywiście. Pomimo dużej dawki z początku leczenia przytyłam
      jeszcze cztery kilo.
      Zaparcia masz dalej? 10 kg w trzy miesiące- dużo. Dietę pewnie masz- jaką?
      Nie zwiekszaj sobie dawki leku TSH już i tak masz niskie. Może masz jakieś
      dodatkowe problemy hormonalne?
      Nikito problem z anemią łączysz u siebie z Hashi?
      Nie rozumiem Twojej wypowiedzi -9% hemoglobiny. Jakie objawy oprócz osłabienia
      występują u Ciebie możesz mi opisać.
      Pozdrawiam
      Ada
      • nikita181 Re: niskie TSH 27.04.05, 17:52
        kochana aada1 juz ci odpisuję: anemie mialam od dziecka, takie sklonnosci.
        Oslabienie, zawroty glowy, zadyszka, brak ochoty do zycia, ciagle uczucie
        zmeczenia, uczucie zimna. Po dwoch -trzech dniach brania sorbifer durules
        przechodzi. leczę sie juz ponad rok, ale w tym czasie mialam wiele bardzo
        dramatycznych przejśc, lecze sie z depresji, tak wiec zapotrzebowanie na hormon
        ulegało zmianom, a bralam jednakowa dawke. Mój pierwszy wynik TSH to bylo >30,
        potem ok.6. na poczatku nie tylam , waga byla taka sama, zaczęlam tyc po nowym
        roku. zaparcia mam cały czas, mam zespól nadwrażliwego jelita, zaparcia i
        biegunki na zmiane to dla mnie codziennośc. zmienilam lek na eltroxin, przedtem
        bralam euthyrox. Często mam takie objawy, jakbym w ogole nie brala leku. co do
        diety- nie jem miesa, wedlin i chleba.pozdrawiam
        • aada1 Re: niskie TSH 27.04.05, 19:57
          Hejka Nikitasmile))
          Wiesz jeśli chodzi o anemię to od dłuższego czasu objawy mam takie same. Jednak
          ja to wiązałam razem z lekarzem z hormonem który biorę. Nikt mi nie zasugerował
          wcześniej aby dokładnie się przebadać. Ale z tym koniec od jutra zaczynam
          pomału robić wszystkie badania jakie są możliwe. Zaczynam od pełnej diagnostyki
          anemi...smile
          Kochana koleżanko pobiję Cię- moje TSH było 32! Więc też startowałam z
          wysokiego stopnia...
          Przykro mi,że zmagasz się z depresją - ona też może być przyczyną nadwagi u
          Ciebie.
          Jakie jest Twoje FT3? Próbowałaś Nowothyral ma FT4 + FT3. Ja nie szłam na niego
          po 12 musiałam go odstawić- może powinnaś spróbować - u Ciebie może będzie to
          szczał w dziesiątkę...smile) Do sprawdzenia zostanie Ci jeszcze Letrox.
          Piszesz, że nie jesz mięsa- jesteś wegetarianką?
          Pozdrawiam Ada

• to-ja-007 Re: niskie TSH 28.04.05, 11:17
          Witaj Nikita
          A bierzesz/bralas cos na depresje?

TSH 0.4 jest jeszcze ok. Ja widzialam dolne normy - 0.2 albo 0.3.
          Pod wzgledem przemiany materii wazne jest jakie masz ft3. Czasami jak sie bierze
          niektore leki (np. sterydy) to przemiana fT4 w fT3 moze sie spowolnic i wtedy
          mimo odpowiedniego poziomu fT4 bedzie sie tyc. Na podobnej zasadzie do lekow
          sterydpwych, zwiekszona produkcja kortyzolu przez nadnercza tez spowalnia
          przemiane fT4 w fT3. Z tego co wiem to silny stres oraz niedobory snu moga
          powodowac zwiekszona produkcje kortyzolu i utrudniac chudniecie ...

Jesli chodzi o tycie/chudniecie to wszystko nie jest takie proste.
          U mnie jak mam hormony w normie to przy normalnym trybie zycia - przynajmniej
          nie tyje.

pozdrawiam
          ula
    • hashi-tess Re: niskie TSH 28.04.05, 11:53
      czesc Nikita.
      terapia powoli stawia cie na nogi. popatrz! hemoglobina jak sama piszes jest
      extra.
      jeszcze troche cierpliwosci, a sie wygrzebiesz. ja tez nie wierzylam.
      wydawalo mi sie, ze to bujdy, o ktorych mowil mi lekarz, ze to sie nigdy nie
      zisci. a dyisiaj kwitne.
      moje TSH tez jest baaaaaaaaaaardzo niskie, a smopoczucie mam bombowe. to
      wszystko zalezy od organizmu. sprobuj tak jak mnie polecil lekarz: w parzyste
      dni 100, w nieparzyste 125. po 6 tygodniach zrob poziom tsh i ocenisz, czy jest
      odpowiedni do twojego samopoczucia.
      Zapewniam cie, ze schudniesz, tylko daj czas organizmowi na przestwienie sie.
      a lakcid bierzesz??? ja cie nie czaruje. pisze wszystko co ja przeszlam sama.

Zycze ogromnej cierpliwosci.
      Pozdrawiam cie serdecznie Tess
      • aruana Re: niskie TSH 29.04.05, 14:53
        Hej Tess,
        mam takie pytanie, a po co lakcid?

Pozdrawiam słonecznie,
        Agata
        • hashi-tess Re: niskie TSH 30.04.05, 18:02
          aruana napisała:

> Hej Tess,
          > mam takie pytanie, a po co lakcid?
          Lakcid jest pomocny w odtruwaniu organizmu, co przy hashi jest zalecane
          i mnie osobiście b. pomaga w odchudzaniu.
          Ach te ciasteczka!!!!!!!!
          Choć wiem, że po nich b. cierpię, ale są dni kiedy nie jestem w stanie sobie odmówić.
          Pozdrawiam Tess.
          • aruana Re: niskie TSH 04.05.05, 15:57
            Dziekuję serdecznie za odpowiedź!

Pozdrawiam słonecznie,
            Agata
            • nikita181 Re: niskie TSH 05.05.05, 10:20
              kochane koleżanki, trochę mnie nie bylo, ale zaraz spiesze podziekować za wasze
              uwagi, opinie i informacje. Tess, faktycznie zaniedbalam lakcid, ale zaraz lecę
              kupić. mam brać caly czas? bo ja wzięłam dwie serie i koniec. Co do otyłości-
              mam otyłóśc głównie brzuszną, nogi i tylek w normie, tylko brzuch wystający i
              spory biust, ciągle mnie pytają, czy jestem w ciąży. To bardzo krępujące. Nie
              mogę też kupić spodni czy spódniczek na moją figurę. Dlatego to mnie wkurza.
              Pozdrawiam Was wszytskie, a tess szczególnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka