Dodaj do ulubionych

CYNK i MAGNEZ

28.04.05, 23:25
Przyjmowanie cynku moze utrudnic przyswajanie magnezu.
Tak wiec przyjmujac preparaty zawierajace cynk, nalezy uzupelniac poziom
magnezu, uwzgledniajac min. 2 godz. przerwe.

Duzo magnezu zawieraja banany i awokado
oraz czekolada i orzechy
(niestety laskowe i ziemne przy hashi sa na liscie produktow zakazanych)
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: CYNK i MAGNEZ 29.04.05, 15:59
      Witaj Nitca smile)))
      Dlaczego orzechy laskowe i ziemmne są na liście produktów zakazanych przy Hashi?
      Ada
      • nitca Re: CYNK i MAGNEZ 29.04.05, 20:00
        Witaj Ado smile
        Dobrze ze zwrocilas uwage na te orzechy. Bardzo Was przepraszam, pomylilam sie !
        Nie laskowe tylko wloskie.

A wzielam to stad :
        "Are there any foods that interfere with my medication?
        Goitrogenic foods ( brussel sprouts, rutabaga, turnips, cauliflower, cabbage,
        almonds, peanuts, walnuts, sweet corn, sorghum and millet can act like an
        antithyroid drug in disabling the thyroid function. They contain chemicals,
        which prevent the thyroid from taking in enough iodine. Eat these in moderation
        if you are taking thyroid hormone replacement
        Soya causes real problems for the thyroid because it is an oestrogen like
        compound which increases the level of oestrogen in the body, thus having the
        effect of removing some thyroid hormone by increasing the level of binding
        globulin."

Czyli brukselka, brukiew, rzepa, kalafior, kapusta, migdaly, orzeszki ziemne,
        orzechy wloskie, kukurydza, (sorghum ? -nie wiem co to jest) i proso nie sa dla
        nas najzdrowsze. Wprawdzie jest napisane ze mozemy je jesc z umiarem, alemysle,
        ze najwazniejsze, to jesc ze swiadomoscia co moze nam zalkocic przyswajanie
        tyroksyny.
        Nitca
        • nitca Re: CYNK i MAGNEZ 12.05.05, 19:28
          SORGO, Sorghum - rodzaj z rodziny wiechlinowatych (traw) obejmujący ok. 30 gat.
          roślin zielnych, pochodzących z Afryki; kilka gat. jednorocznych, objętych
          wspólną nazwą Sorghum vulgare, należy do roślin najdawniej uprawianych,
          rozpowszechnionych w rejonach zbyt suchych lub zbyt gorących dla innych roślin;
          łodygi wys. 0,5–4 m; kwiatostan — wiecha (dł. 10–50 cm), o kłoskach okrytych
          skórzastymi plewami, jednokwiatowych; na ziarno do celów spoż. i przem. (mąka,
          kasza, krochmal, spirytus) oraz pastewnych są uprawiane formy: sorgo murzyńskie,
          zw. durrą, sorgo japońskie, zw. gaolianem (kaolianem), sorgo zwisłe, zw.
          dżugarą, sorgo cukrowe, zw. dochną; u sorgo cukrowego zastosowanie spoż. i
          pastewne mają także łodygi zawierające 8–18% cukru, techn. zaś — odmiany o
          miotlastej wiesze; na zieloną paszę jest uprawiane sorgo sudańskie (trawa
          sudańska); sorgo zajmuje 5 miejsce (po pszenicy, ryżu, kukurydzy i jęczmieniu) w
          świat. produkcji zbóż, a w dużej części Afryki i Azji jest najważniejszym zbożem
          konsumpcyjnym.
    • nitca Re: CYNK 16.05.05, 18:38
      Niedobory cynku występują powszechnie w krajach rozwijających się, gdzie
      podstawą diety są produkty pochodzenia roślinnego. Zwiększona podaż kwasu
      fitynowego, który jest zawarty w dużych ilościach w soi i ziarnie zbóż oraz
      wapnia - upośledza wchłanianie cynku. Duże dawki żelaza również utrudniają
      wchłanianie cynku - co jest szczególnie ważne u ciężarnych suplementowanych żelazem.
      W niektórych krajach rozważane jest wzbogacanie żywności w cynk. W
      piśmiennictwie proponowane są różne modyfikacje diety mogące przyczynić się do
      uzupełnienia niedoborów cynku:

· podaż produktów pochodzenia zwierzęcego,
      · spożywanie produktów zwiększających absorpcję cynku:
      - organiczne kwasy, jak cytrynowy i mlekowy,
      - białko -poprawia wchłanianie cynku i innych mikroelementów, jak miedź, selen i
      mangan (prawdopodobnie poprzez tworzenie rozpuszczalnych kompleksów
      mikroelement-aminokwas),
      · zmniejszanie zawartości kwasu fitynowego w diecie:
      - dobieranie odpowiednich technik przemiału ziarna (kwas fitynowy znajduje się
      przede wszystkim w warstwie aleuronowej ziarna pszenicy, ryżu i sorgo oraz w
      zarodkach ziarna kukurydzy),
      - wykorzystywanie odmian zbóż o podwyższonej zawartości cynku i obniżonej kwasu
      fitynowego,
      - stosowanie technik kulinarnych zmniejszających zawartość kwasu fitynowego, jak
      kiełkowanie ziarna (tab. 4), fermentacja i obróbka termiczna produktów roślinnych.

Cynk jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Zmniejszenie zawartości tego
      pierwiastka w diecie zwierząt powoduje wystąpienie wad układu nerwowego u
      potomstwa. Kobiety z wrodzonym zaburzeniem metabolizmu cynku acrodermatitis
      anteropathica są obciążone wysokim ryzykiem urodzenia dziecka z wadą cewy
      nerwowej. W jednym z retrospektywnych badań stwierdzono, że zwiększona podaż
      cynku, szczególnie pochodzącego z produktów zwierzęcych, zmniejszała ryzyko
      urodzenia dziecka z taką wadą.
    • nitca Re: SELEN 16.05.05, 18:42
      To przy okazji jeszcze o selenie, bo lykamy go razem z cynkiem...

Selen - Wątroba, cynadry, mięso i owoce morza są lepszym źródłem selenu niż
      produkty roślinne. W krajach, gdzie gleba jest mało zasobna w selen, jak np. w
      Polsce, mięso i ryby są głównym źródłem pierwiastka dla osób na diecie zwykłej.
      W Ameryce Północnej gleba jest zasobna w selen - stąd celowe może być spożywanie
      produktów otrzymywanych z roślin tam uprawianych. Najlepszym roślinnym źródłem
      pierwiastka są orzechy brazylijskie.
      • bzubza Re: SELEN 20.05.05, 17:56
        Ile magnezu trzeba przyjmować dziennie?
        • nitca Re: SELEN 07.01.06, 00:13
          Ja biore 2 tabl. MagnefarB6 2x dziennie
          • aada1 Re: SELEN 07.01.06, 10:59
            Ja biore MagneB6 jedna tabletka na noc...
            Magnez zbija cisnienie wiec ja przy swoim nie za wysokim cisnieniu biore
            ostroznie...
            Ada
            • iskial Re: SELEN 23.01.06, 21:53
              witam tak sobie czytam i przeglądam stare wątki, a co myślicie o selenie
              zawartym w dynii jest dużo preparatów z oleju z dyni nawet pojawiły sie
              połączenia z olejem z rekina zawiera dużo cynku, fitosteroli poprawia poziom
              cholesterolu a nawet wpływa dobrze na skóre i włosy no a połączenie z olejem z
              rekina to chyba nadmiar szęscia ale nie znam nazwy dokładnie preparatu czy
              €żywałyście oleju z dynii i jak na was działa ja sobie kupiłam preparato nazwie
              peponen sam bo olej z rekina jem osobno mam zamiar wypróbować może się skuszę i
              kupię też olej z dynii do sałatek .po oleju z lnu spadł mi wreszcie cholesterol
              i trój glicerydy pomimo że TSH wzrosło ale jeszcze jest w normie 3.6 . No to
              sobie tak głośno myśle że te oleje to chyba dobra rzecz .pozdr Roma
              • hashi-tess Re: SELEN 23.01.06, 22:19
                iskial napisała:

> witam tak sobie czytam i przeglądam stare wątki, a co myślicie o selenie
                > zawartym w dynii jest dużo preparatów z oleju z dyni nawet pojawiły sie
                > połączenia z olejem z rekina zawiera dużo cynku, fitosteroli poprawia poziom
                > cholesterolu a nawet wpływa dobrze na skóre i włosy no a połączenie z olejem z
                > rekina to chyba nadmiar szęscia ale nie znam nazwy dokładnie preparatu czy
                > €żywałyście oleju z dynii i jak na was działa ja sobie kupiłam preparato
                > nazwie
                > peponen sam bo olej z rekina jem osobno mam zamiar wypróbować może się skuszę
                > i
                > kupię też olej z dynii do sałatek .po oleju z lnu spadł mi wreszcie cholesterol

Roma!
                Jak długo jadłaś olej z lnu?
                Chciałabym też mieć niższy poziom cholesterolu.
                Gdzie zaopatrujesz się w ten olej?
                • iskial Re: SELEN 23.01.06, 22:27
                  W sklepie internetowym www.batom.pl/ lub w aptece zamawiam ten z
                  oleofarmu 0,250 ok 11 zł jadłam go dziennie łyżke lub do sałatek a potem miałam
                  kapsułki z oleju lniannego firmy ziołolek NNKT LInomag ok 9 zl pozdr . Roma
                  • iskial Re: SELEN 23.01.06, 22:42
                    no i widac jaka ze mnie skleroza: jadłam ok trzech miesiecy papa Roma
                    • hashi-tess Re: SELEN 23.01.06, 22:43
                      Dzięki za ekspresową odpowiedz.
    • katerina24 Re: CYNK i MAGNEZ 16.02.06, 19:46
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka