Dodaj do ulubionych

duzo pytań i niepewność

28.07.05, 15:47
cześć dziewczyny jestem tutaj po raz pierwszy jestem zdiagnozowana jako
Hashimoto miałam badane tsh nie badano mi t3 t4 dlaczego nie wiem mój lekarz
nawet o tym mi nie wspomniał robie się jak antałek kolatanie norma zawroty i
sapanie również norma wypadanie wlosów norma co jeść ryby tak nie morskie tak
nie tak naprawdę to jest tak mało konkretnych wiadomości na temat naszej
choroby brak konkretnych wskazówek jak żyć jak się odżywiać uprawiać sport
nic nikt nie wiem tak do końca okropność a tak wogóle to czekać czekać tak
mawia mój doktor idę na konsultację do innego lekarza jedno wiem nie czuję
się najlepiej przyjmuję Eltroxin 50mg 1tabletkę TSH 4,29 wcześniej w kwietniu
6,92 przeciwciała 600 Lekarz twierdzi że to się wszystko ma unormować ale ja
niestety nie widzę poprawy wręcz czuję się gorzej

Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: duzo pytań i niepewność 28.07.05, 16:27
      Czesc
      Nie wiem jak inni ale ja staram sie zyc normalnie. Dlatego nie stosuje tez
      bardzo restrykcyjnych diet. Jedynie unikam soli jodowanej i soi (ale nigdy jej
      duzo nie jadlam, wiec niewiele musialam zmieniac w swoim zyciu).
      Ryby jadam rzadko (raz na miesiac) ale jednak od czasu do czasu jadam.
      Teoretycznie powinno sie unikac jodu a tego jest zwykle najwiecej w morskich
      rybach, owocach morza etc.

Zawroty, kolatania i sapanie - powinny przejsc jak wyjdziesz z niedoczynnosci.
      Powinnas zwiekszyc dawke leku bo TSH prawie 7 to duzo za duzo. Przy wysokich
      przeciwcialach niestety czasami potrzeba wieksze dawki lewotyroksyny.
      Powinnas tez miec zbadane fT3 i fT4 - zeby zbadac czy z przemiana jednego w
      drugie jest wszystko ok. Dopiero jak sie sprawdzi ze to jest w normie mozna
      badac tylko TSH.
      Sport na pewno nie zaszkodzi jesli wyjdziesz z niedoczynnosci i bedziesz sie
      dobrze czula.

Ja dopiero po roku znalazlam dawke przy ktorej poczulam sie normalnie. Wtedy
      mozna zapomniec o chorobie.
      Twoj lekarz ma racje - musisz "czekac" a przynajmniej uzbroic sie w cierpliwosc
      dopoki nie znajdziesz optymalnej dla siebie dawki (no bo chyba Twoj lekarz nie
      planowal zostawienia Cie na 50 mikrogramach T4?).
      Do tego czasu obserwuj siebie i objawy - jakie masz w niedoczynnosci, czy masz
      jakies inne objawy np. nadczynnosci etc.

No i bierz selen na przeciwciala.

pozdr.
      ula
      • beakuz Re: duzo pytań i niepewność 29.07.05, 13:44
        bardzo dziekuję za odpowiedź i pomoc jednocześnie mój lekarz nawet nie
        wspomniał o zbadaniu ft3 i ft4 a tak naprawdę to jedyne co mi powiedział to to
        że nie mogę więcej przytyć ponieważ bedzie wtedy mi musiał zwiekszyc dawkę ale
        na szczęście 30/08/05 idę na konsultację do P.Anny Stefanowskiej zostala mi
        polecona mam nadzieję że ze wszystkim mnie zaznajomy i będę mogla zadać szereg
        pytań i nikt nie będzie patrzył na zegarek
      • beakuz Re: duzo pytań i niepewność 29.07.05, 13:50
        ula chcialabym wiedzieć jak długo może trwać wyrównywanie poziomu hormonu
        tyroksyny w organizmie i czy Hashimoto jest ona wydzielana przez nasz organizm
        kiedy wiadkmo że przeciwciała zżarły juz naszą tarczycę .Nie za bardzo to
        wszystko rozumiem
        • pakawsm Re: duzo pytań i niepewność 29.07.05, 14:17

Witaj
          co prawda pytanie jest do Uli ale chyba się Ula nie pogniewa

Wyrównywanie hormonów to sprawa indywidualna zależy od organizmu i dobrania
          odpowiedniej dawki.

"czy Hashimoto jest ona wydzielana przez nasz organizm" -tego nie rozumiem.

" kiedy wiadkmo że przeciwciała zżarły juz naszą tarczycę" na obrazie USG widać

Pozdrawiam Paula
          • beakuz Re: duzo pytań i niepewność 29.07.05, 14:37
            oczywiście chodziło mi o tyroksynę a nie Hashimoto pomyłka przpraszam ale to
            smutne że cały czas już do końca musimy to sprawdzać aha jeszcze jedno kiedy
            wiadomo chodzi o reakcje naszego organizmu czy zwiekszyć czy zmniejszyc dawke
            leku aby znaleźć tę odpowiednią i najlepszą jakie są symptomy i jak zachowuje
            się organizm np za malo chormonu ospalość lub drgawki dziewczyny pisały na
            forum o tym że potrafią same już regulować hormon obserwując własny organizm
            • pakawsm Re: duzo pytań i niepewność 29.07.05, 14:53
              Narazie badaj często TSH. Obserwować swój organizm potrafią dziewczyny z długim
              starzem Hashimoto.
              Paula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka