Dodaj do ulubionych

Prosze o rade

29.07.05, 16:46
Witam wszystkich.Jestem tutaj pierwszy raz.Od 8 lat lecze sie na
niedoczynnosc a 3 miesiace temu stwirdzono ze mam hashimoto.Wynik TSH10,69 z
biopsji:erytrocyty,ściety plyn sluzowy,rozproszone tyreocyty i bardzo liczne
komorki limfoidalne.Moj lekarz przepisal mi Euthyrox 125 i jak narazie tylko
to biore.Powiedzcie co moge jeszcze brac aby nie czuc sie tak podle. Mam
zmiany nastroi,bole i opuchniete stopy, jestem taka ospala i wiecznie
zmeczona.
Dzieki ze stworzyliscie takie forum.
Obserwuj wątek
    • candy74 Re: Prosze o rade 31.07.05, 22:47
      Hej.
      Pewnie czekasz na odpowiedź, a wszystkie nasze forumowe ekspertki pojechały
      chyba na wakacje.
      Nie bardzo chcę doradzać Ci, co mogłabyś brać na poprawę samopoczucia, ale może
      powinnaś iść na konsultację do innego lekarza? Może on Ci coś doradzi?
      Wiem, że dziewczyny z forum ratują się selenem. Ja biorę magnez+wit.B6. MOje TSH
      jest 3 razy niższe od Twojego, ale wyobrażam sobie jak musisz się czuć.
      Prawdopodobnie dopóki nie spadnie TSH, możesz się źle czuć.
      Pozdrawiam serdecznie smile
      • asia651 Re: Prosze o rade 01.08.05, 15:31
        Hej.Dzieki ze odpisalas.Wlasnie od soboty biore selen magnez i cynk+B6.No na
        efekty musze czekac ,ale mam juz swiadomosc ze juz moge sobie jakos
        pomuc.Bardzo duzo pomoglo mi to co przeczytalam na forum bo jesli chodzi o moje
        wiadomosci na temat tej choroby byly bardzo nikle a nawe zadne.oczywiscie moj
        lekarz nie mial czasu mi wytlumaczyc co to jest. teraz jest na urlopie bedzie
        dopiero we wrzesniu a to jak dla mnie troche dlugo.POZDRAWIAM
        SERDECZNIE smile
        • aada1 Re: Prosze o rade 01.08.05, 18:48
          Witaj Asia smile)
          Wiem jak sie czujesz TSH masz bardzo wysokie...sad( nic fajnego, ja miałam
          ostatnio TSH 8 sad( Selen, cynk magnez dużo nie pomogą, przykro mi to pisaćsad
          ale wiem jak było u mnie.
          Jaki masz poziom FT4 teraz ? Próbowałaś wejść z drugim hormonem? mam na myśli
          FT3. Biore to od miesiąca, nie puchnę i mieśnie mnie już nie bolą ( zostały
          tylko jeszcze zawroty głowysmile)Popytaj swojego lekarza może to dla Ciebie też
          jest jakaś szansa.
          Pozdrawiam serdecznie Ada
          • asia651 Re: Prosze o rade 01.08.05, 23:18
            Witaj aada1smile FT3 i FT4 nie mialam jeszcze robione tylko biopsja lewego plata i
            TSH. Mam jeszcze zrobic biopsje prawego plata i badania immunologiczne,ale
            kiedy je zrobie to nie wiem bo moj lekarz jest na urlopie do konca sierpnia a u
            nas jak napewno sama wiesz sa dlugie terminy.W lipcu do mojego lekarza
            zapisywano na listopad smile.Czasami sie plakac chce.POZDRAWIAM SERDECZNIE.
            • aada1 Re: Prosze o rade 02.08.05, 10:13
              Witaj Asiusmile
              Musisz zrobić badania FT4 i FT3 - bez nich nic nie zdziałasz. One nie są tak
              drogie w Krakowie 17zł. Jak bedziesz miec kase zrób je sobie prywatniesmile musisz
              wiedzieć jaki jest aktualnie poziom hormonów w organizmie. Jak TSH Ci tak
              wybiło to znaczy, że czegoś brak. Nic sie nie martsmile będzie dobrzesmile jak
              zrobisz badania i bedziesz miała wyniki zgłoś siesmile)
              Czekam na Ciebie, pomyślimy co dalej.
              Pozdrawiam Ada
    • to-ja-007 Re: Prosze o rade 04.08.05, 19:12
      Witaj Asiu
      jak to mozliwe ze od 8 lat sie leczysz na niedoczynnosc i niedawno mialas takie
      wysokie TSH? Nie bralas wtedy euthyroxu? Czy bralas jakas malutka dawke?
      Czy ta dawke 125 bralas wczesniej czy dopiero bo takim wysokim wyniku TSH?

Bo jesli dopiero po badaniu zwiekszylas dawke to niestety troche moze potrwac
      zanim sie normalnie poczujesz. Nie wiem jak dlugo bierzesz 125 mcg ale jesli
      dluzej niz 6 tyg. to powtorz TSH. Jesli jest nadal wysokie to byc moze trzeba
      zwiekszyc dawke.

Poza tym tak jak inne dziewczyny radza - powinnas zrobic fT3 i fT4 zeby zbadac
      ze zamiana hormonu T4 w T3 zachodzi prawidlowo. U niektorych Hashimotek ta
      przemiana nie przebiega prawidlowo i wtedy najlepiej brac leki ktore zawieraja
      mieszanke T3 i T4 (np. novothyral).

Ja bym chyba poszla do jakiegos innego lekarza bo czekac miesiac do wizyty u
      lekarza a pozniej kolejny miesiac (na przyklad) na poprawe samopoczucia to
      troche dlugo .... szkoda zycia na to czekanie.

Skierowanie na badanie hormonow moze wypisac takze internista, tylko rzadko
      ktory chce to robic.
      A poza tym to musisz sie oszczedzac, odpoczywac i brac selen (na przeciwciala)
      oraz vit. B6 i B12 (na poprawe nastroju). Tyle mozesz sama zrobic.

pozdrawiam
      ula
      • asia651 Re: Prosze o rade 05.08.05, 14:49
        Witaj to-ja-007.Wczesniej leczylam sie u innego endo i on przepisal mi 50
        eutheroxsu. Mowilam ze sie cos zle czuje od dluszego czasu ale powiedzial ze to
        tak jest przy tarczycy raz dobrze raz zle wiec nic juz nie mowilam . Dopiero
        jak wystapily juz powazne objawy poszlam do innego endo i on zrobil mi TSH i
        usg stwiedzil ze to hashimoto.Wyniku z biopsji jeszcze nie widzial.Biore
        selen,magnez,b6 i cynk ale teraz doszlo mi niskie cisnienie wczoraj mialam
        96/79 a puls 54.Jutro chce isc do mojej lekarki domowej moze ona da mi
        skierowanie na badania jak nie to zrobie je prywatnie.Tak bardzo chcialabym
        czuc sie juz w miare dobrze, zeby juz jakos funkcjonowac.Dziekuje ci za
        rade. POZDRAWIAM ASIA
        • aada1 Re: Prosze o rade 05.08.05, 16:00
          Witaj Asiusmile)
          Był duży skok z dawka u Ciebie( z 50 na 125!!) i to prawdopodobnie zbija
          ciśnienie. W jakim odstępie czasu ta dawka była podnoszona? Pobierz prze kilka
          dni mniejszą dawke( 100 albo nawet 75) i badaj ciśnienie, powinno sie podnieść.
          Za duża dawka idzie u Ciebie teraz - tak mi sie coś wydaje. Problemów
          kardiologicznych nie masz? Inne jakieś objawy np migreny, biegunki, niepokój są
          u Ciebie?
          Na podniesienie ciśnienia możesz brać Effortil nawet rano na czczo !
          Tak jak pisała Ula trochę czasu minie jak sie lepiej poczujeszsmile)
          Hmm co mogę ci jeszcze poradzić - może naprzemienne branie hormonów 75 i 100 co
          drugi dzień inna dawka będzie jakimś wyjściem z sytułacji.
          A zbadaj sobie cholesterol ! Odstaw magnez on zbija ciśnienie- albo bierz go
          tylko raz dziennie.
          Pozdrawiam Ada
          • asia651 Re: Prosze o rade 05.08.05, 22:48
            Witaj aada1.Dawke 50 bralam ok 40dni a potem lekarz kazal mi brac 125.Magnez
            biore 1 tabletke 300 mg.Objawy jakie mam to nagle zmiany humor,niepokoj,bole
            oczu ,rak ,stop oraz takie drzenie wewnatrz. Sama sie dziwie jak rodzinka ze
            mna wytrzymoje bo samej siebie nie moge momentami zniesc. Dobrze ze moge sie
            was poradzic i wyzalic zaraz jest mi troche lzej. POZDRAWIAM ASIA.
            • anial6 Re: Prosze o rade 05.08.05, 22:58
              A płacz bez powodu? Wściekłość na cały świat? O to że jest za gorąco/za zimno,
              o to, ze nic się nie udaje, że ktoś idzie ulicą...
              Czasami żyć się odechciewa sad
              • asia651 Re: Prosze o rade 06.08.05, 23:11
                Witaj aniu.Dokladnie tak jak piszesz.Nigdy taka nie bylam i to mnie najbardziej
                wkurza ze nie moge tego opanowac.Zawsze bylam osoba w miare zaradna i
                samodzielna a teraz czuje sie chwilami bezradna.Tak jak piszesz czasami sie zyc
                odechciewa sad. POZDRAWIAM ASIA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka