Dodaj do ulubionych

Ślinianki

24.10.05, 18:25
Do Kasi, natknęłaś mnie z tymi śliniankami. Od 3 tygodni po prawej stronie (u
mnie to strona z wolem koloidowym) mam wyraźną "gulę" pod szyją. Endo
poprosiła o badania krwi: OB, CRP, rozmaz - wszystkie ok. więc uznała, że
węzeł uznajemy za infekcyjny a nie patologiczny. Będąc na kontrolnym USG
tarczycy wskazany węzeł opisano jako prawidłowy. Czy sądzisz, że zrobić te
badania w kierunku Sjorgena. Napisz jeszcze więcej co to za choróbsko i gdzie
można zrobić takie badania labolatorium Warszawa/Wrocław
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Ślinianki 24.10.05, 18:46
      Ja mam teraz praktyki w sądzie ale odpisze ci tak szybciutko więcej ewentualnie
      po niedzieli bo znikam,po prostu padam na rzęsy cały dzień uczelnia ,potem
      robota no ale do rzeczy badania przeciwciał przeciwjądrowych można zrobić w
      Laboratorium Nadzieja na Ulicy Wilczej 28/3[troszkę cięzko trafic ale wskazówka
      duże większe ze 2 razy od dorosłego człowieka orzechowe "wrota"na rogu jest
      restauracja i sklep z Jeansami--potem idziesz uliczką i laboratorium jest po
      lewej stronie będzie tabliczka] telefon 0 22 622 05 03 tak jak pisałm w tamtym
      poście nie trzeba byc na czco ,leki jakie zażywasz są obojętne dla tego badania
      dajesz krwe i po 2 tyg sa wyniki możesz też zrobic w Laboratorium diagnostyka
      na ulicy PASTEURA 10 w Warszawie wiem że laboratoria diagnostyki sa w każdym
      większym miescie wpisz może w google[www.google.pl frazę laboratorium
      diagnostyka we Wrocławiu powinno wyskoczyć jak nie dzwon do informacji napewno
      znajdą czekaj zaraz odpisze coś sprawdzę
    • katerina24 Re: Ślinianki 24.10.05, 18:51
      no sprawdziłam we Wrócławiu jest filia daję namiary
      www.diag.pl/subpage.php?id_art=65&id_cat=9
      • katerina24 Re: Ślinianki 24.10.05, 19:06
        na mapce po prawej stronie kliknij sobie Wrocław będziesz miała namiary na
        lab.centalne i takie w którym robi się pobranie telefon do centalnego 71 370-90-
        00 ulica Weigla w opis badań zajrzałam Ty powinnas mieć następujące badanie
        różni się od"warszawskiego"zakresem chorób we Wrocławiu więcej podjednostek i
        nazywa się PRZECIWCIAŁA PRZECIWJĄDERKOWE ,PRZECIWJADROWE I CYTOPLAZMATYCZNE to
        jest to badanie Które powinnaś sobie zrobić.Napisane było na tej stronce że
        czeka sie 15 dni kosztu nie znam to już ustalisz,Spr sobie usg slinianek ale z
        tego co piszesz to masz węzły chłonne powiększone na szyi a slinanki mialam spr
        trochę inaczej choć prawdę mówiąc dokładnie nie pamiętam jak to było bo robiłam
        to rok temu chyba na szyję facet tez apratem zjechał bo to były slinianki
        przyuszne.No nic usg tego warto zrobić,crp i ob moga tego nie
        wykazać .Przeciwciała dobrze sobie raz na rok robić zeby być zorientowanym czy
        np toczeń czy inne dziadostwo się nie zaczyna!!!Dobrze sobie zrobic
        immunoglobuliny zwłasza IgA oraz IgM.
        Teraz tak czy masz wrażenie suchości nadmiernej w ustach [praktycznie brak
        sliny?]
        problemy z narządami kobiecymi --tez nadmierna suchość?
        Sucho w nosi
        krtani
        pochwie,suche oko zmniejszona ilośc łez
        ból gardła
        bolesność ślinanek
        zwiększona suchość włosów
        skóry ciała
        jestes rozdrązniona
        masz uczucie rozbicia
        bezsensu
        bóle głowy
        Zrób sobie koniecznie to badanie przeciwciał lepiej dmuchać na zimne !!!
        Serdecznie pozdrawiam
        Jeśli Ci sucho w ustach polecam SALIVA REX lub tonimer,możesz zuć gumę [jest
        przepraszam za trywialne określenie ślinopędna]dużo pij niegazowanej wody,nie
        pal,nie pij kawy ona zwiększa ilość wydalanego śluzu a co za tym idzie suchość
        jamy ustnej pogłębia się]pamiętaj też że nie zawsze suchość jamy ustnej oznacza
        Sjogrena --wiele kobiet przy zapaleniu autoimmunologicznym tarczycy ma
        zmniejszona ilość śliny,a suchość narządów kobiecych niestety pogłębia się z
        wiekiem okres menopauzy ,i przed nią także spokojnie rób badanie poczekaj a
        potem zobaczymy ,pozdrawiam serdecznie trzymaj się
        • katerina24 Re: Ślinianki 24.10.05, 19:09
          Jeśli masz problem z oczyma warto byloby wybrac się do okulisty ,wybacz błedy w
          pisowni nie wiem jak mogłam Wrocławowi doprawić ó ,mam nadzieje że troche
          pomogłam ,napisz co załatwiłaś ,przemyślenia etc pozdro
    • katerina24 Re: Ślinianki 24.10.05, 19:12
      Jeśli będziesz w Warszwie potrzebowała kogoś do dobrego usg ślinianek to moge
      polecic tego faceta u którego miałam w zeszłym roku ich usg ,bardzo dokładny i
      rzeczowy ,dobrego okulistę też z reką na sercu moge polecić ,to by było tyle
    • katerina24 Re: Ślinianki 24.10.05, 19:35
      aha tak jak pisałam wczoraj zrob sobie latex--reumatoid factor wykrywany jest w
      rozmaitych chorobach auto w Sjogrenie też m.in
      • ewg2 Re: Ślinianki 24.10.05, 23:24
        Dzięki serdeczne, jutro rano właśnie jadę do Warszawy, ale w takim razie
        załatwię to we Wrocławiu zaraz po powrocie. Jeśli chodzi o objawy suchości -
        praktycznie nie mam - no może czasami w gardle. Psychicznie też w miarę ok,
        zresztą w tej codziennej gonitwie człowiek nie ma czasu się zastanawiać nad
        samopoczuciem dopóki nie padnie. Natomiast od kiedy zdiagnozowano guzki + hashi
        mam jakiś lekki dyskomfort w przełykaniu (myślałam że to chwilowe po biopsji,
        ale nie przeszło), dodatkowo tkliwą szyję i już sama nie wiem czy to ślinianka
        czy węzeł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka