Dodaj do ulubionych

tsh 4 a narkoza

19.06.06, 15:37
Własnie wróciłam od endo i jestem załamana...
Nie wiem co począć, moje plany legły w gruzachsad(
Pod koniec lipca planowałam operacje plastyczna - o której marzę od zawsze. Ustaliłam termin, zarezerwowałam pensjonat, przygotowywałam sie psychicznie i byłam bardzo szczęśliwa, że w koncu mi sie uda.
Dziś poszłam do endo. Moje TSH ostatnio wynosilo 4,13 przy normie do 5,60 i lekarz gdy to zobaczyl stwierdzil ze on nie pozwala mi na operacje, ze najwczesniej dopiero za 6 tygodni bedzie mozna rozmawiac jak sobie unormuje tsh, ze anestezjolog sie nie zgodzi itp. A operacje mam miec za 5 tygodnisad(((
Doktor powiedzial ze musze miec TSH okolo 2, to dlaczego norma jest do 5,60????? jestem zla, smutna, zawiedziona..
Czy ktoras z was miala podobnie? czy moze jest jakis sposob? Moze powinnam isc do innego lekarza, bo ten wydal sie niesympatyczny, a jak uslyszal ze to operacja plastyczna to mialam wrazenie ze w glebi ducha mnie wysmial. ja wiem ze tu chodzi o moje zdrowie, ale to tsh jest niby w normie wiec nie rozumiemsad(((
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: tsh 4 a narkoza 19.06.06, 18:48
      oooo a dlaczego nie mozna robic operacji jak ma sie podwyzszone TSH??
      Ja hashi mam rozpoznane bardzo niedawno, ale z objawow hashi wynika ze jestem
      juz chora bardzo dlugo, do czego zmierzam... przed rokiem mialam operacje.. i
      to tez plastyczna.. i nic mi sie nie stalo.. hmmm zaskoczylo mnie to tsh i
      operacja..
      • black-orchid Re: tsh 4 a narkoza 19.06.06, 20:13
        No właśnie. Ja tez mam bardzo niedawno wykryte hashi, Pan doktor powiedzial ze musze sobie unormowac tsh i dopiero wtedy on sie zgodzi podpisac mi zgode na operacje. No ale dlaczego skoro tsh jest w granicach normy?? jak nie zrobie tej operacji za 5 tygodni to bede musiala ja robic we wrzesniu, a nie moge nawet, nie chce..
        Dlatego pytam, moze jest jakas szansa ze przez 5 tygodni tsh dojdzie mi do 2(wysaje mi sie ze to mozliwe), pytam czy mam isc do innego lekarza pogadac, czy nie mam szans na ta operacje i mam sie totalnie zalamacsad
        tak bardzo mi zalezy..
        • moneta21 Re: tsh 4 a narkoza 19.06.06, 22:15
          ja miałam operacje w znieczuleniu miejscowym -dosc powazna -i zrobili mi w
          klinice badania- dzien przed zabiegiem miałam tsh 2,97(0,4-4,00) fT4-12,4(9-20)
          fT3-3,95(4-8,3)i było wszystko w porzadku.Zanim wykryto haschi miałam 2 podobne
          operacje a tsh 10 (04-4,0)i tez było ok.Dziwie sie że masz problemy-może to
          chodzi o to że lekarz jest uprzedzony do operacji plastycznych?
        • zajacowna Re: tsh 4 a narkoza 19.06.06, 22:16
          a czy moge , z czystej ciekawosci, zapytac co bedziesz "przerabiac" Ja mialam
          plastyke nosa
          • black-orchid Re: tsh 4 a narkoza 19.06.06, 22:51
            Zajacowna: Ja tez nossmile) A gdzie robilas i kiedy? bo ja planuje w Polanicy.

Podnioslyscie mnie troche na duchu, ale nie moge sie znowu cieszyc, bo jak mi drugi lekarz powie to samo to bedzie kiepsko..
            Ten lekarz byl niezbyt mily, moze gdyby to byla powazna operacja to i by sie zgodzil, ale widocznie nie chce brac za cokolwiek odpowiedzialnosci. dodam ze bylam u niego prywatnie.
            jutro badam tsh. oby bylo lepsze..
    • zajacowna Re: tsh 4 a narkoza 19.06.06, 22:56
      jesli chesz to pisz na moje gg 2622130..
      to Ci opowiem co niec....
      Jutro mnie caly dzien nie bedzie.... wiec nie bede dostapna....

ale tak to jestem regularnie.
    • rosteda Re: tsh 4 a narkoza 20.06.06, 00:37
      Witam
      Ten lekarz ma racje i jest bardzo odpowiedzialny.
      Jak sie nie wie ze sie jest w niedoczynnosci, albo jest to bardzo nagla operacja
      to nieraz nalezy ryzykowac. Ale w Twojej sytuacji ja bym czekala, a nie ryzykowala.
      Rosteda
    • black-orchid Re: tsh 4 a narkoza 20.06.06, 22:08
      No i klapa..
      dzis zrobiłam badania i wyszło TSH prawie 5sad(((
      czy jest szansa ze w ciagu miesiaca spadnie mi do 2?
      • moneta21 Re: tsh 4 a narkoza 21.06.06, 20:01
        a ja mam jeszcze pytanie w zwiazku z narkozą-co może sie stac gdy mam operacje
        przy wyzszym tsh?czym to grozi?
        • black-orchid Re: tsh 4 a narkoza 24.06.06, 21:49
          No właśnie ja też jestem bardzo ciekawa. Szukam i szukam info na ten temat i nie moge nic znaleźć. Co sie może stać?
          Przecież to TSH jest w normie - wiec dlaczego norma jest taka wysoka???
          Rosteda skoro piszesz, że ten lekarz jest bardzo odpowiedzialny i dobrze mówi, to mogłabys mi napisać dlaczego?
          Nie żebym podważała jego opinię, ale jestem bardzo ciekawa. A z tego co czytam to dziewczyny przy wyższym TSH miały operacje i nic sie nie stało.

I jeszcze jedno... przy jakim TSH moge więc miec operację? czy jak bedzie wynosilo 3 to tez za duzo??
          I czy w miesiac mam szanse zeby mi tsh spadlo do 2? Jak to u was jest??
          Bardzo proszę o odpowiedź bo to dla mnie bardzo ważne, a teraz od kilku dni jestem w kropceuncertain
          • rosteda Re: tsh 4 a narkoza 26.06.06, 23:34
            Witaj Black-Orchid
            Na temat norm TSH mozesz sobie poczytac w wielu postach i wtedy zrozumiesz czemu
            Twoje TSH jest jeszcze w normie (normy w Polsce), a Twoj lekarz jest przeciwny
            podaniu narkozy (i ma racje, sa nowe normy ale nie w Polsce).
            Na pytanie -czym to grozi operowac przy podwyzszonym TSH?- moze Ci odpowiedziec
            tylko specjalista (endokrynolog, anestezjolog). Ja nie jestem specjalista.
            Ale jesli moj lekarz by mi odradzal to z pewnoscia posluchalabym jego, a nie
            inne osoby ktore byly operowane i nic im sie nie stalo. Kazdy czlowiek jest inny
            i moze tamtym osoba sie udalo, ale zawsze jest ryzyko ze nie zawsze musi sie udac.
            Jak wiemy to w stresie wystepuje wieksze zapotrzebowanie na hormony tarczycy, a
            operacja jest bardzo duzym stresem. Jak ktos startuje do operacjii z TSH 4 to
            jest pewne ze po operacjii bedzie ono jeszcze wyzsze.
            Odczekaj spokojnie 4 tygodnie po podniesieniu dawki i zrob badania TSH, fT3 i
            fT4. Moze sie wszystko unormuje, czego Ci Zycze. To ze teraz sie denerwujesz,
            niczego nie zmieni. Czy TSH spadnie po miesiacu do 2 jest mozliwe, ale zalezne
            od tego o ile µg podnioslas dawke i czy w tym czasie nie bedziesz miala rzutu
            choroby.
            Pozdrawiam Rosteda
    • sikor_ka Re: tsh 4 a narkoza 26.06.06, 20:45
      A to się zdziwiłam? Ja miałam niedawno w Polanicy nastawianą kośc nosa
      po złamaniu nosa z przemieszczeniem kośći.Zapropowano mi nastawienie przegrody
      w pełnej narkozie ale nie chciałam, bo cierpienia powypadkowe dały mi nieżle
      popalić i miałam dość.Lekarz wiedział o mojej tarczycy i niestanowiła ona
      problemu.Ja bym na twoim miejscu zadzwoniła do lekarza który ma Twój zabieg
      przeprowadzać i powiedziała o problemie.
    • sakami Re: tsh 4 a narkoza 28.06.06, 09:46
      Witam black-orchid
      Byłam operowana w głębokiej narkozie i chociaż o tym nie wiedziałam miałam już wtedy niedoczynność. Operacja była dosyć poważna i rozległa. Jedynymi minusami -chyba związanymi z niedoczynnością - było b. niskie ciśnienie. Ale miało to swoje "dobre" strony. Dni po operacji pamiętam jak przez mgłę. Zapadałam się po prostu w nicość. Trochę tylko lekarze się martwili i koniecznie chcieli robić transfuje. Na szczęście uniknęłam tego. Za to po operacji jakiś czas czułam się świetnie - jakby objawy niedoczynności ustąpiły. Niestety potem wróciły.
      Życzę Ci byś mogła przejść przez ten ważny dla Ciebie zabieg jak najszybciej.
      pozdrawiam Sakami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka