Dodaj do ulubionych

hashi i jaskra=jest związek?

22.07.06, 20:48
Witam.
Dzięki Wam zrobiłam badania-hormony i przeciwciała [bo endo stwierdził, że
skoro TSH dobre, to nie mam co wydziwiać i nie obchodziło go moje
samopoczucie].
Wyniki z 13 lipca:
TSH 0,612 uIU/mL [0,490-4,670]
fT3 2,9 pg/ml [2,3-4,2]
fT4 0,9 ng/dl [0,71-1,81]
TPO 721 IU/ml [wartości prawidłowe: mniejsze od 50 ujemny
50-75 wątpliwy
większy od 75 dodatni]
ATG 29,0 IU/ml [wartości prawidłowe: mniejsze od 100 ujemny
100-150 wątpliwy
większy od 150 dodatni]

co w przeliczeniu na procenty [Rostedasmile] :
fT3: 31,5%
fT4: 17,2%
TSH: 2,9%

Pytanie:
W czasie, gdy zaczęłam chodzić do lekarza z tą tarczycą [jakieś 2 lata temu],
zaczęły sie też problemy okulistyczne. Okazało się,że mam jaskrę.
Czy skoro mam początki [???] Hashi, to jaskra ma z tym związek?
Okulista powiedział,że jaskra u mnie ma podłoże psychiczne i muszę dbać o
swój wewnętrzny spokój. Spadek formy psychicznej będzie powodował pogłębianie
jaskry. Jestem pod kontrola psychiatry [też od dwóch lat] i przyjmuję
fluoksetynę [stwierdzona silna nerwica z depresją w kierunku bulimii].

Wiem, że w moim wieku [42 lata] nalezy liczyć się z tzw "sypaniem się",ale w
końcu to jeszcze nie tak dużo, zważywszy,że - nie palę, uprawiam sport
rekreacyjnie, no może odżywianie jest nieregularne i dużo stresu w pracy.

Pozdrawiam Joanna
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: hashi i jaskra=jest związek? 22.07.06, 21:32
      Witaj joanna.c
      Hmm masz bardzo niski poziom obu hormonów...Nie wiem nie moge sie doszukac
      Twoich postów. Łykasz hormon- czy tez jestes na poczatku drogi leczenia ?
      Bo tak- jesli je łykasz to dawke nalezałoby zwiekszyc.
      Jesli nie ...to szybko wejdziesz w niedoczynnosci, TSH wybije w gore.
      Prawdopodobnie organizm czerpie jeszcze tyroksyne z zapasów i stad Twoje TSH
      jest jeszcze niskie. Jednak jak sie zapasy skoncza, to juz nie bedzie tak
      ładnie. Wcale sie tez nie dziwie, ze czujesz sie kiepsko.
      Czy tak, czy tak wymagasz wizyty u lekarza endokrynologa. Jesli jestes bez
      hormonu to wydaje mi sie, ze biorac pod uwage Twoje anty TPO i niski poziom
      hormonów powinnie juz wprowadzić Ci dawke tyroksyny- 25 mg.
      Od czegos musisz zaczać, a dobrze jest wchodzic małymi porcjami leku.
      Mysle, ze jak podniesiesz poziom hormonów we krwi ...to wiekszosc z tych
      objawów o których piszesz zniknie i poczujesz sie o wiele lepiej smile
      Ada

• rosteda Re: hashi i jaskra=jest związek? 22.07.06, 23:18
      Witaj Joanna.c
      Z tych rzeczy co czytalam nigdzie nie spotkalam sie zwiazku Hashi z jaskra.
      W ksiazce "Leben mit Hashimoto" ta choroba tez nie jest wymieniona ze moze
      towarzyszyc przy Hashimoto.
      Napisz prosze jakie klopoty masz z oczami. Co za dolegliwosci zmusily cie do
      wizyt u okulisty? Na podstawie jakich badan okulista stwierdzil jaskre i czy
      bierzesz jakies leki przy tej jaskrze?
      Reszte odpowiem ci na priv.
      Pozdrawiam Rosteda
      • joanna.c Re: hashi i jaskra=jest związek? 23.07.06, 06:34
        Zawsze miałam dobry wzrok, jednak zauwazyłam, że od pewnego czsu muszę trochę
        dalej trzymać ksiązkę przy czytaniu. Nie noszę okularów. Nie było to jednak
        jakieś starsznie denerwujące. Zamówiłam sobie wizytę u dobrego lekarza
        [poleciła koleżanka] i czekałam ponad pół roku. Pierwsza wizyta-okulista był
        zdziwiony moimi nerwami wzrokowymi-coś mu się nie bardzo podobało. Potem pole
        widzenia. I cały czas obserwacja. Po roku-diagnoza-jaskra .Przyjmuje kropelki
        Xalantan.Jestem przyjmowana poza kolejka 2-3 razy w roku.2 razy w roku pole
        widzenia. Ostatnia wizyta: zatrzymanie a lekarz stwierdza: "Jak pani sobie sama
        zaszkodzi, to będzie gorzej. Chodzi o stan psychiczny".2 sierpnia mam pole
        widzenia, a poetm za parę tygodniu znów wizyte kontrolną. Pozdrawiam
        Joanna
        PS Za chwilę wyjeżdżam. Nie bedzie mnie kilka dni.

Pozdrawiam
        Joanna
    • bebe15 Re: hashi i jaskra=jest związek? 27.07.06, 16:05
      Ja od chwili stwierdzenia hashimoto, jestem pod szczególną opieką okulisty.
      Zaobserwowałam, że w przypadku podwyższenia TSH (górna granica normy) wzrasta
      mi ciśnienie w gałce ocznej. W tym roku zaliczyłam 3 okulistów, a to z tego
      względu, że musiałam skorzystać z przypadkowej wizyty i stwierdzono podwyższone
      ciśnienie. Po dwóch dniach ponowna kontrola potwierdzająca podwyższone
      ciśnienie i zaordynowano mi leki p-w jaskrze. Stały lekarz polecił odstawić te
      leki i używać tylko sztucznych łez. Wobec tak rozbieżnych opinii zasięgnęłam
      porady 3 specjalisty, który potwierdził brak wskazań do brania leków p-w
      jaskrowych.Wykonałam USG i pole widzenia. W poradni spotkałam także osoby
      leczone niepotrzebnie jak się okazało na jaskrę.U mnie po podwyższeniu dawki
      euthyroxu ciśnienie wróciło do normy.Ale coż, każdy przypadek należy traktować
      indywidulnie. Zyczę zdrowia.
    • to-ja-007 Re: hashi i jaskra=jest związek? 27.07.06, 20:17
      Nie slyszalam zeby mialo cos wspolnego z Hashimoto.
      Ale jesli jaskra ma u Ciebie podloze psychiczne to Hashi moze byc
      wspolodpowiedzialne ...

Zaczelam sie zastanawiac jak jest z jaskra i zespolem antyfosfolipidowym.. ?
      Bo to "cudo" lubi wystepowac razem z Hashimoto a potrafi powodowac rozne
      problemy z ukrwieniem/cisnienie krwi.

pozdr.
      ula

• sakami Re: hashi i jaskra=jest związek? 31.07.06, 09:29
      Witaj Joasiu
      U mnie również stwierdzono początki jaskry jeszcze przed wykryciem Hashi. Dodatkowo zanik nerwu wzrokowego i zrobiłam nawet MRI mózgu, bo okuliska nie potrafiła wskazać prawdopodobnej przyczyny. Miałam brać krople, ale po wykryciu Hashimoto zarzuciłam. Poszukałam okulisty który słyszał o Hashi (oczywiście prywatnie) i teraz trochę się uspokoiłam. Wytłumaczyła mi, że przy chorobach z autoagresjii cierpią również oczy. Po 3 latach od 1-szego badania ciśnienia w gałce przy w miarę uregulowanym TSH, nadal ciśnienie w jednym oku trochę za wysokie, ale na razie nie kazała mi brać tych kropli. Mam jeszcze zrobić jakieś badania.
      Co do wpływu stresu to jest ogromny. Dwa razy pod jego wpływem miałam zaniki widzenia- brr-nie życzę nikomu. Okulistka wytłumaczyła mi, że podobnie jak w innych częściach ciała pod wpływem zdenerwowania kurczą się drobe naczynia krwionośne w oku no i dają taki efekt.
      Jesteś o 2 lata młodsza odemnie, ale może zwróć uwagę na hormonki płciowe. Ja właśnie zbieram doświadczenia w tym względzie. Od miesiąca biorę DHEA (było o tym na forum)i psychicznie po prostu niebywała zmiana. Deprecha mija, a było już mocno nieciekawie. Objawami wypadania hormonów płciowych są m.in sucha skóra, suche błony śluzowe, wahania ciśnienia, tycie, zakłócenia snu, bóle miesiączkowe, uderzenia gorąca, łomotanie serca, bóle głowy, depresje, płaczliwość.
      Mam wrażenie, że tarczyca rozregulowuje nam cały system i nie zawsze może on samodzielnie wrócić do normy.

pozdrawiam cieplutko Sakami
      • joanna.c Re: hashi i jaskra=jest związek? 02.08.06, 17:00
        Dzięki Sakamismile
        17 sierpnia mam wizytę u okulisty. Powiem o tej tarczycy i poproszę o
        wyjasnienie, czy jest zwiazek..
        Co do DHEA też przyjmowałam, jednak bardzo mi się pogorszyła cera-zrobiła się
        bardzo tłusta, wypryski itd.I miałam wrażenie,że się "rozrastam" [ale moze to
        był efekt tarczycy].A ponadto boję sie,że to DHEA przyjmowane bez wiedzy
        ginekologa [kupiłam u lekarza, który leczy prywatnie tzw. metodami naturalnymii
        polecił DHEA na podstawie zdjęć z usg ] może przyczynić się do rozrostu
        mieśniaków, które są malutkie i wykryte w tym roku. Dwa lata temu miałam
        laparoskopię-mała torbiel lewego jajnika.

Pozdrawiam. Dzięki temu Forum mogę wreszcie sie zapytać o rózne problemy bez
        narażenia na jakieś drwinysmile)) Sa lekarze, którzy nie lubią pytań i
        zbyt "mądrego" pacjentasmile)))))))
        Pozdrawiam i dziękuję
        Joanna
    • mezo123 Re: hashi i jaskra=jest związek? 04.03.25, 11:25
      Moja mama miała podobne problemy z oczami, a kiedy była u pani dr Kuleszy, okulistki w Poznaniu, wspomniała, że warto rozważyć suplementację CBD. Mama udała się do Konopnej Farmacji w Poznaniu, przy ul. F. Ratajczaka (mają również sklep online: konopiafarmacja.pl/41-olej-cbd ), gdzie kupiła olej CBD 5% w wersji dekarboxylated oraz olej CBG 9%. Po trzech miesiącach stosowania tych produktów mama zauważyła spore efekty – oczy przestały jej doskwierać, a komfort życia znacznie się poprawił.

Jeśli chodzi o leczenie jaskry, warto rozważyć suplementację produktami z konopi, takimi jak oleje CBD i CBG, ponieważ mogą one wspomóc zdrowie oczu. Doczytałam również, że kannabinoidy z konopi mogą łagodzić objawy związane z jaskrą poprzez obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego i ochronę nerwu wzrokowego. Oczywiście, warto skonsultować się z lekarzem, takim jak pani dr Kulesza w Poznaniu, ale to dobra opcja, którą warto rozważyć jako uzupełnienie tradycyjnego leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka