frezja79 01.03.07, 11:46 Mam pytanie, czy mozna mowic o czyms takim jak lagodne i zaawansowane hashimoto? Chodzi mi dokladnie o wartosc tpo, bo u mnie bylo 206 a widze ze zdarzaja sie po kilka tysiecy.Za to tsh mialam 56.9 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daro965 Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 18:11 Witam!U mnie było odwrotnie,TSH-27,TPO-1142.Lekarz powiedzial mi że będę zdrowy,tylko muszę brać tabletkę.Sama więc widzisz,coś w tym jest,ale co miał na myśli to on tylko wie. Odpowiedz Link
daro965 Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 18:23 Zapomniałem o reszcie;TG-85,W NORMIE i FT3-1.94,W NORMIE.Usg-wielkość płatów- prawy-19/21/55mm.,lewy-15/19/51mm.Tarczyca symetryczna o ziarnistej,obniżonej echostrukturze.W obu płatach dość liczne linijne hyperechogeniczne zwłóknienia oraz drobne rozsiane hypoechogeniczne obszary wielkości 2-4mm.-nacieki zapalne. Miąższ bogato unaczyniony ze wzmożonym przepływem. I CO TY NA TO. Odpowiedz Link
kusia4 Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 19:39 mam pytanie- czy w wyniku choroby tarczyca nam sie zmniejszy czy powiekszy? czy to wole to taka chora czesc tarczycy? martwe tkanki? Odpowiedz Link
daro965 Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 21:02 To zależy jak u kogo.Raczej zmniejszy i zrobi się zbita masa.Potem leczy się niedoczynnośc.Tak słyszałem ,ale nie potwierdzam. Odpowiedz Link
kusia4 Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 21:46 no ok ale co to jest to wole? to taka narosl na tarczycy? Odpowiedz Link
rosteda Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 23:15 Kusia Wpisz w wyszukiwarke internetowa - wole tarczycy. Powiekszona tarczyca to nie musi byc od razu wole. Czy tobie tarczyca bedzie sie zmniejszala czy powiekszala to moze powiedziec Ci lekarz ktory powinien robic badanie USG co pol roku. Ja mam tak badane i wiem ze moja tarczyca zanika. Rosteda Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Male i duze hashimoto 01.03.07, 23:17 używana jest również nazwa "wole hashimoto" Odpowiedz Link
daro965 Re: Male i duze hashimoto 02.03.07, 10:42 Przeciwciał było dużo,a ft3 w normie,jak się mają do tego rozmiary tarczycy. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Male i duze hashimoto 02.03.07, 11:33 daro965 napisał: > Przeciwciał było dużo,a ft3 w normie,jak się mają do tego rozmiary > tarczycy. Któż to wie. Nie spotkałam żadnych danych, badań na ten temat. Lekarze twierdzą, że p/ciała są albo ich nie ma. W hashi wiadomo, że tarczyca maleje i włóknieje. Nie ma na to lekarstwa ani sposobu, aby to zatrzymać. Odpowiedz Link
daro965 Re: Male i duze hashimoto 02.03.07, 10:40 Tees i Rosteda,zerknijcie na moje usg i wyniki.Jak to wygląda calościowo, czy mogę Was prosić o opinię. Odpowiedz Link
1.8.5.x Re: Male i duze hashimoto 02.03.07, 12:02 Nie każde wole to wole Hashimoto, może być np wole obojętne z niedoboru jodu. Przy Hashimoto w początkowej fazie choroby może tworzyć się wole, następnie zanika, a wraz z nim tarczyca. Tworzą się nacieki na usg określane jako miejsca o obniżonej echogeniczności. Pozdrawiam. Piszę sporadycznie bo czas mi się strasznie skurczył- skurczybyk. Postaram się być w Warszawie- Nika Odpowiedz Link