Dodaj do ulubionych

Tomograf a niedoczynność

27.03.07, 22:55
W przyszłym tygodniu mam badanie tomografem. Oczywiscie będę musiała wypić sporo jodu. Badanie mam dopiero o godz. 14. Niestety, nie mogą mi podac innego znacznika. I teraz nie wiem, czy powinnam wziąć wczesniej euthurox (do badania mam być na czczo). Dodam, że co prawda do tej pory nie doprosiłam sie o skierowanie na przeciwciała, ale 3 endo stwierdziło, ze moja niedoczynnosc spowodowana jest naświetlaniem. Ostatnio mialam tylko USG i usłyszalam, że moja tarczyca zmniejsza się. A, moja endo powiedziała, że jod ani mi nie pomoże ani nie zaszkodzi, bo tak czy inaczej niedoczynnośc będzie sie pogłębiała.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Tomograf a niedoczynność 27.03.07, 23:34
      Witaj Alfa36
      Ale duza dawka jodu pogorszy stan twojej tarczycy w bardzo szybkim tempie i na
      dluzszy czas, a co za tym idzie i dolegliwosci tez. Po duzej ekspozycji jodu u
      nas dochodzi do wyrzutu duzej ilosci przeciwcial a co za tym idzie caly uklad
      immunologiczny tez szaleje.
      Dlaczego nie moga Ci podac innego znacznika? To dziwne? Oszczednosci koszetm
      chorego?
      Albo nie moga zrobic takie inne badanie komputerowe przy ktorym niekoniecznie
      podaje sie kontrast.
      Dziwna masz endo. No ale to nie jej tarczyca i nie ona sama ucierpi.
      Nawet jak masz popromienne Hashi to jednorazowo tez powinni lekarze sprawdzic
      przeciwciala. Juz taka oszczednosc i to u bardzo chorych ludzi jak Ty to jest
      duza przesada. Albo sama nie umiesz o swoje sie dopominac (z braku sily). Moze
      jak masz kogos przedsiebiorczego w rodzinie to popros go o towarzystwo jak
      musisz isc do lekarza, moze to bedzie troche pomocne dla Ciebie.
      Pozdrawiam serdecznie i zycze duzo wytrwalosci i sil zwiazanych z wizytami u
      lekarzy.
      Rosteda
      • zajacowna Re: Tomograf a niedoczynność 27.03.07, 23:40
        Rosteda, nawet przy rezonansie magnetycznym podawali mi jod jako kontrast....
        Nie wiem czy jest inna mozliwosc.....(wtedy mnie to nie interesowalo
        zabardzo)...
    • zajacowna Re: Tomograf a niedoczynność 27.03.07, 23:38
      moja endo powiedziała, że jod ani mi nie pomoże ani nie zaszkodzi,
      > bo tak czy inaczej niedoczynnośc będzie sie pogłębiała.

Jesli masz hasi ( a tego nie wiesz bo nie robilas przeciwcial) to jod Ci
      zaszkodzi. Przy zwyklej niedoczynnosci chyba nie.Ale chyba nie masz
      wyboru..... bo cel dla ktorego robisz tomograf jest wazniejszy...

Co to za stwierdzenie ze niedoczynnosc bedzie sie poglebia? A suplementacja
      turoksyna? przeciez po to suplementujemy aby zatrzymac niedoczynnosc.. dozymy
      do euthyrozy.

Nic sie nie stanie jesli jeden dzien nie wezmiesz euthyrexu...

Poydrawiam.Ewa
      • rosteda Re: Tomograf a niedoczynność 28.03.07, 00:40
        Witaj Zajacowna
        1.Dla wyjasnienia przeczytaj prosze pierwsze posty ktore napisala Alfa36.
        - Choroba tarczycy ujawnila sie po porodzie.
        - Napromieniowanie tez jest czynnikiem ktory moze wywolac Hashi.
        2.Wlasnie przy rezonansie magnetycznym jest niekonieczny kontrast. Tez mialam
        robione to badanie i jak powiedzialam ze mi nie wolno jodu to zrobiono bez
        kontrastu i badanie sie tez udalo.
        3.W tym przypadku jest malo wazne czy Alfa nie wezmie tyroksyny przez jeden dzien.
        Nawet tydzien czy miesiac bez tyroksyny nie zrobia tego co potrafi zrobic duza
        dawka jodu ktora dostanie juz ktorys tam raz ze srodkiem kontrastowym.
        Moje zdanie jest takie ze podejscie lekarki do Alfa36 jest bardzo beztroskie i -
        czy da sie ten jod czy nie to ona jest przeciez i tak chora a czy wiecej czy
        mniej to jest obojetne - ja to tak zrozumialam.
        4.Przeciez sama tez juz wiesz ze przeciwciala u nas nie zawsze sa wysokie, a i
        tez sa osoby chore na Hashi u ktorych przeciwciala sa ujemne.
        Pozdrawiam Rosteda

• zajacowna Re: Tomograf a niedoczynność 28.03.07, 00:46
          haj Rostedo.
          Znam historie Alfy36 bardzo dobrze. Pamietam rownierz jej poprzednie posty.
          O rezonansie pisalam na wlasnym przykladzie.
          Alfa nie wie wlasciwe czy ma hashi czy nie... bo nie ma zrobionych przeciwacial.
          Wiadomo ze z hashi jod bedzie ogromnym obciazeniem.........

Pozdr.Ewa
    • 1.8.5.x Re: Tomograf a niedoczynność 28.03.07, 12:16
      3 miesiące temu miałam tomografię głowy. Powiedziałam, że nie mogę zażywać
      preparatów jodu i zrobiono badanie bez kontrastu. Udało się. Nika
      • alfa36 Re: Tomograf a niedoczynność 28.03.07, 13:07
        Dzięki. Chyba zwyczajnie zacznę kłamać. W każdym razie, przy tomografie podpisuje się karteczkę, w ktorej wypisane sa przeciwskazania i niestety, nie ma tam mowy o hasthimoto. Pamiętam, ze jednym z przeciwskazań jest nadczynnośc tarczycy. A co do lekkomyslności mojej lekarki. Twierdzi ona, ze zarowno niedoczynnośc jak i hasthimoto leczy sie tak samo i stąd jej niechęć do wypisania skierowania na przeciwciala. Zresztą chodzę do niej tylko dlatego , ze liczę na te skierowania w przyszlosci. A rzeczywiście nie mam już sily biegac i szukać innego endo, tym bardziej, że ja nie odczuwam dolegliwości ze strony tarczycy.
        • iskial1 Re: Tomograf a niedoczynność 01.04.07, 17:55
          Witaj kłamac nie musisz ja też ,miałam tomografię komputerową przed badaniem
          powiedziałam na co choruje miedzy innymi ,że mam haszi dostałam zupełnie inny
          kontrast do wypicia i inne środki farmakologiczne przed badaniem , pozdr. Roma smile)
          • alfa36 Re: Tomograf a niedoczynność 02.04.07, 22:40
            Dzięki. Własciwie nie wiem, czy mam haszi i już nie zdążę zrobić badań ale tak czy siak powiem lekarzowi o problemach z tarczycą. Mam nadzieję, że wezmą to pod uwagę. Ja panicznie sie boję, że jak dostanę ten jod to moja tarczyca znów "zwariuje" i zacznę mieć nieregularne cykle.
    • alfa36 Re: Tomograf a niedoczynność 19.04.07, 22:40
      Mialam tomograf z zastosowaniem jodu, ale jak powiedziala mi osoba, ktora wyonywala badanie jod byl w minimalnej ilości, ktora jest niezbędna do zrobienia badania a jednoczesnie nie zaszkodzi mi (mowilam o podejrzeniu hashimoto). Mineły dwa tygodnie, a ja już czuję że coś nie tak z moim cyklem. Staram sie obserwować cykl i widze, że do tej pory nie pojawil sie sluz, więc wygląda na to, ze cykl sie wydluza. Czy może przez tę (podobno) minimalną ilość jodu poglębić sie moja niedoczynność? Zastanawiam sie, czy nie zbadać hormonow... Dodam, ze moje samopoczucie jest takie jak zawsze.
      • rosteda Re: Tomograf a niedoczynność 19.04.07, 23:13
        Witaj Alfa36
        Niestety duze ilosci jodu (a kontrast zawiera go duzo) moga poglebic
        niedoczynnosc. Jod w duzych ilosciach przy naszej chorobie moze wywolac w
        pierwszym etapie zwiekszona produkcje hormonow przez chora tarczyce zmuszajac ja
        do pracy (czyli nadczynnosc).
        W ten sposob wlasnie moze wywolac rzut choroby. A po takim rzucie dochodzi
        wlasnie do wiekszego niszczenia tarczycy i do wiekszej niedoczynnosci.
        Ty nie masz innych objawow niedoczynnosci poza klopotami z miesiaczka.
        Dlatego wlasnie jesli cos nie tak z miesiaczka u Ciebie to moze warto zrobic
        TSH, fT3 i fT4.
        A ta pani (nie wiem czy to laborantka czy lekarz, to jest obojetne) ale wcisnela
        Ci glupote ze kontrast zawiera niewielka ilosc jodu.
        Kazdy kontrast zawiera duza ilosc jodu i ma u nas tak samo zle dzialanie bo to
        jest dla nas nadmiar.
        Ja sobie nie pozwalam dawac kontrastow z jodem. Tez bylam w takiej sytuacji i
        powiedzialam - nie.
        Inne kontrasty tez istnieja tylko sa drozsze i dlatego daja Ci ten jod bo
        oszczedzaja, ale niestety kosztem Twojego zdrowia.
        Staraj sie teraz wykluczyc jak to jest mozliwe maksymalnie jod w pozywieniu i
        zacznij brac selen lub jedz czosnek zeby ten jod zneutralizowac.
        Pozdrawiam Rosteda
        • alfa36 Re: Tomograf a niedoczynność 19.04.07, 23:47
          Dzięki za odpowiedź. Kiedy w grudniu mialam robione badanie dostalam kontrast i doustnie i dozylnie. Teraz dostalam tylko doustnie (a mialam TK jak zawsze i klatki i brzucha), więc pewnie tego jodu mniej. Zresztą mniejsza z tym...
          Mam jeszcze pytanie o selen. Czy mam zaczac go brać już teraz? Mialam hormony zbadać dopiero w czerwcu, ale już zaczęłam panikować odnosnie mojego cyklu (choć to dopiero 15 d c, więc nie wiem, czy mam rację, ze cos sie dzieje).
    • mary_lu Re: Tomograf a niedoczynność 20.04.07, 00:55
      Ile razy czytam o tym kontraście, to mnie trzęsie.

Pewnie w tysiące idzie liczba hashimotek choćby z hiperprolaktynemią, które są
      wysyłane na rezonans.

Jeden z lekarzy endokrynologów, specjalista chorób tarczycy wysłał mnie na
      rezonans gdy miałam objawy hashi widoczne czarne na białym (włosy wyłażące
      garściami, obniżony nastrój, przyrost wagi i TSH prawie 4). Nie zdiagnozował mi
      hashi, nie badał przeciwciał, tylko stwierdził, że "to może początek
      niedoczynności i może zaczniemy od maleńkiej dawki Letroxu, ale to jeszcze nie
      teraz".

Niedługo po tym rezonansie mogłam przesypiać całą dobę a twarz miałam
      opuchniętą jak prosiak. Może to zbieg okoliczności...
      • pluskotka Re: Tomograf a niedoczynność 20.04.07, 16:25
        Przy renoscyntygrafii też podają jod albo technet. Mi na szczęscie dawali
        technet, na jednym wyniku tak wspomnieli.
      • jaskka Re: Tomograf a niedoczynność 20.04.07, 19:23
        moje doświadczenie jest dosyć wyrazite: przed tomografią czułam się dobrze,
        tsh w okolicach 1, hormony w normie. Jakies 4 tygodnie po tomografii poczulam
        się fatalnie (bóle stawów, mięści, dreszcze w środku lata). Zrobiłam badania.
        TSH siegnęło 6,5.
        Dodam, że byłam u 3 endo z prosba o werdykt: czy mozna mi podac jod (żaden nie
        miał przeciwskazań)
        że przed tomografią moja tarczyca miała objetośc 24, trzy miesiące po 12sad
        Do dzisiaj nie wyszłam na całkowita prostą
        Może to wszytstko przypadke ale jakoś trudno mi w to uwierzyć.
        jaskka
        • alfa36 Badanie hormonow 22.04.07, 22:50
          Czy jest okreslony czas, w ktorym powinnam powtorzyc hormony? Onkolog, u ktorego bylam przed tomografem mowila, ze przeciwciala mozna zbadac najwczesniej 4 tygodnie po badaniu to TK. A hormony?
          • rosteda Re: Badanie hormonow 22.04.07, 23:41
            Witaj Alfa36
            Jak ja bym sie zle czula to robilabym badania.
            Szkoda ze nie zapytalas onkologa jaki wplyw ma badanie TK (jod?) na wyniki
            przeciwcial. Podwyzsza je czy obniza?
            Moze jak bedziesz nastepnym razem u tego lekarza to zapytaj. Nam sie tez cos
            nowego przyda.
            Pozdrawiam Rosteda
            • iskial1 Re: Badanie hormonow 25.05.07, 10:54
              up
              • zossia2 do alfa36 25.05.07, 23:18
                A po co bylas u onkologa,masz jakies podejrzenia o raka?
                • alfa36 Re: do alfa36 28.05.07, 14:51
                  Miałam wizytę kontrolną. Jestem po ziarnicy zlośliwej. W remsji od marca 2006 r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka