Dodaj do ulubionych

Bole karku!

21.05.07, 11:49
Witam!
Od miesiaca biore Eutyrox100.Tsh z 75 spadlo do 1,59.Odbieralam wynik u
rodzinnej,stwierdzila zeby zmniejszyc dawke do 75 bo moze zmierzac ku
nadczynnosci.Wiec od tygodnia biore eutyrox75 a od czterech dni odczuwam bole
karku.DO endo ide dopiero 11 czerwca.Nie wiem czy dobrze zrobilam
zmniejszajac dawke{niedlugo chce starac sie o dziecko}Czy te bole moga miec
zwiazek z tarczyca?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Bole karku! 21.05.07, 12:24
      super!@ kolejna super lekarka leczaca na podstawie TSH.
      Podziekuj madrej Pani Dr za bol karku.
      tak z tsh 1,59 to naprawde zmierzasz do nadczynnosc<idiotyzm>

Zrob badania a zobaczysz w jakiej gigantyczniej niedoczynnosci jestes :
      badania= tsh, ft3 i ft4.

O bolach kregoslupa pisala marleknka , kilka postow nizej.
      • baros16 Re: zającówna 21.05.07, 14:03
        No to jakie kontrargumenty przedstawić endo przy takim leczeniu?Co daje
        ft3,4.Mnie też leczą tylko tsh.I ta w przychodni i prywatnie.Czy wszyscy
        uważacie ,że lekarze nie umieją leczyć?To jakaś paranoja.Wytłumacz mi to
        Zającówna,ale żadnych złośliwości.Bo to nie ma sensu.Anka
        • zajacowna Re: zającówna 21.05.07, 14:28
          Anka i tunika.. sorry ze napisalam tego posta tak jak napisala... ale mnie juz
          wrzodami targa jak slysze o zmianie dawki na podstawie tsh, a jak juz tunika
          napisala o zmiejszeniu dawki o 25 mg, bo ma TSH 1,59 , to juz wogole mnie
          prawie roztrzesłow.

Co do tsh , ft3 i ft4.skopiuje to co kiedys komus pisalam, w woli tego samego
          wyjaśnienia.

"Hormony działaja na zasadzie spreżenia zwrotnego.
          Tsh- jest hormonem przysadki.
          ft4- tyroksyna jest hormonem wydzielanym przez tarczyce.FT3- trojjodotyronina
          powstaje w wyniku skomplikowanego procesu z ft4. Twoja tarczyca jest chora i
          nie radzi se z produkcja ft4 -tyroksyny. Dlatego tez codziennie rano radosnie
          ja wcinasz.
          Aby skontrolowac czy dostarczasz wlasciwa ilosz ft4-tyroksyny w postaci
          tabletek , powinienes zbadac przedewszystkim ft4 (logiczne nie?).Czasem zdaza
          sie ze przemiana ft4 w ft3 jest "blokowana" (dlaczego? czym? jakbym wiedziala
          to ja i inni nie meczyliby sie tak dlugo z podnoszeniem ft3smile)) i dlatego
          nalezy badac tez ft3.

Dlaczego niektory (mierni bardzo bardzo) lekarze badaja tylko tsh?
          I tutaj wracamy do poczatku: hormony dzialaja na zasadzie spreżenia zwrotnego:
          tsh jest odwrotnie proporcjonalne do ft4. = jak zjesz za duzo ft4 to tsh
          zmaleje.Jak zjesz za malo ft4 to tsh wzrosnie.
          Tylko ze nie da sie ocenic na tej podstawie dawkowania tyroskyny!!!!
          Bo badajac tylko i wylacznie tsh SZACUJE sie ile to moze wynosic ft4 PODKRESLAM
          SZACUJE SIE , czyli przypuszcza sie , a nie wie napewno!.
          Napewno sie wie jak sie zbada ft4!!!!"

• baros16 Re: zającówna 21.05.07, 16:17
            Dzięki Zającówna.Ale czy jest sens przeliczania na procenty wartośći ft3,4 skoro
            są w normie,a każdy człowiek chory na hashi ma inne zapotrzebowanie na
            hormony,dlatego dążenie do ideału nie ma sensu.Czy nie jest rozsądnym dopasować
            tsh do normy ,a później korygować niwielkimi zmianami dawki w zależności od
            samopoczucia,bo to jest najważniejsze.Fajnie byłoby gdybys sie odniosła do
            mojego pytania,ale również proszę przedstaw swój pogląd na wpływ pogody i leków
            na poziom tsh.Chodzi mi o twój pogląd.Dzieki i pozdrawiam.Anka
            • zajacowna Re: zającówna 21.05.07, 17:33
              Ale czy jest sens przeliczania na procenty wartośći ft3,4 skor
              > o
              > są w normie.

Mysle ze jest sens. Jasne ze kazdy ma indywidualne zapotrzebowanie na hormony
              masz swieta racje, ale stwierdzenie" skoro sa w granicach norm" jest juz
              przedadzone. Widzisz mozna miec 2% czegos i mozna miec 99% czegos i w tym lezy
              caly szkopul. Przeliczanie na % orientuje nas w tym ile wlasciwie mamy tego
              hormonu.
              Czy nie jest rozsądnym dopasować
              > tsh do normy ,a później korygować niwielkimi zmianami dawki w zależności od
              > samopoczucia,bo to jest najważniejsze.

Mysle ze nie jest sie tego zrobic za pomoca TSH. To taki czynnik orientacyjny,
              ale szczegolowe jest ft4.Jasne ze jak ktos startuje z tsh 90.... to jest jasne
              jak slonce ze i przy tsh 90 i przy tsh 50 i tsh 30 bedzie mial cienki ft3 i
              ft4.Byc moze w tym przypadku Twoja metoda by sie sprawdzila.
              Widzisz ja zaczynalam hashi z tsh 3,55 , wiec bylo ono w normiesmile Wiec w tym
              przypadku ten system nie ma sensu.

proszę przedstaw swój pogląd na wpływ pogody i leków
              > na poziom tsh

Pogody? nie mam zielonego pojecia? a jest taki wpływ?
              Pogoda to na samopoczucie ma wplyw , ale na tsh? eee nie.. to tak jak z fazami
              ksiezyca.
              a o wplywie lekow na tsh pisala kiedys rosteda.Z tego co pamietam to antyki
              maja wplyw, salicylany...wiecej nie pamietam...

Wiesz to co pisze wynika z mojego doswiadczenia , i z wiedzy wyniesionej z tego
              forum.To wszystko nie jest takie łatwe......jakby bylo to bym nie walczylao
              swoje durne ft3.. ktore nie chce sie ruszyc do gory.

a teraz ja mam kilka pytan ( z ciekawosci)
              ile jestes chora?
              jak czesto robisz badania?
              jak traktuje Cie Twoj lekarz?
              kto reguluje Ci dawki?
              jak sie czujesz?

• baros16 Re: zającówna 21.05.07, 18:38
                > a teraz ja mam kilka pytan ( z ciekawosci)
                > ile jestes chora?
                > jak czesto robisz badania?
                > jak traktuje Cie Twoj lekarz?
                > kto reguluje Ci dawki?
                > jak sie czujesz?
                1.Ponad 3 lata mam hashi.zaczynałam od 0,25 letoxu do 125 obecnie
                2.W zależności od mojego samopoczucia.Tak jest od pół roku.Na początku co 3,6
                miesięcy u państwowego.Raz byłam prywatnie.Nic nowego się nie dowiedziałam.Też
                leczenie przez tsh i nie widzi potrzeby ft3,4.Kontrola za rok ,badania co 3,a
                potem 6 miesięcy.Jeśli tsh w normie to nie ma potrzeby dzwonić i zmieniać
                dawkę.Kontrola w takim przypadku raz w roku.Tsh było fajne w granicach 0,9 potem
                skoczyło na 2,7.Lekarka państwowa mówi ,że jest idealnie.W środku normy.A ja po
                ścianach chodze bo mam takie bóle mięśniowo-kostne w rękach.Sama podniosłam na
                125.Jest lepiej,choć od roku cierpię na bezsenność.Jutro miałam mieć kontrole u
                endo,ale strajk,więc sama się zdiagnozuje i zrobie wyniki.
                3,4,5.Niczy specjalnym nie różni się państowy od prywatnego.Tylko tyle,że ten
                ostatni kasuje 100zł i trochę milszy.
                Pytając o pogodę miałam na myśli raczej porę roku,czy ona ma wpływ na hashi w
                jakiś sposób.Napewno ulegnę totalnej krytyce,ale sama najlepiej wiem kiedy się
                dobrze czuje i sama zmienię dawkę pomimo,że tsh w noemie tak jak było
                wcześniej.Jestem dość krytycznie nastawiona do sposobu traktowania pacjentów
                chorych na hashi.Robię teraz prywatnie tsh i pierwszy raz ft3,4.DO lekarza
                pewnie po strajkach.Wizyta przepadnie i następna pewnie za 1,2 miesiące.Może
                chaotycznie ,ale niekiedy jak się dużo chce przekazać to tak wychodzi.Anka
                I jeszcze jedno.Jak zmieniam dawkę kontrola tsh po 6 tyg.Niekiedy prywatnie ,bo
                nie będę czekac 3 miesiące na zlecenie.
                • baros16 Re: zającówna 21.05.07, 18:42
                  Oczywiście zmiana na 125 była z 100 i poprzez 112,5 przez 2 tyg.Teraz jest chyba
                  ok.Tzn mam na myśli samopoczucie.Ale musze skonsultowac z lekarzem dużą
                  potliwość,choć tą miałam zawsze.Może to być efekt uboczny letroxu.Anka
        • rosteda Re: zającówna 21.05.07, 18:41
          Witaj Baros16
          Odpisuje Ci, ale bardzo prosze zebys nie uwazala tego co napisze za jakies
          zlosliwosci.
          Chce wyjasnic tylko jedno, nasze forum to nie jest forum eksperckie.
          To co wiemy na temat naszej choroby nie jest efektem przeczytania jednego
          artykulu. To kosztuje troche pracy, czasu i wysilku zeby znalezc odpowiedz na
          pytania ktore sa dla nas bardzo istotne, ale najczesciej pozostajace bez
          odpowiedzi ze strony lekarzy (dlczego to nie wiem).
          Jestesmy tutaj na forum osobami ktore choruja na Hashi, a nie specjalistami.

baros16 napisała:

> No to jakie kontrargumenty przedstawić endo przy takim leczeniu?Co daje
          > ft3,4.Mnie też leczą tylko tsh.I ta w przychodni i prywatnie.

Zeby znalezc odpowiedz na to pytanie to przeczytaj artykul z Endokrynologii
          Polskiej do ktorego link podalam w watku "Sposob na lekarza". Mysle ze jak
          dokladnie przeczytasz ten artykul to zrozumiesz dlaczego jest wazne oznaczanie
          fT3 i fT4 i sama znajdziesz kontraargumenty dla lekarza.

> Czy wszyscy uważacie ,że lekarze nie umieją leczyć?To jakaś paranoja.Wytłumacz
          > mi to Zającówna,ale żadnych złośliwości.Bo to nie ma sensu.Anka

Czy znalazlas gdzies watek w ktorym wszyscy twierdzimy (uwazamy) ze lekarza nie
          umieja leczyc?
          Dlaczego od razu paranoja?
          Niestety po naszych doswiadczeniach z lekarzami, jednak sie zdarza ze lekarze sa
          niedouczeni(i to wcale nie tak rzadko), ale nikt nie twierdzi ze wszyscy.
          Dlaczego takie pytania kierujesz bezposrednio do Zajacownej?
          Chcesz bronic lekarzy?
          To moze na temat "lekow i pogody jaki maja wplyw na pozim TSH" (dokladniej
          bedzie na poziom hormonow tarczycy we krwi bo te sa dla nas istotne) zapytaj
          swojego lekarza i jesli dowiesz sie czegos interesujacego to napisz nam tutaj.
          Chetnie dowiemy sie czegos nowego.
          A jak nie to mozesz te informacje znalezc tez w internecie (orginalne i fachowe)
          ale w jezykach obcych.
          Moze to co ja tlumaczylam dla forum Cie niezadowalac (nie jestem tlumaczka z
          zawodu) i lepiej by bylo zebys sama poczytala orginaly.
          Masz internet jak piszesz na forum, to i nie powinno byc problem zebys je sobie
          poszukala.
          Przeciez my jako niefachowcy mozemy cos poprzekrac. Jestesmy tez tylko ludzmi.
          Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka