Dodaj do ulubionych

co robic ?

10.07.07, 11:23
Witam,
moja 'przygoda' z tarczyca zaczela sie rok temu , kiedy to przypadkowo zrobione TSH wynosilo 0,339 [norma 0,4 - 4,0. zrobilam szybko usg i wyszly 3 guzki na lewym placie. biopsja nic podejrzanego nie wykazala. zadnych dolegliwosci ze strony tarczycy nie mam.w zasadzie prawy plat [zdrowy] pracuje normalnie, choc oczywiscie calosc jest powiekszona. mialam juz termin operacji na styczen, ale sie rozmyslilam [przestraszylam]. teraz wyniki mam takie: TSH - 0,381 [norma 0,4-4,0], FT3 - 3,36 [n.1,8-4,2], FT4 - 1,06 [n. 0,8-1,7], A-TPO - 5,94 [n.0-150], A-TG - 19.69 [n.0-150]. I teraz glowny problem : KIEDY CIAZA ? czy lepiej sie zoperowac i potem probowac, czy operacje wykonac po ciazy. dodam, ze jestem nauczycielem, pracuje glosem, a slyszalam , ze po opeacji sa klopoty z glosem i strunami. jakie jest Wasze zdanie ?
pozdrawiam,
fidorka
Obserwuj wątek
    • estepka Re: co robic ? 10.07.07, 16:13
      Fidorka, po co ta operacja skoro wyniki biopsji wyszły ok?
      • fidorka Re: co robic ? 10.07.07, 16:42
        lekarze tak sugeruja, zeby te guzy wyciac [tzn. caly lewy plat], bo nie ma co ich hodowac smile tylko musze podjac ta najgorsza decyzje, kiedy to zrobic - przed czy po ciazy

fido
    • rosteda Re: co robic ? 10.07.07, 17:44
      Witaj Fiodorka
      Tez mi sie "cisnie" to samo pytanie co zadala Estepka.
      Ja bym zrobila tak.
      1.Jeszcze raz powtorzylabym USG tarczycy u innego lekarza z dokladnie zmierzona
      wielkoscia tarczycy i opisaniem jaka jest struktura. (u mnie jeden lekarz tez
      raz powiedzial ze mam 2 guzki co u innych wczsniejszych i pozniej odwiedzanych
      lekarzy okazuje sie jako zmiana przy Hashi).
      2.Zrobilabym tez scyntygrafie tarczycy (kontrast tylko technet) jesli te guzki
      beda potwierdzone przez nastepnych lekarzy zeby zobaczyc jakie to sa guzki.
      3. Powtorzyla bym w odstepie czasowym jeszcze raz przeciwciala TPO i Tg - one
      nie sa zawsze wysokie , tylko okresowo.
      A niedoczynnosc to juz masz, lub Ci sie zaczyna bo fT4 jest bardzo niskie.
      Mysle ze teraz jeszcze z takimi wynikami to zaden lekarz nie da tyroksyny.
      Ale za 2 miesiace powtorzylabym tez jeszcze raz ze wzgledu na niskie TSH te
      badania - TSH, fT3 i fT4.
      Oczywiscie nie pozostalabym przy opini tylko jednego lekarza, ale jednak
      zasiegnelabym opini jednej czy drugiej osoby (lekarza).
      A z ciaza warto poczekac do wyjasnienia co jest z tarczyca, zeby nie miec
      rozczarowan.
      Pozdrawiam Rosteda
      • fidorka Re: co robic ? 11.07.07, 09:54
        Hello,
        Rosteda, dziekuje za porady. USG robilam juz kilkakrotnie, by sprawdzic czy 'hodowla' sie powieksza. trudno jednoznacznie powiedziec, bo lekarze mowia ze zmiany sa, ale 'w granicy bledu' czyli jakiegos dramatycznego przyrostu nie ma. jeden guzek jest hypoechogenny a dwa pozostale normoechogenne z otoczka halo i cechai rozpadu. mowisz, ze FT4 mam bardzo niskie. badania krwi robie mniej wiecej co 2 - 3 miesiace i wlasnie na takim poziomie sie utrzymuje, byc moze bedzie spadac. mam mnostwo pytan i watpliwosci, ktore specjalisci zwykle kwituja zdaniem: 'rzeczywiscie, moze sie tak zdarzyc, ale nei jestem jasnowidzem...'. generalnie ,wiekszosc z nich mowi o operacji przed ciaza, ale nie wiem czy jak rusze raz, nie pogorszy sie calkowicie.
        pozdrawiam,
        fidorka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka