Dodaj do ulubionych

Spadek wagi a dawka hormonów

16.05.08, 13:44
witam
Czy jeżeli schudłam 6 kilgramów, to powinnam obnizyć dawke hormonów?
Badań narazie nie robie bo pójde z torbami
Jeśli ktoś wie, to prosze o sugestie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Spadek wagi a dawka hormonów 16.05.08, 13:51
      Na idealnej dawce hormonów schudłam 5 kilogramów w ciągu 6 miesięcy,
      więc to wszystko "zależy". Napisz coś więcej o swoim samopoczuciu,
      ale ja bym wolała wydać 40 złotych zamiast kombinować ze swoim
      zdrowiem...
      • duzooka Re: Spadek wagi a dawka hormonów 16.05.08, 17:17
        No własnie moje samopoczucie nie jest idealne, od jakiegos czasu
        regularnie i powoli zniżam Novothyral, nie ruszając przy tym
        Euthyroxu.
        Czuje że musze jeszcze ten Novothyral ociupinke obnizyc i sugeruje
        sie teraz tylko samopoczuciem, bo wyniki wogole mi nic nie mówią.

Nie wiem natomiast co z Euthyroxem bo w końcu pare kilo schudłam,
        troche to teraz pokomplikowane z dwoma hormonamismile

Nie wiem czy przedstawiac tu ostatnie wyniki, ale Ft4 było na 35%
        normy, Ft3 było na 40 % normy

TSH było troche za niskie.

To było na Dawce 100Novothyralu

i zalecenie od lekarza było 125 Euthyroxu plus 15 uq T3

Czyli wiecej Euthyroxu a mniej Novothyralu

Ja jednak biore mniej czyli około 114,5 uq Euthyroxu i 12 T3

mam nadzieje że zrozumiale to napisałamsmile

Noi właśnie chciałam T3 zniżyć do 10 uq, tylko nie wiem co wtedy z
        euthyroxem tongue_out
        • aada1 Re: Spadek wagi a dawka hormonów 18.05.08, 09:49
          Hej
          Jeśli zbilaś 6 kg w krótkim czasie to znaczy ze dawka jest zle ustawiona.
          Nic nie piszesz czy masz jakieś objawy nadczynne np pocenie sie, biegunki,
          zawroty głowy, chwilowe lęki.
          Dawka 12mg T3 to jest dość duża dawka. Wiesz, że ja już od dawna biorę dwa
          hormony tak wiec mam pewne doświadczenie w dawkowaniu - radze zrobić badania jak
          najszybciej smile) bo po co masz sie dalej męczyć i w ciemno ustalać dawki?
          wystarczy FT3 i FT4.
          Jak będziesz miała już wyniki to będzie łatwiej Ci już coś doradzić^^
          Jeśli chcesz obniżyć T3 ok ..ale nie ruszaj T4. Ostatnio jak pamiętam FT4 było
          za niskie u Ciebie.
          Sama piszesz, że Twoje samopoczucie nie jest idealne- może Tobie wystarczy 5 mg
          T3 i odżyjesz wtedy ?
          Ada

• duzooka Re: Spadek wagi a dawka hormonów 18.05.08, 15:28
            witaj Adoo dziekuje za odzew

Moje objawy są troche dziwne, i nie moge jeszcze obczaić moich
            symptomów
            pomimo że biore juz oba hormony przez kilka miesięcy
            są bardzo zrożnicowane, dlatego nie bardzo wiem na czym stoje.
            Biegunek nie mam, wyprózniam sie co 2-3 dzień, i to raczej by nie
            świadczyło
            o nadczynności.
            Potów nie mam, chociaz jest mi porządnie ciepło.
            Lęki mi sie zdarzaja niestety.
            Włosy sto razy lepsze.Az sie nadziwić nie moge
            Jeśli nie ruszam dawkami to czuje sie prawie dobrze.
            Ale jesli zmieniam, a niestety ostatnio non stop zmieniam
            to jakos wyjątkowo źle to znosze, byc może dlatego że nie zostawałam
            na jednej dawce
            dłuzszy czas tylko wciąż zmiany, sama juz nie wiem.

Adoo też czasem myśle że mi może wystarczyć malutka dawka T3 i wtedy
            będe czuła sie
            dobrze, po tym jak wyleczyłam anemie widze że mi jest potrzeba coraz
            mniej T3.
            Nie wiem na jakiej dawce się to w końcu skończy
            A Euthyroxu narazie nie ruszam, chociaz nie wiem czy jest go za mało
            czy za duzo.
            Zrobie badania jak juz dojde do dawki T3 10uq.

Mówisz że 12 T3 to jest duża dawka?? hmmm, nie znam sie na tym za
            bardzo
            A ile teraz Ty bierzesz, jak sie wogole czujesz?
            pozdrawiam serdecznie
            • duzooka Re: Spadek wagi a dawka hormonów 19.05.08, 14:57
              O nie dziś nastapił jakis przełom, i wstałam z bólem głowy
              w dodatku piecze mnie skóra na twarzy, dostałam lęków, i ubyło mnie
              o kolejne poł kilo sad(
              Masakra, a nie mam jak zmniejszyć T3 bo akurat większe dawki biorę
              dwa razy w tygodniu, w pn czyli dziś i w piątki

Jak tu dożyć do piątku.....sad((

niech mnie ktoś pocieeeeszyyy sad
              • rosteda Re: Spadek wagi a dawka hormonów 19.05.08, 23:39
                Nie kombinuj Duzooka tylko zrob nowe wyniki, tylko fT3 i fT4.
                To bardzo wazne.
                Jak mozesz sie dobrze czuc zmieniajac dawke w ciemno?
                A jak poznasz o ile masz zmniejszyc?
                Tak robiac znowu masz szanse wejsc w niedoczynnosc.
                Pozdrawiam Rosteda
                • duzooka Re: Spadek wagi a dawka hormonów 20.05.08, 13:32
                  No to nie do końca zmiana w ciemno bo sugeruje się samopoczuciem,
                  ktore jes najwazniejsze.
                  Ale badania oczywiście zrobie.
                  pozdrawiam
                  • aada1 Re: hej Duzooka :) 21.05.08, 12:56
                    Ja aktualnie biorę 112,5 mg T4 i 5 mg T3. Dla mnie to jest to. T3 biorę
                    pojedzeniu tak koło 10 rano. Czasami idzie w dwóch podzielonych dawkach po 2,5
                    mg w ciągu dnia. Jednak dobowo zawsze jest 5 mg.
                    Tobie może to za bardzo nie pomoc, musisz ustalić dawkę i dawkowanie leku pod
                    siebie. Tak abyś to Ty sie czuła dobrze.
                    Ja np bardzo zle sie czuje jak moje T3 jest wysoko sad chodzę jak pijana, mam
                    bardzo duży problem z utrzymaniem pionu i równowagi. Świetnie sie czuje przy
                    wartości FT3 około 27-36% na czczo.
                    Samo FT 4 musi sie mieścić u mnie w granicy od 65-80% na czczo. Gdy poziom
                    hormonów jest wyższy to po zażyciu leków rano tak po około 4h zaczyna mnie
                    słabićsad tak jakbym była w niedoczynności. Ledwo stoję na nogach , do tego
                    zasypiam na stojąco. Jestem bardzo zmęczona cały dzień. Od środka cała wiruje,
                    jakbym siedziała na karuzeli( jest to uczucie bardzo nieprzyjemne) do tego
                    dochodzą biegunki które bardzo mnie odwadniają. Szybko chudnę, lecę z wagi.
                    Jednak gra nie jest warta świeczki. Cena jaka płace za fajna figurę jest zbyt
                    wysokasad
                    12 mg T3 to duża dawka. Ponad rok byłam na takiej dawce- wiec wiem z własnego
                    doświadczenia jakie może dawać objawy taka dawka.
                    Zrób badania i daj znać. Dobrze jest podprowadzić FT4 w gore na tyle ile sie da
                    i minimalną dawka T3 uzupełniać powstała rożnicę pomiędzy hormonami.
                    Dość pomocnym badanie jest zrobienie samego FT3 po tabletce. Ten hormon działa
                    bardzo silnie i już w 3 h po podanie rośnie jego poziom we krwi( tak abyś
                    wiedziała ile % idzie w gore jak bierzesz np 10 mg)
                    Jeśli będziesz mieć jakieś pytania pisz śmiało.
                    Pozdrawiam Ada
                    • duzooka Re: Do Ady 22.05.08, 00:02
                      Witaj Adoo jestem w wielkim szoku że bierzesz tylko 5 uq T3!
                      Miałas pamietam spore problemy z przemianą i zdawało by się
                      że potrzebujesz dużo T3, a jednak nie.
                      Ja również obserwuje u siebie z każdym miającym miesiącem, ze
                      moja zapotrzebowanie na T3 ciągle maleje.
                      Teraz biore 12 uq, i mam coraz silniejsze objawy nadczynności
                      u mnie się nie objawia to biegunką akurat, ale też chudnięciem,
                      zawrotami głowy, lękami, ogolnie silnym pobudzeniem, zmęczeniem.
                      Generalnie tak jak piszesz bardzo źle sie czuje na takiej wysokiej
                      dawce, i obawiam się że znizka do 10mg za wiele nie pomoże.
                      Dlatego zmniejsze do 8,5 mg odczekam miesiac i zrobie badania...no
                      chyba
                      że znowu po dwuch tygodniach dostane objawów nadczynności, to bedzie
                      ciezko
                      wytrzymać miesiac,
                      Adoo a jak Ty sadzisz, powinnam zmniejszyć wiecej czy mniej??
                      zwazywszy że moje objawy nadczynności są dość silne...
                      Ty masz w tym spore doświadczenie, więc może sagugerujesz, proszę..

można znieśc objawy niedoczynności dłuższy czas, ale nadczynność
                      jest masakryczna i ciezko wytrzymac nawet kilka dni.
                      dlatego martwi mnie to, bo gdybym miała chodzić cały miesiąc
                      z takimi objawami to chyba bym się załamała.

Równiez zdaje sobie sprawe z tego że z każdym utraconym kilogramem,
                      maleje zapotrzebowanie na hormony, i to też powoduje zamęt

I też miedzy innymi zmniejszam dawke na wyczucie, bo gdybym musiała
                      caly miesiac odczekiwac żeby zrobić badania, to to ze bardzo bym sie
                      musiała
                      meczyć,to raz, a dwa to schudłabym bardzo, a juz jestem
                      wystarczająco chuda.

Ubrania na mnie wiszą, jak koszula nocna na bykusmile

nie chce chudnąć juz ani grama.

Dziwne jest to ze przedawkowanie tyroksyny wychodzi u mnie po około 2
                      miesiącach i jest w miare do zniesienia
                      Natomiast T3 jeśli jest za dużo to objawy nadczynności
                      po zmianie dawki mam juz średnio po około 1,5 tygodnia, i objawy
                      są nie do zniesienia.
                      jedyna pociecha to to że mozna szybciej się z tym uporać.
                      Noi ulga po zmniejszeniu jest praktycznie natychmiastowa.

Sadze po obserwacjach że mnie równiez nie potrzeba w tym momencie
                      duzo T3 i kto wie czy nie zakończe na takiej dawce jaka Ty bierzesz.

jeśli będe miała jakies pytania to napewno napisze
                      Dziękuje za porady
                      zycze duzo dobrego samopoczucia i pozdrawiam.
                      • hashi-tess Re: Do Renatki 22.05.08, 10:09
                        SYNTETYCZNE T3 to hormon, który działa natychmiast
                        i krótko, dziś jest jutro go nie ma.
                        Dlatego chyba powinnaś /przy swoich objawach/
                        zmniejszyć od razu dawkę.
                        Odpuść sobie branie jeden dzień
                        i już będziesz wiedziała czy na
                        następny będziesz go potrzebowała.
                        Tak jak piszesz nadczynność jest okropna.
                        Zlicz ile bierzesz T4 i weż jutro taką
                        ilość. Po miesiącu zrób badania FT4 i 3.
                        I już nic nie zmieniaj dopóki nie zrobisz badań.
                        Taka huśtawka hormonalna to tragedia
                        dla Twojego org., szczególnie dla serducha.

Napisz jakie podjęłaś kroki.
                        • duzooka Re: Do Tess 22.05.08, 14:12
                          Sugerujesz ze powinnam jednak zmniejszyć dawke większym cięciem ?
                          Własnie tez tak uważam, bo takie ciapcianie się o 1-2uq co 2
                          tygodnie chyba mija się z celem, przynajmniej w moim przypadku, gdy
                          objawy są dość mocne.
                          Sprobuje zrobić tak : 4 razy w tygodniu wezme po ćwiartce
                          Novothyralu 100, a 3 razy wezme po połowce, i to uzupełnie
                          Euthyroxem tak, żeby było 114,5uq

i wyjdzie mi wtedy średnio na dzień jakieś 7uq T3, jeśli dobrze
                          policzyłam.
                          wówczas może objawy nadczynności znikna, lub będą na tyle łagodne
                          że wytrzymam miesiąc żeby zrobić badanie.

Co o tym sądzisz?
                          pozdrawiam
                          • aada1 Re: Do Tess 22.05.08, 17:14
                            Hi smile
                            Przypomnij mi proszę jak sie ma Twój wyniki ostatni FT3 i FT4?
                            Jeśli od jutra zmniejszysz dawkę T3 to po 3-4 dniach poczujesz sie znacznie
                            lepiejsmile To jest prawie natychmiastowa poprawa smile
                            Jeśli masz dość silne objawy nadczynne to należy radykalnie zciać dawkę.
                            Jeśli nie masz teraz kasy aby zrobić badania ( wiem to nie jest tania impreza a
                            jeść tez należy^^) To mam dla Ciebie propzycję dawkowasmile
                            Wejdz od jutra na 5 mg T3 i to bierz regularnie tak około miesiąca. Do tego
                            dołoz stała dawkę swoja jaką bierzesz T4. I ani ruchu więcej ^^. Już nic nie
                            zmieniaj!
                            W razie czego łatwiej bedzie Ci dołozyc za miesic np 2,5 mg T3 i brać 7,5 mg T3
                            niż teraz odejmować odejmować- i dalej odczuwać silne objawy nadczynnesmile
                            U mnie ta przemiana dalej "raczkuje" niby jest lepiej po leczeniu żelazem(
                            brałam żelazo w dwoch rzutach po 100 mg dobowo przez 100 dni z miesięczna
                            przerwa). Duzooka ja sie dobrze czuje przy 30% na czczo i absolutnie nie walcze
                            już o 60 % FT3 we krwi.
                            Daj znać co postanowiłaś.
                            Tak sobie gdybam teraz ...ale jeśli masz koło 40 % FT3 we krwi to naprawdę nie
                            potrzeba Ci 12 mg T3 do tego w tabletce i stad Twoje "jazdy" mogą wynikać.
                            Pozdrawiam
                            Ada
                            • aada1 Re: Do Duzooka ^^ Tess pozdrawiam Cię serdecznie 22.05.08, 17:17
                              • duzooka Re: :)) 22.05.08, 19:03
                                No tak, miałam 40% FT3 ale to było na dawce 100 Euthyroxu i 20 mg T3
                                TSH wtedy mi sie obnizyło za bardzo miałam 0,199, a norma od 0,27

A co ciekawe wtedy miałam objawy niedoczynności, może dlatego
                                że poziom Ft4 spadł na 35%
                                i wtedy lekarz zasugerował podnieść euthyrox i zniżyć T3 o 5mg
                                noi tak zrobiłam zwiekszyłam euthyroz o 14,5, i zaraz miałam mega
                                objawy nadczynności, dosłownie się trzesłam.
                                więc powoli zaczełam zniżać T3...noi tak do tej pory..
                                Nie wiem Adoo jak Ty, ale ja jak zmniejsze T3 to na poczatku
                                czuje owszem ulge ale potem, przez jakis tydzień mam dziwne
                                objawy jak by przejściowej niedoczynności, i zazwyczaj siada mi wtedy
                                żoładek, to juz jest norma
                                za każdym razem tak się dzieje, ogólnie to jest tydzień koszmaru
                                i nie wiem czy jak obniże do 5 uq to moge mieć znowu jazdy,
                                a w przyszłym tygodniu mam duzo rzeczy do załatwienia.
                                chyba że zrobie tak jak mówiłam, a po tygodniu,jak juz sie uporam ze
                                swoimi sprawami zejde do 5 uq
                                tak jak sugerujesz

czy to możliwe że po dołożeniu 14,5 mg tyroksyny zaczeła sie tak
                                intensywna
                                produkcja Ft3 ???
                                Bo tak by wychodziło, tylko w głowie mi sie to nie mieści
                                róznica nie duza, a mimo zmniejszania T3 taka nagla nadprodukcja
                                nie moge tego pojąć.
                                • aada1 Re: :)) 22.05.08, 19:30
                                  Jak chcesz swoim sposobem schodzi z dawki pomału w dół to wejdz na 10 mg T3.
                                  Odjecie 2,5 mg jest już dużo.
                                  Trudno tak wymyślac na jakim poziomie masz FT4 teraz i ile należały dodać lub
                                  odjąć. Badania w Twoim przypadku są podstawa aby coś dalej moc mądrego wymyślić.
                                  Piszesz,że leczyłaś sie żelazem- może T3 podskoczyło samoistnie, albo dalej sie
                                  utrzymuje na poziomie 40 % ?
                                  Ja jak muszę schodzić z dawki to nie mam problemw takich jak Ty- wręcz czuje
                                  ulgę, że idzie mniej.
                                  Ada
                                  • duzooka Re: :)) 23.05.08, 14:07
                                    myśle ze ta suplementacja żelazem mogła rzeczywiście
                                    wpłynąć na przemiane, noi selen który biore regularnie od jakiegos
                                    roku.
                                    O zmianie dawki Euthyroxu to chyba nie ma co mówić, bo na dawce 100
                                    jestem już niedoczynna
                                    mimo ze brałam z T3, a na dawce 125 mam lekką nadczynność, więc
                                    biorąc teraz 114,5 nie mam
                                    już pola manewru, musze na niej pozostać
                                    zostało tylko dopasowanie odpowiednio T3, i chyba to byłby koniec z
                                    kombinowaniem.
                                    Mówisz Adoo że dawka 2,5 mg T3 to jest dużo?...hmm
                                    Skoro tak to zobacze, może akurat tyle będzie ok.
                                    Nie wiem czemu ja tak znosze źle to zmniejszanie, nie mam pojęcia,
                                    może powinnam brać na to magnez?
                                    W tym momencie opadłam własnie z sił , ale to byc może dlatego też
                                    bo wczoraj zaczał mi się okres.
                                    Mam bardzo bolesny okres i mnie słabi, teraz mam tylko siłe na to
                                    zeby leżec
                                    Nie mam siły nawet myśleć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka