Dodaj do ulubionych

Zdjęcie PRZED i PO

11.07.09, 13:45
Oto co znalazłam na pewnym anglojęzycznym forum:

forums.realthyroidhelp.com/viewtopic.php?f=15&t=12600&start=0
Są to dwa zdjęcia pewnej pani.

Pierwsze
Obserwuj wątek
    • asiam10 Re: Zdjęcie PRZED i PO 11.07.09, 18:22
      Te zdjęcia naprawdę podnoszą na duchu!
      Ponieważ nie znam na tyle angielskiego, zapytam- czy dieta
      bezglutenowa to wynik diety samej w sobie, czy może ma związek z
      hashi?
      Niesamowite, te włosy, cera, figura... Może i ja kiedyś wyjdę na
      prostą.
    • harmoniak Re: Zdjęcie PRZED i PO 11.07.09, 18:59
      W wątku, do którego link jest powyżej, pani ze zdjęcia pisze, że mimo brania hormonów nie wracała do "starej" siebie. Dopiero dieta bezglutenowa przyniosła u niej radykalną poprawę zdrowia.

Spróbowała tej diety, gdy mimo dostosowywania dawki Armouru wciąż miała bóle stawów mięśni. Poszukała informacji na ten temat w necie i stwierdziła, że spróbuje diety bezglutenowej. Pisze, że ból mięśni znacznie zmniejszył się już po pierwszym dniu.

forums.realthyroidhelp.com/viewtopic.php?f=15&t=12332
      W innym wątku czytam, że jest "genetyczne powiązanie między Hashimoto a Celiakią. Autorka wątku pisze, że mając Hashimoto jest duża szansa na obecność lub pojawienie się Celiakii.

Pisze też, że Celiakia pojawia się: przy genetycznych predyspozycjach, przy diecie glutenowej oraz w obecności "środowiskowego wyzwalacza", który uaktywni gen odpowiedzialny za tę chorobę (np. stres). Jednak nawet nie mając Celiakii, można źle tolerować gluten co może prowadzić do powstania objawów jak w Celiakii.

Postępowanie w przypadku Celiakii/nietolerancji glutenu jest takie: dieta bezglutenowa.

Linki do dwóch wątków o glutenie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,22700105,22700105,Alergia_na_gluten_a_Hashimoto.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,21100713,22698835,gluten.html
      "Tak naprawde to warto zeby kazdy kto ma HAshi zbadal czy i u niego nie bedzie
      poprawy po przejsciu na diete bezlgutenowa.
      ula "

PS. O glutenie zaczęłam dopiero dzisiaj czytać. Jeszcze zbadam ten temat smile
      • asiam10 Re: Zdjęcie PRZED i PO 11.07.09, 22:24
        Bardzo dziękuję za informację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka