Dodaj do ulubionych

Rozpoczynam swój wątek

21.07.09, 09:10
Skierowana do endokrynologa przez lekarza pierwszego kontaktu, do którego poszłam z zawrotami głowy. Zrobiłam morfologię i dodatkowo - przeszło 2 lata temu zalecane badanie - TSH i FT4.

Długo przed zrobieniem badań - kiepskie samopoczucie, wypadające włosy, sucha łuszcząca się skóra (zwłaszcza na łydkach), brak chęci do czegokolwiek, nadwaga, senność, zmęczenie, ale wszystko się przecież da wytłumaczyć smile

Wyniki z kwietnia 2009
TSH 6,763 (norma 0,35 - 5,50) 124,52%
FT4 1,19 (norma 0,89 - 1,76) 34,48%

Na podstawie tych wyników endokrynolog zleciła dodatkowo zrobienie USG i A-TPO.

Wyniki z lipca 2009
TSH 6,398 (norma 0,35 - 5,50) 117,44%
FT4 0,86 (norma 0,89 - 1,76) -3,45%
A-TPO > 1 300 (norma < 60)
USG: Tarczyca o wymiarach: pat prawy 45x15x18mm, lewy 42x18x13mm, cieśń 4mm. Miąższ tarczycy o nieco obniżonej echogeniczności, w całości niejednorodny, z drobnymi obszarami hiperechogenciznymi, ze zwłóknieniami, bez zmian ogniskowych, bez cech wzmożonego ukrwienia. Węzły chłonne szyi niepowiększone.

USG tarczycy robione w styczniu 2007 : tarczyca bez zmian ogniskowych, jednorodna, wielkością w granicach normy. Cieśń nieposzerzona. Wtedy to endokrynolog - na podstawie oględzin i obmacania moich łokci - zaleciła zrobienie TSH i FT4 (czego nie zrobiłam aż do teraz).

Diagnoza: Hashimoto
Leczenie: Eutyrox N75

Następne badania i wizyta w listopadzie.

Pozdrawiam
Gośka
Obserwuj wątek
    • jasmin76 Re: Rozpoczynam swój wątek 21.07.09, 10:42
      Nie powinnaś czekać z kolejnymi badaniami i wizytą u endokrynologa
      aż do listopada, na początku leczenia badać poziom hormonów należy
      co 4-6 tygodni. Już zmarnowałaś bez leczenia 2 lata a ustalając
      dawkę hormonów raz na pół roku zmarnujesz kolejne lata bez poprawy
      samopoczucia.
      Niestety musisz sama nauczyć się swojej choroby i jej leczenia
      czytając na tym forum o doświadczeniach innych bo na lekarzy rzadko
      można liczyć.
      Poszukaj innego endokrynologa, może w bazie polecanych lekarzy.
      Do kompletu badań dorzuć jeszcze FT3 bo bez tego trudno jest ustalić
      dawkę tyroksyny.
    • harmoniak Re: Rozpoczynam swój wątek 21.07.09, 11:36
      Witaj na Forum!

Twoje wyniki z lipca są bardzo słabe! Jak się czujesz?

Tak jak pisała poprzedniczka, pamiętaj o robieniu badania FT3. Jeśli nie dostajesz na nie skierowania, to koniecznie rób je prywatnie, oczywiście razem z FT4 i TSH.

Dlaczego?
      Poczytaj "O przeliczaniu wyników poziomu hormonów" (w nagłówku forum).

Tak jak pisze jasmin76 powyżej, zdecydowanie za rzadko robisz badania. Będąc w niedoczynności badania należy robić po 4-6 tygodniach od zmiany dawki. Nie ma co tracić czasu na drodze dochodzenia do zdrowotności.
      Więcej tu: "Poczytaj o częstotliwości robienia badań oraz o badaniu hormonów w ciąży!" (nagłówek).

Czy badałaś kiedyś ferrytynę? B12? Jeśli nie, to koniecznie zrób te badania. W Hashimoto pojawiają się różne niedobory, m.in. żelaza i B12. Poczytaj linki z nagłówka.

TSH nie przeliczamy na procenty. Procentowo obrazujemy hormony tarczycy.

I tak, Hashimoto trzeba się nauczyć, ponieważ jest to przypadłość na całe życie.

Jak długo jesteś na dawce 75?

Pozdrawiam i jeszcze raz witam na Forum!

harmoniak

• kiziuk Re: Rozpoczynam swój wątek 23.07.09, 08:15
        Już zaplanowałam badania co 5 tygodni, zobaczymy czy się coś zmieni.
        Na dawce 75 jestem dopiero od 17 lipca 2009 i jak na razie nie zauważyłam poprawy samopoczucia, ale to chyba za krótko, żeby cokolwiek stwierdzić. Nie oczekiwałam, że zaraz po pierwszej tabletce będę tryskała energią smile

pozdrawiam
        Gośka
        • milaemalka Re: Rozpoczynam swój wątek 23.07.09, 14:19
          Wypisz sobie wszystko co Ci dolega.Po 5 tygodniach też to zrób.Bedziesz widziała
          jak zmieniają się wyniki i samopoczucie
        • kiziuk Re:dlaczego Hashi jest przeciwskazaniem do laserow 09.08.09, 20:50
          Dlaczego Hashimoto jest przeciwskazaniem do laserowej korekty wady wzroku? Wcześniej się tym nie interesowałam, ale jakoś teraz mnie naszłom i czego się dowiedziałam, że nie mogę. Co prawda nie dowiadywałam się osobiście, ale w opisach zabiegów na stronach jest to niestety wymienione.
          Może ktoś się orientuje dlaczego?

pozdrawiam
          Gośka
    • kiziuk Re: Rozpoczynam swój wątek-nowe wyniki 20.08.09, 08:43
      Badania z lipca 2009 -dla przypomnienia (w nawiasie norma)
      TSH 6,398 (0,35 - 5,50)
      FT4 0,86 (0,89 - 1,76) -3,45%
      A-TPO > 1 300 (< 60)

Badania z 17.08.2009
      TSH 1,147 (0,35 - 5,50)
      FT3 3,07 (2,30 - 4,20) 40,53%
      FT4 1,03 (0,89 - 1,76) 16,09%
      A-TPO > 1 300 (<60)

Jak widać jest poprawa wyników.
      Cały czas na Eutyrox N75 x1
      Samopoczucie odrobinkę lepsze, mniejsza senność i zmęczenie, ale dalej sucha skóra, zaparcia, wypadające włosy.

Przy okazji tych badań, zrobiłam również badania starszej córce (7 lat), oto jej wyniki:
      Badania z 17.08.2009
      TSH 3,378 (0,35 - 5,50)
      FT3 4,46 (2,30 - 4,20) 113,68%
      FT4 1,04 (0,89 - 1,76) 17,24%
      A-TPO > 18,1 (<60)
      Ostatnio zauważyłam, że więcej jej włosów wyłazi, ciągle narzeka (wiecznie nieszczęsliwa) i często skarży się, że jest jej zimno (chociaż jak dla mnie jest ciepło). Ogólnie jest dosyć duża i wzrostowo i wagowo (136 cm i 35 kg), ale gdyby jej pozwolić to buzia by jej sie nie zamykała, na okrągło by coś jadła (na szczęście nie tylko sodycze i czisy, ale dużo jabłek i pomidorów).

Mam jeszcze młodszą córkę (3,5 roku). Czy robić już jej badania pod kątem tarczycy?
      Coś się dzieje tylko co?

Co sądzicie o naszych wynikach?

pozdrawiam
      Gośka
      • milaemalka Re: Rozpoczynam swój wątek-nowe wyniki 21.08.09, 22:52
        Na Twoim miejscu zwiększyłabym trochę dawkę.Może poproś lekarkę rodzinną o 25
        euthyroxu.Można wtedy dodac 6,25 albo 12,5.Poczujesz się lepiej ,gdy Ft4 będzie
        większe od Ft3 Z córką idż do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka