greeeen_tea 11.08.09, 10:48 Chciałabym prosic o interpretację wyników moich badań: TSH 0,3 (0,39-6,16) T3 2,8 (1,4-4,2) czyli 50% T4 0,9 (0,7-1,9) czyli 16% Czy świadczą one o jakiejś chorobie? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra_01 Re: Wyniki badań 11.08.09, 14:09 witaj jesteś pewna że to są wynik T4 i T3 czy może FT4 i FT3 ? bo to jest różnica. koniecznie wykonaj też usg tarczycy oraz przeciwciała anty - tg , anty- tpo. a jakie jest Twoje samopoczucie ? co skłoniło Cię do wykonania tych badań ? > Czy świadczą one o jakiejś chorobie? nie wygląda to najlepiej, dlatego konieczne są dodatkowe badania. masz stwierdzone jakieś choroby ? a. Odpowiedz Link
jasmin76 Re: Wyniki badań 11.08.09, 14:13 Musisz zrobić jeszcze usg tarczycy i zbadać przeciwciała, będziesz mieć komplet badań tarczycowych. Nie piszesz nic o swoim samopoczuciu, dlaczego robiłaś badania? Masz niskie FT4 które mogłoby świadczyć o niedoczynności tarczycy. Rozmawiałaś z lekarzem? Odpowiedz Link
greeeen_tea Re: Wyniki badań 11.08.09, 14:41 Masz rację to jest FT3 i FT4, badania zrobiłam dlatego, że ciągle jestem zmęczona i śpiąca, mogę spac nawet dwanaście godzin, poza tym nie mogę schudnąc. U lekarza jeszcze nie byłam bo pomyślałam, że skoro FT3 i FT4 mieszczą się w normie to może jest inna przyczyna moich dolegliwości i warto najpierw zapytac się na forum ale chyba jednak będę musiała się wybrac. Odpowiedz Link
harmoniak Re: Wyniki badań 12.08.09, 10:44 Wizyta u endo jest konieczna. Przed wizytą warto zrobić badania wymienione przez Szanowne Koleżanki: antyTPO, antyTG i USG tarczycy. Odpowiedz Link
greeeen_tea Re: Wyniki badań 13.08.09, 11:03 Dziękuję za pomoc, zrobię badania o których piszecie, tylko chciałam jeszcze zapytać czy poziom hormonów tarczycy i przeciwciał zmienia się w trakcie cyklu czy obojętne w której fazie się je bada? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Wyniki badań 13.08.09, 11:43 Hormony tarczycy i przeciwciała można badać niezależnie od fazy cyklu. Odpowiedz Link