kalina01 14.08.11, 14:58 Podobno sucha karma ma zawierac jak najwiecej miesa, a np. Royal Canin Kitten ma 30%, ProNature nie podaje zawartosci w ogole. Prosze o rade jaka karma sucha i mokra ma odpowiednio duzo zaw. miesa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yenna_m Re: Karma dla 2-mies. kotka 14.08.11, 16:49 jesli masz czas się pobawić w zmielenie mięsa - odsyłam na forum chatula (wpisz w google chatul) dla barfomaniaków jeśli nie - możesz takiemu maluchowi raz -dwa razy dziennie podawać zmielone mięso indycze, wołowe, z kurczaka, serca drobiowe lub wołowe, żołądki drobiowe (wyjdzie taniej niż puszka) karmy - orijen, taste of the wilde, mastery, ziwi peack, hills Odpowiedz Link
k1234561 Re: Karma dla 2-mies. kotka 14.08.11, 18:07 Zgadzam się z przedmówczynią co do podanych marek karmy suchej,ze swej strony polecam też Applaws bezzbożówka typowo dla kociąt. Odpowiedz Link
kalina01 Re: Karma dla 2-mies. kotka 14.08.11, 21:13 Dopytam sie jako laik zmielone: ugotowane czy surowe? Odpowiedz Link
wladziac Re: Karma dla 2-mies. kotka 14.08.11, 23:08 zmieniając kotu suchą karmę na inną rób to stopniowo mieszając starą z nową na początek w małej ilości którą będziesz zwiększać,nagła zmiana karmy może skutkować biegunką,ja na początek podawania kotu mięsa podawałam gotowane mięsko bo też zdarzyło mi się że kociak dorwał się do surowego mięsa które dałam starszym kotom i właśnie miał biegunkę,mięso powinno być przemrożone kilka dni w zamrażalniku i przed podaniem szybko rozmrożone,dobrze jest kiedy kot gryzie duże kawałki mięsa ale na początek możesz mięso rozdrobnić i stopniowo zwiększać kawałki,w każdym bądź razie ostrożnie ze wszystkimi zmianami w żywieniu malucha Odpowiedz Link
asfo Re: Karma dla 2-mies. kotka 15.08.11, 00:11 Surowe i dosyć tłuste, każde z wyjątkiem wieprzowiny. Dobrym wyborem jest wołowina jakości "na zupę". Bez suplementacji mięso może być dawane jako przysmak, nie zaś podstawa wyżywienia - rzecz w tym, że np. pierś z kurczaka nie zawiera wszystkiego, co kot potrzebuje. Szczególnie mały kociak może na tym ucierpieć, ponieważ szybko rośnie i potrzebuje dużo wapnia, oraz innych składników. Łatwy sposób polega na dodawaniu do dowolnego mięsa preparatu felini complete (do kupienia np. w zooplus.pl), niewielkiej ilości podgotowanych warzyw (z wyjątkiem cebuli i pora) + ewentualnie żółtko. Możesz kotu pozamrażać porcyjki po około 100 gram i potem codziennie odmrażać. Bardziej zaawansowanych informacji poszukaj tu: www.chatul.pl/index.php?c=15 Odpowiedz Link
kotmuka Re: Karma dla 2-mies. kotka 17.08.11, 18:15 Tylko nie zapomnij o regularnym odrobaczaniu jak zamierzasz karmić surowym mięskiem Odpowiedz Link
mrukmrukmruk Re: Karma dla 2-mies. kotka 17.08.11, 10:09 Ja swoją kotkę od maleńkości karmię Taste of the Wild, moim zdaniem jedna z najlepszych suchych karm na rynku. Kupuję na e-karma.pl, jakieś 7 kg za 100 złotych, starcza na długo, bo kocica jest mało żarłoczna. Rozsądna zawartość mięsa. Odpowiedz Link
k1234561 Re: Karma dla 2-mies. kotka 19.08.11, 06:39 Ja tez się zastanawiałam nad kupnem tej karmy Taste of the wild,ale nie widzialam nigdzie mniejszych opakowań niż te 7 kg.To za dużo.Obawiam,się,że kotu może nie smakować i co wtedy?Widział ktos z Was mniejsze opakowania tego jedzonka,bo skłac bardzo dobry? Odpowiedz Link
mrukmrukmruk Re: Karma dla 2-mies. kotka 19.08.11, 09:21 Ja kiedyś wygrałem konkurs na facebooku wspomnianej e-karma.pl i wysłali mi właśnie całe pudło karmy Taste of the Wild, popakowanej w takie chyba promocyjne opakowania, gdzieś około 300 g mniej więcej. Może napisz do nich maila czy by nie odsprzedali ci takiej paczuszki jako próbki. Na szczęście mojej kotce to posmakowało i jadła to pudło przez prawie 5 miesięcy Odpowiedz Link