Dodaj do ulubionych

w jakich opakowaniach karma?

27.12.11, 14:19
Niebawem moja kotka przejdzie na kolejną karmę (Kitten) i tak się zastanawiam - czy jeśli kupię duży worek 10 kg, to ta karma z czasem nie straci swoich właściwości - smaku, zapachu, etc.? Zamierzam część karmy odsypywać do puszki, a resztę trzymać szczelnie zamkniętą w suchym miejscu. Moja koteczka - póki co - je bardzo mało (mniej niż 50 g na dobę BabyCat).
Obserwuj wątek
    • mitta Re: w jakich opakowaniach karma? 28.12.11, 12:19
      Na jedną małą kotkę to trochę dużo, a na dodatek nie wiadomo, czy polubi nową karmę. Moje trzy prawie dorosłe kotki siedmiokilowy worek mają na 3 - 4 miesiące.
    • seidhee Re: w jakich opakowaniach karma? 30.12.11, 11:08
      Mnie też się zdaje, że 10kg to za dużo. Karma może nie tylko zwietrzeć, ale również się zepsuć, więc ja bym Ci radziła kupić 2,5kg, i tak będzie to jadła ze dwa miesiące.
      • k1234561 Re: w jakich opakowaniach karma? 01.01.12, 22:38
        Broń Boże nie kupuj tego 10-cio kg.wora karmy.Masz tylko jedna kotkę,a tu nawet 3 koty by miały problem przerobić to w odpowiednim czasie,zanim by nie zwietrzało i nie straciło właściwości,że o tak subtelnym aspekcie jak znudzenie kotków karmą nie wspomnę.
        Ja na jednego kota,jak chcę zrobić w miarę rozsądny zapas to kupuję ok.2,5 kg karmy,ale to juz w porywach.To taki żelazny zapas,ale zawsze w pogotowiu mam ok.2 karm po 400g z każdej innego smaku,gatunku.Są to karmy już wypróbowane,kot je lubi,jest do nich przyzwyczajony,nie ma sensacji jelitowych po nich itd.Dzięki temu moj kotek ma urozmaicone menu.Nie je w kółko tej samej karmy,mogę przeplatac mu smaki.Inna jest rano,inna wieczorem.W dodatku koty nudzą się dośc szybko jednym gatunkiem karmy,więc ja kupuję najczęściej 400g karmy,ewentualnie do 1 kg.Ten worek 2,5 kg mam zawsze na wypadek,jakby sklep internetowy ślizgnął się z wysyłką,albo gdybym musiała wyjechać i zostawić kota samego na kilka dni.Poza tym to taka baza pokarmowa,inne karmy to tylko dodatki,urozmaicenie.
        Lepiej więc kupować mniejsze opakowania,ale różnorodne w smakach,niz jeden smak w dużym opakowaniu.
        • jagoda2 Re: w jakich opakowaniach karma? 02.01.12, 10:21
          No dobrze, nie kupię tego 10-kg opakowania. Zamierzam pokupować na próbę różne - polecane tu na forum - rodzaje dobrej karmy. Proszę mi tylko powiedzieć, czy mam kierować się karmą dla kociąt (moja koteczka ma 4 miesiące), czy mogę kupować również karmę dla kotów. I czy wystarczy karmić kotka wyłącznie suchą karmą, czy powinna jednak jadać również mokrą karmę? A jeśli mokra - to lepiej w saszetkach czy w puszkach? Moja koteczka na razie jada bardzo, bardzo niewiele - ok. 40 g Babycat RC na dobę, ale jest malutką i drobniutką kotką.
          • mitta Re: w jakich opakowaniach karma? 02.01.12, 16:19
            Nie radzę dawać samej suchej. Musiałabyś mieć pewność, że wypije odpowiednią ilość wody. Koty niezbyt lubią pić i mogą mieć problemy z nerkami.
            Powoli możesz wprowadzać karmę dla dorosłych kotów - zależy to od wielkości chrupek, jeżeli są za duże kotka może mieć problemy. Najlepiej wybierz się do sklepu zoologicznego, gdzie sprzedają karmę na wagę i pooglądaj (ale nie kupuj, lepiej kupić w zamkniętym opakowaniu, bo nie wiadomo długo leży w sklepie). Dobra bezzbożowa karma orijen nadaje się i dla kociąt i dla dorosłych kotów. Ja stosuję zasadę: sucha karma bardzo dobrej jakości, a saszetki różnie (bo i tak wypadają drogo)
            • k1234561 Re: w jakich opakowaniach karma? 03.01.12, 03:14
              Zgadzam się z przedmówczynią.Co do samej suchej karmy i dostosowania jej wzglendem wieku,to kupując bezzbozowki (Orijen,Wildcat,Granatapet itd),one nie mają podziału dla kociąt i dla dorosłych.Jedyną bodajże bezzbożówkę dla kociąt ma Applaws.Inne karmy zbożowe lepiej wybieraj jeszcze dla kociaków (Hill's,Sanabelle,Royal canin etc).4 miesiące to jeszcze mały kociak.Jak skonczy rok przeskoczysz na karmy dla dorosłych.A z mokrego jedzenia to juz sama musisz wypróbować co kotce smakuje najbardziej,czy pasztet czy kawałki w galaretce,czy w sosie,no i niech je na razie też wersję dla kociąt.Mokre raczej podawałabym jako urozmaicenie diety niż jako stały punkt menu.2 razy w tygodniu wystarczy na początek.A jeśli kicia z tych mało jedzących to saszetkę/puszkę dawaj na 2 razy.Mój kot-niejadek,choć już dorosły puszeczkę 100g ma na 2 dni.
              Możesz też podać kotce przemrożone surowe lub ugotowane mięso,wszystkie gatunki poza wieprzowiną.
              • jagoda2 Re: w jakich opakowaniach karma? 03.01.12, 08:25
                Dziękuję za odpowiedzi.
                Moja kotka - póki co - omija wilgotne karmy szerokim łukiem i to zarówno pasztety, jak i mięsko w galaretce. 100-gramową saszetkę zjada przez tydzień, bo dziennie nie zjada nawet łyżeczki do herbaty i resztę po prostu wyrzucam Zdecydowanie preferuje suchą karmę RC Babycat i suchą karmę weterynaryjną Gastro Intestinal RC (weterynarz dała nam dwie saszetki gratis). Ale jak już pisałam, malutko tego zjada - może taki typ? Może faktycznie powinnam jej podawać mokrą karmę tylko raz lub dwa razy w tygodniu?
                Mam jeszcze pytanie techniczne - w jaki sposób odmierzacie zaleconą suchą porcję karmy? RC ma specjalne miarki do odmierzania pokarmu, a jak to wygląda w przypadku innych karm? Nie mogę chyba posiłkować się tą samą miarką?
                • seidhee Re: w jakich opakowaniach karma? 04.01.12, 15:02
                  Małej koteczce nie musisz dawkować karmy. Ona rośnie i powinna jeść ile chce.
                  To dziwne, że nie chce jeść saszetek - moje koty dałyby się za nie pokroić.
                  Moim zdaniem powinnaś jej wprowadzić do jadłospisu mokrą karmę, suchą karmę bez zbóż i surowe mięso, bo potem ciężko ją będzie przestawić. RC ma wzmacniany smak i zapach, dlatego kotom karmionym tą karmą niezbyt smakują inne marki.
                  Jak nie ma konkurencji do miski w postaci innych kotów, to nic dziwnego, że koteczka nie przejawia wielkiego apetytu wink Gdybyś jej sprawiła towarzystwo, to zapewne czyściłaby miseczki do dna.
    • princesswhitewolf Re: w jakich opakowaniach karma? 03.01.12, 18:07
      hmm... mam 2 male koty polroczne. 10kg zezarly w 3 miesiaceuncertain Faktem jest ze mokrego malo dostaja.
      • mitta Re: w jakich opakowaniach karma? 03.01.12, 19:16
        Ja tam nie odmierzam suchej karmy. U mnie jest tak, że sucha karma stoi na okrągło i tylko dosypuję, a mokrą daję rano i wieczorem i zaraz myję miski, by nie stały. Ze względu na jedną kotkę, która nie lubi pić, daję codziennie mokrą karmę, przeważnie w sosie.
        • k1234561 Re: w jakich opakowaniach karma? 06.01.12, 08:21
          Generalnie kociak do ukonczenia pierwszego roku ma mieć stały dostęp do suchej karmy.
          Saszetki,puszki itd,może dostawać ale jako urozmaicenie diety.
          a co do samego odmierzania karmy,to jesli dla RC masz specjalną miarkę to jest ona dostosowana do tej właśnie karmy.Najlpeiej zrobić tak,wziąć wagę kuchenną nasypać na nią odpowiednią ilość karmy zgodnie z tabelką i przesypać tą ilość do jakiegoś kubeczka,na którym pisakiem zaznaczysz sobie linię do którego momentu masz nasypać,albo kupić takie łyżki,miarki i też przypasować,gdzie karma wchodzi do pełna,albo jeszcze inne rozwiązanie,trochę droższe,można kupić łyżkę-wagę.Ostatnio były dostęne w sklepach Tchibo.Nabierasz łyżką karmę z torebki i zaraz wyświetla się ile to waży.Bardzo fajne rozwiązanie już nawet nie dla kociej karmy,ale jako pomoc w kuchni przy odważaniu produktów np.do pieczenia ciasta.Ale jak już wspomniałam te wygibasy z odmierzaniem karmy dopiero powinnaś zacząć jak kotek ukończy rok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka