Dodaj do ulubionych

wyprawka dla kota

04.06.12, 14:36
ile wydaliście na wyprawkę dla kota(mam na myśli kuwetę,żwirek,zabawki,pokarm,drapak,miseczki,kocyk,transporter,zabezpi8eczenie okien)? który sklep internetowy zoologiczny polecacie?
Obserwuj wątek
    • k1234561 Re: wyprawka dla kota 06.06.12, 06:30
      Cóż nie pamiętam dokładnie ile wydałam,ale sporo,bo kupowałam porządne rzeczy,oprócz drapaka.Kuwety musiałam kupic 2 bo mam duży dom i kuwety kryte też duże bo kot (brytyjczyk ) duży,żwirek na początku bentonitowy,ale wynalazłam lepszy choć droższy drewniany,karma jeśli porządna to też niestety kosztuje (RC,Orijen,Hill's,Almo nature,Applaws,Schesir) Jak chcesz mogę podać konkretnie co kupiłam i dlaczego to,abyś wiedziała na ile mniej więcej się przygotować.Co do sklepu to zooplus mnie wtedy przewiózł,więc nie polecam,mam dobrą opinię o Kuchni Pupila,Animalii,Zwierzakowie,wszystko zawsze zamawiam za pobraniem,czyli płatność kurierowi przy odbiorze.Na pewno nie oszczędzałam na kuwetach,trasporterze i jedzeniu.Miski z powodzeniem kupisz w jakimś innym sklepie nie zoologicznym,czyba,że wyjątkowo zależy Tobie na rysunku kota na dnie miseczki.Ja piekne,ceramiczne,białe miseczki kupiłam w sklepie FLO za 6 zł/sztuka,a dla porównania w Kakadu podobne z wizerunkiem kotka były po 16 zł/sztukę.Dodam,że ja potrzebowałam tych misek 5 sztuk.3 u góry w domu 2 na dole.Tak więc 5 x 16zł to zdecydowanie więcej niż 5 x 6zł wink
      • mitta Re: wyprawka dla kota 12.06.12, 07:17
        Też nie pamiętam, ile wydałam, ale na poczatek zakupiłam:
        - kuwetę krytą z otwieranym sufitem - bardzo wygodna do czyszczenia - coś ok. 70 zł,
        - mocną łopatkę - ważne, by była porządna, bo te delikatne szybko się łamią,
        - 10 l żwirku cats best oko plus, uważam, że najlepszy, na jaki trafiłam,
        - dwa rodzaje suchej karmy w małych opakowaniach, bo koty wybredne są i nie wiadomo, która im przypadnie do gustu,
        - pojedyncze opakowania mokrej karmy różnych firm, z tego samego powodu jw.
        - transportery najtańsze, bo rzadko używane (a musiałam kupić trzy),
        - zabawki kupuję w ...lumpeksie. Są to najmniejsze maskotki na wagę, płacę dosłownie grosze, a koty uwielbiają je, mają cały koszyk.
        - co do misek, kup w zwykłym sklepie, koniecznie szerokie, bo koty nie lubią wąsami dotykać brzegów misek - ja o tym nie wiedziałam i na początku kupiłam piękne (dla mnie) miseczki, z których koty nie bardzo chciały jeść i pić.
        Polecam sklep zoodragon, ale kupuję u nich poprzez allegro, bo tam wystawiają towar w promocjach, mają błyskawiczne dostawy. (W zooplusie czekałam dwa tygodnie)
    • asfo Re: wyprawka dla kota 15.06.12, 14:59
      Nie trzeba kupować wszystkiego od razu. Na początek wystarczy ci zabezpieczenie balkonu, kuweta, transporter i miski. Jeśli masz ograniczenia finansowe zamiast kuwety może być prostokątna miednica. W innym wypadku lepiej kupić kuwetę krytą, możliwie jak największą.

Artykuły plastikowe kupuję w animalia.pl resztę przeważnie w zooplus.pl (darmowa dostawa i niemieckie puszki, ale plastki drogi) Suplementy do diety BARF głównie w ekozwierzak.pl oraz pokątnie.

Na drapak wydałam dużo - firma RUFI robi niezniszczalne drapaki super jakości ale są dwa lub trzy razy droższe od chińszczyzny. Niezależnie co wybierzesz nie daj się nabrać na mini-drapaczek - kot to prawdopodobnie zignoruje. Kup coś, co ma minimum 150 cm wysokości.

Łóżko dla kota nie jest specjalnie potrzebne, w zooplusie można czasem dostać jako bonus po pozbieraniu punktów za zakupy.

Do jedzenia polecam puszki GRAU oraz chrupki ACANA, Orijen lub Taste of the Wild - kupując pokarm dla kota unikaj takiego, który składa się głównie z soi, kukurydzy, kosztuje krocie i udaje niewiadomoco (Royal Canin, Hills). Jeśli chcesz karmić kota naturalnie polecam poszukać w sieci informacji na temat BARF.

Oprócz wymienionych przedmiotów kup sobie cążki do pazurów, rękawicę do czesania kota oraz szczotkę do ściągania sierści z mebli.

Jako zabawki świetnie się sprawdzają kulki z papieru i małe maskotki.
      • osiek2 Re: wyprawka dla kota 18.06.12, 12:01
        Lepiej rozłożyć sobie wyprawkę na części pierwsze. Ja tak zrobiłam. Najpierw kupiłam najbardziej potrzebne rzeczy : kuwetę krytą, obrożę, zabezpieczenie balkonu, transporter, legowisko początkowo zrobiłam z kocyka. Większość rzeczy kupiłam po znajomości z hurtowni. Jedzenie zamawiałam przez internet z Telekarmy, co wyszło taniej (polecam Cat Chow, mój kot uwielbia). Zabawkę kupiłam za grosze na samie w Tesco (zwykła mała maskotka). Potem dokupiłam drapak, cążki do pazurów, prawdziwe legowisko, nakręcaną myszkę (jest zakręcony na jej punkcie). Myślę, że ogółem kosztowało mnie to gdzieś 200-250 zł, ale tak jak pisałam na początku, rozłożyłam to na części pierwsze, więc aż tak nie uderzyło w mój budżet.
    • eks_windykator Re: wyprawka dla kota 18.07.12, 14:59
      kuweta + żwir + jedzenie mokre + transporter + pióra na kiju + 200 gram suchego jedzenia + miseczki plus jakieś pierdoły = 116zł ;

po 4 dniach dokupiliśmy drapak 260cm za 100 zł ( używka ); ot i cała wyprawka ;>
    • caramba68 Re: wyprawka dla kota 22.07.12, 21:32
      Mojemu kotu na początku za kuwetę służyła duża plastikowa prostokątna miska, na karmę i wodę miseczki akurat miałam w domu. Transportera od razu nie kupowałam, drapak jeden kupiłam, taki nieduży, drugi dostałam. Mój kot oba uwielbiał. Legowisko miał najpierw w takiej plastikowej podstawce na dokumenty, potem zaanektował jeden z foteli. Wydałam więc niedużo kasy. Najdroższy z tego wszystkiego był on sam.Zabawki miał po młodszym synu, aportował dwa razy większe od niego pieski. Teraz ma wielka kuwetę, koleżanka się śmieje, ze prawie jak jej brodzik w łazience, ale kocur wielki /rosyjski/, maskotki już porzucił, ale za myszkami lata. Nie powiem, najtańszy w utrzymaniu nie jest, ale na początek dużo nie trzeba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka