Dodaj do ulubionych

co to może być

01.03.14, 23:09
Mam problem. Kot ma na swoim ciele co jakiś czas insektami. Oglądałem wszystko znane, niestety nie wiem ciągle z czym mam do czynienia. Owy robak wygląda jak ziarenko sezamu. Kolor brązowy, szybki. Jest w sierści. Kot mocno go wypisuje. Najczęściej jeden góra 2 osobniki. Kot regularnie ma stosowany preparat na wszy, na szyję. Pomaga to na 2\3 tygodnie. Gdy widzę, że się liże to wiem, że ma kolegę. Łapie, zabijaj, znów preparat. Kot nie wychodzi z domu. Czysto, wręcz sterylnie. Gdyby to były pchły, to byłoby ich więcej. Co to jest? Gdzie szukać źródła robaka i dlaczego preparat działa na tak krótko, choć producent zapewnia, że działa na 3 miesiące. Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • kasiarower Re: co to może być 02.03.14, 21:43
      Podejdź do weta i zapytajsmile Może też poleci inny preparat...
      • marslo55 Re: co to może być 07.03.14, 12:26
        kasiarower napisała:
        "Podejdź do weta i zapytajsmile Może też poleci inny preparat..."
        Albo inaczej stosowany - zwykle takie środki aplikuje się na kark, ale jeśli kot jakimś cudem je ściera (przez tarzanie się? bo wylizać preparatu z karku chyba nie jest w stanie...), to może znajdą się jakieś tabletki. Wtedy łatwiej byłoby też dawkować preparat, może do tej pory było go zwyczajnie za mało. Pchły to raczej nie są, bo one byłyby czarne, brązowy kolor wskazuje na wszy.
    • justkobra Re: co to może być 09.04.14, 08:34
      Też bym obstawiała wszy. One mają właśnie taki "ziarenkowaty" kształt. No i to by tłumaczyło dlaczego niewychodzący koteks się zaraził - jajeczka przenosza się łatwo. A jeśli tak, to preparat sam nie pomoże, on tylko ograniczy ich populację. Potrzebny szampon. Samemu cięzko będzie coś wskórać, lepiej iśc do weterynarza takiego, który specjalizuje się w kotach wychodzących (wiadomo, wychodzące mają tego wiecej i częściej). W Szczecinie mogę ci polecić tego weterynarz-szczecin.info, dwie wychodzące kotki mojej mamy są jego klientkami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka