Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    25.01.05, 08:23
    Ostatnio zdecydowalem sie, co tak naprawde chce w zyciu robic. Cudowne
    odkrycie: okazalo sie, ze wszystko, co mnie dotychczas pociagalo, sklada sie
    na "ta" wlasnie prace.
    Z pozoru niezlaczone ze soba elementy. Przyznaje, ze mnostwo znajomych, z
    rodzina wlacznie, wysmiewalo (ewent. zartowalo sobie ze) mnie, kiedy
    probowalem i uczylem sie nowych rzeczy.
    Pozostaje ich rowno olac i robic swoje.

Wierze, ze DDA maja sile i chceci, by wykorzystac swoj wdziek i wrazliwosc. To
    skarb, ktory moze miec calkiem praktyczne zastosowanie.
    Zreszta, sadze, ze to jeden ze sposobow na bezrobocie - jesli bedziemy robic
    to, co powinnismy, dla kazdego bedzie zajecie (to mocno przemyslany argument).
    Na pewno nie nalezy sie kierowac moda, czy popularnymi kierunkami studiow ;o)

Dzisiejszy wniosek: nalezy popracowac nad samoocena, zeby siebie w ogole
    zobaczyc w roli "szczesliwego" pracownika.

Pisze to, bo po wstepnym entuzjazmie, wpadlem w rozczarowanie. Tymczasem,
    dopoki argumentuje moj wybor zawodu dobrem innych, kraju, swiata, gospodarki,
    religii itp., a nie wlasnym zadowoleniem, dopoty nic z tego.

N'est-ce pas?
    Obserwuj wątek
      • blondissima Re: Kariera 25.01.05, 13:09
        > Wierze, ze DDA maja sile i chceci, by wykorzystac swoj wdziek i wrazliwosc.

myslisz, ze ogolna cecha DDA, to wdziek;);)?
      • blondissima Re: Kariera 25.01.05, 13:11
        > Pozostaje ich rowno olac i robic swoje.
        >

wiesz co. ostatnio tez doszlam do tego. problemem jest to, ze czesc rodzicow
        nie uczy swoich dzieci jak zyc i jak silnie zyc.

• mahabharata Re: Kariera 25.01.05, 18:48
          oj pewnie, ze nie uczy.
          Ciekawe, zawsze uwazalem swojego ojca za wspanialego pracownika. Z wiekiem
          odkrylem, ze jest pracoholikiem, ktory ucieka z domu do pracy oraz ze boi sie
          kolegow, a frustracje kompensuje w domu.
          Okazalo sie, ze przejalem od niego mnostwo wzorcow pracy, pracoholizmu,
          submisywnosci itd. Nie umialem do tego dotrzec, bo ciagle wierzylem, ze w pracy
          jest zaj.....isty.
          Teraz pozostaje mi powoli pracowac nad soba, nad wlasnym obrazem szczesliwego
          czlowieka w pracy.
          BTW, piszac o trudnosciach w relacjach zawodowych uswiadomilem sobie, ze kiedy w
          domu jest ciag niezakonczonych klotni (tj. z przeproszeniem i zadoscuczynieniem)
          dzieci stopniowo traca rozeznanie pomiedzy walka, a sojuszem i w efekcie nie sa
          w stanie rozsadnie rozwiazywac nieporozumienia. A w pracy - srodowisku ze
          stresem i wspolzawodnictwem - latwo o takie sytuacje.
          Co ciekawsze - kiedy w biurze szukalem sobie 'sojusznikow', odkrylem, ze w
          dziecinstwie wykoncypowalem genialna strategie wojenna: wez za przyjaciela
          swojeo najwiekszego wroga (to dzialalo w przypadku mamy, hihi).
          • blondissima Re: Kariera 26.01.05, 12:58
            > Co ciekawsze - kiedy w biurze szukalem sobie 'sojusznikow', odkrylem, ze w
            > dziecinstwie wykoncypowalem genialna strategie wojenna: wez za przyjaciela
            > swojeo najwiekszego wroga (to dzialalo w przypadku mamy, hihi).

tzn. kto byl przyjacielem, a kto wrogiem?
      • lihue Re: Kariera 18.02.05, 14:30
        AAAAAAAA!
        Pomocy! A moze rady...
        Po raz pierwszy w zyciu wykonuje 'powazna', etatowa prace i przeraza mnie -
        wystepuja typowe objawy DDA. Stresuje sie pierdolami, przykladam do szczegolow
        globalnie nieistotnych, biore na siebie za duza odpowiedzialnosc, boje sie
        zwolnienia i kar za niewykonanie planu ;p

Znamy sprawe i wiemy, co robic (wg ksiazek) ale ja mam prosbe:
        jak sobie z tym radzicie?

Intelektem, to ja to ograrniam, ale emocjonalnie jestem max przestraszony.

Dzieki
        • desperat30 Re: Kariera 19.02.05, 01:46

ja tez sobie nie radze,po prostu panicznie sie boje pracy,ze nei podolam.....
          !!!!!!!!!:(
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka